גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוסדיים מישראל רכשו את מניות פוטאש בכיל בכ-700 מיליון ד'

5-6 משקיעים מוסדיים גדולים, יחד עם עוד שני גופים זרים, פנו לפוטאש והגישו הצעה עבור המניות ■ העסקה נסגרה במחיר של 13.6 שקל למניה - דיסקאונט של כ-10% על מחיר השוק

פוטאש / צילום: רויטרס
פוטאש / צילום: רויטרס

חברת הדשנים הקנדית פוטאש, המחזיקה בכ-13.8% ממניות כיל הישראלית, הודיעה כי מכרה את מלוא ההחזקה בחברה הישראלית בתמורה לכ-700 מיליון דולר (כ-2.4 מיליארד שקל). המכירה בוצעה למספר משקיעים מוסדיים מהארץ ומחו"ל. מדובר במימוש הגדול ביותר זה עשור, שביצע בעל עניין בבורסה המקומית.

השלמת העסקה צפויה להתבצע בשבוע הבא (23 בינואר), ולאחריה הסחירות והנזילות במניית כיל תשתפר משמעותית, שכן כמות "הסחורה הצפה" תזנק מכ-40% ממניות החברה כיום ל-54%. שווי השוק של החזקת פוטאש בכיל עמד אמש על כ-780 מיליון דולר, כך שהיא מכרה את המניות בהנחה משמעותית של כ-10% על המחיר בתחילת יום המסחר, ושל כ-5% מתחת למחיר המניה ביום חמישי האחרון, אז סוכמה העסקה.

מניית כיל , הנמצאת בשליטת החברה לישראל של עידן עופר, ומנוהלת על-ידי המנכ"ל הזמני אשר גרינבאום, ביצעה בחודשיים האחרונים מהלך עלייה של קרוב ל-20%, ושוויה של החברה בבורסה בת"א (מניות החברה נסחרות גם בניו יורק) מגיע לכ-20 מיליארד שקל.

מניית כיל

המכירה של החזקות פוטאש - שלפני מספר שנים ביקשה להשתלט על כיל שנסחרה אז לפי שווי של קרוב ל-60 מיליארד שקל - הייתה צפויה. הסיבה למכירה היא דרישות רגולטוריות בסין ובהודו, בעקבות המיזוג של פוטאש ואגריום לכדי יישות מאוחדת - נוטריאן (Nutrien). על פי אותן דרישות נדרשת פוטאש למכור החזקות במדינות שמחוץ לקנדה או לארה"ב, כדי לקבל אישור למיזוג. לפוטאש ולאגריום אין נוכחות פיזית בהודו ובסין, אולם הן מוכרות שם, ולכן היה נחוץ להן האישור הרגולטורי.

במסגרת העסקה, שאותה הובילה קרן ION של סטיבן לוי, הגישה קבוצה של 5-6 משקיעים מוסדיים גדולים מישראל (ככל הידוע פסגות, הפניקס, כלל ביטוח, מיטב דש, הראל ומנורה מבטחים) יחד עם גופים זרים, הצעה עבור מניות פוטאש בכיל. המו"מ התנהל ביום רביעי שעבר, והעסקה נסגרה ביום חמישי במחיר של 13.6 שקל למניית כיל (כאמור דיסקאונט של 5% על מחיר השוק באותו יום).

שוק הדשנים העולמי, ובעיקר מחיר האשלג - מוצר המכירה המרכזי של כיל - נמצא זה מספר שנים בשפל, עקב ירידה בביקושים מצד חקלאים בכל העולם, שהובילו לעודפי היצע ולירידה חדה במחירו. השפל המתמשך מביא את החברות בענף, ביניהן כיל, לחפש דרכים שונות להתייעל, כולל מיזוגים.

כך, כאמור, הודיעו פוטאש ואגריום הקנדיות במהלך 2016, כי הן מקדמות מהלך מיזוג שיביא לחיסכון של כ-500 מיליון דולר בהוצאות השנתיות המצרפיות שלהן. המיזוג יאחד בין נפח הייצור הגדול בעולם של מוצרים לדישון יבולים של פוטאש, לרשת הקמעונות הגדולה ביותר בצפון אמריקה של מוצרים למשק החקלאי, שבה מחזיקה אגריום.

פוטאש, שהחזיקה במניות כיל לצד שלוש החזקות מיעוט נוספות, ביניהן החזקה של 28% בחברת הדשנים הירדנית, הודיעה בספטמבר אשתקד כי ייתכן שתיאלץ למכור את ההחזקה שלה בחברה הישראלית, עקב דרישות הרגולטורים בסין או בהודו, שם יש לה פעילות, לצורך אישור המיזוג.

מאז ההודעה רשמה מניית כיל תשואת חסר משמעותית של עשרות אחוזים מול מניות הדשנים האחרות הנסחרות באירופה ובארה"ב. כעת מקווים בחברה, כי לאחר ש"המשקולת" הוסרה, המניה תוכל לסגור את הפער באופן חלקי או מלא.

את השקעתה הראשונית בכיל ביצעה פוטאש במהלך שנת 1998, בעת שממשלת ישראל הפריטה את החברה, ורכשה 9.4% מהמניות. ב-2005 הגדילה את ההחזקה ל-10.9%, ובתחילת 2010 רכשה עוד 2.9% מהון החברה, עד להחזקה הנוכחית של כ-13.8%.

ניסתה לרכוש את כיל לפני כ-5 שנים

בשלהי 2012 עלתה על שולחנו של ראש הממשלה נתניהו הצעה של פוטאש לרכוש את השליטה בכיל מידי החברה לישראל של עידן עופר, שנסחרה אז בשווי של קרוב ל-60 מיליארד שקל. עקב חששות בקרב עובדי כיל כי פוטאש תבצע התייעלות ותפטר את חלקם, החברה התחייבה אז כי אם תאשר לה הממשלה לרכוש את השליטה בכיל, אף עובד במפעלים בישראל לא יפוטר, יישמרו כל ההסכמים ותנאי העבודה וכך גם היקפי הייצור.

העסקה, שהייתה מניבה לחברה לישראל רווח עצום, לא יצאה בסופו של דבר לפועל, מכיוון ששר האוצר דאז, יאיר לפיד, התנגד לה. זאת, מכיוון שלטענתו נעשתה במשרד האוצר עבודת מטה שבעקבותיה חיברה החשבת הכללית באוצר דאז, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, דוח הקובע באופן חד-משמעי שמדובר בעסקה גרועה.

מניית כיל צנחה מאז אותה החלטה של לפיד בכ-60%. רוב הירידה (כ-40%) התרחשה בשלוש השנים האחרונות, על רקע צניחת מחירי האשלג והפוספט, שני חומרי הגלם העיקריים שמפיקה כיל. הדבר השפיע כמובן לרעה על תוצאות החברה.

כיל ניסתה להתמודד עם החולשה בשוק הדשנים העולמי באמצעות התייעלות, מכירת נכסים ועצירת השקעות בפרויקטים גדולים. בתחילת דצמבר אשתקד דיווחה החברה, כי חתמה על עסקה למכירת עסקי בטיחות האש ותוספי השמן (phosphorus pentasulfide) לחברת ההשקעות הפרטית SK Capital, המתמקדת בהשקעות בתחומי החומרים המיוחדים, כימיקלים ופארמה, תמורת כמיליארד דולר. שני קווי המוצרים הנמכרים, המהווים חלק מקו מוצרי ה"תוספים מתקדמים" של מגזר הפתרונות המיוחדים של כיל, נרכשו על-ידי החברה לפני כ-12 שנים תמורת כ-250 מיליון דולר במסגרת עסקה שכללה פעילויות נוספות.

בשנת 2016 תרמו הפעילויות הנמכרות כ-245 מיליון דולר להכנסות כיל וכ-79 מיליון דולר לרווח התפעולי של החברה. ב-12 החודשים שהסתיימו ב-30 בספטמבר השנה, תרמו פעילויות אלה כ-294 מיליון דולר להכנסות וכ-112 מיליון דולר לרווח התפעולי, על רקע עונת שריפות יער חזקה מאוד בצפון אמריקה. השלמת המכירה צפויה במחצית הראשונה של שנת 2018, בכפוף לקיום מספר תנאים המפורטים בהסכם המכירה, לרבות קבלת אישורים מהרשויות המוסמכות.

זמן קצר לאחר מכן דיווחה כיל כי השלימה את מכירת חלקה (50%) בחברת הנדסת התפלה (IDE) בכ-167 מיליון דולר, ותרשום בדוחות הרבעון הרביעי של 2017 רווח הון של כ-40 מיליון דולר.

מאז נכנס לתפקידו בחודש ספטמבר 2016 (במקום סטפן בורגס המתפטר) הוביל אשר גרינבאום שורת מהלכים להתייעלות ולצמצום הוצאות בכיל, ובין השאר הפסקת פעילות החברה באתיופיה ועצירת השקעות במערכת מידע חדשה, מהלכים שעזרו לכיל להתמודד עם צניחה במחירי האשלג והפוספט.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2017 הציגה כיל עלייה מזערית במכירות לעומת התקופה המקבילה בשנת 2016, שהסתכמו בכ-4 מיליארד דולר. השורה התפעולית הצביעה על רווח של 440 מיליון דולר, לעומת הפסד של 75 מיליון דולר ב-2016, ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 209 מיליון דולר לעומת הפסד של 154 מיליון דולר בתקופה המקבילה (אז ביצעה כיל מחיקות חד-פעמיות גדולות).

כיל

תחום פעילות: הפקת אשלג, פוספט, דשנים וייצור מוצרים נלווים

מנכ"ל זמני: אשר גרינבאום

יו"ר: יוחנן לוקר

בעלת שליטה: החברה לישראל (46%)

מספר עובדים: 13,400; מהם עובדים בישראל: 4,500

הכנסות 1-9/2017: 4,057 מיליון דולר

רווח נקי 1-9/2017 209 מיליון דולר

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס