גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריבית הליבור הדולרית עולה – לשם שינוי בלי פאניקה

שלא כמו ב-2008 ובמשבר היווני ב-2012, הפעם העלייה בעלויות ההלוואה נובעת מכך שהאוצר האמריקאי מנפיק יותר אג"ח - ולא מחששות בנוגע לבריאותם של הבנקים

ריבית / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ריבית / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשוקי ההלוואות לטווח הקצר בארה"ב, מדד חשוב של מצוקה מצוי ברמתו הגבוהה ביותר מאז משבר החובות האירופי - אבל הפעם, אין סימני פאניקה.

עד לאחרונה, בהלה בשוקי האשראי הקצר אותתה שהבנקים מפסיקים לתת אמון אחד בשני, תוך שהם חוסמים מימון שנחוץ למשקיעים, מה שמוביל למימושים גדולים בשוקי ההון. זה קרה אחרי קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס לפני עשור, ואחרי שיוון הייתה על סף פשיטת רגל ב-2012.

הפעם, הסיבה לעליית המדד הזה של מצוקה, שתיכף נגיע אליו, היא "שקטה" יותר, אומרים אנליסטים ומשקיעים: האוצר האמריקאי מנפיק יותר שטרי חוב קצרי מועד. במקביל, הפדרל ריזרב מוכר חלק מהאג"ח שהוא קנה במסגרת מדיניות ההקלה הכמותית שהסתיימה. פירוש הדבר הוא ששוק הכספים הדולרי העולמי מסתגל לתנאים החדשים של צמצום המעורבות חסרת התקדים של הבנקים המרכזיים, בייחוד הפדרל ריזרב.

המחיר שהבנקים משלמים על הלוואות ללא ביטחונות מבנקים אחרים הוא הריבית הבין-בנקאית שנקבעת בלונדון, ריבית ליבור הידועה (Libor). מאחר שהריבית הזו צמודה למדי לריבית שקובע הפדרל ריזרב, עלייה יחסית בריבית הליבור היא במקרים רבים סימן למתח במערכת הבנקאית, ובשוק הכסף שנשען על הלוואות לטווח קצר.

עלייה בפער בין הליבור לריבית הפד

זהו מדד המצוקה שהזכרנו למעלה: המרווח בין ריבית הליבור הדולרית לשלושה חודשים וציפיות השוק לריבית הקצרה שיקבע הפד בעוד שלושה חודשים. המרווח הזה התרחב לשיא מאז משבר החובות האירופי, מעל 0.5%, 0.1% בתחילת השנה.

עלייה דומה אך קטנה יותר בריבית הליבור נרשמה ב-2016, כאשר נכנסו לתוקף בארה"ב רגולציות חדשות שמעניקות יתרון לקרנות שוק הכסף שמשקיעות רק בשטרי חוב ממשלתיים. הכללים הללו אחראים במידת מה גם לעליית ריבית הליבור כעת, כי הם ממשיכים לעודד קנייה של שטרות (אג"ח קצרות) של האוצר על פני אג"ח קונצרניות (של חברות ועסקים), כך אומרים מנהלי קרנות.

למשקיעים יהיו כעת גם יותר אג"ח אוצר אמריקאיות לקנייה: אחרי חתימת התקציב הפדרלי בפברואר, הנפיק האוצר אג"ח חדשות בסך יותר מ-100 מיליארד דולר. המרווח מול ריבית הליבור התרחב, מפני ש"פעילי השוק התחילו לצפות מהאוצר האמריקאי להגדיל את הנפקת שטרי האוצר, כדי לעמוד בצרכים שלו בטווח הקצר", אמר קסביה גנדן, מנהל השקעות בשוק הכספים (שוק ההון לטווח קצר) בחברת ניהול הנכסים של בנק BNP פאריבה.

אבל אין סימן לכך שהמתח הזה, כביכול, בין הבנקים, משפיע על שוקי הון אחרים. שוקי האג"ח הקונצרניות נשארו שקטים. מניות הבנקים עקפו השנה את ביצועי שוק המניות, ונגזרי האשראי לא משקפים שינוי בתפיסת איכות האשראי של בנקים.

"אני לא יכול לראות בעיית מימון גדולה בשוק", אמר בהאנו באוויה, אסטרטג בבנק UBS. "כשהאשראי נתקע, לא רואים סימפטום אחד, אלא כמה סימפטומים". היצע מוגדל של שטרי (אג"ח) אוצר יכול אפיל להיות שינוי מבורך למשקיעים רבים, שבמשך שנים התלוננו שהם לא יכולים להשיג די ניירות ממשלתיים כדי לאחסן בבטחה את המזומנים שלהם, כאשר הבנקים המרכזיים השתלטו על השוק.

כעת, כשהפד מוכר אג"ח אוצר והאוצר מנפיק עוד שטרי חוב, השוק פשוט חוזר אולי למצבו הרגיל מהעבר.

אז מהי הסיבה לעליית הליבור?

שטרי אוצר נתפסים על-ידי משקיעים כסוג של כסף שמנפיק הבנק המרכזי - אבל אפשר לקנות אותם - ולהשתמש בהם כביטחונות להלוואות - גם מחוץ לארה"ב, מה שיוצר ביקוש נוסף, ודוחף את התשואות שלהם בהרבה מתחת לריבית על כסף.

הציפיות לעוד היצע של שטרי אוצר בשוק העלו את תשואות השטרות לשלושה חודשים מעל הריביות שקובע הפדרל ריזרב, לראשונה מאז שנת 2014. המגמה הזו, ולא החששות לבריאותם של הבנקים, היא הסיבה לעליית ריבית הליבור, אומרים אנליסטים וסוחרים, מפני שהבנקים קובעים בדרך כלל את ריבית ההלוואות ללא ביטחונות מעל ריבית ההלוואות עם ביטחונות בשוק.

הפערים צפויים להצטמצם כאשר הבנקים והמשקיעים ינסו להרוויח מהם, אומרים אנליסטים.

יש, כמובן, כמה משקיעים שחוששים ממצוקת מימון של חברות אמריקאיות שמחזירות את הרווחים שהן צברו בחו"ל לארה"ב, כדי ליהנות מהקלת המס החדשה של ממשל טראמפ. משקיעים אחרים חוששים שמכירת אג"ח על-ידי הפדרל ריזרב תייקר את נטילת ההלוואות עם גידור סיכוני מט"ח.

"לחצי המימון צריכים לעבור הקלה באפריל, כאשר האוצר יצמצם זמנית את היצע שטרי החוב שלו", כתבו מארק קבנה ואוליביה לימה, אסטרטגים של בנק אוף אמריקה מריל לינץ', ללקוחותיהם השבוע. "אבל אנחנו מאמינים שהאי-ודאות בשוקי הכסף קצר-הטווח לא תאפשר חזרה מהירה לרמות התשואה ששררו במשך רוב חודשי הסתיו בשנת 2017". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה