גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהסופה משתוללת בחוץ, אין כמו ערמונים בשביל חורף אירופי

גם אם קונים אותם בשקית ואקום בסופרמרקט ולא קולים אותם באח גחלים, אפשר להפיק מהערמונים מנות לא רעות בכלל, והם אפילו בריאים

ערמונים קלויים/ צילום: שרון דדון
ערמונים קלויים/ צילום: שרון דדון

"בערמונים יש כמיהה לאירופאיות ולחורף אמיתי", אומרת עיתונאית האוכל ומחברת ספרי הבישול איילת הירשמן, ועיניה מצטעפות. "הם חלק בלתי נפרד מהחוויה של חו"ל בתקופה הזו של השנה, בפריז או ניו יורק, ולהסתובב עם קונוס מלא בערמונים קלויים ביד, חוויה". ובמחשבה על הקלאסיקה הזו, אני עומד מול המכונה האוטומטית לממכר ערמונים הניצבת בתחילת רחוב אבן גבירול בסניף של רשת האוכל המהיר "תירס" ממול לונדון מיניסטור בתל אביב. המכונה עומדת ומערבלת בשקט מופתי, ללא מגע יד אדם, ערמונים פוטוגניים שקליפתם נפתחת בהדרגה ובהדר.

"איך קונים ערמונים שנקלים ללא מגע יד אדם?!", תמהה המתכונאית המוערכת אורלי פלאי-ברונשטיין. "אפשר להשוות אותם לדוכני הערמונים החורפיים של אירופה? איפה הקסם, היד האמונה שהופכת את הערמונים בדיוק בזמן כשהם נצלים על האש? יש הרגשה שמישהו לא דואג לך כשאתה רואה אותם ככה במכונה", שואלת וצוחקת.

בכלל, נראה שההילה הרומנטית סביב הערמונים הולכת ופוחתת. את הערמונים המפוחמים שקולים בתנור הבית או באח גחלים, לבני המזל שיש להם כזה, החליפו בשנים האחרונות שקיות ואקום מהסופרמרקט מלאות באגוזים קלופים ומבושלים.

סמל הפינוק וההוללות

מאז שבויתו לפני יותר מ-2,500 שנים בגבעות הירוקות והתלולות של ממלכת ליקיה (בטורקיה של היום) ולחוף הים האגאי המפורץ בקצה אסיה - אגוזי עץ הערמון הילכו קסמים על בני האדם. בשושן ומדי, לשם הגיעו עם הכובשים הפרסים של ארץ מכורתם - גרמו למגפת השמנה בקרב האליטה המקומית שהתמסרה לטעמם, מדווח בכתבים ההיסטוריון היווני קסנופון. הערמונים אכן עתירי קלוריות, כ-245 קלוריות למאה גרם, אבל הם גם בריאים ומזינים . הם מכילים סידן, ברזל, אשלגן וכמות גבוהה של ויטמין B.

בתחילת הספירה שתלו הרומאים עצי ערמון ברחבי אירופה. עם דעיכת האימפריה, הפכו אלה לסמל של דקדנס. העץ המניב בקלות כה מופלאה וללא מאמץ את אגוזיו השמנים, הישר אל האדמה ולא מצריך אפילו קטיף, מותיר לאיכרים - כך טענו אבות הכנסייה - זמן רב מדי לנאוף, להתהולל ולעסוק בשלל פעולות לא מוסריות.

זה לא עזר להם: במשך יותר מ-1,500 שנה המשיכו הערמונים לשמש כמרכיב תזונה חשוב לתושבי אירופה בימי הביניים. שם נטחנו בקמח במקומות שבהם החיטה המפונקת סירבה לצמוח בקלות. תפוחי האדמה והתירס שהגיעו עם גילוי אמריקה, דחקו את מקומם של הערמונים, שהתנחמו בעיקר במדף הקינוחים.

העובדה שהרבה יותר קל עכשיו להשתמש בערמונים הודות לחידושים הטכנולוגיים ולייבוא הזול מסין, החזירה אותם בשנים האחרונות גם לקטגוריות שמהם נזנחו.

"למרות שאפשר להשיג אותם כל השנה, ערמונים הם מרכיב מאוד חורפי. הם משתלבים במאכלים שצוברים פופולריות בעונה זו כמו חמין טבעוני, הולכים נהדר עם כל הירקות הכתומים, במרקים (ראו מתכון) וגם בפסטות", אומרת הירשמן. "אנחנו רואים שיש ביקוש למרק ערמונים גם מהקוראים שלנו. זה מתכון שמחפשים מדי חורף".

לפני קצת יותר מעשור, כשנכנס השף ירון שלו להוביל את מטבח מסעדת טוטו, הוא הוסיף לתפריט המסעדה מנת ניוקי ערמונים שהכין בהשראת מנה דומה של ג'יימי אוליבר. מנת הניוקי הפכה במהרה למנת הדגל של המסעדה ומככבת בתפריט גם היום.

המנה הפכה לקלאסיקה מקומית, והודות לירון שלו, היא נכנסה לתפריט של כל מסעדה איטלקית בישראל, אף שבאיטליה אינה נהנית כלל ממעמד דומה. ובאמת, גרסאות דומות וגרסאות מושקעות עם אינטרפרטציה אישית - כמו זו של רוסטיקו התל אביבית (ראו מתכון) - אפשר למצוא כיום במסעדות רבות מהז'אנר.

גם בגזרת המתוקים רכשו להם הערמונים מקום של כבוד. בשנים האחרונות מככב המון בלאן - קינוח צרפתי קלאסי, המבוסס על מחית ערמונים מתוקה המוזלפת כפסטת ספגטיני. ניתן למצוא אותו בתפריטי קינוחים ופטיסריות, כמו למשל ברשת דודו אוטמזגין. "כילדה זכור לי שמון בלאן היה קינוח פופולרי שדווקא מכינים בבית. קינוח רושם למשקיענים. כמובן שהיום, בעידן שכולו מיד ועכשיו, אפשר להכין בבית מון בלאן נאה בקלות", אומרת הירשמן.

מתכונים

קינוח מון בלאן בקלי קלות

חומרים (ל-6 קינוחים אישיים בכוסות או בגביעים)

200 גרם ערמונים מבושלים (אפשר בוואקום)
2/3 כוס חלב
1/4 כוס סוכר
1 מכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)
2 כפות אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל
להגשה: 30-25 גרם שוקולד מריר או לבן, מגורר - לא חובה

הכנה:

יוצקים חלב לקלחת ומוסיפים ערמונים. מביאים לסף רתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה 25 דקות עד שהערמונים רכים מאוד. מעבדים בבלנדר או בעזרת בלנדר מוט עד שמתקבלת מחית חלקה.

מקציפים שמנת מתוקה עם אבקת סוכר ותמצית וניל עד לקבלת קצפת יציבה מאוד.

הגשה:

מסדרים בכוסות שכבה ממחית הערמונים ועליה שכבת קצפת ושבבי שוקולד מריר או לבן.

מתכון של איילת הירשמן

קינוח ערמונים / צילום:  צילום: שרון דדון

מרק ערמונים ויין לבן

חומרים (ל-4 מנות):

1 כף שמן זית
1 בצל קצוץ
1 כרישה - החלק הלבן בלבד - קצוצה
1 גבעול סלרי קצוץ
1 גזר מגורר
1 שורש פטרוזיליה ו/או חצי שורש סלרי, קלוף וקצוץ דק
20 גרם חמאה
2 שיני שום, קצוצות
2 עלי מרווה
4 גבעולי טימין
3-2 פטריות פורצ'יני מיובשות, מפוררות ומושרות 15 דקות בכוס מים חמים
1 כוס יין לבן, עדיף יבש
400 גרם ערמונים, קלויים וקלופים (משקל נטו)
2 עלי דפנה
3 גרגירי פלפל אנגלי
מלח ופלפל לבן
אגוז מוסקט מגורר טרי
כחצי כוס שמנת מתוקה (לא חובה)

הכנה:

מחממים סיר עם שמן ומאדים בו ירקות שורש עם חמאה, שום, מרווה וטימין כ-10 דקות על להבה בינונית-נמוכה.
מוסיפים את הפורצ'יני המושרות, בלי נוזלי ההשריה, שאותם שומרים להמשך. מזהיבים דקה-שתיים, מוסיפים יין ומאדים 3 דקות.
מוסיפים את הערמונים, המים או המרק, מי ההשריה של הפורצ'יני (בלי המשקעים) ותבלינים. מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים להבה, מבשלים 45 דקות.
מסלקים את עלי הדפנה וגרגירי הפלפל האנגלי ומרסקים את המרק בבלנדר או מוט בלנדר. אם רוצים לעדן את המרק, מוסיפים שמנת ומערבבים.

מתכון של אורלי פלאי-ברונשטיין

ניוקי ברוטב ערמונים / צילום: שירן כרמל

ניוקי ערמונים

חומרים (ל-4 מנות):

1 ק"ג ניוקי - אפשר לקנות מוכנים
100 גרם גבינת מסקרפונה
100 גרם חמאה
2 שיני שום
50 גרם פטריות פורצ'יני יבשות
9-6 גבעולי מרווה

200 גרם ערמונים קלופים ומבושלים (אפשר לקנות את אלו המוכנים, בוואקום), פרוסים דק לאורך
500 גרם עלי תרד, ללא הגבעולים

הכנה:

מסדרים את פטריות הפורצ'יני על תבנית אפייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום נמוך (100 מעלות) במשך 20 דקות. טוחנים לאבקה דקה בעזרת מטחנת תבלינים או מכתש ועלי.

הרוטב:

ממיסים את החמאה ומוסיפים את הערמונים הפרוסים, כ-20 עלי מרווה ואת השום. מבשלים על להבה נמוכה במשך כ-3 דקות, עד שהשום מתחיל להחליף את צבעו.

מוסיפים את אבקת הפורצ'יני וכוס מים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את המסקרפונה ומערבבים. מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס.

הגשה:

מוסיפים לרוטב את הניוקי המבושלים ואת התרד. מבשלים על להבה בינונית כ-3 דקות עד שהניוקי רכים ונימוחים. מגישים מיד ומעטרים בגבינת פרמזן מגוררת.

מתכון של שוהם זיו, שף מסעדת רוסטיקו

עוד כתבות

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"