גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות צומחים בנכסים וברווחים; ילין לפידות בראש

ילין לפידות הרוויח 140 מיליון שקל ב-2017 ● 9 בתי ההשקעות ה"ציבוריים" מנהלים 441 מיליארד שקל והרוויחו יחד אשתקד 420 מיליון שקל - זינוק של כ-52% ביחס ל-2016

יאיר לפידות ודב ילין
יאיר לפידות ודב ילין

בסוף 2016 ניהלו ששת בתי ההשקעות הציבוריים נכסים בהיקף כולל של כ-263 מיליארד שקל. לצדם ניהלו שלושה בתי השקעות פרטיים, שבבעלות קבוצות ביטוח ציבוריות, נכסים נוספים בהיקף של כמעט 123 מיליארד שקל. בסך-הכול נוהלו נכסים בהיקף של כמעט 386 מיליארד שקל בבתי ההשקעות הגדולים במשק, להוציא שניים מהגדולים ביותר, והפרטיים: פסגות ואלטשולר שחם. ב-2017 גדל היקף הנכסים המנוהל בבתי ההשקעות הללו לסך של כ-441 מיליארד שקל, מתוכם כ-317 מיליארד שקל באלו הציבוריים.

מגזרי הפעילות המרכזיים של בתי ההשקעות הציבוריים

הגידול בנכסים המנוהלים התרחש בעיקר הודות לגידול בפעילויות של רוב בתי ההשקעות הציבוריים - ההצלחה של ילין לפידות, מור, אנליסט ואי.בי.אי, שנהנו מעדנה בקרנות הנאמנות וגם בגמל (בעיקר ילין לפידות), כשמיטב דש נהנה גם ממיזוג 7.5 מיליארד שקל מאיילון פנסיה וגמל. בתווך נהנו כלל הגופים מתשואות חיוביות שגם תרמו לגידול בנכסים.

היקף הנכסים המנוהלים הוא מטרה עבור חלק מהגופים הפועלים בשווקים אלה של ניהול כספי לקוחות, ועבור היתר הוא אמצעי חשוב מאוד בדרך למטרה: הגדלת ההכנסות שנגזרות מהנכסים המנוהלים, דרך דמי הניהול, ועד להגדלת הרווח. למעשה, בכל בתי ההשקעות הגדולים במשק, ניהול כספי לקוחות הינו הנדבך המרכזי בפעילות, תוך שהם מחפשים אחר מנועי הכנסות ורווח נוספים, וחלקם גם מחזיקים בפעילויות נוסטרו משמעותיות.

הרווח הנקי זינק ביותר מ-50%

כך או כך, תשעת בתי ההשקעות אותם בחנו - ששת הציבוריים ושלושת אלה שבבעלות קבוצות הביטוח הגדולות - רשמו ב-2017 הכנסות מצרפיות של כ-2.8 מיליארד שקל, גידול של כ-15% ביחס להכנסות של אותם גופים בשנת 2016. בשורת הרווח הנקי רשמו 9 הגופים הללו רווח נקי מצרפי של כ-420 מיליון שקל - זינוק של כ-52% ביחס ל-2016.

באילו גופים מדובר? בבתי ההשקעות הציבוריים: ילין לפידות, מיטב דש, אי.בי.אי, מור (שהונפק בקיץ אשתקד), אנליסט והלמן אלדובי (שגם הפך לציבורי אשתקד, עם מיזוגו לחברה הציבורית סוהו נדל"ן); ובבתי ההשקעות הסמי-ציבוריים: הראל פיננסים של הראל, מגדל שוקי הון של מגדל וכמובן אקסלנס של הפניקס שבעבר היה ציבורי. ילין לפידות אמנם פרטי, אך אנו מחשיבים אותו לבית השקעות ציבורי שכן נתוניו מפורסמים במסגרת דוחות אטראו, שבעבר נקרא לידר שוקי הון, אשר מחזיק ב-50% ממניות בית ההשקעות המצליח.

מרוויחים כ-0.1% מהנכסים שמנהלים

ומי מבתי ההשקעות הללו הינו בית ההשקעות הרווחי ביותר? זה קל: בכל מדד שהוא מדובר בילין לפידות, שמציג רווח שנתי מרשים מאוד של 140 מיליון שקל, הגם שבחודשים האחרונים התשואות שלו פחות יפות והוא סובל מיציאת כספים לטובת המתחרים.

זהו הרווח הגבוה ביותר מקרב בתי ההשקעות שתוצאותיהם פורסמו עד כה - הרבה מעל מיטב דש ואקסלנס הגדולים, שהרוויחו כ-95 מיליון שקל ו-73 מיליון שקל, בהתאמה, בשנה החולפת.

במונחי רווח לנכסים מנוהלים, הממוצע של תשעת בתי ההשקעות שנבדקו עמד על 0.1%, גידול נאה ביחס לשיעור רווח מנכסים של 0.07% שהוצג ב-2016. אמנם מדובר במדד מוטה שלא מחשיב הבדלים במאפייני הפעילויות השונים, אך הוא מספק מידע על היכולת של בית ההשקעות לייצר רווח.

אם כך, בהיבט הרווח לנכסים מנוהלים בסופה של 2017 התמונה היא כזו: אקסלנס עם 0.14%, מור, שנשען על קרנות נאמנות וצומח, עם שיעור של 0.12%, אי.בי.אי שמחזיק בשלל פעילויות מגוונות ורווחיות, עם שיעור רווח מהכנסות של 0.11%, מיטב דש, הגדול מכולם (להוציא פסגות), עם שיעור של 0.07%, מגדל שוקי הון עם 0.06% ואנליסט והראל פיננסים - כל אחד עם 0.05%. את מי זה משאיר? ילין לפידות עם שיעור הרווח לנכסים מנוהלים הגבוה אשתקד: 0.16%.

מבדיקתנו עולה כי חמישה מששת בתי ההשקעות הציבוריים נהנו מגידול בהכנסות מקרנות נאמנות, כשבגמל, פנסיה ובתיקים המנוהלים המגמה הייתה מורכבת יותר.

תוצאות בתי השקעות פרטיים שבבעלות קבוצות ביטוח בשנת 2017

יש מי שמרוויח מהשינוי בבורסה

מה עוד הניב הכנסות ורווחים לחברות? תחום חבר הבורסה והברוקראז', שחזק בעיקר אצל אי.בי.אי ומיטב דש, שרשמו ב-2017 הכנסות של 87 מיליון שקל ו-77 מיליון שקל, שהיוו ירידה של 11% ועלייה של 12%, בהתאמה.

כמו כן, למיטב דש תחום פעילות משמעותי חדש - אשראי חוץ בנקאי, ואילו לאי.בי.אי פעילות משמעותית בתחום החיתום, שם הוא מוכר כ-10% מפועלים אי.בי.אי לשותפו לשליטה, בנק הפועלים. כן, מחזיק אי.בי.אי בפעילות ניהול תיקים ושותפויות השקעה (למשל בתחום ה-P2P בארה"ב), שהניבו לו הכנסות של כ-56 מיליון שקל (גידול נאה של כ-22% ביחס ל-2016.

אגב הדומיננטיות בתחום חבר הבורסה והברוקראז' - מיטב דש ואי.בי.אי נהנו בשנה החולפת מהשינוי במבנה הבעלות בבורסה והמהלך להפיכתה לחברה בע"מ, שתהיה בשליטת גורם חיצוני ולא עוד בשליטת חברי הבורסה. כך, שערוך מניות הבורסה שבידם הניב לשני בתי ההשקעות רווחים שהסתכמו בכ-19 מיליון שקל למיטב דש וב-17 מיליון שקל לבית ההשקעות אי.בי.אי.

ואם נדרשת עוד המחשה לעוצמה של בית ההשקעות ילין לפידות, שהחל לפעול רק בשנת 2004 - הרבה לאחר רבים ממתחריו, ומעבר לצמיחה האדירה בהכנסות וברווחים של בית ההשקעות - הגבוהים משמעותית משל מתחרים גדולים ממנו, היא מגיעה מזרם המזומנים שהוא יוצר לבעליו. שורת הדיבידנד עליה הוא הכריז במהלך שנת 2017 עמדה על היקף כולל מרשים ביותר של כ-130 מיליון שקל, וזאת בהמשך לדיבידנדים רבים שחילק לאורך השנים.

מדד הפחד גרע 35.5 מיליון שקל מאי.בי.אי, שתובע את הלקוחות שיצרו את החשיפה

בית ההשקעות הוותיק אי.בי.אי נקט בשנה החולפת שורה של מהלכים לשינוי אופי פעילותו, בתקווה לצאת לדרך חדשה ולהוות גורם משמעותי יותר בשוק ההון. בין אלו, חבירה בחיסכון לטווח ארוך לבית ההשקעות הלמן אלדובי, הצעיר והחדש ממנו, אשר ימים יגידו האם מדובר היה בצעד נבון. בינתיים, בית ההשקעות שבשליטת שלוש משפחות מייסדיו - קוק, ויסברג ולובצקי - ובניהול בני הדור השני שלהן, נהנה בשנה החולפת גם מרווח משערוך מניותיו בבורסה, שתרם לרווחיו כ-16.8 מיליון שקל.

אירוע דרמטי נוסף שחווה בית ההשקעות השנה, היה כשגילה כי אירועי אשראי חריגים שקרו בחבר הבורסה שלו בפברואר, בגין השקעה של לקוחותיו באופציות הנגזרות ממדד הפחד, מותירים אותו עם חשיפה של כ-35.5 מיליון שקל, שאותה הוא נאלץ לסגור.

בעתיד אולי ייפרע אי.בי.אי מסכום זה או מחלקו מאותם לקוחות - לנוכח העובדה שכעת מדובר בחוב של בית ההשקעות הישראלי למשמורן ולברוקר האמריקאי בעסקאות אלה. על פי דוחות אי.בי.אי, חבר הבורסה שלו - בו הוא מחזיק 80.1%, כשהיתרה נמצאת בידי בית ההשקעות של קבוצת מגדל - מגדל שוקי הון, רשם בשורה התחתונה (בחברה "שירותי בורסה והשקעות בישראל אי.בי.אי") רווח נקי של כ-16.6 מיליון שקל, לעומת כ-6.8 מיליון שקל ב-2016.

המיזוג יגדיל את נכסי הלמן אלדובי לכ-20 מיליארד שקל

לפי שעה הגיש אי.בי.אי תביעה משפטית נגד 9 נתבעים "אשר ביצעו בעצמם ובאמצעות מיופה כוחם במהלך חודש פברואר פעולות ממונפות בנגזרים בחו"ל, שבגינן נכנסו חשבונותיהם בחברה ליתרת חובה". עוד מפורט כי "בשלב זה, אין ביכולתה של החברה להעריך את תוצאות ההליכים ואת יכולתה לאכוף פסק דין לזכותה, אם וככל שיינתן". מנגד, הוגשו כמה בקשות לקבלת גילוי לצורך בחינה האם להגיש תביעה נגזרת כנגד בית ההשקעות.

ובאשר למיזוג הנרקם עם הלמן אלדובי: המיזוג בין הגופים בחיסכון לטווח ארוך רשם בימים האחרונים עוד התקדמות. אם וכאשר יושלם, ינוהלו בהלמן אלדובי נכסים בהיקף כ-20 מיליארד שקל, לא כולל נכסים בסך כ-31.5 מיליארד שקל שבקופת הגמל המרכזית לקצבה של עובדי חברת חשמל (חח"י), שבית ההשקעות מנהל החל מתחילת 2017.

כך, בסוף השנה נוהלו בהלמן אלדובי נכסים של כ-14.8 מיליארד שקל (בנטרול כספי חח"י), בעוד שבאי.בי.אי גמל נוהלו כ-5 מיליארד שקל נוספים.

תוצאות ששת בתי ההשקעות הציבוריים ב-2017

עוד כתבות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"