גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע אין בישראל חובה למנות ממלא-מקום לראש הממשלה?

השבוע הובהל נתניהו לבדיקות בבית חולים, מה שמעלה את השאלה: מי ממלא את מקומו של רה"מ במקרה של אסון, אם לא הוגדר מחליף קבוע? החוק קובע כי באין ממלא-מקום - ולנתניהו אין - הממשלה תקבע שר כמינוי זמני, אלא שהדבר יכול להוביל למלחמות פנימיות ולחוסר תפקוד שלטוני

תארו לכם את סד הלחצים הבא מנקודת המבט בבלפור: ראש ממשלת ישראל, שהוא גם שר החוץ עמוס תחת חקירות משטרה, מתח בטחוני בדרום, מפעלי טילים במימון איראני מוקמים ופעילים בלבנון, נמל ימי במימון רוסי נבנה בסוריה ובדידות בצמרת הפוליטית בשל יריבויות ישנות כחדשות עם שריו. חלק מחבריו הפכו לעדי מדינה, אחרים נעצרו לאחרונה, מעגל היועצים הוותיק התרחק, הוא בולם לחצים מוושינגטון לקראת הצגת תכנית שלום עם הפלסטינים, מי שהיה מזכיר הממשלה שלו עומד בראש התביעה נגדו, מי שמונה על ידו למפכ"ל מוביל פלוגות של חוקרים הבודקים בציוציותיו ואפילו הרופא האישי-הסודי אומר לו: אתה חייב להיבדק בבית חולים, עם מכשירי רפואה מתקדמים. אי אפשר יותר לשמור אותך כאן.

הלחץ הנפשי, הפיזי, ריבוי הנסיעות לחו"ל, עוד טיסה ועוד טיסה, הגעה לישראל באמצע הלילה, קימה ליום נוסף של הצבעות, תקציב, הפגנות נכים, הפגנות חקלאים, אירוח של חברי קונגרס, סנטורים (הרי הוא גם שר החוץ ומלך ההסברה), שני שרי חוץ אירופאיים מתייצבים לדבר על הסכם הגרעין האיראני. והבן, השני מבין שלושת ילדיו, זומן למשטרה.

הקריסה הפיזית היא רק עניין של זמן. כמה אדם אחד, חסון ככל שיהיה, יכול להכיל?

לפני כמה שבועות ראינו את נתניהו במינכן, ביום שבו הובא יועצו לשעבר ניר חפץ למעצר בפעם הראשונה. ונתניהו שידר עסקים כרגיל, עלה לנאום (במקרה שלו יש לומר - לתת שואו), מלא עזוז, חדור משימה. אחר כך באותו היום שוחח עם העיתונאים לשעה שלמה. ממוקד, נמרץ, שולט בפרטים. עוד שבוע, עשרה ימים חלפו וראש הממשלה היה בוושינגטון. באמצע הלילה, כשש או שבע שעות לפני שאמור היה להיפגש עם הנשיא טראמפ, הגיעו מישראל הכותרות שניר חפץ חתם על הסכם עד מדינה. ושוב הטקס: נאום תקיף, פגישות בשרשרת, הופעה מושלמת בשבתו לצידו של הנשיא טראמפ ותדרוך און רקורד (ברובו) לכ-20 עיתונאים.

"הוא מתפקד מדהים", "לא רואים עליו כלום", "לא הערנו אותו כדי לעדכן על חפץ", "הוא ישן לילות שלמים", "ראש הממשלה חזק", "נתניהו לא נותן לרעשי רקע להפריע לו", אומרים כל סובביו. אך משהו קרה. אחרי השיבה מניו יורק חזר נתניהו חולה וביטל פגישות למשך חמישה ימים.

ואז, ביום שלישי בלילה, התחוור שמנוחה ואקמול לא מספיקים. בלשכתו של נתניהו ממשיכים להסביר לתקשורת שאין אצלו שום דבר מעבר לגרון דלוק, שהוא לא החלים באופן מלא בסיבוב הקודם. "דלקת ויראלית בדרכי הנשימה, זה פחות מדלקת ריאות", נאמר בתשובה לשאלת "גלובס". אין כלום כי לא היה כלום.

יתכן שזה המצב ומדובר בדלקת מקומית. קצת מנוחה ומרק יפתרו את הכל, אבל עיתונאים הם עם חשדן. לא מאמינים. רגילים שמשקרים לנו, בכל דבר ועניין. לפני כמה שנים עשה נתניהו תרגילים מתוחכמים כדי להסתיר רגל שבורה. אין תמונה אחת שלו בגבס. מדוע שנאמין?

ואם יקרוס? מי יהיה ממלא-מקום ראש הממשלה? נתניהו החליט, בכל שנותיו כראש ממשלה, שלא למנות מחליף למקרה של מחלה, עילפון או תאונה חלילה. חוק יסוד הממשלה קובע שאם נבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו יחליף אותו ממלא-המקום. אך חוק יסוד הממשלה לא קובע שחייבים למנות ממלא-מקום. ואקום מטופש שכזה. כך בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, אין Line of Succession , כלומר רצף העברת סמכויות ראש המדינה. אם נופל ראש הממשלה הריכוזי ביותר שידענו, מבלי שהוא מתדרך, מארגן, מעביר סמכויות, מוודא שהכול מתקתק בהעדרו - הוא זורק את כל המדינה לתוך אנדרלמוסיה.

בחוק נקבע שאם לא מונה ממלא-מקום, "תקבע הממשלה שר אחר, שהוא חבר כנסת, למלא את התפקיד". כלומר, אם חלילה יחלה נתניהו ולא יוכל לתפקד כראש הממשלה, יצטרכו שרי הממשלה להצביע ברוב על ממלא-מקום שיחזיק בתפקיד למאה ימים או עד לחזרת נתניהו לתפקוד.

נהוג לחשוב שקריסת ראש ממשלה, ויציאה מתפקוד באופן פתאומי - הינו מקרה קיצון. מי מרחיק לכת לחשוב רק על המצבים הבעייתים? מדוע לנקוט בחשיבה שלילית שכזו? ההיסטוריה הקצרה של המדינה שלנו מוכיחה שזה תרחיש סביר, ממשי.

ב-1995, ראש הממשלה יצחק רבין נרצח וממלא מקומו, שמעון פרס, נכנס מיד לתפקוד מלא באחת התקופות הקשות שידעה המדינה. חצי שנה של אחרי הרצח, עם קרוע ותקופת פיגועים מחרידה, אך הכניסה של פרס להנהגה הייתה מידית, ברורה ורצופה.

ב-2006, ראש הממשלה שרון חטף שבץ וקרס וממלא מקומו, אהוד אולמרט, נכנס מיד לתפקוד מלא.

בממשלה ה-34 מכהנים 22 שרים, אחד מהם ראש הממשלה. במקרה של קריסת נתניהו, 11 השרים של הליכוד, 3 השרים של כולנו, 3 השרים של הבית היהודי, 2 השרים של ש"ס ו-2 השרים של ישראל ביתנו - יאלצו לבחור, באופן דמוקרטי אחד מתוכם. בהתחשב במאבקים הייצריים בתוך צמרת הליכוד, זה עשוי להיות רגע פוליטי מכוער במיוחד עבור המדינה. לא יהיה כאן רצף שלטוני, אלא פרץ של אגו עצמי.

כתף שמאלית קרה

ביום שני נפגשו משלחת של חברי קונגרס דמוקרטיים עם ראש הממשלה נתניהו. בראש הקבוצה עמדו שני הבכירים ביותר במפלגה הדמוקרטית, ננסי פלוסי, לשעבר יו"ר בית הנבחרים וכיום מנהיגת המיעוט (תפקיד הדומה בחלקו ליו"ר האופוזיציה אצלנו). בקבוצה היה גם ציר בית הנבחרים (מייצג את קליפורניה) אדם שיף, אחד מן הבכירים במפלגה הדמוקרטית, הנציג הבכיר כיום בוועדת המודיעין של בית הנבחרים.

את הפגישה, במשרד ראש הממשלה תיעד (כמו תמיד) צלם של לשכת העיתונות הממשלתית. הוא תקתק כ-50 פריימים, כך סיפר לי אדם שנכח במקום. הרגעים הללו, בסיום פגישה, הם תמיד מהירים מאוד, חלק זזים, אחרים הולכים רגע לשירותים.

משום מה, בתמונה שנבחרה כתמונה שתשוגר לעיתונות נראית פלוסי עקומה. היא מוסתרת קמעה מאחורי הכתף השמאלית של נתניהו, ידה שלוחה לתוך התיק שלה מה שמציג אותה בזווית מוזרה. ספק אם פלוסי עצמה ראתה את התמונות או עסקה בכך, אבל במעגל הרחב של העוסקים במלאכת הביקור שלה בישראל לא אהבו את התמונה הזו. חלקם אף טרחו לציין ביוזמתם בפני שהתמונה שנבחרה הייתה מוזרה על גבול המעליבה. זה לא מכבד, לשלוח תמונה כזו. מדובר באחת הדמויות הבכירות ביותר בצד הדמוקרטי, מפלגה שעדיין מלקקת את פצעי הפסד 2016, וטרם הוחלט בה מי יהיה המתמודד על נשיאות ארה"ב ב-2020. פלוסי עצמה לא מוזכרת כיום בבורסת השמות, אבל יש לה השפעה אדירה על השטח. בעמוד הטוויטר של פלוסי עלו תמונות יפות יותר, באחת מהן נתניהו ופלוסי בזוית פרופיל מחזיקים ידיים ומחייכים זה אל זו בחמימות. גם התמונה הקבוצתית שם מרשימה בהרבה.

כמובן, שהדברים הללו הם קצת שטויות. מנהיגים, תמונות, זוויות, חיבוקים או עוינות. פלוסי, יש לזכור, זעמה מאוד על נתניהו לפני שלוש שנים כאשר הוא הגיע לקונגרס לנאום בנושא הסכם הגרעין האיראני. היא ראתה זאת אז כאקט מתריס נגד הנשיא אובמה. גם השבוע כאשר ביקרה בירושלים הסבירה שלא הצד האמריקאי היה זה שדחף ל-sunset clause, אותו סעיף שתחם את ההסכם עם איראן ל-10-15 שנים, אשר לאחריהן איראן יכולה לחזור לפעילות העשרת אורניום. הסעיף הזה נמצא היום בלב הויכוח על תיקון או ביטול ההסכם.

במצב הדברים כיום, וגם אם שרי החוץ של האיחוד האירופי יאשררו (ב-16 באפריל) הטלת סנקציות חיצוניות להסכם על אלמנטים של התכנית הבליסטית של איראן ו/או על רשימת כתריסר אישים המעורבים במשמרות המהפכה האיראניות - עדיין בוושינגטון יחפשו את הדרך הלאה לחסל את ההסכם. בעניין הזה, טראמפ יקבל גיבוי מבכירי הסנטורים הדמוקרטים (צ'אק שומר ורוברט מננדז), אך פלוסי ושיף מבית הנבחרים עשויים לראות את הדברים באופן שונה. האם לא כדאי לנתניהו לייצר אווירה יותר מכבדת עם חברי הקונגרס מן המיעוט? ולו רק כדי להוביל את המהלך נגד איראן בצורה יותר מתוחכמת מאשר עוד צעד נשיאותי פוליטי שמטרתו העיקרית היא להכפיש את אובמה?

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס