גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאן מפטרים: שוק העבודה הצרפתי מתרגל לרפורמה של מקרון

חברות בצרפת מנצלות את החוקים החדשים שהעביר הנשיא בשוק העבודה כדי לרענן את שורותיהן ■ עכשיו נשאר לראות אם הצעדים האלה יתרמו למודרניזציה של כוח העבודה או רק יסתכמו בפיטורים המוניים

מפעל של פז'ו / צילום: רויטרס
מפעל של פז'ו / צילום: רויטרס

כמה מהמעסיקים הגדולים בצרפת מנצלים את הרפורמה של הנשיא עמנואל מקרון בשוק העבודה כדי לתכנן פיטורים המוניים, שמבשרים שינוי מהותי במדינה שבמשך שנים פינקה את כוח העבודה שלה.

פז'ו, יצרנית הרכב הגדולה בצרפת, מתכננת פיטורים של 1,300 עובדים לפי החוק החדש לפיטורים וולונטריים שנכנס לתוקף בתחילת השנה. סוסייטה ז'נרל, הבנק השלישי בגודל נכסיו במערכת, ויבמ מתכננים גם הם צמצומים רחבים.

זהו מבחן מוקדם לרפורמה, שיאותת אם השינויים יסללו את הדרך למודרניזציה של כוח העבודה הצרפתי, או רק יגרמו לפיטורים המוניים.

מקרון חותר לעידן חדש של שיתוף פעולה שיסיים עשרות שנים של כיפופי ידיים בין בעלי העסקים לאיגודי העובדים הלהוטים לשבות. ממשלת צרפת הנוכחית מאמינה שהיא יכולה לעודד יצירת מקומות עבודה על ידי הסרת שכבות הגנה על משרות וביורוקרטיה שמעמיסה על עסקים עובדים לא חיוניים ומטרפדת את הניעות שלהם.

פז'ו מיישמת את החוקים החדשים כדי להיפטר מעובדים שמושפעים מן האוטומציה או שקל יותר להחליפם במיקור חוץ. עובד אחד שמתכנן לפרוש מרצון - אדם בן 47 שעובד בחברה עשר שנים - אמר שפזו מציעה לו 10,500 אירו כדי לעבור הסבה מקצועית. הוא רוצה להפוך למורה.

"הגענו לנקודה שבה החברה כבר אינה מתאימה בשבילי, ואני כבר לא מתאים בשביל החברה", הוא אמר. "גירושים טובים עדיפים על נישואים רעים".

אבל המדיניות של מקרון עלולה לגרום נזקים אם חברות ישתמשו בחוקים החדשים כדי לפטר עובדים בלי לשכור עובדים חדשים. כלכלת צרפת סוף סוף מבריאה, והנתונים האחרונים מראים שיעור אבטלה של 8.9% בסוף 2017, הרמה הנמוכה ביותר מתחילת שנת 2009. מקרון נתון ללחץ להמשיך להוריד את השיעור הזה, והאיגודים רבי העוצמה במדינה עוקבים אחרי כל ראיה לכך שהחוקים יפגעו במישרות במקום לייצר אותן.

גם עסקים זרים שראו בצרפת בור שבו השקעות יורדות לטמיון, עוקבים מקרוב אחרי הנעשה. עורכי דין לדיני עבודה בפריז כבר מקבלים פניות מפירמות בארה"ב ובמדינות אחרות ש"מתעניינות באפשרות של פעולה מהירה במסגרת מוסכמת שאיננה טראומטית לעובדים שלהן", אמרה קלר טומייה, שותפה בחברת עורכי הדין אלן אנד אוברי.

יבמ שפועלת מהעיירה ארמונק במדינת ניו יורק מתכננת "לשכור עובדים בצורה אגרסיבית בתחום כישורי מפתח" בצרפת, במקביל לצמצומים בהתבסס על החוקים החדשים, מסרה דוברת של החברה.

בספטמבר, מקרון פרסם צווים עם אינספור שינויים, כולל קביעת תקרה לקנסות של בתי משפט על פיטורים, והענקת יותר סמכויות לחברות לנהל מו"מ על תנאי עבודה עם עובדים ולא עם איגודים. חלק אחד מהחבילה הרחבה הוא אמצעי שמשחרר חברות מההליכים המורכבים והממושכים של ביצוע צמצומים וולונטריים.

לפני כן, חברה הייתה צריכה להוכיח שהיא בקשיים כספיים כדי ליזום פיטורים, אפילו על בסיס וולונטרי. חברות בורסאיות חששו להודיע שהן בקשיים. העונשים על הפרת ההליכים היו גבוהים, וחברות היו עלולות להיאלץ לשכור מחדש עובדים שעזבו.

החוקים החדשים מאפשרים למעסיקים לדון במקום זאת בהסכם פרישה מרצון למספר רב של עובדים, בלי קשר לבריאותה של החברה.

"זהו שינוי מוחלט של הפילוסופיה", אמר דוד ז'ונון, שותף במשרד הפרקליטים גידה לורייט נואל שמתמחה בדיני עבודה.

בנק סוסייטה ז'נרל מתכוון להיעזר בחוקים החדשים כדי לארגון מחדש את פעילותו הקמעונאית. כאשר הלקוחות עוברים לשירותים מקוונים, הבנק מתכנן לסגור 300 מ-2,000 סניפיו הרגילים בצרפת, ולבצע אוטומציה של 80% מהתהליכים שבין השירות ללקוחות והמנהלה שלו. התוכנית, שמכונה "מעבר לצמיחה", כוללת פרישה של 3,450 עובדים מהרשת הקמעונאית בשנים 2016-2020, הבנק מסר בנובמבר.

רבים מהצמצומים הללו היו אמורים להתרחש באמצעות יציאה לגמלאות, או העברת עובדים ליחידות אחרות של הבנק, אבל בחודש שעבר סוסייטה ז'נרל הודיע שגם הוא ייעזר בחוקי העבודה החדשים.

הבנק קבע תאריכים לפגישות עם האיגודים בהמשך חודש זה. לפי חוק מקרון, כל חברה שרוצה לאמץ את המשטר החדש צריכה לזכות ברוב של נציגי האיגודים שלה. בכמה מקרים זה התברר כחסם רציני.

"ההנהלה פועלת מהר מדי. כשרוצים להיפטר מכה הרבה משרות, צריך להסביר למה", אמרה מוניקה מוטש, נציגה של האיגוד המתון יחסית CFDT בסוסייטה ז'נרל.

ברשת ההלבשה הצרפתית פימקי, האיגודים כבר הצליחו ליירט הצעה מ-9 בינואר ליישם את הליך הצמצומים החדש. הם כפו על הרשת לחזור לשיטה הישנה שמחייבת את הרשת להוכיח שהיא במצוקה כספית.

פז'ו, בניגוד לכך, השיגה את הסכמת האיגודים שלה בתוך כמה ימים. החברה עשתה זאת על ידי שיפור הצעת הפרישה מרצון, ושילוב שלה עם תוכנית פרישה מוקדמת של 900 עובדים שפורסמה לפני כן, ותוכנית לגיוס והכשרה של עובדים מיומנים יותר. תוכנית זו כוללת 1,300 משרות חדשות ו-2,000 מתמחים.

"זה קל יותר מבחינה פסיכולוגית. אין מחויבות לעזוב. הכל וולונטרי, וזה מגן על עובדים שרוצים להישאר", אמר ז'אן-פרנסואה קונדקטיק, נציג של העובדים במועצת הפיקוח של פז'ו.

עובדים שבוחרים להישאר מקבלים יותר גמישות. ז'אן-לואי תירו, בן 50, הסכים לעבור הסבה לעבודה חדשה של בדיקת תוכנה לאלקטרוניקה של כלי רכב. מרכז הפיתוח במערב פריז שבו הוא עובד כעת בהזמנת חלקי חילוף לרכב ייסגר השנה.

"אני יכול להתקדם כי אני נשאר בחברה", אמר תירו, שעובד בפז'ו כבר יותר מ-30 שנה.

אחרים אומרים שהם הבינו שעבודה בפז'ו כבר איננה בטוחה כפי שהיא הייתה. טכנאי בן 40 שאביו, אחיו ואשתו עבדו כולם בפז'ו אמר שהוא חשב שיש לו עבודה לכל החיים כשהוא הצטרף לפז'ו ב-2003. כעת, כשהחברה הוציאה למיקור חוץ כמעט את כל העבודה של המחלקה שלו, הוא החליט לקחת את הפרישה מרצון.

"אני המוהיקני האחרון", הוא אמר.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

שלושה שיגורים מלבנון נפלו באזור ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו