גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אספן: "מי שהולך ומתפזר, מתפזר גם בחשיבה"

חברת אספן זנחה את החלומות על אנרגיה מתחדשת, והיא מתמקדת בנדל"ן מניב, בדגש על הולנד ■ "היום בשוק הנדל"ן המשקיעים מחפשים פוקוס"

בזמן שכולם מדברים על אנרגיות מתחדשות ועל ההזדמנות הגדולה באנרגיה הסולארית, החליטה בשנה האחרונה חברת אספן כי הגיעה העת לממש את מאות מתקני הסולאר שבבעלותה. במקביל, בזמן שמרבית הישראלים המחפשים מציאות נדל"ן בחו"ל חושבים על ארה"ב, גרמניה או מזרח אירופה, באספן מאמינים בהולנד הקטנה (יחסית כמובן).

לקראת סוף 2017 מכרה אספן לקרן התשתיות נוי 307 מערכות סולאריות שהחברה אספה במהלך השנים. בשלב ראשון מכרה החברה 49% תמורת 55 מיליון שקל, עם אופציה למכירת היתרה (51%) לקרן בתמורה דומה. כמעט במקביל הודיעה אספן כי חתמה, ביחד עם מנורה מבטחים ומיטב דש (בעלות עניין בחברה, עם אחזקה של 10% ו-14.5%, בהתאמה), על הסכם לרכישת שמונה נכסים מניבים בערים מרכזיות בהולנד, תמורת 472 מיליון שקל (כ-113 מיליון אירו). מדובר בשטחי משרדים, מסחר ואחסון להשכרה בהיקף של 63 אלף מ"ר, עם דמי שכירות שנתיים המסתכמים בכ-38 מיליון שקל. בשבוע האחרון הודיעו השלוש כי חתמו על הסכם לרכישת נכס נוסף בהולנד, תמורת 96 מיליון שקל (23 מיליון אירו).

גיא פרג, יו"ר אספן, וגיא אליאס, מנכ"ל החברה, מסבירים את הרציונל של החברה, שגם מנסה לבדל את עצמה וגם לבסס יתרון יחסי בעולם הנדל"ן עתיר שחקנים בגודל שלה.

פרג: "כשנכנסנו לתחום הסולארי בשנת 2011 האמנו כמו כולם שזה הייפ מטורף, שגם מאוד סינרגטי לנדל"ן המניב שלנו. הקמנו מתקנים על נכסים שלנו וזה ייצר תשואות פנטסטיות. קנינו פעילויות של יזמים אחרים, הקמנו מתקנים על גגות, אבל אז הרגולטור הרג את הפעילות כמו שהוא הרים אותה. נגמרו המכסות ולאט לאט התעשייה דעכה. נשארנו עם פעילות שמניבה תזרים לא רע, שממונפת גבוה, עם אורך חיים מוגבל, שגם אי אפשר יותר להתפתח בה ושגם המוסדיים לא מסתערים עליה. מה גם שזה עסק עתיר תפעול ותחזוקה, והפעילות כמעט לא תרמה לרווח חשבונאי, בגלל פחת על המתקנים".

- ועדיין מדינת ישראל עתירת השמש עוד לא מגרדת הפוטנציאל.

"זה נכון, אבל כדי שאפשר יהיה לפתח את הפעילות צריך סביבה תומכת ורגולציה תומכת בסוגיות כמו קרקעות, מכסות ותעריפים. כל זה לא היה, אז עכשיו מנסים להחיות מחדש את התעשייה. בכל מקרה, אי אפשר יהיה לשחזר את התשואות שעשו בעבר. אנחנו המשכנו הלאה והחלטנו שזה זמן טוב לממש".

- איבדתם זוהר, הסקס־אפיל שנותנת פעילות באנרגיה מתחדשת.

אליאס: "כבר לא. בשוק הנדל"ן המשקיעים היום מחפשים פוקוס. החברה עברה להשקיע את מירב זמנה שוב בנדל"ן ולא בתפעול מערכות. מי שהולך ומתפזר, מתפזר גם בחשיבה, ביכולת לנהל".

מימשו עשרות נכסים קטנים

מיקוד הפך כאמור לשם המשחק, אולם החברה הוותיקה - שתחגוג השנה 40 - מצאה את עצמה מנהלת עשרות נכסים קטנים ומרוחקים בישראל.

אליאס: "משנת 2010 ועד 2016 החברה מימשה בישראל נכסים תמורת 460 מיליון שקל. המון מבנים תעשייתיים וקרקעות שפחות התאימו לנו. עשרות נכסים קטנים, שגם אתה לא תדע איפה הם על המפה".

- ומי הסכים לקנות אותם?

אליאס: "בעיקר משתמשי קצה או שחקני פריפריה. יש יזמים ומשקיעים שיודעים שיש יתרונות בפריפריה, שם אנשים לא נוטים להחליף מיקום מאחר שאין שונות גבוהה בדמי השכירות שממילא אינם גבוהים. התכנסו לרמות שטוב לנו איתן".

פרג: "במסגרת החשיבה מחדש מכרנו גם נכסים שקנינו במה שנקרא 'התקופה החדשה שלנו'. קנינו למשל את בית הגפן מתחת לגנים הבאהיים בחיפה בשנת 2010 מבעל הנכס, שהפעיל אותו כבית חולים סיעודי, תמורת 27 מיליון שקל. הבעלים הפך לשוכר שחתם איתנו על חוזה ל-25 שנה וקנינו אותו ב-10% תשואה. החזקנו את הבניין חמש שנים, הוא נתן לנו אחלה תזרים, ואז קיבלנו הצעה למכור אותו ב-7% תשואה. אנחנו לא מתאהבים באף נכס, בטח אם הוא לא במוקד שלנו".

בשנה שעברה פתחה אספן את המלון בכפר הים, "שעמד שם במשך 19 שנה כאבן שאין לה הופכין, ומאז שנפתח באפריל להפתענו התפוסות יפות מאוד, ודאי בסופ"ש ובחגים". כשהפעילות במלון תתייצב, נאמנים למיקוד במשרדים ובמסחר, סביר להניח שגם המלון יעמוד למכירה.

בנוסף, אספן מחזיקה בקרקע היסטורית בצפון חדרה, לשם מתנקזים חלומות הייזום וההשבחה של החברה. אליאש: "מדובר בקרקע של 35 דונם עם 64 אלף מ"ר זכויות בנייה, שרשומה מאוד נמוך בספרים שלנו, 34 מיליון שקל. קרקע בקו ראשון לים (קרוב לתחנת הכוח), בייעוד מסחר, מלונאות ונופש, ולאחרונה בעקבות התיקון לחוק גם מותר להוסיף 20% מגורים ליחידות המלונאות. התחלנו לעבוד על תכנון הקרקע, ונשביח אותה בשנים הקרובות".

ומה עם רכישות חדשות בישראל?

פרג: "אנשים בארץ לא אוהבים למכור נדל"ן. אפשר לראות את זה בהיקף הנמוך של העסקאות או ברמות המחירים הגבוהות כשסוף סוף יוצא משהו לשוק. אנחנו לא שחקנים של נכסים גדולים, אבל בהחלט מגיעות אלינו פה ושם הצעות. 30-70 מיליון שקל אלה סדרי הגודל שלנו פה בישראל, אבל כאמור אין פה הרבה סחורה, אז אנחנו מתמקדים בהשבחת הנכסים בארץ, בכפר סבא, בפתח תקווה, בראש העין ועוד".

ואם ישראל קטנה מדי, יש את העולם הגדול.

- למה דווקא הולנד?

אליאס: "אנחנו מאוד ממוקדים ויש לנו נכסים בגרמניה, בהולנד ובשווייץ, רובם ככולם מבני משרדים. אבל אנחנו כבר מבינים שאין לנו הצדקה להחזיק עוד נכסים בשווייץ, בגלל התשואות הנמוכות, וגם בגרמניה קשה למצוא עסקאות. הזרימה של משקיעים לשם היא אדירה, כולם רוצים להשקיע בגרמניה וקשה לשים יד על עסקאות טובות. מציעים לנו שם נכסים במרכזי ערים בתשואה של 3%-4%.

"בהולנד קנינו עכשיו לפי 8% תשואה על השכירות, עם מימון של 1.85% מבנק גרמני. צריך להבין ששוק המשרדים בהולנד נקלע למשבר לפני פחות מעשור, והמדינה הבינה שהיא בנתה שטחי משרדים גדולים, פארקים של משרדים בפאתי הערים. מאז היא הפכה המון משרדים למגורים ולא אישרה בניית משרדים חדשה, וזה יביא בהכרח לעליית מחירים. זה עוד לא קורה, אבל זה יקרה".

- ואיזה יתרון מביאה חברה קטנה מישראל להולנד?

פרג: "כל הזמן שואלים את השאלה הזו, אבל היא רלוונטית לכל משקיע שמשקיע מחוץ למדינה שלו. יש לנו מטה בהולנד, כולל אנשים שלנו ומשרדים שלנו. אנחנו נמצאים שם מ-2010 ומכירים היטב את השוק ויש לנו קשרים מצוינים. אנחנו מרגישים שם מאוד בנוח ועסקאות מגיעות אלינו ראשונות. זה כמובן גם עוזר שאתה יודע להביא איתך את האופי והחוצפה הישראליים".

"משרד זה כבר לא מספיק"

אספן מתמקדת לדבריה בנכסים "מרובי שוכרים", בניסיון להתמודד עם אי הוודאות בשוק המשרדים ועם המגמה הגוברת והולכת של הקמת מתחמי משרדים משותפים כדוגמת WeWork וכיו"ב.

אליאס: "עולם המשרדים עובר שינוי. השוכרים רוצים חוויה, כמו שקורה גם בעולם המסחרי. העובד יושב במשרד במשך מרבית היום והוא רוצה עוד דברים. אנחנו דואגים לייצר עבור הדיירים את החוויה הזו בבניינים שלנו ואפשר לעשות זאת רק בפרויקט עם הרבה שוכרים. בתוך כל בניין יהיה בית קפה, קפיטריה, מספרה, ציפורניים, חדר כושר אישי. WeWork בא לשדר עבור הקהל הצעיר של דור המילניאס, אנחנו נעשה את זה לדיירים שלנו. נגרום להם להרגיש טוב איפה שהם יושבים".

החברה החלה להעסיק "מנהלת חדשנות", שאמורה לייצר "חוויות" בנכס ו"לקיים קשר רציף על הדיירים". לדברי פרג, "אם במשרדים של פעם סיפקו מעטפת והמשכיר הגיע רק כדי לגבות דמי שכירות, הימים האלה עברו. נפתח אפליקציה שתאפשר לדיירים לתקשר בניהם, נעשה אירועים, ובשורה התחתונה נגביר את הנאמנות וההנאה שלהם מהבניין, מה שיתן לו ערך גבוה יותר".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות