גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזק צפויה לגלות בקרוב: פלאפון כבר לא שווה 6.5 מיליארד ש'

ל"גלובס" נודע כי הערכת השווי המעודכנת של פלאפון שתתפרסם בדוחות הקרובים תהיה נמוכה יותר ■ המשמעות: הדבר עשוי לגרור את בעלת השליטה ביקום לקושי בחלוקת דיבידנדים ■ רגע לפני הדוחות הכספיים של 2017 - כל ההשלכות על שוק התקשורת

בשבועות הקרובים יפרסמו חברות התקשורת בישראל את הדוחות הכספיים לשנת 2017. לאור ההתרחשויות בשוק, ובעיקר ענייני בזק  ושאול אלוביץ, הרי שעבור כמה מהחברות והמשקיעים הדוחות הללו יהוו סימנים לעתיד לבוא - ולא בטוח שהם מעודדים.

1. פלאפון צפויה לשנה קשה, כמו יתר חברות הסלולר. לאנליסטים פלאפון משדרת אופטימיות גבוהה ויש להעריך שהיא נשענת על תוצאות סבירות ברבעון האחרון של השנה. אולם במקרה שלה - המספרים זניחים, כך שההשפעה על הרווח הנקי של הקבוצה כולה כמעט ולא תורגש. שאלה חשובה יותר בהקשר של פלאפון נוגעת להערכת השווי שלה. כזכור, הערכה שנערכה בסוף 2017 על-ידי גיזה, בהתבסס על תחזיות שסיפקה הנהלת החברה, קבעה לחברה שווי של כ-6.5 מיליארד שקל.

לכל בר דעת ברור שחברה שרווחיה זניחים אינה יכולה להיות שווה סכום כזה, ויש להניח שרוחו של בעל השליטה היוצא בבזק, שאול אלוביץ, עוררה בהנהלת פלאפון אופטימיות בלתי מוסברת וגרמה לה לספק תחזיות שבעדינות נאמר כי אינן מתיישבות עם המציאות.

ל"גלובס" נודע כי הערכת השווי החדשה של פלאפון צפויה להיות נמוכה יותר. הערכה זו כבר לא תבוצע על-ידי גיזה, שמנועה לעשות כן בשל ניגודי עניינים (מטפלים בהסדר הנושים של יורוקום). כמה נמוכה יותר? את זה עוד נראה. בכל מקרה, יהיה מסקרן לראות כיצד ישפיעו המאורעות האחרונים, והתפטרותו של בעל השליטה בקבוצה מהדירקטוריון, על מצב הרוח של הנהלת פלאפון ועל התחזיות שהיא תספק להערכת השווי. ההשפעה של הערכת השווי תהיה בעיקר על בעלת השליטה - חברת ביקום.

ככל שפלאפון תרשום מחיקת שווי משמעותית, תתקשה ביקום  לחלק דיבידנדים לחברת האם שלה - אינטרנט זהב. אי חלוקת דיבידנדים במשך שמונה רבעונים רצופים (במקרה של הפסד) הוא מצב שלא יוסיף לאטרקטיביות של עסקת המכירה המקרטעת ממילא.

2. קבוצת בזק עברה שנה לא קלה בלשון המעטה. בזק היא החברה היחידה בענף התקשורת שמספקת תחזית לרווח, וזו עמדה על כ-1.4 מיליארד שקל לשנת 2017. היות והחברה לא פרסמה אזהרת רווח, יש להניח שהתוצאות של השנה עומדות, פחות או יותר, בתחזיות. להערכתנו, הרווח נמוך מעט מהתחזית אבל לא באופן שמחייב את החברה להוציא תיקון.

במונחי רווח בקבוצה - בזק קווי היא המשמעותית ביותר, ולמעשה הרווח שלה הוא רווח הקבוצה כולה - yes מפסידה, בזק בינלאומי מרוויחה פחות מ-100 מיליון שקל בשנה, ורווחיותה של פלאפון היא שולית וזניחה. למרות כל הסערות, הרווחיות של הפעילות הקווית נשחקת בקצב נמוך. המגמות שתיארנו בעבר נמשכות - הירידה בהכנסות מטלפוניה מקוזזת ברובה על-ידי צמיחת שירותי האינטרנט ושרותי התקשורת לעסקים, והשחיקה הנוספת מגיעה משירותים לספקי תקשורת.

מה שמסייע לבזק לשמור על הרווח ב-2017 הוא יישום התקן החשבונאי ifrs 15, שצפוי לשפר את הרווח בעיקר בבזק קווי ובפלאפון. אבל אל תתבלבלו - מדובר בשינוי חשבונאי שצפוי להתהפך כבר ב-2018, ולכן בזק ופלאפון (כמו יתר חברות התקשורת) רק הרוויחו מעט זמן, ונהנו מהאשליה האופטית שהתקן מייצר. לא לחינם בזק הודיעה שתעבור לתקן ifrs 16. גם חברות אחרות ינסו לאמץ את התקן החדש ששוב מעניק להן רוח גבית זמנית, אבל מטשטש את הכאב של התוצאות החלשות.

מה שיותר מסקרן ביחס לדוחות בזק הוא דווקא התחזית ל-2018. בזק אינה מנוהלת כבר חודשים ארוכים, וקביעת תקציב הקבוצה ל-2018 נעשתה בצל החקירות. מאחר שקביעת תקציבים ותכניות עבודה אינה נסמכת רק על מספרים יבשים, אלא ביעדים ובדחיפה של המערכת להישגים - התחזית שתפורסם צפויה ככל הנראה לשקף תמונה עגומה במיוחד לשנה הנוכחית.

בעיקר אמורים הדברים לכיוונה של yes. התחרות הפרועה בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית, שטרם נתנה אותותיה ב-2017, צפויה להשפיע על תוצאות 2018 באופן קשה, ולהוביל את yes לפגיעה של 200-300 מיליון שקל, שיעמיקו את הפסדיה באופן ניכר.

3. מעבר לבזק, צפויות גם יתר חברות הסלולר לפרסם את תוצאותיהן. מעניינות במיוחד יהיו המספרים של פרטנר, או ליתר דיוק תוצאות הרבעון האחרון של 2017. הרבעון הרביעי של 2017 הוא הראשון שבו יבואו לביטוי באופן מלא תוצאות ההשקה של שירותי הטלוויזיה של פרטנר.

בקרב האנליסטים המסקרים את הענף יש הצופים תוצאות עגומות במיוחד. ההכנסות משירותי הסלולר בפרטנר, אומרים אותם אנליסטים, ממשיכות להישחק כתוצאה משחיקה חריפה בהכנסה הממוצעת למנוי, והחברה אינה מצליחה להתרומם בתחום מכר ציוד הקצה (למעשה עד לרבעון השלישי היא הייתה האחרונה בשוק בהיקף המכר), כאשר גם השירותים הקוויים ממשיכים להישחק בקצב מהיר.

כך שהשאלה העיקרית היא לאן הולכים שירותי הטלוויזיה. כרגע נראה שהנהלת החברה שמה את כל יהבה על אסטרטגיית הטלוויזיה, ומשלמת על כך מחיר כבד בפעילות הסלולר ובפעילות הקווית, כפי שניתן לראות בהשוואה מול יתר המתחרות בענף. בנוסף, התקווה ששירותי הטלוויזיה יגבירו את נאמנות הלקוחות נגוזה לאור פרסום ניידות המספרים של השבועות והחודשים האחרונים.

לא נמהר כמובן לומר אחרי רבעון אחד האם האסטרטגיה תהיה מוצלחת כפי שמקווה הנהלת החברה, או כזו שתטביע את החברה לחלוטין - אבל ניתן יהיה לראות את עומק הבור שמשאירה הפעילות בשוק הטלוויזיה בתוצאות החברה. העובדה שפרטנר בחרה לקבוע את יום פרסום הדוחות ליום האחרון האפשרי של חודש מארס, יום לפני ליל הסדר, עשויה אולי ללמד על תוצאות חלשות שהחברה מעדיפה לטשטש. מי שרוצה לחפש סימנים דווקא לאופטימיות, יכול למצוא אותם בביטחון שמפגינה הנהלת החברה בשיחות עם אנליסטים. נצטרך להמתין עד לסוף החודש כדי לדעת.

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"