גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לא אבדה התקווה, גם באפריקה

פגם מולד ותנאי הגיינה קשים גורמים לכך ששבטים החיים בעמק האומו שבאתיופיה סובלים מבעיות ראייה חמורות, שבאזור כזה יכולות להביא למותם ■ מוטי שרף, יועץ התקשורת של "גלובס", התלווה למשלחת רופאים ומתנדבים ישראלים, שמנתחים בתנאי שדה חולים שלא ראו מעולם רופא

סקריניג  / צילום: מוטי שרף
סקריניג / צילום: מוטי שרף

המסע הזה בחר בי, ולא אני בו. למעשה תכננתי נסיעה אחרת לחלוטין - חופשה באי תאילנדי מפנק. ואז הגיע טוויסט בעלילה בדמות הצעה להצטרף למשלחת רפואית לשבטי עמק האומו שבאתיופיה. ברגע האחרון, החלפתי את בגדי הים והסניקרס בנעליים גבוהות ודגמ"ח, ומיד לאחר מכן: 7 חיסונים מוזרקים ב-3 דקות, צריכה יומית של כדורים נגד מלריה, מרשם למעכבי שלשולים ושפע אזהרות ממגע עם המקומיים.

עבור מוריס קאהן, איש עסקים ופילנתרופ בן 88 שעמד בראש המשלחת, מדובר בשיגרה. קאהן הוא יליד דרום אפריקה ולוחם צדק משחר נעוריו. קומוניסט שחי תחת משטר האפרטהייד וחווה התנכלויות מהמשטרה האלימה בתבל. ילד שנולד לבית עני וגדל להיות לאחד מאנשי העסקים והפילנתרופים המשפיעים בישראל.

זו הפעם השמינית שמשלחת רפואית בראשותו יוצאת לעמק האומו שבאתיופיה, מקום נידח הגובל בקניה ובדרום סודן. העמק הוא תא המחיה של שבטי ה"האמר", ה"בנה|, ה|קארה| וה"מורסי". שבטים אלה סובלים משיעור גבוה מאוד של בעיות קטרקט וטראוכמה, כתוצאה מפגם מולד והיגיינה נמוכה. במקום הקשוח בעולם, איבוד הראייה הוא כמעט גזר דין מוות. מחלקות העיניים בבית החולים האזורי בג*ינקה ובמרפאת השדה בטורמי, שמוריס קאהן הקים לפני 8 שנים, מצילות חיים.

מוריס קאהן עם ילד מינגי בבית יתומים / צילום: מוטי שרף

קאהן חותך: לא מחכה שיחליטו בשבילו

הנחיתה באדיס אבבה כבר מאותתת שלאפריקה חוקים משלה. על המסלול נמסר כי אין לנו אישור המראה לג'ינקה. שמועות דיברו על מתיחות ביטחונית ופוליטית, שהובילה להשבתת הטיסות הפנימיות במדינה. התשובה הפורמלית: "עוד 10 דקות תקבלו אישור המראה". בפועל, לאחר כמעט 6 שעות המתנה במטוס, אמרנו לעצמנו: "וולקם טו אפריקה".

מסתבר שגם למחרת לא צפוי להגיע אישור ההמראה המיוחל. מה שהוביל לשיחות הלוך וחזור עם הרשויות. מאוחר בלילה, במלון באדיס אבבה, מוריס חותך: "נשכור מטוס מקומי ונצא השכם בבוקר לג'ינקה. על הדרך אנו לומדים ממוריס פרק בקבלת החלטות: 'אל תחכה שיחליטו בשבילך. תחליט לעצמך'.

בבוקר טסים לג'ינקה. עיירה נידחת, עלובת מראה. החיים בה קשים וקצרים. מעמיסים את הציוד על שני ג'יפים וממשיכים לטורמי, מרפאת השדה באזור השבטים.

השלב הבא הוא נסיעה בת 4 שעות אל מעמקיה הנידחים והחבויים של אפריקה, בדרך עפר מחורצת ומסולעת של נוף מונוטוני. מידי פעם עוצרים בשום מקום לקפה אתיופי חזק, קולה קרה וסיגריה. אין מה לאכול בדרכים, מלבד אינג'ירה, בגרסת שטח קשה לעיכול. מסתפקים בחטיפים מהבית.

עם ערב, מגיעים ללודג' בטורמי. תנאים בסיסיים. ירקות, שימורי טונה וסרדינים. ביקשתי ללכת לראות את מרפאת השדה. חושך מוחלט. למעלה שמיים זרועים בכוכבים, מסביב רעש של חרקי לילה ונהמות של חיות. הגוף מתכווץ. במרפאה ריח גוף חזק וקשה מכה בפתאומיות וגורם לסחרחורת. ברוכים הבאים לחיים באפריקה.

תסתכל* אומרת אמירה המתנדבת, תוך שהיא מאירה בפנס, ומגלה לי שורה ארוכה של בני אדם ישנים האחד לצד חברו. צפופים ושקטים. ככה הם ישנים. הם ממתינים פה לפעמים 5 ימים עד שיגיע תורם. לא מתלוננים. מסתפקים במנת דייסה קטנה אחת ביום ומעט מים. וכל זה תחת שמש קופחת. לכל שבט מתחם נפרד. פה הם בשלום. את המתיחויות והיריבויות הם משאירים מחוץ למרפאה. חוזרים ללודג. שינה טרופה. חום בלתי נסבל. יתושים חוגגים.

יום הניתוחים הראשון. המרפאה מהלילה מתגלה כמבנה רעוע עם שלושה חדרי ניתוח מאולתרים. הכניסה לחדר הניתוח, כאילו לקוחה מסרט. המנתחים מקבלים את הפציינטים עם מתורגמן צמוד. המרחק שהמנותחים עושים מחדר ההמתנה לחדר הניתוח, עד ישכבו על מיטת הניתוח תחת ידיו של רופא ישראלי, מקפיץ אותם כ-3,000 שנים בזמן.

בני שבט הקארה / צילום: מוטי שרף

הניתוח מתחיל עם זריקות וסכינים חדות ומקצועיות שדוקרות וחותכות בעיניים, עפעפיים וריסים, במיומנות וזריזות מופלאות. ההרדמה מקומית. לא פעם ללא הרדמה כלל. המנותחים שקטים לחלוטין. כשהנחתי את היד על גוף שדוף, הרגשתי רעידות קלות של פחד.

כל פרוצדורה נמשכת כ-20 דקות, ובסופה העיניים נחבשות. למחרת התחבושות יוסרו והעיניים ישובו לראות. מחושך לאור בפחות מיממה. המבוגרים יבכו משמחה; הילדים, שבפעם הראשונה רואים אור יום, ישתקו. המוח שלהם יוצף בבת אחת בצונמי של אינפורמציה. מסתכלים סביב אבל לא יודעים לפרש את המראות.

הניתוחים מתחילים מוקדם בבוקר ונמשכים עד לשעות הערב המאוחרות. צוות אחר במשלחת יוצא למקום מושבם של שבטים מרוחקים יותר ועורך בדיקות עיניים במקום. האימהות חוששות שהלבנים באו לחטוף את ילדיהם והגברים חוששים שהם באו לחטוף את נשותיהם. לאחר הבדיקות מחליטים מי המועמדים לניתוח, מעלים אותם על הטנדר ומסיעים אותם למרפאה. בארוחת הערב הצוות מרשה לעצמו להתפרק מעט מהיום המתוח עם וויסקי טוב מהבית. אחר כך פורשים לחדרים הלוהטים מהחום ומוכי החרקים לקראת יום נוסף.

הצלקות בגוף הן סמל סטטוס שנדרש לשידוך

ביום הרביעי למסע הוזמנו להשתתף בטקס מיוחד של בני שבט ה"האמר". אלה שנשותיהם נוהגות למשוח את שערן בחמר אדום מהול בשומן בקר, ונחשבות ליפות ביבשת השחורה. הטקס היה מבחן בגרות לאחד מצעירי השבט - הוא חייב לקפוץ מעל גבם של מספר שוורים העומדים בשורה אחת. אם ייכשל, לא יימצא לו שידוך. טקס ארוך של שלוש שעות בשמש קופחת, בסביבה חשופה ללא צל.

בחלק הראשון של הטקס בנות השבט מתגרות בגברים שיצליפו בגופן. הצלפות חזקות וקשות שמותירות צלקות עמוקות על גופן. כל הצלפה קורעת את העור והדם ניגר. הן לא מוציאות קול. רק מרכינות את ראשן לתודה ומצטרפות חזרה למעגל הרוקדות. האחת שיצליפו בה יותר מכולן, תזכה לשידוך טוב יותר. הצלקות הן סמל סטטוס. לגבר הצעיר שלום: הוא חלף על פני השוורים ויזכה בשידוך משובח.

הימים חולפים, אך התחושה היא שמדובר ביום אחד שנמתח ונמתח. לזמן כאן אין משמעות. הניתוק מהעולם החיצון עושה את שלו. ללא אינטרנט, אנחנו נטמעים בקצב החיים האיטי של בני האומו. שיגרה שקטה של משימות, ניתוחים נערמים וביצוע מהיר.

השיחות עם מוריס מתמלאות בתובנות על החיים. הוא שב ואומר: "החיים הם לא חזרה כללית, חיו אותם במלואם ובעוצמה. אל תתפשרו עליהם". כולנו זכינו במתנה. תובנות מחייו המרתקים של מוריס קאהן שמחזיר לחברי המשלחת אהבה ואומר: "אתם מוסיפים חיים לשנותיי".

אני מסתכל על חברי המשלחת מהצד - חבורה של מלאכים שעצרו את חייהם הנוחים ובחרו לעזור לחלשים מהם - והלב נמלא גאווה: שני מייסדי הפרויקט - אלון חנניה, במאי ומפיק וד*ר איתי בן ציון, מומחה ברפואת עיניים ומנתח; פרופ' גיא בן סימון, מומחה לכירורגיה פלסטית של העין; ד'ר דפנה פרט, מתמחה ברפואת עיניים; צחי קמחי, אופטומטריסט; אמירה לאו ומאי בן ציון מתנדבות; דפנה ג'קסון ושמוליק לוי, העובדים לצדו של מוריס קאהן.

אלון חנניה מוריס קאהן הילדה בתאלם דר איתי בן ציון  ומאיה בן ציון / צילום: מוטי שרף

מלחמה נגד המסורת: ילדים הם תמיד ברכה

המסע מגיע לפרק האחרון שלו. חוזרים מטורמי לג'ינקה עם הררי מתנות לבית יתומים מקומי, שהמתנדבות מאי ואמירה גילו במקרה. מבנה פשוט. ילדים חייכנים, מדברים אנגלית שוטפת. אנחנו מובלים לחדרו הצנוע של המנהל. על הקיר כתובת גדולה: "ילדי המינגי הם ברכה, לא קללה". מוריס שואל: מה זה מינגי?.

מינגי, אנחנו לומדים, הוא תינוק מקולל בשפת השבטים. תינוק שלידתו לא בורכה על ידי ראש השבט כנדרש במסורת, ולכן דינו מוות. בחנק, ברעב, בדחיפה ממצוק. השבטים פוחדים פחד אימתני מתינוקות "מינגים". לפי אמונתם, תינוק מינגי עלול להביא כלייה על השבט. כ-300 תינוקות "מינגים" נרצחים מידי שנה בשבטי האומו. הרשויות מתקשות לשבור המסורת, והעמותה שמנהלת את בית היתומים אליו הגענו, שכולו ילדי "מינגים", מצילה עשרות מהם באמצעות סיכומים שקטים עם מועצות השבטים בתהליך ארוך וקשה.

העמותה זקוקה למבנה גדול וחדש יותר. מוריס מקשיב בסבלנות ושואל מספר שאלות קצרות. אחרי שקיבל תשובות, הוא אומר: "נפגש שוב מחר". הפגישה למחרת קצרה. מוריס מחליט במקום. "אני אתכם. אתן לכם כסף לממן את הפרויקט". חד ומהיר. אפס מילים מיותרות.

המסע מגיע לסיומו. לילה אחרון בלודג" בג'ינקה. המואזין מתפלל כל הלילה ואנחנו לא עצמנו עין. בבוקר קמים, אורזים במהירות ויוצאים לבית החולים האזורי. עוד מעט נסיר את התחבושות מעיניה של ילדה יפהפייה בת 8, העונה לשם בתאלם. הבוקר היא תראה את ההורים שלה לראשונה בחייה.

אחרי נסיעה קצרה אנחנו יורדים מהג'יפ. ד'ר איתי בן ציון, ניגש אליה עם חיוך ומסיר את התחבושות מעיניה בזהירות. בתאלם פוקחת את עיניה הגדולות לאט. דומעת ודוממת. היא מבחינה בנו ומושיטה את היד לצעצוע.

בטיסה חזרה אני שם לב שהראייה שלי צלולה וחדה יותר, כאילו גם עיניי עברו תחת ידי הרופאים. התובנות מהשיחות עם מוריס צפות. עוד מעט יחגוג 88 שנים. במסע הזה הוא הוכיח לכולנו שמכשולי המוח דומים לכשלי העיניים. כשמסירים אותם, הדרך הופכת סלולה ונקייה. אני שומע אותו אומר: "יש עיוורים שרואים מצוין, והפוך".

כשאני פותח את דלת הבית שלי, אביגיל בתי רצה אליי ומחבקת חזק. היא בת גילה של בתאלם. עיניהן גדולות ודומות.

גילוי מלא

מוטי שרף הוא מבעלי משרד ייעוץ התקשורת שרף תקשורת ומשמש כיועץ התקשורת של "גלובס".

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר