גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטחת הבחירות של טראמפ התפוגגה: לא תהיה חומה

ראש מטה הבית הלבן למחוקקים היספניים בקונגרס: "ארה"ב לעולם לא תבנה חומה ממשית לאורך כל הגבול עם מקסיקו" ■ "הבטחת טראמפ נשענה על חוסר ידיעה" ■ מאמץ למנוע "כיבוי אורות" בממשל ביום ו' בגלל חילוקי דעות על מדיניות ההגירה

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

אחת מההבטחות הזכורות ביותר של המועמד דונלד טראמפ במסע הבחירות לנשיאות ב-2016 התפוגגה אמש. ראש מטה הבית הלבן, ג'ון קלי, אמר לקבוצת מחוקקים דמוקרטים בקונגרס, כי ארה"ב לעולם לא תבנה חומה ממשית לאורך כל הגבול עם מקסיקו וממילא מקסיקו לעולם תישא בעלות הפרוייקט הדמיוני הזה.

כל מי שעקב, ולו רק באופן שטחי, אחרי מערכת הבחירות לנשיאות, זוכר את הסצינה שחזרה ונשנתה בכל עצרות ההמונים של טראמפ. המועמד מרים קול וזועק למקרופון: "מה נבנה לאורך הגבול עם מקסיקו"? אלפי האוהדים עונים בצווחה אדירה: "חומה"! "ומי ישלם בעדה"? "מקסיקו תשלם".

מאז שנכנס לבית הלבן, ניסה טראמפ לקדם, בצורה זו או אחרת, את חזון החומה. בראיון שהעניק באחרונה ל"וול סטריט ג'רנל" הוא הכריז שלא זו בלבד שהחומה תוקם אלא שמקסיקו תשלם בעדה באמצעות הסכם נפט"א. (עמדת ממשלת מקסיקו לא השתנתה מאז 2016: לא נשלם אפילו סנט אחד). טראמפ אפילו דחף לפרסום מכרז על תוכניות לסוגים שונים של חומות. קבלנים בנו דגמי חומות בסמוך לגבול.

אבל הקונגרס מסרב בעקשנות להקציב כספים למימון הפרוייקט. את ההתנגדות מובילים מחוקקים דמוקרטים, אך גם רפובליקאים רבים אינם מסכימים לתת יד למימוש גחמה שלא תתרום דבר לבלימת הסתננות של מבקשי עבודה ממקסיקו לארה"ב.

ברקע נמצא העימות רב-השנים בין דמוקרטים לרפובליקאים על הסדרת מעמדם של כ-11 מיליון מהגרים נטולי ניירות, רובם ממדינות אמריקה התיכונה, ובעיקר ממקסיקו. טראמפ הבטיח תחילה לזרוק את כולם חזרה לארצות מוצאם בשנתו הראשונה כנשיא, אך לאחר שהושבע הוא מיתן במקצת את עמדותיו. האיום לא הוסר כליל מפני שהממשל לא גיבש מדיניות הגירה סדורה. רק באחרונה הודיע הבית הלבן שבדעתו לשלול את המעמד המיוחד של כ-200 אלף אזרחי אל-סאלוואדור, שקיבלו היתר לעבוד בארה"ב אחרי רעידת אדמה גדולה שעשתה שמות בארצם ב-2001. המשמעות היא שרבים ייאלצו לחזור לארצם המוכה, שאינה מסוגלת למצוא להם מקורות פרנסה.

אך סוגיית ההגירה שמציקה ביותר לממשל היא בעיית ה"חולמים" - הכינוי שהוענק לכ-800 אלף מהגרים צעירים, שהובאו לארה"ב באופן בלתי חוקי כילדים ע"י הוריהם. רובם עברו את הגבול בהיותם בני פחות מ-10. ארה"ב היא מולדתם היחידה. מבחינתם, מקסיקו היא מדינה זרה. רבים מהם סטודנטים. יש שעובדים כרופאים, שוטרים ומורים ויש שהתגייסו לצבא. ממשל אובמה העניק להם היתרי עבודה, אך טראמפ החליט לשלול מהם את ההגנות שמהן הם נהנו עד עתה.

מצוקתם עלתה לראש סדר היום הלאומי וההפגנות של ה"חולמים" מותירות אותם בכותרות. הדמוקרטים מובילים את המאבק להשאיר את ה"חולמים" בארה"ב ולמצוא להם פתרון של קבע. רפובליקאים רבים, ואפילו טראמפ, מוכנים לפשרה, אך הם דורשים מחיר: תקציב לחיזוק האמצעים לבלימת ההגירה הבלתי חוקית ממקסיקו. הם מכנים זאת ביצור הגבול. בעיני טראמפ וחלק מהמחוקקים הרפובליקאים, ביצור הגבול פירושו בניית חומה. העמדה הדמוקרטית היא: על גופותינו.

העימות צפוי להגיע לקרשצ'נדו ב-24 השעות הקרובות: מחר (19 בינואר) צפויה ממשלת ארה"ב "לכבות את האורות" בהעדר מימון לפעולותיה אם שני בתי המחוקקים לא יאשרו את העלאתה של תקרת החוב ואת חוק התקציב. השאלה היא מי ימצמץ ראשון: הדמוקרטים דורשים הסדר לבעיית ה"חולמים" בלי תנאים נלווים. אם לא תתמלא דרישתם הם לא יתנו יד לאישור התקציב והממשלה תיסגר. הדמוקרטים מהמרים, שהציבור בארה"ב יטיל את האשם על טראמפ, שנמצא בתחתית סולם הפופולריות, ועל הרפובליקאים. הרפובליקאים מצידם דורשים תקציב לביצור הגבול תמורת הסכמתם לפתור את בעיית ה"חולמים".

פשרה אפשרית, אך לא ודאית, היא הסכמה על גמישות בהגדרת המונח "ביצור הגבול". הדמוקרטים יהיו מוכנים לתמוך באמצעים לביצור הגבול בתנאי שאמצעים אלה לא יכללו "חומה". ובמילים אחרות: מערכות חיישנים, רחפנים, כוח אדם נוסף? כן; חומה - רק בחלומותיו של טראמפ. הרפובליקאים מוכנים עתה להסתפק ב"מחסומים פיזיים" בקטעים מסוימים בגבול.

זה איפוא הרקע להופעתו של ראש מטה הבית הלבן, קלי, לפני צירים דמוקרטים בבית-הנבחרים והכרזתו שהחומה לא תיבנה, כפי שדיווח בראשונה "וושינגטון פוסט". הממשל זקוק לקולות הדמוקרטים כדי להימנע מ"כיבוי אורות" לאומי והוא מנסה לשכנעם לתמוך בביצור הגבול - ללא חומה מים אל ים אלא, מקסימום, עם "מחסומים פיזיים" לא רציפים.

"חומת בטון מים אל ים בוהק לא תקום", אמר קלי למחוקקים על פי רישומים של כמה מהם. "עתה אנו מבקשים מחסומים פיזיים במקומות רבים". הוא הסביר, שחומת בטון, רציפה, לאורך 2100 מייל, כפי שחזה טראמפ, אינה פיתרון מציאותי בגלל קשיים טופוגרפיים ואחרים. הממשל מוכן עתה להסתפק ב-700 מייל של "מחסומים פיזיים". בכל מקרה, "מקסיקו לא תשלם", הוא הכריז.

בהסבירו את הניגוד בין הבטחות טראמפ במסע הבחירות לבין הסכמתו לוותר על חזון החומה, אמר קלי: "חלק מהדברים שנאמרו במסע הבחירות נשענו על חוסר ידע... דבר אחד הוא לנהל קמפיין; דבר אחר הוא למשול. זה באמת קשה".

הבית הלבן לא הגיב על דברי קלי, אך ראש המטה חזר ואישר את דבריו בראיון לפוקס ניוז. בין השאר הוא אמר בראיון: "אצל הנשיא חלה התפתחות באופן שבו הוא בוחן דברים. מסע בחירות ומשילות הם שני דברים נפרדים והנשיא מגלה גמישות רבה בהבנה של מה מציאותי ומה לא".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק