גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוקרברג מתגונן לפי הספר, אבל ממש לא בטוח שזה יספיק

מנכ"ל פייסבוק יעיד הערב ומחר בקונגרס האמריקאי בעקבות משבר קיימברידג' אנליטיקה ● צוקרברג נצמד לנוסחה המומלצת להתנצלויות: הבעת חרטה, הסבר על הגורם למחדלים ועל הצעדים שיינקטו ובקשת סליחה ● אילו מדובר היה במעידה חד-פעמית, זה היה משכנע. בסיטואציה הנוכחית? ספק רב

מארק צוקרברג / צילום: Leah Millis, רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: Leah Millis, רויטרס

ההכנות הושלמו, הסנאטורים נערכו, ומארק צוקרברג בדרך לדוכן: הערב (ג') ב-21:15 יעמוד מנכ"ל פייסבוק לשימוע מול נציגי ועדות הסחר והמשפט של הסנאט האמריקאי. מחר ב-17:00 יגיע צוקרברג לעדות נוספת בקונגרס, הפעם בפני ועדת הסחר והאנרגיה של בית הנבחרים.

הרקע הוא כמובן שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, שבה דלף המידע האישי של עד 87 מיליון משתמשים ללא ידיעתם או אישורם, וככל הנראה איפשר להתאים להם מסרי תעמולה במסגרת בחירות 2016 בארה"ב. כן יעסוק צוקרברג באופן נרחב בהתערבות של מוסקבה באותן בחירות, שבמסגרתן יותר מ-120 מיליון מצביעים נחשפו ברשת החברתית הגדולה בעולם למסרי תעמולה מטעם מוסקבה. שתי העדויות צפויות להיפתח בהצהרה שימסור מנכ"ל פייסבוק, ואחר כך יגיע זמן השאלות של המחוקקים, שצפויות להיות נוקבות, אגרסיביות ואפילו בוטות.

צוקרברג יודע שזה לא יהיה קל, שהוא עלול לגמגם ולהזיע, שהוא מוצלח הרבה יותר כמנכ"ל מאשר כנואם, ודאי כנואם שצריך להתמודד עם שאלות קשות ולא מתוכננות. בשבוע שעבר הוא ערך מעין חזרה גנרלית לקראת האירוע: מסיבת עיתונאים טלפונית לכלי תקשורת מכל העולם (ובהם גם "גלובס"). הוא נשמע בה רגוע, קורקטי ומסודר, אך כהרגלו, קשה להגיד שהצליח להפגין חמימות ולעורר אמפתיה. רק לרגע אחד התסריט נשבר: אחת הכתבות שאלה את מנכ"ל פייסבוק אם הוא חושב שהוא עדיין האיש המתאים ביותר לתפקידו. "כן", השיב צוקרברג מיד. כמה שניות מוזרות של שתיקה השתררו, ורק אז הוא הסביר מדוע. לא ברור אם זאת הייתה פאוזה הומוריסטית, או שצוקרברג באמת מתקשה להתרגל למצב שבו עמידתו בראש פייסבוק היא אינה דבר מובן מאליו.

נאום צוקרברג

הסנאטורים שבהם יפגוש הערב ומחר צפויים להיות הרבה פחות ידידותיים מעיתונאי הטכנולוגיה, גם הביקורתיים שבהם. זו הסיבה שפייסבוק ליטשה בצורה מחושבת, כמעט רובוטית, את דף המסרים הנכון ביותר מבחינתה לסיטואציה הזאת. המסרים האלה הוזרמו לתקשורת ולציבור באותה מסיבת עיתונאים ובראיונות שקיים לאחרונה מייסד הרשת החברתית, ונחשפו בצורה הבהירה ביותר אמש: בית הנבחרים פרסם את העדות הכתובה שימסור צוקרברג לפני שלב השאלות. קצת יותר מ-2,800 מילה, שבהן מוצג בפירוט קו ההגנה של פייסבוק והמנכ"ל שלה.

אני טעיתי, אבל אני גם אתקן

הטון של עדות צוקרברג ממשיך את קו המסרים של פייסבוק בתקופה האחרונה: התנצלות על מחדלי העבר, הבטחה שהם לא יתרחשו שוב והצגה מפורטת של הצעדים שננקטו מאז התרחשות שתי הפרשות - ההתערבות הרוסית בבחירות וקיימברידג' אנליטיקה - שיצרו בשנה וחצי האחרונות משבר הולך ומעמיק סביב הרשת החברתית. "להגן על הקהילה שלנו חשוב לנו יותר מלמקסם את רווחינו", מסר בין היתר.

"אנחנו עומדים בפני מספר נושאים חשובים הקשורים לפרטיות, אבטחה ודמוקרטיה, ויהיו לכם שאלות קשות להפנות אליי, בצדק", יאמר צוקרברג, "פייסבוק היא חברה אידיאליסטית ואופטימית. לאורך רוב שנות קיומנו, התמקדנו בדברים הטובים שחיבור בין אנשים יכול להוביל אליהם. ככל שפייסבוק גדלה, אנשים בכל מקום קיבלו כלי חדש ועוצמתי להישאר מחוברים לאהוביהם, להשמיע את קולם ולבנות קהילות ועסקים. ברור שלא עשינו מספיק כדי למנוע מאותם כלים לשמש גם באופן פוגע. זה נכון לגבי פייק ניוז, התערבויות חיצוניות במערכות בחירות ופרסום דברי נאצה. לא תפסנו באופן מספיק נרחב את האחריות שלנו, וזו הייתה טעות גדולה. זו הייתה טעות שלי ואני מצטער. אני הקמתי את פייסבוק, אני מנהל אותה ואני אחראי למה שקרה פה".

בנוגע לקיימברידג' אנליטיקה, מדגיש צוקרברג שוב שהדרך שבה הועבר המידע האישי לחברת הייעוץ הפוליטי היווה הפרה של תנאי השימוש בפייסבוק, והרשת החברתית חסמה עוד ב-2015 את אפליקציית שאלון האישיות ששימשה לכך ודרשה את מחיקת המידע. עם זאת הוא מודה שקיימברידג' לא הושעתה מיד מפייסבוק, אלא רק בחודש שעבר, כשתחקיר ה"ניו-יורק טיימס" וערוץ 4 הבריטי העלה כי ייתכן שהמידע לא נמחק. לדבריו בקיימברידג' עדיין טוענים שהמידע אכן נמחק, ורשויות החוק בוחנות את הנושא.

מנכ"ל פייסבוק מציין כי עוד מ-2014 החלה החברה בהגבלת הגישה של אפליקציות חיצוניות למידע על משתמשיה, אך מודה שהיא יכולה הייתה לעשות יותר - ומזכיר את הצעדים שהיא נוקטת כעת בעקבות המשבר, המגבילים את היכולת לשאוב מידע דרך API (הממשק בין פייסבוק לאפליקציות חיצוניות) ומקילים על המשתמשים לעקוב אחר הגדרות הפרטיות שלהם. כן הוא מציין את העובדה שגם אפליקציות נוספות נחקרות או מושעות.

בנוגע להתערבות הרוסית בבחירות, צוקרברג אומר שפייסבוק תמשיך לעבוד עם הממשל האמריקאי כדי להבין את השפעתה המלאה. הוא מציין כי פייסבוק לא צפתה את אופן ההתערבות, וכי היא הפיקה מכך לקחים, פיתחה כלים טכנולוגיים מבוססי בינה מלאכותית, ופועלת כעת ביתר שאת להגן על מערכות בחירות ברחבי העולם - ובין היתר הסירה עשרות אלפי חשבונות מזויפים בבחירות בצרפת בשנה שעברה. הוא מודה כי "אין ספק שהיינו צריכים לזהות את ההתערבות הרוסית קודם, ואנחנו עובדים קשה כדי שזה לא יקרה שוב". הוא מוסיף כי כל מפרסם שירצה להציג תעמולה פוליטית יצטרך להזדהות ולחשוף מי שילם בעבור המודעה.

לדברי צוקרברג, בפייסבוק עובדים כיום 15 אלף איש בתחומי האבטחה והפיקוח על תוכן, והיא תגיע ליותר מ-20 אלף עובדים בתחום עד סוף השנה. החברה ספגה בשנים האחרונות לא מעט ביקורת על מדיניות סינון התוכן שלה, שמצד אחד אפשרה לפייק ניוז ולתכני הסתה להיות מופצים ברשת החברתית, ומצד שני סיננה באופן שרירותי תכנים שלכאורה לא הפרו את תנאי השימוש שלה.

האיזון בין משתמשים למפרסמים השתנה

כדי להקדים תרופה למשבר הבא, מדגיש צוקרברג שהצעדים לא בהכרח ימנעו מכל הגורמים האפשריים לרמות את המערכת של פייסבוק, אך יקשו על כך. הוא גם מזכיר ש"ההתערבות בבחירות 2016 היא בעיה שגדולה יותר מ(ביטוייה ב)פלטפורמה יחידה", אולי בניסיון להסיט את האש גם לחברות טכנולוגיה אחרות שנפגעו מהפייק ניוז הרוסי, ובהן טוויטר ויוטיוב. הוא מציין כי פייסבוק עובדת עם חברות טכנולוגיה אחרות כדי לחלוק אינפורמציה על איומים, וכן משתפת פעולה עם הממשל האמריקאי וממשלות זרות.

דווקא בנסיבות עגומות אלה, צוקרברג מנסה להדגיש את התרומה של הרשת החברתית לדמוקרטיה. הוא מציין שבבחירות 2016 "לאנשים היו מיליארדי אינטראקציות ודיונים פתוחים בפייסבוק שמעולם לא היו מתרחשים אופליין. למועמדים היו ערוצי תקשורת לעשרות מיליוני אזרחים". לטענתו, מאמצי פייסבוק לגרום לאנשים להצביע הביאו לקלפיות יותר מ-2 מיליון איש שלא היו עושים זאת אחרת.

"העדיפות העליונה שלי תמיד הייתה המשימה החברתית של חיבור אנשים, בניית קהילה ולקרב בין אנשים ברחבי העולם", מדגיש צוקרברג, "כל עוד אני עומד בראש פייסבוק, מפרסמים ומפתחים לעולם לא יקבלו עדיפות על חשבונם". נראה שבכך בונה מנכ"ל הרשת החברתית את הקייס שלו מול הקריאות להדחתו: הוא אמנם טעה, אך החזון החברתי שלו גם יאפשר לו לכאורה לתקן, ולא בטוח שאדם אחר יקדם סדר עדיפויות דומה. גם אם לא משתכנעים בכך, מפתחים ומפרסמים אכן מתלוננים רבות על השינויים וההגבלות שהטילה עליהם הרשת החברתית בשבועות האחרונים, ונראה שהאיזון בה השתנה.

"עכשיו אנחנו צריכים לבחון כל חלק ביחסים שלנו עם אנשים ולוודא שאנחנו מתייחסים לאחריות שלנו באופן מספיק נרחב. לא מספיק לחבר בין אנשים, אנחנו צריכים לוודא שהחיבור הזה חיובי. לא מספיק לתת לאנשים קול, אנחנו צריכים לוודא שאנשים לא משתמשים בו כדי לפגוע באנשים ולהפיץ מידע שקרי. לא מספיק לתת לאנשים שליטה על המידע שלהם, אנחנו צריכים לוודא שגם המפתחים שמקבלים אותו שומרים עליו. יש לנו אחריות מלאה לא רק לבנות כלים, אלא גם לוודא שהכלים הללו משמשים למטרות טובות. ייקח זמן לעבור על כל השינויים שעלינו לעשות, אבל אני מחויב לעשות את זה כמו שצריך".

מתנצלים. ומתנצלים שוב. ואז עוד קצת

באתר המעולה "קווארץ" פרסמו לקראת השימוע לוח בינגו אינטראקטיבי, ובו מילים ומשפטים שצוקרברג צפוי להגיד שלא במסגרת העדות הכתובה. ביניהם אפשר למצוא את: "לא עשינו די", "יש לנו עבודה לעשות", "הפרת אמון", "לפעול טוב יותר", וכמובן "אחריות", "שקיפות" ו"קהילה".

אפשר לצחוק על השטאנצים הלשוניים האלה, אבל לפחות מבחינה טכנית צוקרברג פועל נכון: זו לא רק החזרה על אותם מסרים, עד שהם מחלחלים. זה גם הפורמט. בשנים האחרונות היכולת לדעת איך להתנצל הופכת לחשובה במיוחד. אפשר לייחס זאת להשפעה של תנועת MeToo# וחשיפת ההטרדות המיניות שהובילה (להבדיל), או לצורך הליברלי להציב נורמות התנהגות חלופיות לאגרסיביות נטולת החרטה של טראמפ (וצוקרברג, אחרי הכל, הוא ליברל יהודי-אמריקאי), אך הכללים שעליהם ממליצים המומחים ברורים למדי. להביע חרטה, להסביר מה גרם למחדל, לקחת אחריות, להציג דרכים לכפר על המחדל, ולבקש שיסלחו לך.

הצגת העובדות, כפי שהיא נעשית בידי פייסבוק, נראית משכנעת למדי: החברה אכן פועלת מאז 2014 ביתר שאת כדי להגביל את השימוש לרעה בפלטפורמה, אך, כפי שהיא מודה, לא עשתה מספיק. הגיוני להניח שהיא אכן לא הבינה בזמן את אופי ההתערבות הרוסית בבחירות, ואת ההפצה המתוחכמת של פייק ניוז באמצעותה. גם בפרשת קיימברידג' אנליטיקה נראה מוגזם לייחס לה זדון, זו נראית יותר כמו רשלנות חמורה. הצעדים שפייסבוק נוקטת בשבועיים האחרונים, וההקפדה שלה להציג אותם בצורה ברורה ככל האפשר, מעידים גם הם שהחברה עושה ולא רק מדברת.

אלא שיש כמה בעיות עם הקו הרציונלי והמחושב הזה. ראשית, ייתכן שהוא רציונלי ומחושב מדי. קשה להאמין לחברה שנותנת את התחושה שהיא בררה כל מסר בקפידה, בפאנל מומחים, ולא מדברת מהלב ולו לרגע. גוגל, שספגה גם היא לאורך השנים לא מעט ביקורת על יחסה לפרטיות, ידעה תמיד לשדר איזו ידידותיות, והצליחה לשכנע את העולם שהמוטו Don't Be Evil באמת מנחה אותה. בצדק או שלא בצדק, זה לא משנה. פייסבוק פשוט משדרת משהו קר ומנוכר יותר.

וזה לא רק הטון, זו גם ההתנהלות במשך שנים. פייסבוק חסמה משתמשים באופן שרירותי וללא הסבר, צנזרה תמונות הנקה ופוסטים סאטיריים, הייתה מעורפלת מדי בנושאי פרטיות, ערכה שינויים בפיד ללא הסבר (עד ינואר האחרון, שבו דווקא הסבירה שהיא עוברת לפיד אישי יותר), ערכה ניסויים סודיים שבחנו את השפעתה על מצב הרוח של משתמשיה, בנתה מאגר אדיר של תמונות פנים, סירבה באופן עקבי למסור תגובות לציטוט לתקשורת, והרשימה עוד ארוכה. רק כשהיא נתפסה בשערוריות גדולות מספיק, שלרוב היו קשורות לפרטיות והובילו לחקירה או לאיום בחקירה, היא התנצלה. והתנצלה שוב. והתנצלה עוד קצת. והבטיחה להיות ממש ממש טובה הפעם. אין ספק שפייסבוק עובדת קשה כדי לשקם את האמון בה, השאלה אם לא קצת מאוחר מדי בשביל זה.

השאלה השלישית היא אם חברי הקונגרס בכלל יתפסו את המודל של פייסבוק, ושל חברות טכנולוגיה רבות אחרות, כלגיטימי. מבחינת הרשת החברתית, סיפורה הוא סיפור של פלטפורמה שבה נוצרו ונאגרו כמויות אדירות של מידע, ובשלב מסוים היא איבדה עליו שליטה, שעכשיו היא מנסה להחזיר לידיה. זה סיפור מספיק מדאיג גם כך, אבל אפשר גם להציג אותו אחרת: למשל, להתייחס לפייסבוק כחברה שהמודל העסקי שלה מבוסס על ריגול, גם אם לכאורה מדובר בריגול בהסכמה. אם המחוקקים והרגולטורים ידרשו מפייסבוק לשלם על מחדליה, להציב עצמה תחת פיקוח מחמיר ואולי למנות מנכ"ל אחר, היא תספוג מכה קשה, אך כזו שהיא יכולה לעמוד בה. אם הם יחתרו תחת המודל העסקי הבסיסי של פייסבוק, ההשלכות עשויות להיות הרבה יותר דרמטיות.

עוד כתבות

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

עליות קלות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי