גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרת הנתונים שמוכיחים: הכי משתלם להיות רופא בישראל

מחקר שפרסם השבוע הכלכלן הראשי באוצר חושף את שכר הרופאים הגבוה ביחס לעולם - ואת חוסר האיזון בין המערכת הפרטית לציבורית

רופא / צילום: שאטרסטוק
רופא / צילום: שאטרסטוק

אם היה איזשהו ספק מהי התשובה לשאלה איזה מקצוע מביא את בוגריו במוסדות האקדמיים לפסגת השכר במשק הישראלי, אז השבוע באה עבודה של הכלכלן הראשי באוצר והסירה אותו. לא, לא מדובר במקצועות ההיי-טק, שהביקוש להם בשוק עולה על ההיצע ולפיכך חלה עליית שכר בענף, אלא במקצוע הרפואה. כמובן, מדובר בממוצעי שכר ויש שונות רבה בין התמחויות, אבל ניתן לומר בהחלט: הכי משתלם בישראל זה להיות רופא. ולא לחינם זה נכתב בלשון זכר, כי להיות רופא משתלם יותר מלהיות רופאה.

הכי משתלם להיות רופא בישראל

הפרסום של הכלכלן הראשי התבסס על עבודת מחקר מקיפה של 3 כלכלנים - אלכסיי בלינסקי, גלית בן נאים ויואב הכט - על שכר רופאי בתי החולים הממשלתיים. הממצאים החשובים בו אינם דווקא השכר (אחרי שנות לימודים ארוכות ועבודה קשה מגיע לרופא תגמול), אלא הנתונים המשקפים את ההסטה של רופאים מהמערכת הציבורית לפרטית, שיש לה השלכות על הציבור. לפניכם 10 הממצאים המעניינים ביותר במחקר.

66 אלף שקל - שכר רופא בעל ותק של 10 שנים לפחות

כמובן, זה הממוצע ברוטו והוא משקף את השכר הכולל, המתקבל הן מפעילות ברפואה הציבורית והן מפעילות ברפואה הפרטית, בחלוקה הבאה: 29% שכר מהפרטית והשאר מהציבורית. נתוני המחקר מצביעים על שיעורי עלייה דרמטיים בשכר הרופאים בעשור האחרון: 76% עלייה ריאלית בתוך עשור. העלייה הריאלית הגדולה ביותר הייתה דווקא בשכר הציבורי. אין ספק, מדובר בשיעור עלייה שרוב השכירים במשק יכולים רק לחלום עליו.

הסיבה העיקרית לנסיקה בשכר היא ההסכם שנחתם עם הרופאים בעקבות השביתה ב-2011. החוקרים מצאו שקרוב לשני-שלישים מהגידול בשכר מרפואה ציבורית התרכז בשנים שלאחר חתימת הסכם השכר. עם זאת, מדגישים החוקרים, גם בשנים 2007-2011, טרם הסכם השכר והשביתה הגדולה, נרשם גידול ריאלי של כ-21% בשכר הרופאים מרפואה ציבורית, בניגוד גמור למגמת השכר במשק, שהראתה שחיקה ריאלית בקרב כלל העובדים, ובהם גם עובדי ההייטק.

נתוני השכר במחקר מתבססים על נתוני רשות המסים. השכר במגזר הציבורי כולל שכר בבתי חולים, קרנות מחקר, קופות חולים ושכר אוניברסיטאי, ואילו השכר ברפואה הפרטית כולל גם את הרווח ש"נשאר" בחברות הארנק שפתחו הרופאים, בין היתר כדי למזער את חבות המס שלהם.

525 אלף שקל ברוטו בחודש - שכר השיאן בקרב הרופאים

רמת השכר של השיאן משקפת שכר שנתי של יותר מ-6 מיליון שקל ו-60 מיליון שקל בעשור, והיא שקולה, צריך להיות הוגנים, לרמת שכר של כמה וכמה מנהלים בכירים במשק הישראלי. המשמעות היא שלאורך השנים צמרת הרופאים בישראל צברה (יחד עם ניהול פיננסי נכון של יתרות המזומן שלהם) עשרות מיליוני שקלים לפחות, אם לא מאות מיליוני שקלים.

מיהו אותו שיאן? יש כמה וכמה ניחושים טובים במערכת הבריאות, אך מפאת זכות הפרטיות נדלג עליהם. רק נגיד שתחומי ההתמחות המובילים בהיקף ההכנסות מרפואה פרטית הם כירורגיה פלסטית ואורטופדית, רפואת אף אוזן גרון ורפואת עיניים. אותו שיאן אכן מגיע מהתחומים הללו.

400 הרופאים בעשירון העליון גרפו תוספת של 1.3 מיליארד שקל

נתון אחד בעבודת המחקר ממחיש יותר מכול את ההסטה של הכסף מהרפואה הציבורית לפרטית. 400 הרופאים הנמנים עם העשירון העליון נהנו בעשור האחרון מתוספת (תוספת בלבד ולא הרווח הכולל) של 1.3 מיליארד שקל הנובעים מהרפואה הפרטית. מדובר בתוספת חודשית של 27 אלף שקל בממוצע לרופא (שוב, תוספת, לא ההכנסה הכוללת).

החוקרים מציינים כי לשם השוואה, הסכום הזה גבוה יותר מהרווח הכולל לפני מס שגרפו בעשור האחרון שלושת בתי החולים הפרטיים הגדולים גם יחד - אסותא, מדיקל סנטר ונארא.

פערים גדולים בין העשירון העליון של מקבלי השכר לכל השאר

בעוד שרופא בעשירון העליון מרוויח כ-158 אלף שקל בחודש, פי 2.4 מהממוצע, שני העשירונים מתחתיו "מסתפקים" בפחות מ-70 אלף שקל בחודש - עדות לכך שלא כל רופא הופך למיליונר, למרות השכר הממוצע הנדיב (ראו גרף). הסיבה לפערים הגדולים היא כמובן הרפואה הפרטית: בעשירון העליון, מרכיב הרפואה הזאת בשכר מגיע לכ-60%, לעומת כ-20% בשמונת העשירונים הנמוכים. זה, כמובן, הגיוני. ככל שרמת השכר ממריאה, כך גם חלקה של הרפואה הפרטית בשכר עולה - שם נמצאת השמנת. כמובן, יש גם לוותק משמעות וגם לתארים. רוב הרופאים בעשירון העליון מחזיקים בתואר מנהל יחידה/מחלקה או סגן מנהל.

רופאי תל השומר מרוויחים יותר מבתי חולים במרכז

העבודה מצאה דבר מוזר: פערי שכר גבוהים בין רופאים בבית החולים תל השומר לבין רופאים ביתר בתי החולים במרכז (איכילוב, אסף הרופא, וולפסון). ההסבר ההגיוני הוא שרופאים בתל השומר מרוויחים יותר בפרטי מאשר עמיתיהם ולכן שכרם גבוה יותר. אלא שהעבודה חושפת דבר מאוד מפתיע: לבד מהפער בשכר מהרפואה הפרטית, קיים גם פער לא קטן בשכר מהרפואה הציבורית. לא רק זאת, היקף שעות העבודה במגזר הציבורי בקרב רופאי תל השומר נמוך מזה של יתר רופאי בתי החולים הממשלתיים. בעבודה מודגש כי פערי השכר הללו נובעים מהשכר בבית החולים עצמו ולא למשל מעבודה נוספת של הרופא במרפאות קופות החולים.

את ההסבר לתופעה, צריך לבקש, כך נדמה לי, מפרופ' זאב רוטשטיין, המנהל הקודם של שיבא. רוטשטיין ידע להתנהל מעל ראשה ומאחורי גבה של הרגולציה. נראה שהוא הצליח לעשות זאת גם בנושא השכר.

שכר הרופאים הישראלים במקום גבוה בהשוואות עולמיות

בניגוד לטענות, לפחות טענות העבר, שנשמעו על ידי הרופאים כאילו שכרם מקופח בהשוואות עולמיות, נתוני המחקר מצביעים על מגמה הפוכה לחלוטין, וזה ניכר בכמה פרמטרים. הראשון - שיעור העלייה בשכר הריאלי של הרופאים בישראל בשנים 2005-2011 היה הגבוה ביותר בין מדינות OECD. השני, ביחס בין שכר הרופאים המומחים לבין השכר הממוצע במשק נמצאת ישראל בראש מדינות ה-OECD. כמו כן, בעבודות אחרות נמצא כי שכרם של הרופאים המומחים בישראל, יחסית לתוצר לנפש, הוא מהגבוהים ביותר בקרב הרופאים במדינות המפותחות ומדורג במקומות 4-5 בין 23 מדינות. גם שכר הרופאים הכלליים, ביחס לתוצר לנפש, נע סביב חציון המדינות שבמדגם, כך שהרופאים בישראל אינם רשאים להרגיש מקופחים מבחינת שכר. החוקרים כותבים כי היחס בישראל בין שכר הרופאים הממוצע לשכר במשק גבוה אף יותר, שכן לא נכלל בבסיס החישוב של שכר הרופאים הרווח שנשאר בחברות הארנק של הרופאים.

השורה התחתונה: משתלם מאוד להיות רופא בישראל מבחינת שכר, גם בהשוואות בינלאומיות.

העסקה כפולה בציבורי ובפרטי - מה נהוג בישראל ובעולם

התופעה של העסקה בשתי מערכות במקביל, הציבורית והפרטית, נפוצה בקרב רופאים בישראל, כמו גם בקרב רופאים ברבות מהמדינות המפותחות האחרות. בחלק גדול מהמדינות קיימים מנגנוני בקרה שונים על הפרקטיקה הזאת - מאיסור מוחלט לעסוק ברפואה פרטית במקביל לציבורית (במדינות ספורות), דרך הגבלות שונות (למשל, קביעת תקרה להכנסה מרפואה פרטית או כשיעור מסך ההכנסות הרפואיות), ועד היעדר הגבלות בכלל, כפי שהיה נהוג בישראל עד חוק ההסדרים האחרון, שקבע תקופת "צינון" של כמה חודשים בין המועד האחרון שבו נפגש הרופא עם המטופל במערכת הציבורית לבין קבלה אפשרית שלו על ידי אותו רופא במסגרת פרטית.

לפרקטיקה כפולה יש, כפי שמציינים החוקרים, השפעות חיוביות - תלוי באילו משקים. במדינות בעלות הכנסה נמוכה, המתקשות לשלם שכר תחרותי לרופאים או מתקשות לאכוף תשלומים ב"שחור", רפואה פרטית מאפשרת קבלת שירות לאלו שמעוניינים לשלם, מקצרת לכאורה את התורים במערכת הציבורית ומשפרת באופן כללי את השירות הניתן לכלל האוכלוסייה. לעומת זאת, במדינות בעלות הכנסה גבוהה יש לפרקטיקה הזו השלכות שליליות רבות, כמו תמריץ להפניית מטופלים למערכת הפרטית, הגברת האי-שוויון, גריפת שמנת, שימוש במקורות ציבוריים לצרכים פרטיים ומינוף המעמד שהושג ברפואה הציבורית להשאת רווחים דרך עיסוק ברפואה פרטית.

נדמה לי שישראל היא בקטגוריה השנייה, שבה נוצר חוסר איזון בין הרפואה הפרטית לציבורית. השורה התחתונה היא שאף שאיכות הרפואה הציבורית בישראל נחשבת טובה מאוד, איכות השירות היא הרבה פחות מכך, והעדפת הפרטי על הציבורי מייצרת תורים ארוכים.

פערים משמעותיים מאוד בין שכר הרופאים לבין שכר הרופאות ואלה הנתונים: שכר הגברים גבוה משכר הנשים בשיעור של 50%. הפער מוסבר בהכנסות מרפואה פרטית. ברפואה הציבורית, פער השכר עומד על 15%. שיעור הנשים הולך ופוחת ככל שעולים לעשירוני שכר גבוהים יותר. בעשירון העליון הנשים הן רק 9%, בעוד ששיעורן בקרב כלל הרופאים בבתי החולים הממשלתיים הוא כשליש; בניטרול הבדלים בשנות הוותק, מיקום בית החולים ופרטמטרים אחרים, קיים פער בלתי מוסבר של 29% בין שכר הגברים לנשים. אחת ההשערות היא שהפערים טמונים בבחירת התמחויות שונה, אבל לטענת החוקרים ההסבר, לפחות בחלקו, הרבה יותר פשוט: הפליה מגדרית.

ניתוחי קטרקט כדוגמה לחוסר האיזון בין הרפואה הפרטית לציבורית

כירורגיה פלסטית, כירורגיה אורטופדית, אף אוזן גורן ועיניים - אלה הן, כאמור, ההתמחויות שמובילות את הכסף הגדול של הרפואה הפרטית. אלא שבעוד שבכירורגיה פלסטית, ההיקף הגבוה של העבודה הפרטית אינו יוצר בעיה למערכת הציבורית, משום שחלק גדול מההליכים אינם מצילי חיים או נוגעים למרכיבים מרכזיים של איכות חיים), בתחומי התמחות אחרים עלולים היקפי הרפואה הפרטית להוביל לתורים ארוכים במערכת הציבורית, כיוון שיש קשר שלילי בין היקף ההכנסה מרפואה פרטית לזמינות הרופא בציבורי. החוקרים נותנים כדוגמה את ניתוח הקטרקט - ניתוח די סטנדרטי, ששיעור הביצוע שלו ברפואה הפרטית הוכפל בתוך ארבע שנים. מספר הניתוחים במערכת הציבורית נותר ללא שינוי. המשמעות: ירידה בזמינות ניתוח הקטרקט במערכת הציבורית ויצירת תורים ארוכים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-10%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-18%

בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023