גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבשורה של ת"א: התלמידים נערכים לבום הדמוגרפי ולצפיפות

במקום 4,000 מטר על 8 דונם, בונים עכשיו בעיר תל-אביב בתי ספר של 8,000 מטר - על 4 דונם בלבד ● "בכל שנה בשנים האחרונות פתחנו 3 בתי ספר יסודיים ו-50 כיתות גן"

בית ספר ישגב / צילום : דורון סהר
בית ספר ישגב / צילום : דורון סהר

לפני מספר ימים נערך דיון סוער בוועדה מחוזית חיפה, בעקבות התנגדות ראש עיריית אור-עקיבא להפקדה של 3,000 דירות חדשות. "אני לא אוהב שכופים עליי דברים", אמר יעקב אדרי ל"גלובס" לאחר הדיון, "אנחנו כבר לא בתקופה של סאלח, שהפקידים קבעו איך נחיה. מדברים איתי על בית ספר 5 קומות, זה לא משהו שאני מוכן שיהיה אצלי".

בית ספר ישגב  / צילום: דורון סהר

אבל בזמן שהפריפריה מתקשה להשלים עם כללי הצפיפות החדשים, מתל-אביב כבר יוצאת הבשורה - גם בכל הנוגע לבתי הספר. "יש בתל-אביב 70 אלף תלמידים, וכ-20 אלף ילדים בגני הילדים (3-6). בכל שנה בשנים האחרונות פתחנו שלושה בתי ספר יסודיים ו-50 כיתות גן", מסבירה שירלי רימון ברכה, ראשת מינהל חינוך בעיריית תל-אביב-יפו, ומי שאחראית על הזמנת מבני חינוך בתל-אביב. רימון ברכה מציינת שבשנים האחרונות גדל מספר הילדים בעיר בצורה "דרמטית": "בשכבה י"ב, שמסיימת, יש 1,500 תלמידים. לעומת זאת, בשכבת כיתות א', שנכנסת, יש 7,000 תלמידים. זאת הקפיצה. זה אומר שיולדים יותר, באים לעיר הרבה אנשים, ובעיקר שצעירים לא עוזבים. הם הופכים למשפחות עם ילדים".

איך העירייה מתמודדת?

"זאת ברכה אמנם, אך כל שנה אנו בונים בהיקף של רשות מקומית קטנה. הרי ברשויות קטנות כל מה שיש להם זה שלושה בתי ספר ו-20-30 כיתות גן. אנחנו בונים את זה כל שנה מחדש. בחמש השנים הקרובות אנחנו בונים ארבעה בתי ספר על-יסודיים".

הבום הדמוגרפי, ומצד שני העובדה שמרבית העיר בנויה ויש ביקוש אדיר למגורים, גורמים למחסור בשטחים חומים (המיועדים למבני ציבור, שמסומנים בחום בתוכניות בניין עיר) ומולידים אדריכלות חדשה ומקורית. הטיפוסים החדשים של מבני החינוך שנוצרים בתל-אביב הם פורצי דרך, לפחות בקנה מידה של מדינת ישראל.

אדריכלית גיליה ברגר-קוליץ, מנהלת מחלקת תכנון מבנים בעירייה, מדגישה את הקשר שבין האילוץ למורכבות: "אנחנו חייבים לנצל את הקרקע כמה שיותר טוב וזה מייצר מבנים מורכבים פרוגרמטית: אולם ספורט מעל בית ספר, גן ילדים בתוך בית ספר. דוגמה מוצלחת אפשר למצוא בבי"ס בשרונה (נבנה בימים אלה, באתר שבו עמד פעם מבנה מרכז ביכורי עיתים - ג.נ), שם תכננו על שטח של 4 דונם 24 כיתות, 3 כיתות גן ילדים ואולם ספורט. לכן אנחנו מגיעים לקו אפס עם הבניין (כלומר, אין חצר שמפרידה בין חזית המבנה למדרכה) וחלק מהחצרות הן בקומות".

למבני בתי הספר החדשים יש מורכבות פרוגרמטית, אבל הם יוצאי דופן גם מבחינה עיצובית, אדריכלית. אפשר היום לראות הרבה יותר אקספרימנטים בצורה, בצבע ובחומר.

בית צורי / הדמיה: ליואי דבוריינסקי אדריכלים

ברגר-קוליץ: "מי שמוביל את עניין הצבעוניות זה מינהל החינוך. אני אולי המזמין, אבל הם הלקוח. הם יודעים מה ההורים ומה הילדים אוהבים. מינהל בינוי ותשתית מיישר פה קו עם מינהל החינוך. בתור אדריכלית, אני מודעת לכך שרוב האדריכלים לא אוהבים להכניס צבע. הנטייה הטבעית שלהם היא לתכנן או בלבן או באפור. גיליתי שהבקשה שלנו להוסיף צבע מעוררת אצלם קושי. הם בהתחלה מתנגדים, חוששים מהתוצאה. אני חושבת שהרבה יותר קשה לתכנן עם צבע. אני חושבת שהאדריכלים שיודעים לעשות את זה יודעים לייצר מוצר שיש לו חזות של מוסד חינוכי לילדים. אנחנו מקבלים תגובות טובות מהציבור.

"האדריכלים שזורמים איתנו בעניין הצבע מחפשים פתרונות יצירתיים. הפתרון האינטליגנטי לצבע הוא לא סתם לצבוע את הטיח. זה קשור לבחירת החומר הנכון. דוגמה מוצלחת אפשר למצוא באשכול אייזיק שטרן, בנופי ים, שם יש חזית שמורכבת מאלמנטים מאלומיניום שמייצרים הצללה וגם המסתור מהרחוב וגם הנגיעה של הצבע זאת נגיעה גדולה, אבל זה לא סתם משטח צבוע. הפתרונות משתנים מבי"ס לבי"ס".

רימון ברכה, מבקשת להבהיר שהשינוי בתכנון בתי הספר הוא לא רק כורח הנובע ממצוקת שטח, אלא גם אידאולוגי: "כשאנחנו מתכננים בית ספר אנחנו יוצאים מתוך השאלות של איך צריך להיראות שיעור ומהי למידה, ומה התכנים המובילים של בית הספר. לנו חשוב שבבית הספר יהיו מרחבי למידה שבהם אפשר יהיה לקיים גם שיעורים יותר קטנים, מקום לשיחות אישיות, חללים ליזמות של מורים ותלמידים. שבית ספר לא יהיה רק כיתות סגורות אטומות, שאף אחד לא יודע מה קורה בתוכו ושהילדים, וגם המורים, מרגישים חנוקים. בכיתות החדשות אין קירות. הכל שקוף. אנחנו רוצים שהכל יהיה פתוח. שהילדים לא ירגישו שרק הכיתה זה המקום שבו הם לומדים. גם בפרוזדור וגם בחצר.

"בגלל שיש לנו בעיה של היעדר מקום לחצרות, אז חוץ מחצרות מפולשות, אנחנו הופכים גם את הגג לחצר. למשל, בבי"ס החדש בשוק הסיטונאי, בי"ס גבעון, כל הגג הוא גינה אקולוגית, בבי"ס יהודה מכבי, כל הגג הוא אזור משחקים. אנחנו מכניסים עכשיו טבע לבי"ס: גינות אקולוגיות ופינות עם טבע".

האם את מעורבת באדריכלות? מה מקור הרצון להשתמש בצבע?

"אני חושב שילדים צריכים סביבה ילדית. צבעים עושה נעים, זה עושה משהו ברגש ומאפשר מקום טבעי לגדילה. מחקרים מראים שכמה שסביבת הלימודים יותר נעימה לעין זה מוריד אלימות, מייצר רווחה נפשית, זה מעודד למידה. אני רוצה שילמדו מתוך הנעה פנימית".

משרד האדריכלים "ויתקון-ציונוב" הוא אחד ממשרדי האדריכלים הצעירים המובילים בארץ. ליאור ויתקון וליאור ציונוב אחראים לתכנון של המרכז הקהילתי החדש של לב העיר ברחוב דב הוז, לתכנון מבנה משרדי חברת כי"ח במקווה ישראל, למבנה הציבורי בשוק העליה ולשיקום של בית בוסל בצפת. בתל-אביב תכנן המשרד את בית הספר "שרונה" ואת מרכז גני הילדים ברחוב אייזיק שטרן.ויתקון: "אני רוצה לצאת מנקודת המוצא האישית: למדתי בפרדס חנה, בבי"ס שאבא שלי למד בו. בית הספר היה שורה של כיתות עם מסדרון פתוח. זה היה בית ספר שהוקם בתקופת המנדט, אבל התוספת שנוספה לו, והייתה יוזמה של משרד החינוך, הייתה ביטוי ישיר של פרוגרמה ללא גמישות.

"בתל-אביב החוקים השתנו: קיבלנו מגרשים קטנים מאוד, רשימת דרישות גדולה מעבר לבית ספר רגיל, כי הקרקע לא מספיקה. באו לפה שני כלי עזר: ברור שאם בונים בצורה דחוסה עלולים לקבל בי"ס עגום והיה ברור לנו שאת זה חייבים לשפר. השיפור בא על ידי מכשיר עירוני של הגדלת פרוגרמה. העירייה נותנת שימושים נוספים שמאפשרים לשבור מסדרון ארוך עם מרחבים פנימיים. איפה שאני למדתי היה מורה שעמד מול שורות של תלמידים שישבו בכיתה. העידן של היום מאתגר את מערכת החינוך. המורה היום לא יכול למסור מידע שאתה לא מוצא בוויקיפדיה או בגוגל. כל נושא מסירת המידע, שאפיין את הדור הקודם, מתהפך. למערכת החינוך יש אתגרים חדשים: ללמד ילדים שיתוף פעולה, לימוד דרך פרויקטים, מנהיגות, קשרים חברתיים ולפעמים גם הציון משותף. העבודה היא בקבוצות קטנות, מרחבי הלימוד ורסטיליים, הכיתה מתפרקת, המסדרון הופך למרחב למידה. כבר אין חצר שיורדים למטה: יש הרבה חצרות קומות, ולפעמים עולים גם על הגג. את הפרוגרמה העשירה הזאת אנחנו צריכים לפתור".

החזות השתנתה, הצבעוניות.

"לבית הספר היום יש מופע אורבני ברחוב, ומתוך צורך להרוויח שטח, המבנים משתנים: הבנייה בקו אפס, החצרות הן חלק מהמבנה, פנימיות ואז מייצרות עולם מוגן. הכלי שאנחנו משתמשים בו הוא לאו דווקא הצבעוניות, אלא החומריות שמקבלת צבע. למשל, בי"ס שרונה, שבו יש 24 כיתות, 3 גני ילדים ואולם ספורט, שהוא גם בי"ס מכיל, בנוי מבטון טרומי. 8,000 מ"ר על 4 דונם. בעבר היו בונים הפוך, 4,000 מ"ר על 8 דונם. שטח החצרות הוא 4.5 דונם, כמובן בקומות. כלפי חוץ ביה"ס אטום, החזות היא בטון, אבל הוספנו את הצבעוניות באמצעות רשתות, כי אנחנו רוצים לתת לתלמידים תחושה נעימה. לכל קומה יש צבע אחר, כך שילד בכיתה א' יודע שהוא בקומה הכתומה. הצבעוניות נותנת תחושת גאווה, זהות והתמצאות".

עוד כתבות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?