גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן אור: המגמות שעולות מניתוח 2017 בתעשיית הקרנות

כמה מגמות מעניינות עולות מניתוח שנת 2017 המוצלחת בתעשיית הקרנות ■ בין היתר: הגידול בקרנות המחקות, הקרן המגייסת ביותר והסכום שמנהלות 10 הקרנות הגדולות ביותר בתעשייה

סערת גיוסים שהסתכמה בכ-4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות / צילום: שאטרסטוק
סערת גיוסים שהסתכמה בכ-4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות / צילום: שאטרסטוק

שנת 2017 הייתה מדהימה בשוקי ההון. לא די בכך שכל אפיקי ההשקעה המרכזיים סיפקו תשואות חיוביות, אלא שהן היו גבוהות במיוחד והושגו ברמת תנודתיות נמוכה במיוחד. אחת הנהנות העיקריות מהסיטואציה המיוחדת הזו הייתה תעשיית קרנות הנאמנות המקומית. ואם לא די בכך, הרי שגם ינואר 2018 נפתחה בסערת גיוסים, שהסתכמו בכ-4 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות. סטיית התקן של שוקי המניות המרכזיים וגם של שוקי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות בישראל עודדו את הציבור ליטול סיכונים בהגדלת הרכיב המנייתי ובהגדלת הרכיב של אג"ח חברות.

10 קרנות הנאמנות הפודות

214.1 מיליארד שקל - זה היה היקף הנכסים של תעשיית הקרנות כולה בסוף 2016, ואילו בסוף 2017 היקפם עמד כבר על 243.1 מיליארד שקל, גידול של כ-13%, שחלקו נבע מהתשואה, והשאר - מכניסה של כ-19.4 מיליארד שקל לתעשייה. זה הגיע אחרי 2016, שבה התעשייה פדתה סכום גדול מאוד ודומה של כ-20 מיליארד שקל. אבל, הנתון הכולל הזה לא מספר את כל הסיפור.

167.6 מיליארד שקל היו נכסי הקרנות המסורתיות האקטיביות (ללא הקרנות המחקות) בראשית 2017 והם גדלו לרמה של 198.1 מיליארד שקל בסוף 2017, צמיחה של כ-18%.

27.6 מיליארד שקל היו נכסי הקרנות המחקות-הפאסיביות בתחילת השנה ו-29.6 מיליארד שקל היו נכסיהן בסוף השנה, כלומר, שינוי שנובע מעליית ערך ולא מגיוסים.

עם זאת, מצבן טוב יותר מזה של תעודות הסל (ללא תעודות פיקדון) שפדו 6.46 מיליארד שקל.

17.65 מיליארד שקל היו נכסי קרנות הנאמנות הכספיות בראשית 2017, ורק מעט יותר מ-15 מיליארד שקל בסופה, ירידה של לא פחות מ-15%.

זוהי מגמה שנמשכת מזה כמה שנים. הריבית האפסית, אותה ריבית שנותנת עידוד לקרנות המסורתיות, מדלדלת את נכסי הקרנות הכספיות, מרמת שיא של כ-64 מיליארד שקל לפני כמה שנים לרמה הנוכחית, שהיא כרבע מרמת השיא.

81.5% זה חלקן כיום של הקרנות המסורתיות האקטיביות בנכסים של התעשייה. חלקן של הקרנות הכספיות מגיע ל-6.3%, וזה של הקרנות הפאסיביות-המחקות: 12.2%.

10 קרנות הנאמנות

1,393 היה המספר הכולל של קרנות הנאמנות (כולל כספיות ומחקות) בסוף 2016 ואילו בסופה של 2017 הוא כבר עמד על 1,432, גידול של כ-3%. כל הגידול נרשם במחקות: מ-276 קרנות ל-314.

21.5 מיליארד שקל - זהו הסכום שמנהלות 10 הקרנות הגדולות ביותר בתעשייה, שכוללת 1,418 קרנות, כולן מסורתיות אקטיביות, סכום המהווה 10.9% מסך נכסי הקרנות המסורתיות האקטיביות, או כ-8.8% מכל נכסי תעשיית הקרנות.

12.4 מיליארד שקל, זה הסכום שגייסו 10 הקרנות המגייסות ביותר בשנת 2017, 9 מהן היו קרנות שמתמחות באג"ח כללי, כלומר, קרנות עם רכיב של אג"ח ממשלתיות, רכיב של אג"ח חברות, ועם רכיב מנייתי מסוים של עד 10% או 20%.

19 מיליארד שקל, זה הסכום שקיבלו כלל הקרנות שמתמחות בקטגוריה הזו של אג"ח כללי, וזו הקטגוריה המגייסת ביותר ב-2017.

הסיבה לפופולריות של הקרנות האלה היא השילוב שבין שיעור מסוים, ובדרך כלל דומיננטי של אגרות חוב עם רכיב מנייתי. פופולריות במיוחד היו קרנות עם מדיניות של 90% אג"ח (לפחות) ועד 10% מניות, וכן תת-קטגוריה של 80% אג"ח (לפחות) ועד 20% מניות. זהו למעשה, פיתרון המחליף ניהול תיק השקעות בחברה לניהול תיקים.

קטגוריה זו מהווה לא פחות מ-42% מסך כל נכסי הקרנות המסורתיות, האקטיביות והפאסיביות.

1.58 מיליארד שקל גייסה הקרן המגייסת ביותר: "אי.בי.אי 1A) 10/90)", השייכת לקבוצה זו.

1.45 מיליארד שקל פדתה הקרן "אילים (2B) תיק אג"ח 20%", שהייתה הקרן הפודה ביותר, והשייכת אף היא לקבוצה זו.

10.8 מיליארד שקל זה הסכום שיצא מ-10 הקרנות הפודות ביותר ב-2017, 4 מהן הן קרנות כספיות, מה שתואם את היציאה המתמשכת של כספים מקטגוריה זו.

3.7 מיליארד שקל יצאו מהקטגוריה של הקרנות השקליות, שחלקן מהוות סוג של קרנות "כספיות פלוס", שהיו הפודות הגדולות של 2017, אחרי שפדו סכום עתק של 6.3 מיליארד שקל ב-2016.

2.35 מיליארד שקל נכנסו לקרנות המתמחות במניות בישראל ו-2.63 מיליארד שקל נכנסו לקרנות המתמחות במניות בחו"ל.

עם זאת, היה הבדל עצום בתמהיל של כניסת הכספים: חלק ניכר מאוד מהכניסה לקרנות המתמחות במניות בישראל הייתה נחלת הקרנות האקטיביות, ורק שיעור קטן מאוד הגיע לקרנות המחקות הפאסיביות. תוצאה זו היא פועל יוצא של היכולת המוכחת של הקרנות האקטיביות להכות את מדד הבנצ'מרק בשנים האחרונות.

לעומת זאת, רק חלק קטן מהכניסה לקרנות המתמחות במניות בחו"ל (שהסתכמה ב-2.63 מיליארד שקל) הגיע לקרנות האקטיביות, ושיעור גבוה בהרבה הגיע לקרנות המחקות-הפאסיביות. זוהי תוצאה של העובדה שהקרנות האקטיביות שממקדות השקעותיהן בחו"ל לא הצליחו לייצר תשואה עודפת על מדד הבנצ'מרק.

42 קרנות נאמנות (כ-3% ממספר קרנות הנאמנות) מחזיקות בנכסים של יותר ממיליארד שקל כל אחד, ויחד 63.2 מיליארד שקל, המהווים 26%, מתוך סך נכסי תעשיית הקרנות.

134 קרנות מנהלות פחות מ-10 מיליון שקל כל אחד, ועוד 208 קרנות מנהלות פחות מ-25 מיליון שקל כל אחד, ו-241 נוספות מנהלות פחות מ-50 מיליון שקל.

0.86% היו דמי הניהול הממוצעים בסוף 2016 ו-0.83% כיום. כלומר, נמשכת המגמה של ירידה בדמי הניהול שמסתמנת מזה כעשור. לשם השוואה: בשנת 2008 היו דמי הניהול הממוצעים 1.71%. חלק מהירידה נובע מכניסת קרנות כספיות ומחקות לתעשייה.

10 הקרנות הגדולות

■ הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל קשרי יועצים במיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

"סידור עבודה לחברים"? מנכ"ל האוצר עונה למתקפה של מנהל רשות החברות

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● בדבריו, שנאמרו בועידת מרכז הנדל"ן באילת, הוא יוצא נגד הצהרת מנהל רשות המסים אתמול ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט  בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל