גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנימין איש חמוצות: מה קרה לנתניהו מאז קיץ 1996?

מר נתניהו היה יכול לפנות אל שר החוץ האיראני: "מר זאריף, אני מושיט לך ולארצך יד של שלום. הבה ננהג כבוגרים אחראים" ■ למה לא עשה זאת? בשביל להבין, צריך לחזור הרבה אחורה ■ דעה

נתניהו במינכן / צילום: טל שניידר
נתניהו במינכן / צילום: טל שניידר

מה קרה לו? ראשיתו הייתה כה רבת חן, הוא הילך קסמים על רואיו ועל שומעיו, הוא היה איש חמודות בטרקליני פילדלפיה, בוסטון, וושינגטון וניו יורק. החן נעלם, הקסם התפוגג, את מקום החמודות תפסו החמיצויות. בנימין איש חמוצות.

אלמלא ראשיתו, היינו חופשיים להניח שהוא תמיד היה כזה. זאת אומרת, בלתי נעים מעיקרו, שומר טינה ומעורר אותה, מחוסר ניואנסים, פיל בחנות החרסינה של הדיפלומטיה הבינלאומית. אין זו הגזמה להגיד, שבנימין נתניהו השניא את עצמו כמעט על כל בני שיחו מאז נעשה ראש הממשלה בפעם הראשונה, בקיץ 1996.

ביל קלינטון ויועציו חרקו שיניים כאשר ניסה לתת להם סדרת חינוך על המזרח התיכון. דוברו של קלינטון בימים ההם, ג'ו לוקהארט, אמר על ראש ממשלת ישראל כי הוא היה "מבחיל", וכאשר "היה פותח את פיו - לא יכולת לדעת אל-נכון אם מה שבקע משם היה האמת". מספר ניכר של אמריקאים חשבו שהוא חתרן בלתי נלאה ונטול שכל ישר, כאשר חזר והתערב בענייני הפנים שלהם נגד הנשיא ברק אובמה.

אפילו הרומן המוצלח עם נרנדרה מודי של הודו הניב סטירת לחי מצלצלת. לא יצא אפילו חודש מביקורו של מר נתניהו בהודו, ומודי עלה על קברו של יאסר ערפאת ברמאללה (דרך עמאן!), הכריז שהוא היה מגדולי המנהיגים בעולם, ותיאר אותו כידיד דגול של הודו. הוא אפילו חזר וקרא לו "אבו עמר", משל הוא, מודי, היה אח לנשק של ראש אש"ף.

ארבעה ימים לאחר ההשתטחות, הופיע בפייסבוקו של איש החמוצות הקטע הבא: "ראש הממשלה השיב, בתשובה לשאלת כתב: 'מה שחדש זה לא שלהודו יש יחסים עם איראן וגם לא עם הפלסטינים, זה לא חדש. מה שהשתנה זו העובדה שלהודו יש יחסים כל-כך קרובים עם ישראל. את השינוי הזה אנחנו הבאנו ואנחנו מטפחים אותו, ואני אמשיך לטפח אותו'".

נניח לכזב ש"אנחנו הבאנו ואנחנו מטפחים". קודמיו וקודמי-קודמיו הם שהביאו, החל משנת 1991. אבל מה על העובדה שמודי הוא ראש הממשלה ההודי הראשון העולה על קבר ערפאת, ממש כפי שעלה על קברו של הרצל.

וואוו, איזה גבר

ב-2012, מר נתניהו הראה את פצצת הקרטון של איראן בעצרת הכללית של האו"ם. לרגל הצלחתו המופלגת של הרגע הקומי ההוא, מר נתניהו החליט להציג פיסת מתכת מן המל"ט האיראני בוועידת הביטחון הבינלאומית במינכן. הוא נופף בה לעומת שר החוץ של איראן, שישב באיזשהו מקום באולם, "אתה מזהה את זה, מר זאריף? זה שלכם", ויעץ לו בקול רם מאוד לקחת את המסר ל"עריצים בטהרן - אל תעמידו את נחישות ישראל במבחן".

וואוו, איזה גבר. אל הפורום הזה באים מדינאים מכל העולם כדי לטכס עצה איך להבטיח שלום עלי אדמות, וראש ממשלת ישראל בא כדי לנופף בשברי מטוסים ולאיים במלחמה.

הטור הזה חזר והטעים פעם אחר פעם בשבע השנים האחרונות את חומרת הסכנה של ניצחון בית אסד במלחמת האזרחים הסורית. כתבנו כאן פעם אחר פעם על סכנת הגשר היבשתי מטהרן לביירות, הרבה מאוד לפני שמר נתניהו וממשלתו התפנו לעיין בסכנה הזו.

"נשוחח במקום לצעוק"

אבל ועידת מינכן לא הייתה המקום לנופף גרוטאות וידיים. חן ושכל ישר היו מאפשרים למר נתניהו להפגין פן אחר של ישראל, ולנתק אותו מן החיבור המיותר עם אישיותו של דונלד טראמפ ועם הוולגריות של התבטאויותיו. מר נתניהו היה יכול לפנות אל שר החוץ האיראני: "מר זאריף, אני מושיט לך ולארצך יד של שלום. הבה ננהג כבוגרים אחראים, ונשוחח במקום לצעוק, נקשיב במקום לירות, נהרהר יחד בעתיד במקום לתכנן זה את חורבנו של זה.

"מר זאריף, שנאה לא תוליך איש מאיתנו לשום מקום. אני קורא לך, הבה נמצא פינה שקטה, הרחק מן המצלמות, ונשוחח על עתיד ללא מלחמה. לחלופין, בוא-נא לירושלים, התפלל-נא על כיפת הסלע, בקר בכל אתר כאוות נפשך, סור-נא אל הכנסת, דבר עם חבריה. כל שליח איראני יתקבל אצלנו בזרועות פתוחות. איננו חייבים להיות אויבים".

היש בכלל ספק איך נאום כזה היה מסוקר בתקשורת הבינלאומית? היש ספק באיזה אור הייתה איראן הסרבנית מועמדת, ולאילו שיאים הייתה יוקרתו הבינלאומית של ראש הממשלה נוסקת?

אבל הוא פשוט אינו יכול. על שאלת הפתיחה "מה קרה לו" אני מציע תשובה טנטטיבית אחת: טבילת האש הפומבית החשובה הראשונה שלו הייתה בעצרת האו"ם באמצע שנות ה-80. ב-1984, שנתו הראשונה שם, ישראל מעולם לא הייתה מבודדת יותר. האוהדים היחידים ביציע היו יהודים מברוקלין, מקווינס ומלונג איילנד שהיו באים להריע לו. הם אהבו את לשון העימות שלו, והשקפותיו הפוליטיות התאימו להשקפותיהם. מאז, בזירה הבינלאומית, מדעת או מבלי דעת, הוא חוזר ומדבר אל לונג איילנד, ואל הצעקנים והקולניים שביהודי אמריקה. זה מה שקרה במעמד פצצת הקרטון לפני חמש שנים וחצי - וזה מה שקרה במינכן בשבוע שעבר.

הוא אינו יכול. האיש שכישרונותיו הטבעיים היו צריכים להפוך אותו לדובר הרהוט והאטרקטיבי ביותר של ישראל בשער האומות, הוא עכשיו הבבואה המושלמת ביותר של כל חסרונותיה.

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בפתיחת הבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 נסחר במגמה דומה ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה