גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם רמי לוי יצליח לחולל מהפכה גם בתחום הפארם?

המהלכים האחרונים של רמי לוי - רכישת השליטה ברשת גוד פארם ורכישת 20% מקופיקס - משקפים התרחבות תזזיתית, בתחומים חדשים עבורו ■ אלו יתרונות שמנסה להשיג לוי, מהם הסיכונים הגלומים בקצב המהיר, והאם מלך הדיסקאונט הישראלי יצליח לחולל מהפכה גם בשוק הפארם התחרותי?

רמי לוי / צילום ארכיון: תמר מצפי
רמי לוי / צילום ארכיון: תמר מצפי

האם רמי לוי, מאנשי העסקים המצליחים ביותר בשוק הקמעונאות המקומי, ומי שהפך חנות בודדה בשוק מחנה יהודה בירושלים לאימפריה של כ-50 סניפים בפריסה ארצית וכבש לעצמו את המקום השלישי בעולם קמעונאות המזון המקומי - החל לרכוש פעילויות ולהיכנס לתחומים חדשים בקצב מהיר מדי גם עבורו? ימים יגידו האם לוי יצליח באסטרטגיית הצמיחה האגרסיבית שסיגל לעצמו, עם רכישות ומיזוגים, וכניסה לתחומי פעילויות חדשים, או שמא הוא קפץ גבוה מדי במה שנראה כניסיון להתחרות ראש בראש ברשת הקמעונאות הגדולה בשוק - שופרסל.

אמש דיווחה רשת הקמעונאות רמי לוי כי היא תרכוש 50.01% מרשת מוצרי הטואלטיקה המוזלים גוד פארם, עסקה שתהפוך אותה לבעלת השליטה ברשת. מדובר בתחום פעילות חדש עבור לוי, מה גם שמדובר בתחום שבו יש מתחרות חזקות לא פחות ואף יותר. בכל מקרה, העסקה הזו מתרחשת שבועיים בלבד לאחר שהרשות להגבלים עסקיים אישרה לרמי לוי לרכוש כ-20% ממניות קופיקס גרופ, שכוללת בתוכה את רשת בתי הקפה של הקבוצה, וגם את רשת הסופרמרקטים המוזלת, סופר קופיקס.

גם כאן מדובר למעשה בכניסה לתחום חדש מבחינת לוי - תחום הסופרים השכונתיים, שהוא לא הצליח ליצור בו דריסת רגל של ממש. שתי עסקאות אלה נעשו זמן קצר לאחר שנודע שלוי ייצר לעצמו גם פעילות הפצה סיטונאית לקמעונאים קטנים במקביל להקמת מרלו"ג במודיעין. אין ספק שמדובר בהרבה מהלכים שמצריכים תשומת לב רבה, ממי שכבר כך מתנהל באופן אינטנסיבי, ועם מטה קטן ורזה יחסית, מערך גדול ומאתגר מאוד. נראה שבשל כך רמי לוי יצטרך להרחיב עתה את שדרת הניהול שלו.

כמו כן, הרכישה של שני מותגים קיימים חדשים עבור לוי יוצרת לו אתגר נוסף לצד התשתית החדשה: ריבוי מותגים. לוי השכיל והצטיין במיצוי הפוטנציאל שיצר למותג שנושא את שמו. כולם בארץ מכירים את רמי לוי ורואים אותו כשם נרדף למחיר נמוך, גם כשזה לא בהכרח המצב. עתה הוא יידרש להחליט האם הוא משנה את המיתוג של הפעילויות שהוא רוכש, לטובת התכנסות למותג ברור ומוכר, או שמא הוא משנה את מה שהורגל בו ויוצר לעצמו שורת מותגים. מדובר, כפי שלמדנו לאורך השנים, בסוגיה מהותית.

מענה לאתגר המיקומים בערים

אך לא רק זאת, המהלכים הללו ממש לא מסכמים את כל התזזיתיות שמאפיינת את לוי בתקופה האחרונה: לאחר שהוא סיים ליצור את רשת "המחיר הנמוך" בענף המזון ולייצר תחרות בשוק (שכבר נבלמה בינתיים), הוא המשיך לתחום הנדל"ן המסחרי (כשבין היתר הקים גם קניון ומספר מרכזים נוספים), ונכנס גם לתחומי הסלולר והטלוויזיה (וייצר גם בהם תחרות), תוך שהוא מרחיב גם את פעילויות השירותים הנוספים והפיננסיים שהוא מעמיד לחברי לקוחות המועדון שלו.

למעשה, לוי שניצל בצורה מיטבית את הקריסות המהדהדות של רשתות הענק מגה וקלאב מרקט, כדי להפוך לאחד הגדולים בשוק, נכנס ליותר ויותר תחומים שבהם פעילה המתחרה הכי גדולה שיש: שופרסל, שבניהול איציק אברכהן. במה מדובר? שופרסל, הגדולה מרמי לוי, נכנסה לאחרונה לתחום הפארם, עם רשת ניו-פארם, תוך שהקימה מערך הפצה משמעותי לקמעונאים קטנים, וזאת במקביל לביסוס מעמדה בתחום הסופרים השכונתיים.

לצד זאת, בעת האחרונה אנו עדים לאסטרטגיות דומה של פיזור סיכונים ויצירת יתרון לגודל באמצעות קונסולידציה. זה תהליך שהתרחש בחמש השנים האחרונות בתחום האופנה, ובמסגרתו קבוצות אופנה כמו גולף, קסטרו ופוקס הרחיבו את הפעילות שלהן באמצעות רכישת רשתות או קבלת זיכיון למותגים בינלאומיים, וכעת ראינו את ניצניו גם בענף המזון שמחפש מצד אחד לפזר את הסיכון, ומהצד השני להרחיב את הפורטפוליו ואת הנוכחות, בעסקה שביצעה שופרסל לרכישת ניו-פארם.

בכל אופן, לוי לא קופץ גבוה מדי, וזאת מאחר שהרכישות הללו מוגבלות בהיקפן: הוא רוכש פעילויות צעירות, שהוא יכול להצמיח מלמטה, ולא בהיקפים של מאות מיליוני שקלים. הוא לא מתמנף משמעותית בעסקאות הללו, כך שגם אם הוא לא יצליח הוא לא ייכנס לבור. הסכנה היותר גדולה מבחינתו היא שחיקת היתרון הגדול שלו, שהביא אותו הלום: הזמן הניהולי של האיש, המותג והמנהל רמי לוי.

אבל מה בעצם מחפש לוי בגוד פארם ובקופיקס? שני המהלכים האלה נותנים למעשה פתרון לאחד האתגרים הכי גדולים עבורו - מציאת מיקומים בתוך מרכזי הערים. לוי כבר הגיע לרמת כיסוי גבוהה בפריסה שלו בחנויות הדיסקאונט הגדולות, אך חסרה לו דריסת רגל משמעותית בתוך הערים. כעת, באמצעות 10 הסניפים (בקרוב) של גוד פארם ו-30 הסניפים של סופר קופיקס, יזכה לוי לפריסה של 40 סניפים בתוך הערים הגדולות.

הזכיינות מקטינה את הסיכון

ועוד כמה מילים על הפעילות האסטרטגית החדשה של לוי - הפארם: שישה מתוך תשעת הסניפים הקיימים של גוד פארם מופעלים היום על ידי זכיינים, אך לדברי המייסדים הכוונה היא דווקא להמשיך ולפתח את הרשת על ידי סניפים בבעלות. סוגיה זו פוגשת את לוי גם בעסקה האסטרטגית השנייה ביצע לאחרונה, השותפות בקופיקס, משום שגם שם יש חלק גדול מהסניפים שפועלים באמצעות זכיינים.

מצד אחד מדובר בקושי, בין היתר משום אובדן אחידות בפעילות של הסניפים, ואולם, להיבט זה יש גם יתרון מבחינת לוי: הסניפים שבזכיינות מקטינים את הסיכון עבורו ומגלגלים למעשה את הסיכון לאחרים, לזכיינים שרוכשים ממנו ומגדילים לו את ההכנסות. ישנו גם יתרון בשימוש בזכיינים, והוא שכל זכיין מנהל עבור עצמו את העסק וחי אותו על רצפת המכירה.

ואולם, מדובר בסניפים קטנים אפילו בהשוואה לסניפים שרכשה שופרסל מניו-פארם. כיום, גודלו הממוצע של סניף של גוד פארם הוא 150 מ"ר בלבד. לשם השוואה, גודלו הממוצע של סניף ניו-פארם הוא 250 מ"ר, וגודלו הממוצע של סניף סופר-פארם הוא כפול - כ-500 מ"ר. כלומר, ללוי יהיה קשה לייצר מגוון, והוא יצטרך לשמור על תמהיל של מוצרי בסיס שייהנו מכוח הקנייה שלו. עד היום נמכרו בגוד פארם בעיקר מוצרים ביבוא מקביל. כעת ירחיב לוי את הפורטפוליו שלה גם למוצרי טואלטיקה מהיבואנים הרשמיים ויגדיל את המגוון.

ומה לגבי המיתוג של גוד פארם? כרגע מצהיר לוי כי אין לו כוונה לשנות את המיתוג של הרשת המוזלת, והוא רואה בה מי שמזוהה עם הדי.אן.איי שלו. ואולם, הוא נכנס עתה לתחום שחווה סערה של ממש מאחר שבמקביל אליו נכנסות אליו עוד שתי שחקניות: שופרסל של ניו-פארם וסמארט פארם של האחים ניסנוב, שמצטרפות לשחקנית הוותיקה והגדולה ביותר - סופר-פארם של משפחת קופלר.

בנוסף, ללוי אין כוונה להיכנס לתחום בתי המרקחת, כלומר לתרופות מרשם, ועל כן הוא חוסך עלויות משמעותיות בתפעול, דבר שעשוי להקל עליו לשמור על רמת מחירים נמוכה. בשיחה עם "גלובס" ציין לוי כי ברשתות המתחרות, ובראשן סופר-פארם, "רוכבים על הלקוח שבא ונכנס לקנות תרופות, ונחשף למוצרים בעקבות זה. אנחנו לא נכניס את הלקוח דרך התרופות, אלא דרך מחירים". סניפים אלה יהוו עבורו במה למכירת המותג הפרטי שאותו צפוי לוי להרחיב גם בתחומי הטואלטיקה והקוסמטיקה, ולייצר מוצרים שיתחרו בלייף של סופר-פארם, ובמותג הפרטי שתייצר שופרסל לניו-פארם.

בהמשך לאמירה הזו, כדאי לציין שלוי עצמו מקיים קשרים מסחריים עם רשת סופר-פארם בכל מיני זירות: לאחרונה היא פינתה לו את הנכס שפעלה בו ברחוב בן יהודה בתל אביב להקמת סניף ראשון של רמי לוי בשכונה, ובנוסף לוי משכיר לסופר-פארם חנויות במרכזים המסחריים שבבעלותו. על כן, יהיה קשה יותר לנהל מולה מלחמה חזיתית.

בכל מקרה, התחרות שבה משחקת סופר-פארם, ואיתה גם ניו-פארם, היא תחרות שמתמקדת בעיקר בעולמות של חוויית קנייה, מגרש שרמי לוי כלל לא מתיימר לשחק בו. ובכל זאת, כפי שהכניסה של לוי לאונליין אילצה גם את שופרסל לעבור למחירי דיסקאונט, גם בשוק הפארם לוי עשוי לחולל מהפכה בזירת המחיר.

העסקאות של רמי לוי

■ דצמבר 2011 - השקת שירותי הסלולר של רמי לוי תקשורת

■ אוגוסט 2017 - כניסה לשוק הטלוויזיה באמצעות חבילת ערוצים של הוט

■ ינואר 2018 - רכישת 20% מקופיקס

■ ינואר 2018 - הקמת חברה משותפת עם ישראכרט למועדון האשראי

■ מארס 2018 - רכישת 50.01% מגוד פארם ומגעים עם ישראייר לכניסה לתחום התיירות

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית