גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה במחירי הדירות היא חדשות טובות? ייתכן שההפך

בזמן שרבים ציינו בסיפוק את הירידה הנמשכת במחירים, הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, רואה בה בעיקר איתות לתחילתה של תקופת האטה במשק ולדחיית התוכניות של בנק ישראל להעלות את הריבית

נתוני השבוע שעבר, שהצביעו על חודש רביעי של ירידה במחירי הדירות, לא הפתיעו את אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. בזמן שרבים ציינו בסיפוק את הירידה הנמשכת במחירים, כלכלן מאקרו כמו זבז'ינסקי רואה בה בעיקר איתות לתחילתה של תקופת האטה במשק, ולדחיית התוכניות של בנק ישראל להעלות את הריבית - וזה עוד "במקרה הטוב", כלומר בהנחה שלא נגלה פתאום הפתעות לרעה שיחריפו את הירידות ויחמירו עוד יותר את המצב. זבז'ינסקי הגיע למסקנה הזאת עוד לפני פרסום נתוני המדד האחרונים, ולבקשת "גלובס" פירט על מה הוא מבסס אותה.

המשק ממשיך לצמוח בקצב טוב, האבטלה בשפל היסטורי, מספר הישראלים היוצאים לחו"ל שובר שיאים, השכר עולה, ההכנסות ממסים מפתיעות לטובה והאינפלציה אפסית. אז איפה בדיוק אתה רואה סימנים להאטה?

זבז'ינסקי: "מתחת לפני השטח. הצמיחה בישראל בשנת 2017 הייתה נמוכה יותר מאשר בשנה הקודמת. הצריכה הפרטית צמחה בקצב של 3.3%, הנמוך ביותר מאז שנת 2012. המגמה בישראל הייתה חריגה בהשוואה למדינות האחרות, מכיוון שכל העולם צמח בקצב מואץ. רק במדינות בודדות, וישראל ביניהן, נרשמה ירידה בצמיחה בשנת 2017 לעומת 2016. חלק מהסיבות לכך טכניות וקשורות להקדמת רכישת הרכבים או לגורמים אחרים, אך חלק אחר שמסביר את ההאטה הן סיבות כלכליות מבניות".

למה אתה מתכוון ב"סיבות מבניות"?

"מדובר בהתפתחות שגרתית של מחזור העסקים במשק שמביאה עימה האטה, לאו דווקא משבר דרמטי כמו הסאב-פריים. שורשי ההאטה הזו הם ב-2008 כשרוב העולם המפותח סבל מהשלכות משבר האשראי החמור בעוד שהמשק הישראלי דווקא צמח בקצב גבוה. הצמיחה הזו, לפחות בחלקה, הייתה 'על סטרואידים'. היא ניזונה מעליית מחירים חדה בשוק הנדל"ן ומעלייה מהירה באשראי צרכני ובאשראי לדיור. כעת בא השלב של תופעות לוואי של אותה צמיחה מהירה מבוססת גידול בחובות ועליית מחירי הבתים".

אז דווקא עכשיו, כשהעולם מתאושש אנחנו ניכנס להאטה?

"עוצמת ההאטה יכולה להיות יותר נמוכה אצלנו כתוצאה מכך שהשווקים בעולם בצמיחה, אבל זה תלוי גם בגורמים מקומיים כמו כמה גדולה הייתה ההתנפחות לפני. האטה בשוק הנדל"ן היא בדרך כלל הסימן הראשון והמובהק של 'הנגאובר' - והנתונים מראים על ירידה מתמשכת במחירי הדירות ובמספר העיסקאות.

"עוד נתון מעניין יצא השבוע ממדד מלאי הדירות, שהחל להתפרסם מחדש. מצד אחד המלאי ירד אבל מצד שני כמות חודשי ההיצע, כלומר הזמן שלוקח למכור דירה, התארך. היום אנחנו בסביבות 13 חודש - זמן ממוצע למכירת דירה - שזה הנתון הכי גבוה שאני זוכר בשנים האחרונות. גם סעיף הדיור במדד האחרון (מדד חודש פברואר) הפתיע עם ירידה של 0.3%. נתון של חודש אחד לא אומר הרבה, אבל הוא כן אומר שכרגע אין מגמה של עלייה בשכר הדירה, בניגוד להערכות".

אז הנדל"ן ימשוך איתו את כל המשק?

"הניסיון המצטבר מהעולם מראה שעצירה בשוק הנדל"ן אחרי התנפחות מהירה וממושכת כמעט תמיד הביאה להאטה בצמיחה. הנדל"ן זה סקטור מאד גדול במשק ולהתקררות בו יש השפעה רוחבית. ההשפעה הברורה ביותר היא ירידה בהשקעות בבנייה, אנשים קונים פחות דירות והקבלנים נתקעים יותר עם המלאי ויש גידול בחברות בנייה שנכנסות לקשיים.

"אחר כך יש לנו ירידה במעברי דירות, שגורמת צמצום בהוצאות שכרוכות במעבר, כמו שיפוצים, רכישת מכשירים חשמליים או רהיטים. ההשפעה השלישית היא במה שמכנים אפקט העושר - התחושה של בעלי בתים שהם התעשרו 'על הנייר' כתוצאה מהעלייה בשווי הדירות שלהם, שגורמת להם להוציא יותר כסף וזה עובד גם בכיוון ההפוך, של צמצום הוצאות כשאפקט העושר קטן.

"אפקט העושר חזק במיוחד אצל משקיעי הנדל"ן. בישראל קרוב ל-10% ממשקי הבית מחזיקים דירה אחת או יותר להשקעה. לפני עשור היו רק כ-2.5% משקי הבית שהשקיעו בנדל"ן. כעת המשקיעים שקנו דירות וחלקם לקחו לכך מימון מהבנקים רואים שערך הדירות לא עולה ואפילו יורד במקומות מסוימים.

"באזורי פריפריה קשה לא רק למכור אלא אפילו להשכיר דירה במחיר שייתן תשואה ראויה להשקעה. כתוצאה מזה, 'תחושת העושר' של המשקיעים נפגעת בצורה חזקה, ולעתים אף מכניסה אותם לקשיים כלכליים. "הקיפאון בשוק הנדל"ן כבר גורם לכך שבחודשים האחרונים חלה עלייה בפיגורים בהחזרי המשכנתאות.

"מלבד הגידול במשכנתאות, עלו בשנים האחרונות גם הלוואות למשקי הבית שלא לרכישת הדירות. התנפחות האשראי מסוג זה הייתה אף חריגה מהגידול במשכנתאות. כעת גם המגמה הזו נעצרת במהירות. גידול באשראי הצרכני שלא לדיור בבנקים התמתן משמעותית. לפני שנה קצב הצמיחה השנתי היה כ-7%-6%. בחודשים האחרונים הקצב ירד ל-3%-2%".

אבל החובות של הישראלים לא גבוהים יחסית למדינות אחרות, כך שאין כאן חשש לבועה.

"זה נכון שסך החוב ביחס לתוצר בישראל לא גבוה יחסית לממוצע במדינות ה-OECD. אבל השבוע התפרסם דוח בנק ישראל שקובע שששת העשירונים הנמוכים מחזיקים 27% מהחוב, כשהממוצע ב-OECD הוא 14%. זה אומר שהחוב אצלנו אולי לא גדול יחסית, אבל הוא פחות איכותי, כי יש יותר בעלי חוב שיכולת ההחזר שלהם היא יחסית נמוכה. זה נתון בעייתי שעולה בעיתוי רגיש מאוד מבחינת מחזור העסקים".

בבנק ישראל מייחסים את הירידה בהיקף האשראי הצרכני להנחיות החדשות שלהם ולא להאטה במשק.

"זה נכון אבל 'הצד השני של המטבע' הוא שיש עלייה בסיכון. מנכ"לית בנק לאומי דיברה במפורש לאחרונה על כך שהבנק קיבל החלטה להקפיא גידול באשראי הצרכני בגלל הסיכונים הטמונים בתחום. הבנקים וחברות כרטיסי אשראי הגדילו משמעותית הפרשות להפסדי אשראי צרכני בשנת 2017. ההגבלה על מתן אשראי צרכני משפיעה ישירות על הצמיחה במשק. את אחת מהשלכות הברורות שלה ראינו בירידה במסירות רכב חדשים בחודשיים הראשונים של השנה לעומת אשתקד. זה לא קרה בישראל מאז המשבר של 2009-2008. ככל שההגבלות על האשראי יוחמרו, הצמיחה במשק תיפגע - כי הלווים שרוצים למחזר את ההלוואות שלהם נכנסים ללחץ מכך שהסיכון שלהם עולה. ככל שהצמיחה תיפגע נותני אשראי יקשיחו עוד יותר את התנאים".

עוד סימנים להאטה?

"מלבד התחומים שקשורים לצרכן ולשוק הנדל"ן, הצמיחה במשק מאוימת מהכיוון של היצוא. היצוא מישראל כבר סובל קשה מהשקל החזק. לפי הדוח השנתי של מכון היצוא, קצב הגידול השנתי הריאלי ביצוא הישראלי בין השנים 2012 ל-2017 היה כמעט הנמוך ביותר בקרב מדינות ה-OECD. מכיוון שהיצוא מושפע משער חליפין גבוה של השקל בפיגור של כשנה-שנתיים, היצוא ימשיך להיות מושפע לרעה מייסוף השקל שהיה בשנתיים האחרונות".

אז הריבית לא צפויה להתחיל לעלות כפי שהכריז בנק ישראל?

"לדעתי בעוד חצי שנה נתחיל לשמוע קולות שאומרים שצריך להוריד ריבית, אבל אי-אפשר באמת להוריד אותה עוד. ההאטה כן יכולה להוריד מהפרק את התוכניות של בנק ישראל להתחיל להעלות ריבית. כשהמשק בצמיחה של 2 ומשהו אחוז במקום 3 ומשהו אחוז, האינפלציה אפסית, והשקל חזק - אתה לא מתחיל להעלות ריבית".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר