גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי קארד יוצאת לרוד שואו: שואפים ל-2 מיליארד ש'

זאת במקביל להשלמת הכנת תשקיף להנפקת חברת כרטיסי האשראי ■ לאומי קארד רשמה ב-2017 ירידה של 22% ברווח בעקבות הפרשות חד-פעמיות לעובדים ■ מנכ"ל לאומי קארד, רון פאינרו, על האפשרות לעבור לסליקה יומית: "זה עלול להיות הסוף של חוק שטרום"

לאומי קארד / צילום מסך
לאומי קארד / צילום מסך

בנק לאומי מתניע את תהליך מכירת לאומי קארד. היום (ג') פרסמה חברת כרטיסי האשראי את דוחותיה השנתיים, כך שבבנק יוכלו להשלים בזמן הקרוב את הכנת התשקיף לתרחיש שבו יוחלט להנפיק את החברה בבורסה. במקביל לכך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת לאומי קארד, שבשליטת בנק לאומי (80%) וקבוצת עזריאלי (20%), צפויה לצאת לרוד שואו בעוד מספר שבועות לצורך הצגת החברה בפני משקיעים פוטנציאליים, בעיקר זרים.

סביר להניח כי בתום הרוד שואו יחליטו באיזה מסלול לבחור - מכירת השליטה כמקשה אחת, ניצול המומנטום החיובי בשווקים והנפקת החברה בבורסה, או בכלל מסלול שישלב בין שתי האפשרויות. הונה העצמה של לאומי עומד על קרוב ל-1.9 מיליארד שקל, ולפי הערכות מכירתה החברה תיעשה לפי שווי שנע באזור ה-2 מיליארד שקל.

התנעת הליך המכירה מצד בנק לאומי נעשתה בעקבות התבהרות (יחסית) של התנאים הרגולטורים: ראשית בנק ישראל פרסם באחרונה את מתווה העמלה הצולבת (העמלה מהווה את מחיר הרצפה של עמלת הסליקה של בתי העסק). בנוסף לכך, בתחילת השבוע פרסם בנק ישראל מסמך המגדיר אילו גופים יוכלו לרכוש את חברות כרטיסי האשראי ובאילו תנאים, מה שגם כן מפזר חלק מאי הוודאות. מהמסמך עולה שתחת תנאים מסוימים בנק ישראל יאפשר גם לקרנות השקעה לרכוש את החברות.

ההכנסות צמחו ב-8%

העננה הרגולטורית המרכזית שנותרה היא האם אכן השוק יעבור למהלך של סליקה יומית לתשלום לבתי העסק, כפי שרשות ההגבלים מנסה לקדם - מהלך שנחשב לדרמטי בשוק. "מעבר להתחשבנות יומית, הדבר יעמיק לחברות את בעיית מקורות האשראי. התוצאה תהיה שהבנקים יוכלו לממן שירות שאנחנו לא נוכל, וזה יכול להיות הסוף של חוק שטרום", אמר היום ל"גלובס" רון פאינרו, מנכ"ל לאומי קארד.

כאמור, לאומי קארד פרסמה היום את תוצאותיה לשנת 2017, מהן עולה כי החברה רשמה ירידה של 22% ברווח ל-143 מיליון שקל. הירידה ברווח נבעה משתי הוצאות חד-פעמיות הקשורות בעובדי החברה: ב-2017 שילמה החברה מענק לעובדים בגין מכירת מניות ויזה אירופה בהיקף של 26 מיליון שקל. בנוסף, ברבעון האחרון היא הפרישה 37 מיליון שקל בעקבות תוכנית פרישה מרצון ל-130 עובדים, מה שחתך את הרווח הרבעוני ל-20 מיליון שקל, לעומת 36 מיליון שקל ברבעון המקביל. עלות הפרישה לכל עובד עמדה על כ-285 אלף שקל בממוצע, נמוך משמעותית לעומת עלות התוכניות בבנקים המגיעה לעיתים למיליון שקל בממוצע לעובד.

בשאר הפרמטרים העסקיים רשמה חברת כרטיסי האשראי צמיחה: מחזור השימוש בכרטיסי החברה עלה ב-8.6% ל-80.4 מיליארד שקל, הכנסות החברה צמחו בכ-8% ל-1.22 מיליארד שקל ומספר הכרטיסים הפעילים עלה ב-4.2% ל-2.21 מיליון כרטיסים.

בעקבות פרסום הדוחות, פאינרו התייחס היום לשינויים הרבים ברגולציה עימם מתמודדת לאומי קארד: "אנחנו נמצאים במצב של חוסר איזון רגולטורי. מחד, אנו נערכים לשינוי היסטורי ומהותי ומנגד אנחנו נדרשים להתמודד מדי יום עם צעדים רגולטורים נוספים ולעיתים אף סותרים. הרגולציה שמשרטטת את פני הענף חייבת לקבוע סדרי עדיפויות ברורים, על מנת שמדיניות אחת לא תדרוס את קודמתה".

האתגר: מילוי החסר עם עזיבת שופרסל

דוחות 2017 רחוקים מלשקף את הצפוי בחברה בשנה הקרובה. נזכיר כי לפני מספר חודשים החליטה רשת שופרסל לסיים את השותפות בת העשור עם לאומי קארד ולעבור לעבוד עם כאל, שהציעה לה תנאי מסחר טובים יותר. מבחינת לאומי קארד, מדובר במכה לא מבוטלת. מועדון שופרסל כולל מעל לחצי מיליון כרטיסים, כלומר הוא מהווה מעל ל-20% מכרטיסי החברה. אובדן המועדון החל להתבטא כבר ברבעון הרביעי של 2017. תיק האשראי של לאומי קארד צמח ב-65 מיליון שקל בלבד ברבעון זה, מכיוון שהופסקה כמעט לחלוטין מכירת ההלוואות לחברי המועדון. בסך הכל מהוות ההלוואות של המועדון עם שופרסל כ-1.5 מיליארד שקל, כלומר כ-25% מתיק ההלוואות של לאומי קארד, שייפרעו בעיקר בשנתיים הקרובות.

כמו כן, בשופרסל ובכאל מבצעים תהליך מרוכז של העברת הלקוחות לכרטיס החדש, ולכן לפי הערכות 70%-80% מכרטיסי המועדון עם לאומי קארד יבוטלו כבר במהלך השנה הקרובה.ללאומי קארד אתגר לא מבוטל למציאת פיצוי על הירידה הצפויה בפעילות. החברה החלה כבר במהלך של השקת מועדון חדש עם פוקס וכן השקת כרטיסים חדשים, אך לא ברור האם יהיה זה מספיק בכדי לפצות על האובדן של המועדון הוותיק והגדול.

כחלק מהשינויים, לאומי קארד גם מבצעת מהלך של שינוי תמהיל תיק האשראי, ושיפור הרווחיות שלו. לאומי קארד היא השחקן הגדול ביותר מבין חברות כרטיסי האשראי בתחום ההלוואות עם תיק של 5.47 מיליארד שקל, שצמח ב-24% בשנת 2017. יחד עם זאת מבחינת הכנסות מימון, היא דווקא מאחורי מתחרותיה. הסיבה לכך היא תמהיל ההלוואות שלה. ראשית, ללאומי קארד חשיפה גדולה להלוואות בתחום הרכב, שם הרווחיות נחשבת נמוכה. היקף הלוואות אלה עמד על 1.68 מיליארד שקל נכון לסוף 2017, והוא מהווה כ-30% מתיק ההלוואות של החברה, אך משקלו צפוי לרדת.

גם האשראי שהעמידה החברה למועדון שופרסל היה ברווחיות נמוכה ללאומי קארד לאור מנגנון חלוקת ההכנסות בינה לבין רשת המזון. כך שבשורה התחתונה ההערכה היא שתיק האשראי של החברה יקטן השנה לראשונה אחרי שנים של צמיחה חדה. יחד עם זאת ההכנסות מפעילות זו דווקא ישמרו על יציבות ואולי אף יצמחו. ביטוי לתחילת מגמת השינוי בתמהיל ניתן לראות בכך שהריבית הממוצעת בתיק עמדה בסוף 2017 על 6.5% לעומת 6.2% ב-2016.

בדומה לחברות אחרות בתחום ולבנקים, גם בלאומי קארד נרשמה אשתקד עלייה בהפרשות להפסדי אשראי. ההפרשות עמדו אשתקד על 71 מיליון שקל לעומת 37 מיליון שקל בלבד בשנת 2016. העלייה בהפרשות נובעת גם מסיבות חשבונאיות (צמיחה מואצת בתיק מביאה אוטומטית לגידול בהפרשות), אך גם בשל ירידה במוסר התשלומים בציבור. יחד עם זאת, לאור הרכב התיק הסולידי יחסית של החברה, היקף ההפרשות שלה נמוך לעומת מתחרותיה. השאלה היא מה יהיה בעתיד כשהחברה תשנה את התמהיל לטובת שיפור הרווחיות, אך גם תגדיל בכך את הסיכון.

החולשות והפוטנציאל

ליו"ר לאומי קארד, ירון בלוך, המכהן גם כמנכ"ל לאומי פרטנרס, יש לא מעט ניסיון בתחום הבנקאות להשקעות, ומחכה לו אתגר לא מבוטל במכירת לאומי קארד.

מה שיקשה על המכירה הוא שהחברה מתמודדת עם אי ודאות בתקופה של אחרי חוק שטרום. עדיין אין פתרון לסוגיות כמו המקורות שהיא תוכל לגייס לצורך פעילות האשראי (כיום נהנית החברה ממקורות מוזלים מבנק לאומי). משקיעים, כידוע, לא אוהבים אי ודאות.

חסרונות נוספים הם שללאומי קארד, בניגוד למתחרותיה, אין מותג שהיא נהנית בו מבלעדיות בתחום הסליקה (ישראכרט גובה עמלות סליקה גבוהות באמריקן אקספרס וכאל בדיינרס). וכמובן ישנו הנושא הכאוב של אובדן המועדון עם שופרסל, שצפוי לפגוע גם כן בתוצאות החברה.

מצד שני, קיים גם פוטנציאל השבחה בלאומי קארד. דווקא מכיוון שהיא קטנה יותר מישראכרט (שצריכה גם כן להימכר), הרי שיש לה עוד לאן לצמוח. לאומי קארד עובדת כיום מול בנק לאומי ומעט במזרחי טפחות. באחרונה חתמה על שיתופי פעולה עם בנק הפועלים ודיסקונט שייכנסו לתוקף בשנה הבאה.

כמו כן קיים גם פוטנציאל להתייעלות בלאומי קארד - כמות העובדים בחברה דומה לזו שבישראכרט, בעוד היקף הפעילות בישראכרט גבוה משמעותית מלאומי קארד. יחד עם זאת, חשוב לומר שבניגוד לבנקים, בחברות כרטיסי האשראי לא ניתן לבצע קיצוץ מאסיבי בכוח האדם, שכן מדובר בחברות שירות, כך שפגיעה חדה בכוח האדם, משמעותה ירידה ברמת השירות.

יתרון נוסף של לאומי קארד הוא בהיותה חברה צעירה הקיימת רק 18 שנים, מה שמתבטא בתשתיות טכנולוגיות חדשות ביחס לגופים פיננסים אחרים ותיקים יותר. עוד נציין כי בפני לאומי קארד עומד גם אתגר לא מבוטל והוא המיתוג מחדש לאחר הפרידה מבנק לאומי. מצד אחד המיתוג מחדש הוא הזדמנות לחברה להמציא עצמה מחדש. מצד שני, הוא גם טומן בחובו סיכון, שכן הציבור נחשב חשדני למותגים חדשים בתחום הפיננסים.

עוד כתבות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות