גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2017 הייתה טובה מהממוצע בביטוחי המנהלים ובפנסיה

מנהלי ההשקעות המובילים של 2017 ל"גלובס": 2018 תמשיך להיות חיובית אך עם תשואות צנועות בהרבה מבשנה שקדמה ■ התשואות של קרנות הפנסיה ושל הפוליסות המשתתפות ברווחים עמדו בשנה החולפת על 8.1% ו-8.8%, בהתאמה ■ למדריך קופת גמל להשקעה

יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף
יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף

2017 הייתה שנה טובה עבור החוסכים באפיקי החיסכון הפנסיוני בישראל. דירוג התשואות השנתי של "גלובס" מלמד כי בשנה החולפת הציגו קרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואה שנתית נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-8.1%, שגבוהה משמעותית מהתשואה הרב-שנתית שרשמו הקרנות הללו ב-19 השנים האחרונות, מאז 1999, ושעמד על קצת יותר מ-7% בממוצע ענפי. גם הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, שהן תיק החיסכון המנוהל הגדול ביותר של פוליסות החיסכון הסוציאליות המוכרות כ'ביטוחי המנהלים', רשמו בשנה חולפת תשואה גבוהה של כ-8.8% בממוצע - הגבוהה במידה ניכרת מהממוצע הרב-שנתי שעמד בתיק זה על 7.7%.

מה המספרים הללו מלמדים אותנו? שלמרות החששות הנמשכים מכך שאין ריביות טובות באפיקים הסולידיים ונהירה גוברת לנכסי הסיכון, שגם אולי כבר ממצים את עצמם והופכים לבועתיים - עדיין יש מנועי צמיחה והריבית הנמוכה לצד הפעילות העסקית המשתפרת תומכים בהמשך התשואות החיובית. בכל אופן, ב-19 השנים האחרונות היו בשוק ביטוחי המנהלים רק 3 שנים עם תשואה שלילית, בעוד שבשוק הפנסיה היו רק שנתיים שליליות בכל התקופה האמורה, בעיקר מכיוון ששוק זה נהנה מכרית ביטחון ייחודית בדמות האג"ח המיועדות, שמהוות 30% מנכסי הקרנות המקיפות החדשות, עם ריבית ריאלית קבועה וגבוהה. 

בכל אופן, 2017 הייתה שנה טובה נוספת עבור החוסכים באפיקים הפנסיוניים, כשבינתיים המגמה החיובית הזו נמשכת גם בפתיחת 2018. אבל, לא כל החוסכים נהנו בצורה דומה, וישנה שונות ניכרת בין הגופים השונים. כך, בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים מובילה את הענף קבוצת הפניקס, עם תשואה נומינלית ברוטו של 9.5%, בעוד שאת הטבלה סוגרות שתי החברות הקטנות בתחום - איילון והכשרה ביטוח, עם תשואות של 6.4% ו-6.8%, בהתאמה. הפניקס סולטת לחיוב בצמרת הדירוג גם בשקלול התוצאות בשלוש ובחמש השנים האחרונות, כשהיא מובילה עם תשואות שנתיות של 6.7% ו-7.65%, בהתאמה. 

קרנות פנסיה

בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שהינו שוק החיסכון הצומח ביותר התמונה של ההובלה יותר מורכבת. בחנו את התשואה על סך ההשקעות של המסלולים הכלליים ושל המסלולים לבני 50 ומטה בכל הגופים המנהלים בשוק זה, כאמצעי לסימון מסלול דגל בר השוואה כלל ענפית ומצאנו כי את התשואות הגבוהות בענף רשם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהציג בשנה החולפת תשואה של 12.3% במסלול עד גיל 50 שלו. ואולם, מדובר בשוק שבו יש פער אדיר בין קרנות גדולות לקטנות, כשאת הדירוג של הגדולות (שאוחזות יחדיו בכ-96% מהשוק) מובילה הראל גילעד, שרשמה בשנה החולפת את התשואה השנייה בטיבה בענף: 9.1%.

אגב, הראל שנייה בדירוג גם בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים. מי שעוד בולטת לחיוב בשוק הפנסיה היא כלל פנסיה של כלל ביטוח, שרשמה בשנה שעברה תשואה של 8.9%, כשגם בביטוחי המנהלים היא ניצבת בפסגה, אחרי הראל. 

ביטוחי המנהלים

האתגרים של מנהלי ההשקעות המובילים

שוחחנו עם שלושת המנהלים המצטיינים בשוקי ביטוחי המנהלים והפנסיה המקיפה, ביחס למה שאפיין את 2017 ומה שצפוי ב-2018, והם הציגו קונצנזוס מסוים לגבי כך שהמגמה החיובית כנראה תימשך, אך גם תהיה צנועה בהרבה מזו של 2017.

יניב כהן, מנהל מחלקת השקעות עמיתים בקבוצת הפניקס, שהוביל אשתקד את הפניקס להצטיינות בתשואות בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים, אומר היום ל"גלובס" כי "בשנה שעברה לא היה לנו משהו מיוחד" כשהוא הדגיש כי "רמת הסיכון שלנו לא הייתה גבוהה יחסית" תוך שהוסיף כי "2017 הייתה שנה שבה כל נכסי הסיכון נתנו תשואה חיובית משמעותית - בעיקר מניות בחו"ל, מניות בישראל, כשגם האג"ח הקונצרניות פה ובחו"ל נתנו תשואות טובות, אפילו שהייתה שונות גדולה בתוך המניות. בשנה החולפת היינו בראש למרות רכיב מנייתי נמוך יחסית, בעיקר בגלל בחירת מניות נכונה בארץ ובחו"ל".

כבר שנים שהריביות הנמוכות ממריצות את מחירי הנכסים. זה יימשך ב-2018 או שהאיום יתממש?

"ככל שהריבית הנמוכה נמשכת זמן רב יותר זה מקטין את התשואה הנדרשת מנכסי סיכון ולכן זה מעלה את המחיר של הנכסים הללו. זה אומר שהמכפילים במניות יותר גבוהים והמרווחים באג"ח הקונצרניות יותר נמוכים, אך מהצד השני הפרמטרים מלמדים על שיפור כלכלי בכל הכלכלות המובילות בעולם. בתחילתה של 2018 נראה לנו שהיא עומדת להמשיך את המגמה החיובית, אך אולי לא באותה עוצמה. איני חושב שהמדדים בחו"ל יעלו 20% גם השנה, וזה גוזר כמה היבטים. בשל כך אנו פועלים להגדיל את הרכיב הלא סחיר בתיקים, גם באשראי, גם בנדל"ן וגם בהשקעות פרטיות".

מה הסיכונים שאתה רואה בהסתכלות קדימה?

"עליית תשואות, שבינתיים קורית בארה"ב אך לא מתגלגלת לשאר העולם ובטח שלא לישראל. בינתיים גם האינפלציה נשארת נמוכה, אך אם היא תעלה והתשואות הארוכות יעלו איתה זה גורם סיכון. וכמו שנה שעברה יש הרבה סיכונים גיאופוליטיים, ששנה שעברה לא התגשמו - למשל, החשש שהיה אשתקד מהשפעות של הנשיא טראמפ, שבינתיים לא עשה רע לשווקי ההון".

גם סמי בבקוב, מנהל ההשקעות הראשי של קבוצת הראל, שמוביל את התשואות בקרב קרנות הפנסיה הגדולות, רואה מגמה חיובית נמשכת אך גם עלייה באתגרים, ואומר כי "מה שאפיין את 2017 זה שנכסי סיכון נתנו תשואות מאוד טובות, כששווקי המניות בכל העולם נתנו כ-20%, וגם שוקי האג"ח הקונצרניות נתנו תשואות מרשימות של 6% עד 8%. השילוב של שני הדברים הללו, כולל תרומה של הנכסים הלא-סחירים, יצרו תשואה מרשימה".

בהסתכלות על 2018, מה אתה צופה שיקרה?

"אנו צופים ש-2018 תהיה שנה חיובית, אך אנו מעריכים גם שהעוצמה של העליות לא תהיה כמו זו שהייתה ב-2017, אלא נמוכה יותר. זאת מכיוון ששוקי האג"ח יתפקדו כנראה פחות טוב מאשר ב-2017, הגם שאנו מאמינים ששוקי המניות ימשיכו להיות טובים, גם אם פחות מ-2017. אנו מדברים כיום על רמות שווי ראויות בשוקי המניות וקשה לנו לראות את המגמה החיובית שנמשכה גם בתחילת השנה תימשך - סביר שתבוא רגיעה במניות ואולי אף תיקון. אבל, לא רואים שינוי מגמה, כי תנאי הרקע עדיין נראים כתומכים בשוקי המניות, כשהריביות עדיין יחסית נמוכות ועדיין החברות מצליחות להגדיל את הרווחיות, וגם עדיין מדובר בצמיחה כלכלית בכל השווקים בעולם. זה אפיין את 2017 וימשיך לאפיין גם את 2018".

גם דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, שיתף אותנו בדעתו על שוקי ההון בעת הזו: "מה שעבד לנו טוב מאוד ב-2017 זה רכיבי הסיכון, בדגש על המניות. אנו מתוך בחירה הורדנו סיכון רב דרך האג"ח הקונצרניות ולעומת זאת העלנו את המניות, מאחר והנחנו שראוי לקחת את הסיכון דרך מניות כי באג"ח הקונצרניות המרווחים מאוד נמוכים. מכאן הערכנו שהאפסייד במניות ובאג"ח הקונצרניות נוטה מאוד לטובת המניות, ואילו הדאון סייד די דומה. מה שעוד שיחק לטובתנו הוא שלא היינו בשנה שעברה בסקטור הפארמה ובסקטור הגז והנפט, ומנגד היינו בפוזיציה גדולה על הבנקים בארץ וסקטור הטכנולוגיה בחו"ל".

לדעתך, השווקים בבועות?

"לא. השווקים לא בבועות, ובסך-הכול הם משקפים תמונת ראי של סביבת הריבית. זה אומר שהריבית נמוכה בפרספקטיבה היסטורית בכל העולם, וזאת על אף שבארה"ב היא עולה. השווקים לא בועתיים והם היכן שהם כעניין של אלטרנטיבה. יש אמנם עלייה של המכפילים, בגלל שהחלופה נמוכה. מנגד, רואים גם שלא רק מדובר במכפילים גבוהים כי אם גם הוספת שווי מאוד משמעותית בחברו תהטכנולוגיה, שלא הייתה בעבר. חברות כמו אפל, גוגל, מיקרוסופט ואמזון, למשל, לא היו שוות בעבר את מה שהן שוות, ולכן אני חושב ששוקי המניות בטוח לא בועתיים גם אם הם לא זולים".

מה אתה צופה ל-2018?

"בינתיים היא המשך די ישיר של 2017, אך איני מתנבא על העוצמה של המגמה שתהיה בה. להערכתי כל עוד שלא יבוא משהו אקסוגני אין סיבה שמשהו ישתנה. בסופו של דבר בעולם הריביות נמוכות, אין אינפלציה, ואין סיבה להעלאת ריבית משמעותית, ולכן האלטרנטיבה של המניות היא אלטרנטיבה טובה, מה גם שיש צמיחה והסביבה תומכת לשווקי המניות".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?