גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פריון: "לא רואה הרבה היגיון להישאר בת"א"

דורון גרסטל, שמנהל את חברת האינטרנט פריון בשנה האחרונה, הגיע לעשות 'טרנאראונד' בחברה שמתקשה להתרומם ■ היעד בשלב ראשון לשמור על EBITDA של 30 מיליון דולר ■ ראיון "גלובס"

דורון גרסטל / צילום: איל יצהר
דורון גרסטל / צילום: איל יצהר

לאחרונה פרסמה פריון נטוורק  את הדוחות שלה ל-2017. המשקיעים האופטימיים יכולים להתמקד בייצור המזומנים מפעילות שוטפת (36 מיליון דולר) שסייע, יחד עם הקיצוץ בהוצאות התפעוליות, להפחית את החוב ב-22% לכ-61 מיליון דולר. המשקיעים הפחות אופטימיים יתמקדו בהמשך הירידה בהכנסות בשתי הפעילויות של פריון: גם תחום החיפוש באינטרנט וגם תחום הפרסום הדיגיטלי, שאליו היא נכנסה במטרה לפצות על הירידה בתחום החיפוש; וכן בירידה ברווח הנקי (Non-GAAP) והמעבר להפסד נקי (GAAP). במקביל, פריון מחקה ב-2017 כ-86 מיליון דולר מהשקעתה בחברת הפרסום הדיגיטלי אנדרטון שנרכשה ב-2015 ב-180 מיליון דולר.

בינתיים, נראה שהפסימיות שולטת; פריון נסחרת בשווי של כ-61 מיליון דולר בלבד, לאחר שמניית החברה צנחה בקרוב ל-60% בשנה החולפת, והשלימה נפילה של יותר מ-90% בחמש השנים האחרונות, כשמחירה כיום נמוך מדולר אחד. לפיכך צפויה החברה לקבל אזהרה מהנהלת הנאסד"ק על אי-עמידה בתנאי הסף למסחר.

את החברה מנהל בשנה האחרונה דורון גרסטל, לשעבר מנכ"ל Panaya וסינרון. "פריון זה הטרנאראונד הרביעי שאני מוביל", אומר גרסטל בראיון ל"גלובס", בהתייחסות לתוכנית ההתייעלות שהחל ליישם בחברה. "עצם המילה 'טרנאראונד' מצביעה על כך שהנסיבות לא טובות, ויש צורך בהעלאת ערך. ההסתכלות שלי על העניין הזה היא אופרטיבית, לא פיננסית. אני מאמין שהעלאת הערך ללקוחות באמצעות טכנולוגיה תבוא לידי ביטוי בהגדלת המכירות והרווח, ובמקביל יש לייצר אופטימיזציה של העלויות, באמצעות הסרת שומנים ואוטומציה".

גרסטל מוסיף כי "הבעייתיות הכי גדולה בתהליך של טרנאראונד זה שבכירים שהיו בחברה קודם מסנגרים על החלטות שהיו בעבר. אם ההחלטות האלה היו טובות, אני לא הייתי פה. מעטים אלה שבאמת פתוחים ליצור שינוי. אחרים שלא - פשוט לא מוצאים את עצמם. טרנאראונד דורש הרבה פתיחות מחשבתית ואנרגיה. אומרים עליי, 'כל פעם שהוא בא לחברה, הוא מחליף את כולם', זאת לא האג'נדה. העניין הוא ליצור סביבה וצוות ניהולי שמבין ששינוי חייב להיעשות". בהקשר זה נציין שלאחרונה הודיע יו"ר החברה, אלן גלמן, על כוונתו לפרוש.

מניית פריון

איך התקדם הטרנאראונד של פריון בשנה האחרונה?

"החברה נבנתה כחברת החזקות. אני חשבתי שזה לא נכון, ביטלתי את זה, וכך הורדנו 7 מיליון דולר מהעלויות, רובם ככולם בהפחתת מצבת כוח האדם, בכ-40 איש. בהקשר של יצירת הערך ללקוח, היה לנו ברור שחייבים להאריך את ההסכם עם בינג (מנוע החיפוש של מיקרוסופט) משום שזה חשוב ללקוחות שלנו, ונותן להם אופק. בצד הטכנולוגי, אנחנו משקיעים הרבה כסף בתחום הבינה המלאכותית (AI) באנדרטון, בפרט CI - קמפיין אינטליג'נס. כל זה בשוק לא יציב - שוק האד-טק עובר שינויים מאוד גדולים".

שינוי מרכזי עליו מצביע גרסטל הוא תקנות GDPR שייכנסו לתוקף באירופה במאי ומחמירות בנושא שמירת הפרטיות. "כשהשווקים בסערה כזאת, אני מרגיש הרבה יותר נוח בזכות היכולת שלנו לשלוט על התקציב", הוא אומר. "הפרסום לא השתנה הרבה מימי 'מד מן'"

מחקתם בדוחות כמחצית מהשווי שלפיו אנדרטון נרכשה.

"זה נבע משינוי גדול מאוד בהרגלי הפרסום, שהיינו צריכים להתמודד איתו. הפרסום הפרוגרמטי הוריד את מחירי הפרסום ויצר שולי רווח יותר קטנים. בפרסום פרוגרמטי, המפרסם אומר 'זה התקציב שלי, אני מחפש כמות מסוימת של חשיפות', ומבצע מכרז. הוא פותח את זה לכולם ויש זירה שמקשרת בין הביקוש להיצע. האיכות פחות חשובה. איך אנחנו יכולים לשחק בשוק הזה? אני לא יכול לשבור את הכללים, אבל אני בא עם פורמטים ייחודיים שאני מכניס לעולם הפרוגרמטי באמצעות הטכנולוגיה. כמו שאל על הגיבה לתחרות מצד הלואו-קוסט במותג 'אפ'".

לדבריו, לאנדרטון יש ייחודיות בכך שהיא מתמקדת באיכות, ועובדת עם חברות ענק שהמיקוד המרכזי שלהן הוא המותג. אנדרטון עוסקת בפרסום לצורך יצירת מודעות למותג ולא בפרסום שנועד להביא למכירה. "השוק נירמל את כולם. 'מפציצים' בחשיפות בלי להתחשב בקהל היעד - spray and pray - וזה משרת אותנו, כי כשמחפשים איכות, אנחנו יכולים להבטיח שלא תמצא את המודעה שרצית לפרסם במקום לא נכון. אנחנו גם נותנים שירות לאורך הקמפיין כולו ועושים לו אופטימיזציה תוך כדי, ומספקים פתרונות של social", אומר גרסטל. "בפשט, הפרסום לא השתנה הרבה מהימים שמתוארים בסדרה 'מד מן', אבל הטכנולוגיה היא מפתח להמון יכולות שמאפשרות להביא את העולם הזה למקום אחר".

הסינרגיה בין הפרסום לתחום החיפוש של פריון, היא לדברי גרסטל במודעות הפרסומת שעולות בעקבות חיפוש באינטרנט. תחום החיפוש היה התחום המרכזי של פריון, שנוסדה בשם אינקרדימייל והחלה את דרכה בתחום האפליקציות החינמיות לדואר אלקטרוני. עיקר ההכנסות שלה הגיעו משיתופי פעולה עם ענקיות החיפוש גוגל ובינג, שאליהן היא הייתה מפנה משתמשים בתוכנות שלה. הבעיה הייתה התלות הגדולה שנוצרה לה באותן ענקיות, ובעקבות שינויים בשוק שהובילו לירידה חדה בתוצאות, היא פנתה לגוון את פעילותה לשוק הפרסום. שוק החיפוש, שנראה היה זנוח במקצת בשנים האחרונות, דווקא צמח ברבעון הרביעי אחרי חמישה רבעונים של ירידה, בזכות ההסכם המחודש עם בינג (כיום גוגל אינה לקוחה).

החיפוש חזר להיות מנוע צמיחה?

"לפני שהגעתי, הסתכלו על התחום כמשהו שצריך 'לסחוט את הלימון ולטחון את הגרעינים'. שינינו שם הנהלה, ניקינו חיפושים שלא עלו בקנה אחד עם מה שבינג רוצה, בנינו אמון וחידשנו את ההסכם. אנחנו במקום טוב מאוד לבחון מה עושים הלאה. במקביל, אנחנו עוברים בחיפוש מדאטה-סנטר שלנו לענן של אמזון, וזה יהיה חיסכון גדול בכסף".

"לא רואה הרבה היגיון להישאר בת"א"

גרסטל הגיע לפריון אחרי שהמנכ"ל הקודם, ג'וזף מנדלבאום, פרש בעקבות מאבק בעלי מניות מיעוט, שהעלו טענות בנוגע לביצועים החלשים של המניה ולאסטרטגיה העסקית שהוביל. את המאבק הוביל רונן שילה, שהפך לבעל מניות כשפריון רכשה ב-2013 את חטיבת סרגלי הכלים של קונדואיט, שאותה הקים.

איך היחסים היום עם בעלי המניות?

"השתפרו מאוד, פתחנו דף חדש. זה קשור מאוד לאופיי, שהוא מאוד פתוח ושקוף. למה שרק אני לא אשן בלילה? נשתף, את חלקם נרתום לעזרה; לחלקם יש ידע מאוד עמוק בתעשייה, ואנחנו רק יכולים להרוויח מזה, זאת הגישה שלי. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא".

אי אפשר להכחיש את העובדה שהמניה במצב לא טוב.

"אני אאמץ דעת גדולים: גיל שויד אמר פעם שהוא לא מנהל מניה, אלא חברה. בעלי המניות לא אהבו את מה שעשה המנכ"ל הקודם, רצו ליצור ערך, והשאלה היא כמה סבלנות תהיה להם והבנה שהדברים לא קורים בן-לילה. אם זה לא יבוא לידי ביטוי במחיר המניה, לא הצלחתי, נקודה. אני לא מסתכל על המניה כל יום, אבל יש משקיעים שאומרים לי 'האמנתי במה שאמרת, נכנסתי למניה במחיר X ואני מתחת למים', אז אי אפשר להתעלם מזה. אם לא נביא ערך לבעלי המניות - לא נהיה פה. אנחנו משתדלים לבנות אמון, ופועלים לפי תוכנית אופרטיבית מאוד ברורה".

יש חברות שנמחקו ממסחר בת"א, אתם נשארתם דואליים.

"אנחנו נסחרים בת"א רק בגלל שיש לנו אג"ח. כשנסיים להחזיר את החוב, אני לא רואה הרבה היגיון להישאר".

איפה פריון תהיה עוד שנה?

"אני אהיה מאוד מרוצה אם עוד שנה יקרו שני הדברים הבאים: נציג EBITDA של כ-30 מיליון דולר כמו שהבטחנו, ונגביר את הערך שאנחנו נותנים ללקוחות שלנו דרך טכנולוגיה ואינטליגנציה".

פיריון נטוורק / תעודת זהות

עיסוק: מספקת פרסומות לתחום הפרסום הדיגיטלי והמוניטיזציה למפתחי אפליקציות

מיקוםמטה החברה בחולון

עובדים: כ-400. מתוכם כ-150 בישראל

שווי שוק61 מיליון דולר

הכנסות ב-2017: 274 מיליון דולר

רווח נקי ב-2017, Non-GAAP: 17.4 מיליון דולר

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה