גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד מחירי הדירות: ירידות במחוזות ירושלים, צפון, דרום ות"א

הוועדה המייעצת ללמ"ס הציגה את המלצותיה לטיוב נתוני הנדל"ן ■ ההמלצות כוללות דיווח חודשי עפ"י מחוזות ולא רק ארצי; וכן דיווח מהיר, קצר ומפורט יותר מרשות המסים

בנייה בראש העין / צילום: איל יצהר
בנייה בראש העין / צילום: איל יצהר

הוועדה המייעצת ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) הציגה היום (ד') את מדד מחירי הדירות החדש שיפורסם לצד מדד מחירי הדירות המוכר. בעוד המדד התייחס עד כה רק לשינוי במחירי הדירות ברמה הארצית, המדד החדש מתייחס בנפרד לכל אחד מהמחוזות, זאת למעט מחוז יהודה ושומרון, וזאת בשל התנודתיות שבו.

המשמעות היא תמונת מצב מדויקת יותר הנוגעת לשונות מחירי הדירות ברמה החודשית בכל מחוז ומחוז. נדגיש כי מדד זה מתייחס הן לדירות חדשות והן לדירות יד שנייה שנמכרות בשוק, כולל הדירות המוזלות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. עוד נדגיש כי מחיר למשתכן נכנסת אל תוך המדד במשקל שונה מהעסקאות הרגילות וזאת בהתאם למשקלה בשוק בעת עריכת המדד. מדובר בחלק מהמלצות הוועדה המייעצת ללמ"ס לטיוב נתוני מחירי הדירות.

על פי הנתונים שהוצגו בתדרוך העיתונאים הנוגעים לנתוני המדד המחוזי, נראה שהמגמה מעורבת בכל הנוגע לשונות המחירים בעת פרסום המדד האחרון (אוקטובר-נובמבר 2017). בעוד המדד הארצי העיד על ירידה בשיעור 0.3% הנתונים המחוזיים המתייחסים לנקודת הזמן האמורה מעידים כי ב-4 מחוזות נרשמה ירידה משמעותית יותר מזו של המדד הארצי.

מדובר במחוז ירושלים שרשם ירידה בשיעור 1.3%, מחוז הצפון שרשם ירידה בשיעור 1.3%, מחוז הדרום שרשם ירידה בשיעור 1.5% ומחוז תל-אביב בו נרשמה ירידה בשיעור 0.8%. במקביל, שאר המחוזות דווקא מעידים על עלייה במחיר. כך, במחוז חיפה מדובר על עליה בשיעור 0.6% ומחוז מרכז מעיד על עליה בשיעור 0.8% במחירים. מדובר בפעם הראשונה שנתוני שונות המחירים מפוצלים למחוזות והדבר מעיד על תמונת מצב מעט שונה מהמדד הארצי. המדד המחוזי צפוי להתפרסם במסגרת דיווח המדד החודשי החל מהמדד הקרוב מידי חודש.

במקביל למדד המחוזי, נחשף כי בלמ"ס יחלו לפרסם נתונים חדשים שיתפרסמו בקרוב, כלומר מידע חדש על מדדים שמשקפים שינוי במחירי הדירות. כאמור, מדובר במדד חודשי על פי מחוזות, לששת המחוזות בישראל ובנוסף, מדד מחירים ליישובים עירוניים גדולים, מדד רבעוני שיתייחס לשונות המחירים בערים אשדוד, באר-שבע, חיפה, ירושלים, נתניה, פתח-תקווה, ראשון-לציון ותל-אביב. מדובר בערים עם היקף אוכלוסייה משמעותי שמאפשר דגימת מספיק עסקאות. פרסומים חדשים נוספים יהיו מדד לדירות חדשות בלבד (כולל דירות מחיר למשתכן), מדד מחיר דירות יד שנייה מנוכה איכות, גם הוא יהיה מפוצל למחוזות השונים.

פרסומים רבעוניים על רמת מחירים ממוצעת של עסקאות בערים הגדולות, רמת מחירים של עסקאות בדירות חדשות והפרדה של דירות בתמיכה ממשלתית, בפילוח המחוזות השונים (מדד שיבחן שונות מחירים רק לדירות המוזלות). עוד פרסומים חדשים יהיו פרסום של רמת מחיר ממוצעת בעלות מאפיינים קבועים ברמה ארצית, מחוזית וגם בששת הערים הגדולות וגם רמת שווי מ"ר בכל אחד מהאזורים בישראל. גם בתחום שכר הדירה ממליצים בוועדה המייעצת לפרסם נתונים רחבים יותר ברמת המחוזות. בוועדה המייעצת אף ממליצים להפריד את מועד פרסום מדדי מחירי הדיור מפרסום המדד הכללי. על פי ההמלצה, בעוד המדד הכללי מפורסם ב=15 לכל חודש, מומלץ לפרסם את מדד מחירי הדיור ב-12 לכל חודש.

שינוי זה ייכנס לתוקף ככל הנראה באפריל הקרוב. נציין כי הוועדה המייעצת ממליצה כי הפרסומים החדשים יפורסמו לציבור החל מהחודש הקרוב, ובמהלך החודשים הקרובים. עם זאת, בלמ"ס מציינים כי עדיין מנסים לטייב הנתונים וייתכן וחלק מהמדדים החדשים לא יפורסמו עדיין במסגרת הפרסומים לציבור. דני פפרמן, הסטטיסטיקן הראשי, אמר על כך: "לא יכול להתחייב שכל מה שיופיע אכן נפרסם. יש דברים שיהיו רק במחולל הדוחות ולא בהודעות שהלמ"ס מפרסמת לציבור. מאוד נרצה לפרסם כל הדברים אבל יש שיקולים שונים שנצטרך לבחון, כמה המדדים השונים יציבים לאורך זמן. עשינו זאת עם המדד הארצי ומדד דירות חדשות אבל עוד טרם עם השאר. אנחנו נצטרך לבחון את כלל הדברים ונשתדל ליישם כל מה שהומלץ".

מדד מחירי הדירות

במקביל, הציגו בתדרוך העיתונאים גם את המדד החדש המתייחס לשונות המחירים בדירות חדשות בלבד. מדובר במדד שפרסומו החל כבר עם פרסום המדד האחרון. על פי נתוני המדד האחרון, מחירי הדירות ברחבי הארץ רשמו ירידה בשיעור 0.3% בעוד מדד מחירי הדירות החדשות רשם ירידה בשיעור 0.6%. מדד זה (הדירות החדשות) כולל גם את דירות מחיר למשתכן וזאת ללא הפרדה בין הדירות במחירי שוק לדירות המוזלות של מחיר למשתכן. עובדה זו בעייתית משום שלא ניתן להפריד בין השפעת המחיר המוזל אותו שינתה הממשלה באופן מלאכותי באמצעות מכרזי מחיר למשתכן לבין הדירות שנמכרות במחירי שוק.

על כך אמרו בתדרוך העיתונאים כי בכוונת הלמ"ס לפרסם מה שיעור דירות מחיר למשתכן מתוך כלל הדירות החדשות שחושבו במדד זה אולם לא יהיה מדד נפרד שיקבע מה שיעור שינוי המחיר בדירות המוזלות ובדירות במחירי שוק בנפרד. מדובר בעובדה בעייתית משום שהתוצאה של מדד זה לעולם לא תשקף את מחירי הדירות החדשות נאמנה אלא תושפע על ידי הדירות המוזלות של מחיר למשתכן. המקרה היחידי בו המדד יהיה נאמן למחירי השוק החופשי יהיה באם בחודש מסוים לא יימכרו דירות מוזלות בלבד, או שתוכנית מחיר למשתכן תופסק.

ד"ר דני בן שחר ראש מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב ויו"ר הוועדה המייעצת ללמ"ס התייחס למדד החדש והמלצות הוועדה המייעצת ללמ"ס ואמר: "צריך קודם להבין את הקושי במדידת השינוי במחירים. אין שתי דירות זהות, ובכל תקופה נמכר מדגם שונה של דירות מזה שנמכר בתקופה קודמת. אם היינו מדברים על גבינת קוטג', כל חודש זו אותה הגבינה. אבל בנדל"ן זה לא כך. המטרה שלנו לנקות את האיכות השונה ולהגיע לשינוי הצרוף של המחירים".

מעבר למדדים החדשים עליהם ממליצה הוועדה המייעצת, התייחסו בתדריך העיתונאים גם להמלצות הנוגעות לטיוב הנתונים.

המלצה ראשונה של הוועדה המייעצת מתייחסת לטיוב המידע שמתקבל מרשות המסים. העשרת המידע וגם יצירת שדות חדשים לדיווח כמו האם מדובר בדירה מוזלת, שלב בנייה, מועד צפוי למסירת נכס, האם יש מרפסת חניה ומחסן ועוד. אנחנו מציעים ששדות אלו יתווספו לדיווחים לרשות המסים. בנוסף ממליצים בוועדה המייעצת על עריכת בקרות לוגיות על המידע המדווח לרשות המסים, כלומר לבדוק שהנתונים מהימנים, וגם לטייב ולהעשיר המידע על ידי מקורות מידע נוספים וגם קבלת מידע שוטף ממערכת רישוי זמין שיוביל לזרם עדכני של עסקאות.

ההמלצות מתייחסות גם לשינוי במודל האמידה של מדד מחירי הדירות מזה שהיה נהוג עד כה, כלומר, שני מודלים מקבילים שיבחנו השינוי עם נתונים חלקיים ושינוי עם נתונים מלאים עם ראייה אחורה על פני 36 חודשים והתמקדות באזורים סטטיסטיים שונים כדי לטייב הנתונים. "המודל החדש יגדיל את מספר העסקאות במדידה מ-67 יישובים כיום לכלל היישובים ברחבי הארץ וגם הרחבת סוגי הדירות. מדובר בהגדלה של כ-16%של היקף העסקאות הנמדדות. המדד הארצי יחושב כעת על פי מדדים מחוזיים לצד המדד הארצי, שיביא למדד מדויק יותר", כך ד"ר בן שחר. נציין כי טיוב הנתונים הוא בשורה חשובה, שרק מדגישה עד כמה הנתונים עד היום לקו בחסר.

עוד אמר ד"ר בן שחר: "מדובר בדו"ח ביניים המתייחס לסוגיית המחירים. המלצות הוועדה באות לאחר מאות שעות עבודה, סימולציות ועבודה קשה. יש כאן מהפיכה בכל הנוגע לנתוני המחירים בשוק הדיור. זה אולי נשמע דרמטי אבל יישום מלוא ההמלצות יוכל לתת לציבור הרחב, לרגולטורים ולגורמים המקצועיים בענף הנדל"ן תמונה רחבה יותר ומהימנה יותר על תחום המחירים בענף הנדל"ן בישראל. במהלך למעלה משנה שאני בתפקיד נתקלתי בקבוצה של אנשים שמטפלים בתחום נתוני הנדלן באופן המקצועי ביותר. ביצענו חריש עמוק על כל הנתונים וכל שיטות הבדיקה בתחום".

בשורה התחתונה, ממליצה הוועדה המייעצת כי רשות המסים תעביר הנתונים ללמ"ס מהר יותר, ומוקדם יותר, באמצעות קיצר זמן חובת הדיווח מ-30 יום ל-20 יום. במקביל מוצע מעקב אחר יישום ההמלצה. נציין כי רשות המסים השתתפה בדיוני הוועדה המייעצת והיא מודעת לדברים והשינויים המבוקשים אבל היישום תלוי בסופו של דבר ברשות המסים.

מפת מחוזות

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט