גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה: יחידת המכס הסודית של משרד הביטחון

כך עוברות סחורות אזרחיות ביחידת מכס שכפופה ישירות למשרד הביטחון ■ המשרד אישר את קיום היחידה, אך סירב למסור ל"גלובס" את רשימת הגופים האזרחיים הממשלתיים שעוברים דרכה

מכס נתבג / צילום: איל יצהר
מכס נתבג / צילום: איל יצהר

1. הציבור הישראלי מכיר את המכס הישראלי דרך היבוא האישי, דרך מסלולי המכס בנתב"ג, או במקרה של תאגידים העוסקים ביבוא, דרך המכלול של שחרור סחורה תוך קבלת האישורים המתאימים מהרשויות המוסמכות ותשלום המסים. זאת, בהתאם לסוג הסחורה ולרמת המס. אלא, שהיום חושף "גלובס" סוג של "מסלול VIP" של המכס.

מדובר ביחידה עצמאית של מכס בנתב"ג שאינה כפופה לרשות המסים ולמשרד האוצר, כמו כל יחידות המכס, אלא כפופה ישירות למשרד הביטחון ולמנכ"ל המשרד ועוסקת לכאורה ביבוא ביטחוני. לכן, לכאורה, עניין היחידה העצמאית נראה הגיוני: אין שום סיבה שיבוא של משרד הביטחון, הכולל ציוד ביטחוני מגוון ומסווג, יעבור דרך המסלול הבירוקרטיים הרגילים של המכס. אלא של"גלובס" נודע שהיחידה העצמאית אינה עוסקת ביבוא ביטחוני בלבד, וכי חלק מהסחורות שעוברות בה הן אזרחיות לכל עניין ודבר, בין היתר, של חברות כמו התעשייה האווירית ורפאל, שחלק לא קטן מפעילותן הוא אזרחי.

זאת ואף זאת, יש גופים ממשלתיים שכלל לא קשורים למשרד הביטחון, שעל-פי הערכות מעבירים את הסחורות המיובאות דרך היחידה הזו. כך למשל, שראל, חברה ממשלתית ליבוא תרופות וציוד רפואי, העבירה את היבוא שלה דרך יחידת המכס של משרד הביטחון. בנוסף, על-פי הערכות, כל אנשי משלחות הרכש של משרד הביטחון עוברים גם הם דרך אותו מסלול VIP.

מכס

כל הגורמים שאיתם שוחחנו בנוגע ליחידה הזו העדיפו לשמור על עמימות ("מדובר בענייני ביטחון המדינה"), והדגישו שמבחינה כלכלית אין פה שום הפסד לקופת המדינה. אלא, שקיום היחידה הזו מעלה כמה וכמה שאלות ותהיות. העובדה שהוקמה יחידת מכס שבאופן היסטורי שחררה נשק זה ברור ומובן. מה שלא ברור ולא מובן הוא שברבות השנים הדבר גלש גם לחברות ממשלתיות ביטחוניות בעלות פעילות אזרחית, לבתי חולים ממשלתיים ולגופים נוספים.

התוצאה היא, שבפועל, כל הגופים הללו שעוברים דרך יחידת המכס של משרד הביטחון נהנים מחוסר פיקוח ומחוסר אכיפה שאופייניים ל"ללקוחות" הרגילים של המכס. ככל הנראה, רשות המסים והמכס אינם מסוגלים להתמודד עם העוצמה של משרד הביטחון, והעיוות ההיסטורי שנמשך כבר שנים ארוכות הוא סוד גלוי לכל מי שמצוי בענייני מכס, אך לחלוטין לא שקוף לציבור.

גם רשות המסים וגם משרד הביטחון אישרו את קיומה של היחידה הזו. גורמים ברשות המסים מסרו בתגובה ל"גלובס" כי "אכן יש שלוחה של המכס במשרד הביטחון הכפופה מקצועית למכס, ומכסה, בפיקוח המכס, גם חלק מהתעשיות הביטחוניות". ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "1. יחידת המכס קיימת באישור רשות המסים ומינהל המכס, והיא נמצאת באגף מינהל הרכש של משרד הביטחון וכפופה לראש מינהל הרכש; 2. משרד הביטחון לא מטפל במתן שירותי מכס לחברת 'שראל' מאז שאיננה חלק ממשרד הבריאות כבר למעלה מ-15 שנה; 3. משרד הביטחון נותן שירותי מכס לתעשייה האווירית, בהיותה חברה ממשלתית-ביטחונית, על ששת חטיבותיה, לרבות חטיבת בדק מטוסים שעוסקת בתחזקות מטוסים צבאיים ואזרחיים כאחד".

לשאלה האם אפשר לקבל את רשימת הגופים הממשלתיים, לבד ממשרד הביטחון, שעוברת דרך יחידת המכס הזו, והאם גם עובדי משלחות הרכש עוברים דרך היחידה, נמסר ממשרד הביטחון: "הגופים הממשלתיים המקבלים שירותים מתחנת המכס במשרד הביטחון הינם: התעשיות הביטחוניות תעש, רפאל והתעשייה האווירית, משרדי הממשלה ויחידות סמך וגופים ממשלתיים נוספים. עובדי משלחות הרכש של משרד הביטחון, בכל הקשור לשינוע מטעניהם האישיים בדרך הים והאוויר בדרכם לחו"ל ובחזרתם ארצה, אינם עוברים דרך תחנת המכס של משרד הביטחון ומטופלים באמצעות משלחים בינלאומיים וסוכני מכס אזרחיים".

גורמים בתעשייה האווירית אישרו ל"גלובס" שכל היבוא של התעשייה האווירית, כולל האזרחי, עובר דרך היחידה העצמאית של המכס במשרד הביטחון: "היחידה קיימת ופועלת שנים רבות. היא משחררת מטענים עבור התעשייה האווירית בנוהל מקוצר ומזורז, תוך תיאום עם רשות המסים, משרד הביטחון והארגונים השונים בתעשייה האווירית".

2. הסבר בקליפת אגוז על פעילות המכס: מינהל המכס שברשות המסים, בהגדרתו, הוא זה שאחראי להבטחת חוקיות היבוא והיצוא בתחנות המכס ולמניעת הברחות, בין אם של סחורות, סמים, נשק וכד'. המכס פועל באמצעות יחידותיו בנמלי האוויר, הים והמעברים היבשתיים. תפקידו לאכוף את החוק הן לגבי יבוא ויצוא מסחרי והן לגבי יבוא אישי, בין היתר, סחורות המצויות במיטלטליהם של הנוסעים הנוחתים בנתב"ג.

יבוא אישי מוגדר בחקיקה כיבוא על-ידי יחיד שלא באמצעות עוסק, שאינו מיועד לאספקה, ייצור או מתן שירותים, והוא מיובא בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי של המייבא. היבוא האישי מתבצע על-ידי הצרכן שמבצע הזמנה מול ספק כלשהו בחו"ל - ולרוב זה באמצעות רכישה באינטרנט. הסחורה המוזמנת מגיעה לארץ בדרך כלל על-ידי דואר ישראל, או באמצעות חברות בלדרות אשר מספקות את העברת המשלוח עד ללקוח.

על-פי המלצות הוועדה שבחנה את היבוא האישי, קיימות הערכות שונות לגבי היקף הקניות במסחר המקוון בישראל, אבל אין ספק שהוא צומח במהירות ומשפיע על כל שוק הקמעונאות. על פני נתוני חברת eBay, היקף הקניות במסחר מקוון בישראל בשנת 2016 מוערך בכ-12 מיליארד שקל. יחד עם זאת, בבדיקה שנעשתה עבור משרד הכלכלה והתעשייה עלה כי היקף שוק הקמעונאות המקוונת באותה שנה (2016) עמד על כ-7 מיליארד שקל, מתוכו היבוא האישי בישראל מוערך בכ-2.9 מיליארד שקל והתבצע על-ידי 3.7 מיליון רוכשים. בהשוואה לשנת 2013 מדובר בשיעור צמיחה שנתי משמעותי של 22% ובגידול של כ-5% בכמות הקונים. על-פי אותה בדיקה, ישראל היא בין 15 המדינות המובילות מבחינת כמות הקונים והמוכרים ביבוא האישי נכון לשנת 2017. בנוסף, הישראלי רוכש בממוצע 36 פעמים בשנה, שזו כמות גבוהה באופן יחסי, לצורך ההשוואה, מהכמות בארה"ב עומדת על 43 ובבריטניה על 32.

הדבר החשוב ביותר בנוגע ליבוא אישי, בניגוד ליבוא מסחרי, הוא שיבוא אישי אינו צריך לעמוד בדרישות חוקיות היבוא ו/או בצורך להמציא אישורים על עמידה בהם, בין אם אישורים ממכון התקנים, משרד הבריאות או משרד התקשורת, או כל משרד ממשלתי אחר. התמונה הזו משתנה, באופן טבעי, כשמדובר ביבוא מסחרי הכפוף לדרישות מחמירות הרבה יותר. בנוסף, כדי לשחרר את הסחורה המיובאת מהמכס, היבואנים משתמשים בשירותי עמילות מכס. השירותים הללו כוללים את כל מערך הבירוקרטיה בשחרור מהמכס, בין היתר, של הניירת מהספק עם ייפוי כוח בהתאם לדרישות החוקיות. למעשה, זהו מעין "צינור" בין היבואן לבין רשויות המכס, המוסמך לייצג את היבואנים בסיווג הסחורה המיובאת (מזון, הלבשה וכד') ובהתאם את גביית תשלום המסים.

3. היתרון המשמעותי של מסלול ה-VIP שנמצא תחת אחריותו של משרד הפיקוח, הוא שהוא מדלג על כל התהליך הזה של אישורים ממשלתיים, וכמובן על כל התהליך הזה של עמילות מכס. הוא בוודאי מדלג על האפשרות של בדיקה מדגמית כפי שכולנו חשופים אליה כשאנחנו עוברים במסלולי המכס בנתב"ג. וכאן צריך להבהיר נקודה מאוד משמעותית: אחוזי הדגימה של המכס מגיעים לכ-4%-5%, כפי שהמכס מודה בעצמו - אחוזי דגימה מעטים - אבל הם לפחות מייצרים הרתעה.

זאת ואף זאת: על-פני נתוני המכס, סך "רשימוני היבוא", כלומר מסמכי המכס המאפשרים את שחרור הסחורה מהמכס, עומד על קרוב לכ-1.7 מיליון בשנת 2016, מתוכם נבדקו פיזית רק כ-76 אלף - כ-4.5%. אחוזי הדגימה הנמוכים "מזמינים", באופן טבעי, את כל הרמאים, המבריחים והמתחמקים במס או מאישורים רגולטוריים.

שימו לב מה נחשף רק מתחילת השנה במכס: יבואן פלסטיני ייבא לארץ אלפי מצברים לרכב הדורשים אישור של מכון התקנים ומשרד התחבורה, בעוד הוא מצהיר כי המשלוח המיועד אליו כולל סוללות למצברי אל-פסק כדי להתחמק מהאישורים וגם ממסים בהיקף של כ-300 אלף שקל; סבל ועמיל מכס באשדוד נעצרו ושוחררו בערבות בחשד כי ניסו להעלים ארגז מבדיקת המכס בשל העובדה שהחומר בתוכו הצריך אישורים מיוחדים ממכון התקנים; במכולה שהתקבלה באשדוד ויועדה לעזה, נמצא ציוד צבאי בהיקף גדול ביותר הכולל אלפי אפודים צבאיים שהגיעו לסין; במכס מעברי הגבול נתפסה משאית בעלת דופן כפולה שהובילה אלפי חפיסות סיגריות מוברחות וטבק מוברח לנרגילות בסמוך לעיר חריש בשווי של מאות אלפי שקלים; והיו עוד עשרות דוגמאות כאלו לנסיונות הברחה, התחמקות ממס והתחמקות מאישורים של מכון התקנים ומשרדים ממשלתיים אחרים ב-2016.

אין בדברים האלה כדי לרמז על מה שקורה במסלול המכס של משרד הביטחון, אבל העובדה שהמסלול שינה את ייעודו והפך גם למעבר משמעותי של סחורות אזרחיות שאינן קשורות כלל לביטחון המדינה - והכול בחוסר פיקוח, שקיפות ואכיפה (גם אם מדגמית) - צריכה להדליק נורות אדומות. משרד הביטחון אינו יכול להיות מדינה בפני עצמה שעושה את מה שהיא עושה במכס בכסות של ביטחון המדינה ובכסות של הטיעון שמדובר ב"עניינים שהשתיקה יפה להם". 

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד