גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת המשפט בישראל: השכר בשמיים - אך היעילות ברצפה

מחקרים מראים כי רק עצור אחד מתוך 5 עצורים בישראל מועמד לדין, לעומת 3 במדינות אירופאיות ■ כולנו משלמים את המחיר פעמיים: בתשלום שכר גבוה יחסית לשופטים - ובחוסר יעילות של המערכת כנותנת שירותים לאזרחים ■ פרשנות

השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון
השופטת אסתר חיות / צילום: אלון רון

1. דוח הממונה על השכר באוצר שפורסם לאחרונה כלל את שכרם של כל עובדי הסקטור הציבורי בכל המערכות, כולל רשימה של שיאני השכר במגזר הציבורי. אלא שמערכת שכר אחת בסקטור הציבורי איננה שקופה ואיננה חשופה לציבור - וזו דווקא המערכת השיפוטית הכוללת את כל השופטים בישראל.

למרבה הפלא, שכרם של השופטים בישראל, של המערכת השיפוטית בישראל, מעולם לא היה שקוף לציבור, וזו הרי מערכת, שבין היתר, אמונה על שקיפות ועל אכיפת השקיפות. ובכלל, שקיפות צריכה להיות נר לרגליה של המערכת המשפטית כמי שמייצגת את החוק. זו הסיבה שהגשתי כבר לפני כ-3 חודשים דרישה על-פי חוק חופש המידע כדי לחשוף את נתוני השכר של השופטים, ולעת עתה מנהל בתי המשפט בישראל, השופט מרדכי שפיצר, ביקש שוב ושוב הארכה בגלל עומס הנתונים.

2. עד שהנתונים ייחשפו במלואם, אפשר ללמוד על רמת השכר של מערכת השפיטה באמצעות שכר הבכירים במשרד המשפטים שפורסם במסגרת דוח השכר של המשרדים הממשלתיים. וכמובן באמצעות אותם בכירים במשטרה ובשב"ס ששכרם צמוד לשופטים ומגיע לרמה של 90-100 אלף שקל ברוטו ויותר מכך, שכן מדובר בברוטו למס - נתון השכר היותר רלוונטי כיוון שהוא כולל הטבות שכר בשווה כסף כמו רכב, דלק והוצאות אחרות.

20 שיאני השכר במשרד המשפטים לשנת

כל אחד יכול להתרשם מנתוני השכר המצורפים למאמר בטבלה: הברוטו למס של אליעזר ריבלין, נציב תלונות הציבור על השופטים: 97 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של שי ניצן, פרקליט המדינה: 80 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של ד"ר אביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה: 75 אלף שקל בחודש; הברוטו למס של אסנת מנדל, מנהלת מחלקת הבג"צים לשעבר: 74 אלף שקל בחודש. ויש עוד רשימה ארוכה של פרקליטי מחוזות ומנהלים במשרד המשפטים שמשתכרים בין 55 ל-65 אלף שקל ברוטו למס בחודש.

3. הסברתי פה כבר אין-ספור פעמים מדוע הגיעו בכירים בסקטור הציבורי, כולל במערכת השיפוט, לשכר גבוה בכל קנה-מידה. זה התחיל בשופטים שדרשו וקיבלו הצמדות לא מידתיות לשכר, כך ששכרם עולה מדי שנה באופן אוטומטי בשיעור של עד 3%-4%. כל הבכירים האחרים, כמו בשב"ס ובמשטרה, ראו כי טוב ורצו גם הם ליישר קו עם השופטים - והנה לנו תלושי שכר תלושים מהמציאות.

יש לכך השפעות תקציביות אדירות, לא רק בתשלום השכר השוטף, אלא גם בתשלומי הפנסיה התקציבית של הסקטור הציבורי שעולים היום בתקציב המדינה בצד ההוצאות כ-20 מיליארד שקל ויכפילו את עצמם תוך 20 שנה. זה עול תקציבי אדיר, שלא רק שפוגע בתקציבים אחרים, אלא גם גורם לתסיסה פנימית בתוך המערכות - בין הדור הוותיק שנהנה מתנאי הפנסיה התקציבית, לבין הדור הצעיר שנכנס למערכת הציבורית בתחילת שנות ה-2000, אז עברה הפנסיה התקציבית מהעולם.

4. כדאי שאבהיר נקודה חשובה כדי שלא יהיה ספק: אני לא טוען שבכירי המערכת השיפוטית או בכירים אחרים בסקטור הציבורי אינם צריכים להשתכר שכר ראוי וגבוה - הרי שכר גבוה וראוי הוא בין האמצעים למשוך אנשים איכותיים לסקטור הציבורי מהסקטור הפרטי. אלא שהכול עניין של מידתיות, ושכר של 80, 90, 100 אלף שקל חרג מכל פרופורציה וחצה לטעמי את הגבולות הערכיים המצופים ממערכת ציבורית.

יתרה מכך, אם השכר גבוה, אפשר לצפות שהמערכות שעליהן מופקדים הבכירים יהיו יעילות. בקיצור: האם יש תמורה בעד האגרה, כלשון הקלישאה? אז זהו, שאין תמורה בעד האגרה.

5. בעבודה שפרסם הכלכלן הראשי באוצר בחודש שעבר, ושלא זכתה להד ציבורי נרחב, נחשפה תמונה מאוד מדאיגה של מערכת המשפט בהשוואה למדינות כמו בלגיה, אנגליה, צרפת, ניו-זילנד ודרום קוריאה, שהן בעלות תוצר לנפש דומה לזה של ישראל.

בתחום המעצרים, למשל, מתברר עח רק אחד מתוך כל 5 עצורים מועמד לדין בישראל, בעוד שהממוצע במדינות ההשוואה עומד על יחס של 3 מתוך כל 5 עצורים. הפער השלילי, נכתב במחקר, משקף יעילות נמוכה בקשר שבין המשטרה לבין מערכת המשפט.

יתרה מזאת, העבודה בדקה את תפקוד מערכת המשפט באמצעות ארבעה פרמטרים: הראשון הוא "יעילות המערכת החוקית ביישוב סכסוכים", מדד המבטא את הקלות שבה ניתן ליישב סכסוכים בין פירמות באמצעות המערכת המשפטית; הפרמטר השני הוא "ערעור על תקנות שרירותיות", מדד המבטא את המידה שבה המערכת המשפטית מאפשרת לעסקים פרטיים לערער על החוקיות של תקנות ורגולציות משפטיות; השלישי הוא "אתיקה ושחיתות", מדד המורכב מהיקף התופעות של תשלומים חריגים, מתן שוחד, הסטת כספי ציבור ומידת אמון הציבור בפוליטיקאים; הפרמטר הרביעי והאחרון הוא "השפעה בלתי הוגנת", מדד המשקף עצמאות של המערכת המשפטית ומשוא פנים בקבלת החלטות בקרב עובדי ממשל.

המחקר מצא כי נכון לשנת 2015 תפקוד מערכת המשפט בישראל היה נמוך ביחס למדינות ההשוואה בכל הפרמטרים שנבחרו, ובסך-הכול הציון של תפקוד מערכת המשפט הגיע באותה שנה לשפל. המחקר קובע בצורה מאוד ברורה כי צירוף הציונים משקפים תמונת תמונת מצב המעידה של תפקוד ירוד של מערכת החוק והסדר בישראל לעומת מדינות אחרות, כאשר שחיקה משמעותית נרשמה בפרמטרים של השפעה בלתי הוגנת (המשקף את ההטייה של מערכת המשפט והמגזר הציבורי בכללותו) וערעור על תקנות שרירותיות.

אגב, דווקא רמת הביטחון האישי בשנת 2015 הייתה טובה בהשוואה לרמה הממוצעת ביתר המדינות. בביטחון אישי הכוונה למקרי שוד, גניבות, פריצות, גניבות כלי רכב, אלימות מינית, מקרי רצח, מוות בתאונות דרכים ופשע מאורגן.

אני מניח שמרבית הקוראים ירימו גבה, אבל נתוני המחקר קובעים כי מצב הביטחון האישי בישראל טוב מהממוצע במדינות ההשוואה, ושהיקף הפשיעה בישראל מצומצם לעומתן ברוב הקטגוריות. התחומים בהם ניכר פער חיובי משמעותי הם מקרי גניבות, פריצות ומספר מקרי המוות בתאונות הדרכים. המחקר מדגיש כי עשויים להיות הבדלים בדפוסי הדיווח בין המדינות, ומכאן עולה החשיבות של ניתוח מגמות ארוכות טווח.

ובכלל, העבודה מדגישה כי ישנה חשיבות לאיסוף ודיווח שיטתי של נתונים על-ידי הלמ"ס על-מנת שמדד זה יוכל להמשיך להציג את תפקוד המערכת. בשקיפות, כפי שאנחנו יודעים, הן המשטרה והן הפרקליטות לא ממש מצטיינים, ואפשר לראות זאת היטב בסוגיית עדי המדינה שבו אין שום מחקר, או איסוף שיטתי של נתוני הסכמי עד המדינה, עלותם למדינה והאפקטיביות שלהם בתהליכים משפטיים.

6. השורה התחתונה של מערכת המשפט הישראלית, כפי שהיא מצטיירת מהעבודה של הכלכלן הראשי ומנתוני השכר של הממונה על השכר באוצר, היא שהשכר בה בשמיים, והיעילות ברצפה. כולנו - משלמי כספי המסים בישראל - משלמים את המחיר פעמיים: בתשלום שכר גבוה יחסית ובחוסר יעילות של המערכת כנותנת שירותים לאזרחים. חוסר יעילות שווה כסף, הרבה מאוד כסף, ותהליך המשפטיזציה בישראל, על כל הסרבול שלה, עולה לכל באי בתי המשפט הרבה מאוד כסף.

עוד כתבות

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"