גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק צמצום השימוש במזומן: האם גפני יטרפד אותו שנית?

חוק ההסדרים מנסה להחיות את היוזמה להגבלת השימוש במזומן, שנתקעה בוועדת הכספים בשל התנגדות גפני והחרדים ■ בכיר המעורב בחקיקה: "המזומן הוא הדלק של המון חוליים בכלכלה"

משה גפני / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
משה גפני / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

הנתונים התקופתיים המעידים כי ההון השחור המתגלגל בארץ מוערך ב-22%-23% מהתל"ג - בין 190 מיליארד שקל לכ-230 מיליארד שקל - היו המנוע המרכזי שהניע את "ועדת לוקר" לצמצום השימוש במזומנים, לפרסם את המלצותיה בשנת 2014. מדובר בסכומים עצומים הנגרעים מקופת המדינה, ובסופו של דבר - מהארנק הציבורי, מהמקורות הזמינים לטובת מימון צורכי הרווחה והצרכים החברתיים הבוערים. במדינות מערביות מתוקנות מדברים על היקף הון שחור של כ-10%-15% מהתל"ג - פער, שאם יצומצם יתורגם לעוד 40-50 מיליארד שקל במסים נוספים למדינה. מדובר בתקציב של משרד ממשלתי.

יום אחרי פרסום המלצות ועדת לוקר במאי 2014, נרשמה אופטימיות רבה בקרב הרגולטורים שעמדו מאחורי העניין - בהם מנהל רשות המסים, מנהל הרשות לאיסור הלבנת הון, משרד האוצר ועוד. הרגולטורים יצאו אז בהבטחות גדולות לגבי איך ישפיע הצעד הזה - של צמצום השימוש במזומן - על הכיס של כולנו, יספק מקורות מימון חדשים, יעלה את תקבולי המדינה ממסים, כך שניתן יהיה להפחית את נטל המס; יגביר את התחרות בשוק האשראי, שתתרגם לעוד כסף בכיס של הצרכנים. וכל זה תוך שהחוק מסייע במאבק במשפחות הפשע ובפשיעה הכלכלית.

מה שהם לא צפו היה - יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, והיכולת שלו "לתקוע" מקלות בגלגלים של החקיקה. וכך, במשך כשלוש וחצי שנים עוכבה החקיקה. והנה הגיעה הצעת תקציב המדינה לשנת 2019, ובתוכה פרק "צמצום ההון השחור ואי-השוויון והגברת התחרותיות במשק' באמצעות צמצום השימוש במזומן ועידוד אמצעי תשלום דיגיטליים". שלוש ההמלצות העיקריות בהצעת החוק הן: איסור על ביצוע עסקאות במזומן מעל לסכום הסף, צמצום הסחירות של המחאות מעל לסכום הסף, ופיתוח אמצעי תשלום נוספים.

האם מנהל רשות המסים, משה אשר, יצליח להעביר את החקיקה רגע לפני שהוא מפנה את כיסא המנהל? הכול עדיין תלוי בח"כ גפני, ובחרדים. הכוח שלהם, לא מבוטל. "החרדים הם עדיין כוח גדול, ויש לחוק עוד כמה מתנגדים", אומר גורם שמעורב בחקיקה. "כחלון נלחם על זה, אגף התקציבים נלחם על זה, משה אשר נלחם על זה. וזה חשוב. הכלכלה השחורה מכרסמת פה בכל חלקה טובה. כל העולם התקדם לכיוון חברה ללא מזומנים. המזומנים הם עולם מיושן, עם המון בעיות ומשפחות פשע, שחיות על מזומנים והעלמות מס. המון חוליים של הכלכלה שלנו, המזומן הוא הדלק שלהם. והחוק הזה נתקע יותר מדי זמן. הדרך היחידה למנוע פיליבסטרים, ושלא יתקעו את זה עוד בוועדת הכספים ועוד ועוד, זה המקל הזה ששמו 'חוק ההסדרים'. זאת השיטה לעשות את זה".

היום (ב') היה אמור להתקיים דיון בנושא בוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, אך הדיון בוטל. בינתיים גובשה לטובת הדיון עמדת "ועדת איסור הלבנת הון" של לשכת עורכי הדין, שמעלה הסתייגות מהחקיקה שעלולה לגרום להעמקת הפערים במדינה.

בנייר העמדה של הוועדה לאיסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, בראשות היו"רים עו"דית יעל גרוסמן, עו"ד גיל דחוח ועו"ד שרון כהנא, נכתב כי "הלשכה סבורה כי יישום המלצות 'ועדת לוקר' כרוך בסיכונים רבים, ויכולות להיות לו השלכות דרמטיות". לטענת הלשכה, "מדינת ישראל סובלת גם כיום מפערים גדולים מדי בין שכבות האוכלוסייה השונות. הוועדה סבורה שהצעדים המומלצים עלולים לגרום להעמקת הפערים, להגדלת הריכוזיות ולהכבדה על השכבות החלשות".

מנייר העמדה שגובש עולה עוד כי לעמדת לשכת עורכי הדין, ההמלצות עלולות להעמיס קשיים גדולים על בעלי חשבונות מוגבלים בבנקים, על אוכלוסיות לא מפותחות שהטכנולוגיות החדישות זרות וקשות להם, ועל האוכלוסייה שאינה מחזיקה בחשבונות בנק.

"מיליארדים של העלמות מס"

לשכת עורכי הדין סבורה עוד, לפי נייר העמדה, שההמלצות מיטיבות מאוד עם הסקטור הבנקאי, כולל חברות האשראי ותאגידי העזר הבנקאיים. "יישומן יגדיל לאין ערוך את התלות של הציבור בגופים אלה. התגברות כוחם של הגופים הבנקאיים תבוא בראש ובראשונה על-חשבון הנש"מים. פלח משמעותי מתחום הפעילות של הנש"מים כיום - המרות למזומן, ניכיון צ'קים ומתן הלוואות חוץ-בנקאיות - ייפגע קשה.

עוד טוענת הלשכה כי הצעת החוק אינה נותנת מענה לבעיה שבה נתקל כל אזרח, ואשר דווקא לה ראוי למצוא מענה, של נותני שירותים שאינם מספקים חשבוניות (שיפוצניקים, מורים פרטיים ודומיהם). זאת, משום שחלק ניכר מהעסקאות שמבצעים נותני שירותים אלה הן ממילא מתחת לסכום הסף שממנו מוגבל השימוש במזומן (8,000 שקל).

מובן, שלא כולם מסכימים עם עמדה זו. לדברי עו"ד טל עצמון, ראש מחלקת מסים ויו"ר משותף של פורום המסים בלשכת עורכי הדין, "זה פרק חובה במסגרת המאבק בהון השחור". לדבריו, "קל יחסית לתפוס את ההון השחור בבנקים בעולם, כי היום כל הבנקים בעולם משתפים פעולה, והם אלה שיוזמים ומגלים את ההון השחור. אבל יש בישראל פעילות מאוד גדולה, שעדיין מתבצעת במזומן, 'בשחור', תוך כדי העלמת מס גדולה, וזה קורה בסדרה של מגזרים ופעילויות שכולם מכירים.

"כל עולם הנדל"ן, שיפוצים, מגזר חרדי, מורים פרטיים, עובדים במזומן. זה נשמע שאלה דברים קטנים, אבל זה מצטבר לסכומי עתק. כל הדברים הלכאורה קטנים האלה, מצטברים ביחד למיליארדים של העלמות מס. זה נבדק. חוק מהסוג הזה, הוא התחלה של המלחמה בתופעות האלה".

עוד אדם שאין לו ספק בנחיצות ובתועלת של החוק, הוא עו"ד הראל לוקר, שעמד בראש הוועדה שהמלצותיה עומדות בבסיס החוק. לוקר, ששימש כמנכ"ל משרד ראש-הממשלה בעת גיבוש ההמלצות עבר מאז פאזה, ומכהן כיום כיו"ר התעשייה האווירית.

לדברי לוקר, "זה צעד חשוב לכלכלת ישראל. רבע מהכלכלה היא שחורה והעולם התקדם מזמן לכיוון הזה; אז גם מדינת ישראל חייבת ללכת, והולכת בכיוון של כלכלה ללא מזומנים".

רקע: עסקאות במזומן - עד 8,000 שקל

ביולי 2015 אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק המאמצת את המלצות "הוועדה לצמצום השימוש במזומן" במשק הישראלי, בראשות מנכ"ל משרד ראש-הממשלה לשעבר, הראל לוקר. הרפורמה שהוועדה הציעה כוללת הפחתת השימוש במזומן, הפחתת השימוש בצ'קים מוסבים, והגדלת השימוש באמצעי תשלום אלקטרוניים.

את הוועדה הקים ראש-הממשלה בנימין נתניהו כשנתיים קודם לכן, כדי להילחם בהון השחור ובהלבנות ההון שמהווים דלק לפשיעה כלכלית ולפשיעה חמורה בארץ. המלצותיה אושרו מיד על-ידי הממשלה - אך מאז ועד היום נתקעה החקיקה, ואיש לא טרח, או לא הצליח, להמשיך לקדם אותה.

הכללת החקיקה במסגרת הצעת התקציב מהווה ניסיון להחיות את החקיקה.

אחד הנושאים המרכזיים שבהם עוסק החוק הוא הגבלת השימוש במזומן, ובמסגרתו נקבעה מגבלה של 8,000 שקל על עסקאות במזומן - במקום 10,000 שקל, כפי שהציעה "ועדת לוקר". כמו כן, יוגבל סכום העסקה בעסקאות מזומנים בין צדדים פרטיים לסכום של עד 25,000 שקל בטווח המיידי (במקום 50,000 שקל, לפי ההמלצות). בהמשך, על-פי החוק, יירד סף הדיווח לסכומים נמוכים יותר. הפרת האיסור על ביצוע עסקאות במזומן מעבר לסף שהוגדר, תיקבע כעבירה.

בהצעת החוק להגבלת השימוש במזומן, הכלולה בהצעת תקציב המדינה, צוין כי מחזור המזומנים בישראל גדל בין השנים2007- 2016 בשיעור שנתי ממוצע של כ-11%. זאת, בעוד שהתוצר הריאלי ומדד המחירים לצרכן צמחו בקצב נמוך בהרבה, של כ-3.5% וכ-2% בהתאמה.

בהצעת החוק נכתב עוד כי "בזמן שמדינות מפותחות בעולם מתקדמות לעבר מציאות של 'חברה ללא מזומן', כמות המזומן בישראל ממשיכה לצמוח בהשוואה למדינות אלו".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה