גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": הטכנולוגיה מבשילה, אך תנמיכו ציפיות

הדד-ליין למסחור המכונית האוטונומית מתקרב, אבל המכשולים רק נערמים ■ המצגת של פרופ' אמנון שעשוע, יו"ר מובילאיי, בתערוכת CES סיפקה תמונת מצב מפוכחת לגבי השוק

פרופסור אמנון שעשוע  / צילום: מיכל רז חיימוביץ
פרופסור אמנון שעשוע / צילום: מיכל רז חיימוביץ

בשבוע שעבר חשפה ג'נרל מוטורס אב טיפוס מוגמר של רכב אוטונומי, שנטען כי הוא צפוי לרדת לייצור סדרתי כבר בשנה הבאה. הרכב, עירוני, חשמלי וקומפקטי, נראה וחביב ושימושי, עד שמציצים לעמדת הפיקוד שלו ומגלים שם "לוח חלק" - ללא זכר להגה ודוושות. המראה המטריד הזה מעיד עד כמה החזון של "עולם רכב ללא נהג" נראה עדיין זר, מוזר ובעיקר קצת לא מחובר.

החזון הזה נובע ישירות מהלחץ האדיר של שוק ההון ושל המדיה, שדוחפים את יצרני הרכב והאלקטרוניקה לרוץ קדימה ולעמוד בלוח זמנים להשקה מסחרית נרחבת של רכב אוטונומי מלא בתחילת/אמצע העשור הבא. אבל ככל שקרב המועד, די ברור שרף הציפיות של המשקיעים נמצא כה גבוה שנפילה ממנו עשויה להיות כואבת מאוד. בענף עדיין נמנעים מלעסוק באפשרות הזאת בגלוי, אבל מי שקרא בין השורות של המצגת השנתית של מובילאיי בתערוכת CES, יכול היה למצוא שם הנמכת ציפיות.

ללא להט משיחי

מובילאיי היא החברה הגדולה והוותיקה ביותר בתחום מערכות הסיוע הבטיחותיות והניהוג האוטונומי, עם יתרון של שנים רבות על המתחרים. יש לה היכרות עמוקה עם כל תעשיית הרכב ולמעלה מ-24 מיליון יחידות מצלמה/צ'יפ פרי פיתוחה מותקנות בכלי רכב שנעים על כבישי העולם - מתוכם 8.7 מיליון נמכרו בשנה שעברה בלבד.

לפיכך ההרצאה השנתית של פרופ' שעשוע בתערוכת הטכנולוגיה CES כבר הפכה בענף למעין קריאת כיוון ולחלון הצצה לעתיד של כל תעשיית הרכב האוטונומי. השנה כבר הוסר מכתפי החברה הנטל הישיר של טיפוח מחזיקי מניות קפריזיים ואנליסטים עצבניים,(כך שהמסרים הועברו בצורה ריאלית ומפוכחת, ללא הלהט המשיחי שמאפיין את המצגות של אילון מאסק מטסלה וללא פירוטכניקה של מכוניות מרחפות.

מפת הדרכים העסקית והטכנולוגית של מובילאיי, כפי שהציג אותה שעשוע בתערוכה בלאס וגאס בשבוע שעבר, מתקדמת לפי המתוכנן ואף זוכה לתאוצה רבתי תודות למשאבי החברה האם אינטל, וב-2018 עתידים לרדת אל כבישי העולם 15 סדרות חדשות של דגמים חדשים עם הרכיבים של מובילאיי מוטמעים בהם, מתוצרת 14 יצרני רכב שונים. ארבעה מהם הם סיניים ובהתחשב בעובדה, ששוק הרכב הסיני העצום עדיין די "בתול" בכל הנוגע למערכות סיוע לנהיגה (ADAS), המשמעות היא מכירה "סגורה" של עוד מיליוני יחידות מצלמה/צ'יפ של מובילאיי בשנים הקרובות.

מהמצגת ניתן היה ללמוד על ההתקדמות המואצת של צ'יפ ה-EYEQ5 של החברה, שיאפשר נהיגה אוטונומית מלאה בכל המצבים ("הנהג יוכל ללכת לישון", כדברי שעשוע) ומבוסס על מעבדים מתקדמים של אינטל ומובילאיי עם יחס חסר תחרות של עוצמת עיבוד ביחס לצריכת החשמל.

אבל עם כל הכבוד לצ'יפ העתידי ולתחרות שמנהלת כיום אינטל מול NVIDIA על שליטה בשוק הצ'יפים לרכב אוטונומי, הפוקוס העסקי במצגת היה דווקא הגדלה של הפוטנציאל המיידי של יחידות המצלמה/צ'יפ הקיימות של החברה בדרגות האוטונומיה הנמוכות.

"אנחנו לא אוניברסיטה, אנחנו צריכים לבנות מדיניות עסקית", אמר שעשוע. "אנחנו לא יכולים לשים את כל הביצים בסל של המערכות בדרגות האוטונומיה הגבוהות. אנחנו רוצים שנגזרות שלהן יתחילו לייצר הכנסות היום ולא רק כאשר מכוניות אוטונומיות לגמרי ינועו על הכבישים. אין לנו עניין בפיצ'רים של דרגות האוטונומיה הגבוהות שאין להם שימוש כיום".

אז בינתיים עושה החברה מה שכל תאגיד אמריקני טוב עושה כשהוא מוצא את עצמו בעמדה של "מוביל שוק" - לסחוט כל טיפה מהלימון. שניים מהמוצרים החדשים המרכזיים שהוכרזו בתערוכה הם הדור השמיני במספר של מערכת האפטר-מרקט של מובילאיי ("העיגול המצפצף", כפי שמכנים אותו נהגים בארץ) ודור משודרג של הצ'יפ לרמת האוטונומיה הנמוכה, שמיועד להטמעה בפס הייצור של כלי רכב עממיים.

המשותף לשני החידושים הוא תוספת מודם, שיאפשר לשדר לענן את נתוני הדרך שקולטות מיליוני מצלמות הרכב של מובילאיי. בענן יעובדו הנתונים לכדי מיפוי של כבישי העולם ברזולוציה גבוהה מאוד, שתתעדכן באופן שוטף. כאשר לוקחים בחשבון, שעשרות מיליוני כלי רכב עם רכיבים כאלה יצוידו בעתיד ביכולות שידור, מקבלים אפקט של מיפוי מבוסס מיקור-המונים - קצת בדומה למודל של Waze (אך עם תוספת חשובה של מידע חזותי).

הנימוק הרשמי להשקעה במערכת המיפוי הוא שיפור הבטיחות ותכנון מוצלח של נתיב הנסיעה לרכב אוטונומי בתנאי נסיעה בעייתיים, אלא שזה רק חלק מהתמונה. אסור לשכוח שבסיסי נתונים של כבישים וערים בעולם הם ביזנס עצום כשלעצמם,- ובין לקוחותיהם הפוטנציאליים נמצאים ממשלות, גופי ביטחון, עיריות ושלל גופים עסקיים. בקיצור, לא נופתע כלל אם בעתיד תפוצל פעילות המיפוי הזו ותהפוך לחטיבה עסקית נפרדת באינטל עם פוטנציאל להימכר לצד שלישי. די אם נציין שענקיות כמו גוגל, באידו, עליבאבא ושות' השקיעו בשנים האחרונות במיפוי בלבד יותר ממה שאינטל שילמה עבור כל מובילאיי.

שעשוע גם הציג ב-CES רשימה מרשימה של הסכמים עם יצרני רכב גדולים באירופה (פולקסווגן) ויפן (ניסאן) למיצוי ושימוש בנתוני המיפוי שייאספו ממצלמות מובילאיי ברכב ובקרוב תצטרף לברית גם SAIC הסינית. הוסיפו לכך הסכמים עם עוד רשויות מוניציפליות וחברות עסקיות (כולל GETT) ברחבי העולם וקיבלתם מיליוני כלי רכב שבקרוב מאוד ימפו אוטומטית את כבישי ושכונות העולם בזמן אמת - עם כל השלכות המעקב וצנעת הפרט שעשויות להיות לכך.

הרגולטור עדיין מאחור

מכיוון שבמובילאיי כבר מסתכלים לעתיד שבו ינועו מכוניות אוטונומיות - במספרים כאלה או אחרים - בינות להרבה מכוניות מאוישות, מבינים שם שהמוקש הגדול לביזנס הוא התאונות שעלולות להיגרם בין מכוניות מאוישות למכוניות נהוגות מחשב, שיביאו ליצירת לחץ ציבורי על הרגולטורים להגביל את תפוצתן ופעילותן.

לפיכך מנסים כיום בחברה למצוא דרך להעניק למכוניות אוטונומיות את מה שמכונה בשפה משפטית Waiver או "ויתור". כלומר למצוא דרך מדעית ומשפטית להוכיח מעל כל ספק במקרה של תאונה, שהיא לא נבעה מכשל ב"מוח" המכונית האוטונומית. זו דרך חברתית ומשפטית מורכבת, שכרוכה בין השאר בניתוח מיליוני תאונות ותרגום של נוסחאות הסתברות ואלגוריתמים מתמטיים לשפה מעשית ומשפטית מובנת. מסוג הדברים שיגרמו להרבה רגולטורים לקמט את המצח ויידרשו מאינטל ומובילאיי להפעיל הרבה לובי. אם המשימה לא תצלח, היא עלולה לעכב משמעותית את לוח הזמנים לחדירת הרכב האוטונומי.

בשורה התחתונה נראה שלפחות כרגע, וכנראה גם בעתיד הנראה לעין, הרכב האוטונומי יהיה מקרה של "החלקים גדולים מהשלם". הטכנולוגיות העצמאיות שמפותחות כיום בנפרד משפרות כבר היום, וישפרו עוד יותר בעתיד, את הבטיחות, הנוחות וחוויית השימוש ברכב, ועל הדרך גם ימציאו מקורות הכנסה מאסיביים חדשים לתאגידים שעוסקים במלאכה. אבל מכאן ועד לעולם של מכוניות רובוטיות ללא הגה או נהג, הדרך עוד רחוקה.

"נושא הפרטיות אינו בעיה"

לפניית "גלובס", נמסר ממובילאיי כי מסגרת הזמן להצגת כלי רכב אוטונומיים בדרגות הגבוהות נותרה ללא שינוי, שנת 2021, וכך גם הכוונה להשיק כלי רכב בדרגות הביניים - 2019, בשלב הראשון עם ניסאן והונדה. החברה גם ממשיכה בהרחבת השותפויות האסטרטגיות הקיימות שלה, במערכות אוטונומיות מדרגות שונות, בין השאר עם ב.מ.וו, פיאט קרייזלר, NIO הסינית, ניסאן ופיאט קרייזלר, ובצנרת יש עוד שלוש שותפויות עם יצרניות רכב שכנראה יושלמו (ויוכרזו) בתוך כמה שבועות.

בחברה אומרים כי מערכת המובילאיי 8 "קונקט" החדשה, שמצוידת במודם, מדגימה את הרחבת טכנולוגיית המיפוי של החברה (REM) לא רק למוצרים שמובנים בקו הייצור של יצרני הרכב אלא גם למוצרי אפטר-מרקט. "זהו נדבך חיוני לכלי רכב אוטונומיים". מערכת האפטר-מרקט החדשה תותקן בעיקר בציים וסוגיות הפרטיות שלה היא בדיוק כמו זו של מערכות ציים קיימות. לגבי התקנה שלה בכלי רכב פרטיים, אומרים בחברה כי "שם היא תוצע בעתיד כאופציה, שתספק ללקוח תכונות סיוע נהיגה מתקדמות. בכל מקרה אין לנו צורך לדעת מה זהות הרכב ששולח את הנתונים כך שנושא הפרטיות לא אמור להיות בעיה".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ