גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ממלא הבטחות בחירות - על חשבון הרשויות המקומיות

השבוע פרסם הממשל בארה"ב את תוכנית ההשקעות בתשתיות שאמורה להניב השקעות של יותר מטריליון דולר על פני 10 שנים ■ עפ"י התוכנית, האחריות למימון העבודות עוברת במידה רבה לממשלי המדינות והרשויות המקומיות, מה שצפוי להיתקל בהתנגדות מצד שתי המפלגות הגדולות

שלטי מחאה על תוכנית התשתיות של טראמפ/ צילום: Leah Millis ,  רויטרס
שלטי מחאה על תוכנית התשתיות של טראמפ/ צילום: Leah Millis , רויטרס

ממשל טראמפ פרסם שלשום (ב') את תוכנית ההשקעות בתשתיות שעוררה ציפייה רבה לאחר שעמדה במרכז הבטחות הבחירות שלו. התוכנית הורחקה בסולם העדיפויות בשנת כהונתו הראשונה של הנשיא, כאשר הבית הלבן ניסה ללא הצלחה לשנות את מערכת שירותי הבריאות, ואחר כך חוקק את קיצוצי המס בהיקף 1.5 טריליון דולר.

התוכנית מנסה להחליף עבודות ציבוריות מסורתיות במימון פדרלי במערכת חדשה של תמריצים שמיועדת לגרום לממשלי מדינות ורשויות מקומיות לגייס כספים משלהן לשיפור של תשתיות מקומיות.

הממשל אומר שתמריצים בסך 100 מיליארד דולר בעשר שנים יניבו השקעות כוללות של יותר מטריליון דולר בכבישים, גשרים, רכבות ומערכות מים. הרעיון הוא שוושינגטון תספק סיוע ללא יותר מ-20% מעלות כל פרויקט חדש. התוכנית מעבירה את האחריות למימון עבודות ציבוריות חדשות מהממשל הפדרלי אל הערים והמדינות. עם זאת, עדיין לא ברור אם הממשל יממן את ההוצאה הפדרלית הישירה שכלולה בתוכנית, 200 מיליארד דולר.

הממשל הטיל למעשה על הקונגרס לאתר את מקורות החלק הפדרלי המתוכנן של הכסף, כאמור 200 מיליארד דולר, וזהו אתגר קשה שבעתיים לאחר שהנשיא טראמפ חתם בשבוע שעבר על הסכם התקציב הדו-שנתי.

הצעתו של טראמפ ניצבת בפני התנגדות חזקה בקונגרס, של שתי המפלגות - בייחוד הדמוקרטים - שספקניות כלפי כל תוכנית שלא יוצרת מימון ברור לטיפול בתשתיות המתיישנות בארה"ב. המחוקקים גם מטילים ספק בכך שהשקעה פדרלית קטנה תספיק כדי ליצור את בום ההשקעה הנחוץ בתשתיות.

הגירעונות הגבוהים יותר שנובעים מקיצוצי המס ומסעיף ההוצאות שאושר בשבוע שעבר יהפכו את תוכנית מימון התשתיות של טראמפ ל"ירייה מוחלטת באפילה", אמר אנדי לפרייר, אנליסט בחברת המחקר קורנרסטון מקרו.

"הרפובליקאים בבית הנבחרים לא יסכימו לתקציב תשתיות שמוסיף לגירעון. תהיה לכך התנגדות חזקה", הוא אמר.

בבית הלבן אומרים שהתקציב שאושר כולל כמה סעיפי הוצאה למימון 20 מיליארד דולר בשנה שנחוצים למימון שדרוג התשתיות. יועצי הנשיא גם לא נענו לקריאות של ארגונים כמו לשכת המסחר האמריקאית להעלות את מסי הדלק לנהגים לראשונה מתחילת שנות ה-90 כדי לממן את ההשקעה בתשתיות.

העלאות מס מקבלות יחס ספקני בקונגרס, בייחוד אחרי קיצוצי המס בהיקף 1.5 טריליון דולר בעשור הקרוב, והכניסה לשנת בחירות הביניים לקונגרס. טראמפ עלול גם להתקשות לשכנע חברים בקונגרס לאשר קיצוצים עמוקים בהוצאה הנוכחית.

התקציב של טראמפ, אם יבוצע, יקצץ תוכניות תשתית קיימות, ויפגע אולי במיזמים חשובים שאמורים להתבצע בחודשים הקרובים. לדוגמה, הממשל מציע לחסוך יותר מ-1.4 מיליארד דולר על ידי ביטול תוכנית "התחלות חדשות" במשרד התחבורה הפדרלי, אם כי הוא יתיר פרויקטים שכבר חתמו על הסכמי מימון באמצעות המענקים הללו.

פרויקטים בסכנה

ביטול מענקי "התחלות חדשות" יסבך את המאמצים לפתח תוכניות מימון לפרויקטים כמו המנהרה החדשה המוצעת מתחת לנהר ההדסון בין ניו-ג'רזי לניו-יורק סיטי. מנהרה זו היא אחת ההבטחות הגדולות של מושלי שתי המדינות הללו לבוחריהם.

בלוס אנג'לס, פקידים עירוניים מזהירים שהם חייבים לחתום בקרוב על מענק בסך 1.3 מיליארד דולר במסגרת "התחלות חדשות" כדי להתחיל בביצוע השלב השלישי של הרחבת "הקו הסגול" של הרכבת התחתית בעיר. הקו זה חייב להיות מוכן עד למשחקים אולימפיים שהעיר תארח ב-2028.

מושל טנסי, ביל הסלאם, רפובליקאי, יצא מפגישה עם הנשיא ויועציו בבית הלבן כשהוא משבח את מאמצי הממשל, אבל הוסיף שהמדינות זקוקות לממשל ולקונגרס כדי לממן מחדש את "קרן הכבישים המהירים", שמספקת את רוב המימון התחבורתי הפדרלי למדינות.

בכיר בבית הלבן אמר השבוע שהממשל מאמין שיש לו כעת תמיכה גדולה יותר בקיצוצים של פוליטיקאים מקומיים, שיתמכו בגיוס חלק גדול יותר מהמימון לשיפור תשתיות תמורת קבלת יותר שליטה בפרויקטים השונים.

הסלאם, מושל טנסי, אמר אתמול שהובטח לו שטנסי תקבל אשראי למימון חבילת עבודות על תשתיות שהיא אישרה בשנה שעברה, אם הממשל יצליח לעבור לשיטת המענקים הפדרליים מבוססי התמריצים.

אבל ראש עיריית לוס אנג'לס, אריק גרסטי, דמוקרט שהבית הלבן מציג כמי שכבר אימץ את מודל גיוס הכספים המקומיים לפרויקטים גדולים של תחבורה, התרשם פחות מתוכנית הבית הלבן.

"כל תוכנית פדרלית צריכה להביא דולרים ריאליים, ולא להגדיל את הנטל על הרשות המקומית כאשר וושינגטון אינה רוצה להוביל את הפרויקט", אמר גרסטי, והוסיף שהממשל צריך לספק את "החלק ההוגן" של המימון. "הם לא יכולים לסמוך על הדולרים שלנו, אם הם לא מביאים את הדולרים שלהם".

חבר בית הנבחרים ג'ון ירמות מקנטקי, הדמוקרט הבכיר בוועדת התקציבים בבית, אמר לכתבים אתמול שהעברת ההצעה של הממשל בקונגרס תהיה "קשה מאוד". הדמוקרטים מוכנים, לדבריו, לדון בכל הצעה, "אבל אנחנו חושבים שההצעה הזו (להעמסת מימון התשתיות על הרשויות המקומיות) היא לחלוטין לא ראויה, ונשענת יותר מדי על השקעה פרטית ספקולטיבית".

"לא הולכת להיות תמיכה דמוקרטית גדולה בהצעה הזו", הוא אמר על ההצעה של טראמפ.

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין