גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישג למשפטני רשות המסים: יזכו למענק של 12 אלף שקל

מאבקם של 200 המשפטנים ברשות המסים החל בנובמבר האחרון, לאחר שגילו כי למרות שותפותם למאבק עובדי הרשות על שיפור שכרם, הם היחידים שלא נכללים בהסכם השכר החדש שהושג - זאת בשל היותם חתומים על חוזים אישיים ולא על ההסכם הקיבוצי

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

סנונית ראשונה לשיפור בתנאי השכר של עורכי הדין ברשות המסים? משרד האוצר ישלם מענקים בסך של כ-12 אלף שקל ל-200 עורכי הדין, עובדי רשות המסים, שהוחרגו מהסכם השכר החדש של עובדי הרשות, שנחתם בחודש שעבר.

מאבקם של המשפטנים ברשות המסים התפרץ ונחשף ב"גלובס" בנובמבר השנה, לאחר ש-200 עורכי ועורכות הדין ברשות גילו כי הגם שהיו שותפים מלאים למאבק עובדי הרשות לשיפור תנאי העסקתם, הם היחידים מבין העובדים שלא נכללים בהסכם השכר החדש שהושג.

כעת, לאחר כחודשיים של משא-ומתן לא רצוף, שנוהל בהובלת נציגות המשפטנים ובאת-כוחם, עו"ד הלית שמחוני, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עמר-רייטר-ז'אן-שוכטוביץ, הושג בין המשפטנים ברשות המסים וההסתדרות לבין האוצר הסכם חדש. במסגת ההסכם נקבע כי המשפטנים ברשות המסים יהיו זכאים למענק - שיוענק להם בשתי פעימות של 6,000 שקל. המענק הראשון ישולם במשכורת ינואר השנה או פברואר לכל המאוחר. האפשרות כי יינתן למשפטנים מענק עלתה בתחילת המשא-ומתן מולם, ואולם בתחילת הדרך דובר על מענק בסך כולל של 7,000 שקל ולא של 12 אלף שקל.

הבשורה של המשפטנים מהווה בשורה גם עבור מאות עובדים אחרים ברשות, המועסקים בחוזים אישיים, מאחר שהמענק מוענק לשורה של עובדים ולא רק לעורכי הדין. לפי ההסכם, הוראותיו יחולו על עובדים המועסקים בחוזי ההעסקה המיוחדים לעובדים חיוניים אקדמאיים, כלכלנים נבחרים, עובדים חיוניים משפטיים ועובדי יחידת היעדים. עובדים אלה מועסקים ברשות המסים בחוזה העסקה אישי ואינם נכללים בהסכם הקיבוצי שעליו חתומים כלל עובדי רשות המסים.

עוד הוסכם כי ההסכם יחול על עובדים שהועסקו במשרה מלאה בין ינואר 2017 ליוני 2018 - תקופת המענק הראשונה; ויהיו זכאים למענק חד פעמי בסך 50% ממוצע המשכורות למענק של העובד עבור תקופת המענק או לסך של 6,000 שקל - על-פי הסכום הנמוך מבין השניים. תקופת המענק השנייה מתייחסת לעובדים שיועסקו במשרה מלאה בתקופה שבין יולי 2018 עד סוף דצמבר 2019, והם יהיו זכאים לאותו שווי מענק.

פגישה עם אבי ניסנקורן

מאבק המשפטנים נוהל בחודשיים האחרונים מול ההסתדרות, ואף הגיע לבית הדין של ההסתדרות, לאחר שעורכי ועורכות הדין ברשות המסים פנו ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בשאלה מדוע הוחרגו מהסכם השכר החדש.

בראשית נובמבר, רגע לפני חתימת ההסכם הקיבוצי החדש, המיטיב, עם עובדי רשות המסים, התייצבו חלק ממובילי מאבק עורכי הדין במשרדו של יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בדרישה כי לא יחתום על הסכם השכר החדש עד שגם הם ייכללו בהסכם.

עורכי הדין לא נכללו בהסכם, מאחר שהם חתומים על חוזי העסקה אישיים ולא על ההסכם הקיבוצי שמתעדכן כעת. לטענתם, בחודשים החולפים, שבהם נקטו עובדי רשות המסים בעיצומים ובהשבתות לטובת מאבקם לשיפור שכרם, הם גויסו לטובת המאבק, תוך שהובטח להם כי גם עניינם נדון ומטופל בידי יו"ר ועד עובדי מס הכנסה, ואדים אבנשטיין. לבסוף, נטען, התברר כי אף אחד לא טיפל ולא מטפל בעניינם, ובעוד ששכרם של כל שאר עובדי הרשות עולה - נותר שכרם של עורכי הדין קפוא.במאבק על שיפור שכר עובדי רשות המסים השתתפו כל עובדיה, לרבות 200 עורכי ועורכות הדין העובדים ברשות, הגם שאינם חתומים על ההסכמים הקיבוציים אלא על חוזים אישיים. בעוד ששכרם של העובדים החתומים על ההסכמים הקיבוציים התעדכן מעת לעת והם קיבלו מגוון תוספות לשכר ותנאים מיטיבים, 200 עורכי הדין נותרו מאחור, ללא שינוי בשכרם ובתנאיהם.

מדובר ב-200 עובדים שהם מהאיכותיים ביותר ברשות - עורכי דין המופיעים בבתי המשפט, מלווים את החקירות הרגישות ביותר ברשות ומשולבים ביחידות המרכזיות ברשות, ובהן יחידת "יהלום" היוקרתית המנהלת את החקירות הכלכליות המורכבות במדינה ו"היחידה לתיקים מיוחדים", המנהלת כתבי אישום משמעותיים בתחומי המס ועוד.

היעד: הכללה בהסכם הקיבוצי

עד המאבק האחרון אף אחד לא הבטיח לעורכי הדין דבר, והם נאלצו להיאבק לבד על העלאת שכר ועל השגת ביטחון תעסוקתי. אולם, לטענתם, במסגרת המאבק האחרון הבטיח להם יו"ר הוועד אבנשטיין הבטחות שונות, תוך שהוא מבהיר להם שהם חלק בלתי-נפרד מהמאבק. לטענת עורכי הדין בעקבות הבטחות אלה, הם התייצבו לצד חבריהם בכל העיצומים וההשבתות והמתינו לראות מה יהיו תוצאות המאבק.

והמאבק אכן נשא פירות בדמות הסכם שכר חדש שנחתם בין ההסתדרות לאוצר (ראו מסגרת). ההסכם כולל העלאות שכר ושיפור תנאים לכלל עובדי רשות המסים; כל העובדים - מלבד עורכי הדין של הרשות. עם הגילוי הזה התייצבו ראשי המאבק במשרדו של ניסנקורן. בפגישה הראשונה קיבלו המשפטנים מסר מרגיע שהעניין שלהם מצוי בטיפול, והסכם השכר החדש לא ייחתם עד לבירור מעמדם, ואולם זמן קצר לאחר מכן נחתם ההסכם ללא כל הבטחות למשפטנים.

בהמשך לכך הגיעה המחלוקת בין המשפטנים להסתדרות לבית הדין של ההסתדרות, כשבמקביל נמשכו מגעים בין הצדדים להגיע להסכמות. בסופם של מגעים אלה נולד ההסכם המעניק למשפטנים מענק בסך 12 אלף שקל.

המשפטנים מסרו ל"גלובס" כי הם מקווים שמדובר רק בראשית הטיפול בעניינם, כאשר לטענתם בדיון שנערך בתחילת החודש בבית הדין של ההסתדרות, הביעו נציגי ההסתדרות נכונות להיכנס איתם למתווה של ישיבות עבודה כדי למצוא פתרון לנושא החוזים האישיים, וכדי לאפשר לעורכי הדין להיקלט בסופו של דבר אל תוך הסכם הקיבוצי. בדיון הגדיר נציג ההסתדרות, שי בירן, את הכנסת המשפטנים להסכם הקיבוצי כ"מטרה מוצהרת של ההסתדרות".

המשפטנים ברשות המסים: "המענק הוא צעד ראשון במאבק לשיפור שכרנו"

מנציגות המשפטנים ברשות המסים נמסר כי "הגדלת סכום המענק בצורה משמעותית היא פועל יוצא של מאבק עיקש שניהלנו. הגדלת המענק מהווה הוכחה ניצחת לכוחם של המשפטנים ברשות המסים, שלראשונה התאגדו בגוף אחד. הישג זה רק מדגיש את הצורך של המשפטנים לפעול במסגרת נציגות נפרדת שתדאג לייצג נאמנה את האינטרסים שלהם, כמי שנמצאים בחזית העשייה של רשות המסים, ובכלל זה בחזית המאבק בפשיעה הכלכלית. ההישג שהשגנו הינו צעד ראשון במאבק לשיפור שכרנו, שנשחק מזה שנים".

עוד נמסר כי "בנציגות המשפטנים מבקשים להביע הערכה עמוקה להסתדרות, לעומד בראשה, אבי ניסנקורן, ולמנכ"ל האגף לכלכלה בהסתדרות, שי בירן, על כך שהיטו אוזן קשבת לדרישותיהם". עם זאת, נציגי המשפטנים מדגישים כי הם עדיין ממתינים למימוש התחייבותה של ההסתדרות להעביר להם מכתב ובו התחייבות מפורשת של ההסתדרות להיכנס עימם, כבר בתקופה הקרובה, למשא-ומתן מואץ על מעבר מחוזים אישיים להסכם קיבוצי, וזאת מבלי ששכרם ייפגע.

באת-כוחן של משפטני הרשות, עו"ד הלית שמחוני, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין עמר-רייטר-ז'אן-שוכטוביץ, מסרה כי "מדובר במאבק תקדימי, שבו בפעם הראשונה התאגדו המשפטנים כגוף עצמאי והצליחו לקבל הכרה בזכויותיהם. חשובה במיוחד הייתה התערבותה והתגייסותה של ההסתדרות והעומדים בראשה לטובת המשפטנים, ואנו מודים על כך. אנו נערכים, יחד עם ההסתדרות להמשך המאבק עד לשיפור מלא של תנאי שכרם של המשפטנים".

מאבק עובדי רשות המסים: עיצומים, שביתות ועיכוב עסקאות עד להשגת תוספת שכר של 9%

בשנים האחרונות ניהלו עובדי רשות המסים מאבק על תנאי שכרם והעסקתם, שבמסגרתו פתחו בעיצומים ובשביתות חלקיות על רקע דרישתם המרכזית לפתוח במשא-ומתן "אמיתי" מול משרד האוצר והנהלת הרשות על הסכמי השכר שלהם. ראשי הוועדים ברשות המסים - ועד מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ועד מכס ומע"מ ו-ועד עובדי המחשוב (שע"ם) - הובילו את המאבק.

בין היתר, במסגרת העיצומים של עובדי הרשות בשלהי 2016, הוקפאו דיוני שומה והדיונים בהתנגדויות והשגות עוכבו, לא ניתנו אישורים על ניכויי מס בהעברות לחו"ל ועוכבו אלפי עסקאות נדל"ן. בשלב מסוים הפסיקו עובדי הרשות את מבצעי החקירות, ניהול הספרים וההוצאה לפועל, ואת שיתופי הפעולה עם הפרקליטות והמשטרה.

לאורך החודשים האחרונים נוהלו מגעים בין ההסתדרות לאוצר, שהולידו את הסכם השכר החדש של עובדי רשות המסים, המשפר את תנאי העסקתם של קרוב ל-6,000 עובדים, מכלל הדירוגים, המיוצגים על-ידי ההסתדרות.

ההסכם שתוקפו לשלוש שנים, מעגן תוספת של 9% לשכר העובדים. התוספת תחולק לעובדים באופן דיפרנציאלי, הן כתוספת אחוזית והן כתוספת שקלית צמודה למדד. הוחלט כי חלוקת התוספת תתבצע בשלוש פעימות, כאשר הפעימה הראשונה היא בתוקף רטרואקטיבי החל מה-1 בינואר 2017, ושתי פעימות נוספות, שהראשונה שבהן נכנסה לתוקף כבר ב-1 בינואר השנה. פעימה נוספת תינתן בתחילת 2019. תוספת השכר היא בנוסף לעדכון שכר העובדים בשיעור של 7.75% מכוח הסכם המסגרת שנחתם במגזר הציבורי בין ניסנקורן לבין שר האוצר, משה כחלון.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים