גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיכאל אלוני: "נחמד לקבל פרסים, אבל יותר נחמד לקבל כסף"

הוא הפיק סרט אבל לא יעשה זאת שוב ("עלה פי 4 ממה שגייסתי"), ומסביר איך הוא מתחבר לדמות של הומוסקסואל גרמני בברלין בשנות ה-30' ● מיכאל אלוני בראיון

מיכאל אלוני / צילום: תמר קרוון
מיכאל אלוני / צילום: תמר קרוון

מיכאל אלוני הוא שחקן שמביע המון רגש. כשקיווע שטיסל שלו, החרדי הצעיר, המופנם והמהורהר, היה תולה במצלמה מבט חולמני, הצופה יכול היה לצלול אל נפש האמן המיוסרת שלו שהשתוקקה לאהבה, בלי צורך במניירות גדולות או מילים. גם עכשיו, בהצגה "עקומים" בהבימה, שבה הוא מגלם את מקס, הומוסקסואל ברלינאי שבורח אחרי ליל הסכינים הארוכות מאימת הנאצים, נתפס, נשלח למחנה הריכוז דכאו ומתאהב שם בהרסט, הוא מלא רגש טהור.

הייתי משוכנעת שהתעצומות המרטיטות האלה נובעות מעבודה פנימית יסודית, נבירה בעבר, התחברות לכאב קמאי ולזיכרונות ילדות רחוקים, ולהפתעתי, גיליתי את ההיפך. לא רק שאלוני מתרחק ממתודת ה"נחפור לעומק ונמצא חומרים שאותם נביא לתפקיד", הוא ממש בז לה. "אני מאמין במשחק נסיבתי וזה מה שאני אומר לתלמידים שלי כשאני מלמד משחק", הוא אומר. "צריך להתבסס על הנסיבות והעובדות במחזה, וב'עקומים' הן מאוד ברורות. מקסימיליאן בבר, מקס, דקדנט בן 34, חי בברלין, חיים הומוסקסואליים הדוניסטיים, מהיד לפה בדירה מתפוררת עם שותף. הוא לא מאפשר לעצמו להתאהב ולהיות מאוהב, כי להומואים אסור להתאהב. כל אלה מובילים אותי לחקור את הנסיבות. האוננות הרגשית של איפה הייתי כילד, ומה זה עושה לי, לא מדברת אליי".

בריחוק הזה אתה מגן על עצמך?

"מה פתאום. משחק זה מקצוע, וככה אני מתייחס אליו. כשמסי עולה למגרש, המטרה והנסיבות שלו הן לממש את הכישורים שלו כדי לנצח".

אתה אומר שבעבודה על דמות אתה מנטרל לגמרי את הרגש.

"מאיפה אני יכול להזדהות עם הומו גרמני בברלין בשנות ה-30'? זה נמצא בילדות שלי? זה משחק, זה לא טיפול פסיכולוגי או פסיכודרמה. שחקן בוחר איך לעבוד - ואם לעבוד על עצמו ולחקור את עצמו. אני לא כזה. משחק הוא המחשה והנגשה של נסיבות וסיפור. זה כמו פסנתרן שמתאמן ארבע שעות כל יום לפני רסיטל כדי שלא יטעה".

פסנתרן טוב מוזג לקלידים את הנשמה שלו ולא חוסם את הרגש.

"ואני שם את הנשמה שלי בין המילים".

שם בכאילו.

"היה לי מורה בסטודיו של ניסן נתיב שהיה אומר לנו, שזה שקר למען אמת. שחקן טוב הוא שקרן גרוע, הוא כל-כך טיפש שהוא מרשה לעצמו להאמין שהשקר הוא אמת. 'עקומים' כתוב כל-כך טוב - יש בו קצב, הוא כתוב כמו פרטיטורה, כמו פעימות הלב. הקצב הזה מתכתב עם הספירה של מקס, שסופר עד עשר בכל פעם שהוא מוחק זיכרונות. גם הוראות הבימוי קצרות ומדויקות וכשחקן זה מאוד נוח, כי יש על מה להישען. ואז לא צריך להתעסק עם הטקסט אלא עם עצמך".

גם הסרט הקצר שכתבת וביימת, "שיר", עוסק במחיקת זיכרון, כמו זה של מקס ב"עקומים".

"לא סתם אומרים שתפקידים בוחרים אותך. זה נושא שמעסיק אותי".

אתה רוצה לשכוח?

"ממש לא, זה קיצוני מיד. אבל שיר בורחת מבית הספר ביום הזיכרון לחללי צה"ל, לא עומדת בצפירה, הולכת לטקס של שמאלנים, נקלעת להפגנות ימין. היא עושה הכול כדי לא לזכור את העובדה שאחיה נהרג, שאיבדה את אחד האנשים הכי קרובים אליה, התמודדות מאוד אישית בקונטקסט לאומי. הביקורת שלי היא על הניצול הציני במושגים הלאומיים כדי לאחד אותנו, על הצורך באיום או באסון כדי שנהיה מלוכדים. 'שיר' זכה בפסטיבל בסנטה ברברה ונכתב שהוא מוכיח את המורכבות הישראלית".

למה לא היית בפסטיבל בקאן עם הקאסט של "בשבילה גיבורים עפים" שזכתה בפרס על הסדרה הטובה ביותר?

"אני ונדב נייטס, שמשחק איתי ב'עקומים' וגם בסדרה - ולמד איתי בניסן נתיב - קיבלנו את ההודעה על הזכייה בטלפון, תוך כדי הצגה".

הצטערת שלא היית שם?

"לא. נחמד לקבל פרסים, אבל יותר נחמד לקבל כסף".

חשוב לך להיות מתוגמל כמו שצריך.

"בטח. אף פעם לא בחרתי במקצוע, הוא בחר בי ואני מנסה לבחור מה בא לי לעשות".

סיימת מגמת פיזיקה מתמטיקה, ההורים עו"ד ורו"ח. יכולת להתפרנס טוב יותר, לא?

"יכולתי גם להיות אקדמאי. אין לי מושג. אני חי את הבחירות שלי עכשיו. אגב, יש הרבה עורכי דין מובטלים, וראיית חשבון לומדים באינטרנט. אגב, מי שצריך, אבא שלי רו"ח מעולה".

חוץ מליצור סרטים, כתבת ספר - "אהבה בימי שפעת" שיצא לפני שנה.

"אוסף של נובלות וסיפורים קצרים שכתבתי למגירה ולא התכוונתי לפרסם. בבית הספר דחפו אותנו להתנסות, ניסן היה אומר, אל תהיה רק שחקן, תהיה יוצר. היו לנו ערבים שבהם הצגנו חומרים מקוריים. באחד מהם עשו פרודיה על מחזות זמר וניסן אמר, שכדי לעשות את זה, צריך לדעת את הדבר עצמו על בוריו. בספר לא שברתי פרדיגמות, אלא הבאתי את מה שרציתי להגיד, זו המהות של היצירה כולה. צ'כוב אמר את זה הרבה לפניי".

פרדיגמה אחת שברת ב"שיר", כשפנית לגיוס כסף בהד-סטארט. זאת עבודה קשה.

"שלא אעשה שוב, למרות שהקהל שנאסף סביב הסרט וההתגייסות היו מרגשים. בסופו של דבר, הוא עלה פי ארבעה ממה שגייסתי".

נכנסת לחובות?

"למזלי, רשת וקרן גשר קנו אותו. אני לא אפיק יותר סרט, כי אתה צריך להיות הפושע, השוטר והשופט. אתה רוצה לעשות משהו אמנותי ולא יכול לעמוד בזה כלכלית. בקיצור, זאת הסיבה שהישראלים טובים כל-כך ביצירה טלוויזיונית. הם חייבים ליצור בוואקום של תקציבים קטנים".

אתה עובד על עוד סדרה?

"סרט. הפעם קומדיה ספורטיבית, שטליה לביא, 'אפס ביחסי אנוש', עורכת את התסריט שלו ויונייטד קינג הם המשקיע הגדול שלו. היינו אמורים להתחיל לצלם, וזה נדחה קצת".

עם כל מה שאתה עושה, וההערכה המקצועית אליך כשחקן, למה דחוף לך להנחות את "דה ווייס"? הנזק התדמיתי יכול להיות גדול מהתועלת ולקבע אותך כמנחה ריאליטי. זה הכסף?

"זה כמו שתשאלי אותי אם אני חושש לעשות תפקיד מסוים, כי הוא יקבע אותי בטייפ קאסט. אני מאוד אוהב את 'דה ווייס' ונהנה בטירוף. זה כמו לעשות מיוזיקל כל ערב, ברמת התוכן וההפקה. וחוץ מזה, זאת התוכנית המוצלחת ביותר והאיכותית ביותר בז'אנר".

אתה ממשיך לעונה הבאה?

"אין לי עדיין מושג. אני מניח שכן".

רואים אתכם פחות.

"זאת התחושה בגלל הפיצול, אבל כשהיא תחזור, אני בטוח שיבחרו בה".

עוד מעט יוצא גם הסרט "אין בתולות בקריות".

"עם ג'וי ריגר שמככבת, יבגניה דודינה ורמי הויברגר. סיפור מקסים על עיתונאי בשם פיצ'י, אני, חצי משורר, שמנסה למצוא עניין בחוסר העניין של העבודה שלו, והוא פוגש את ג'וי ריגר, שחיה עם אמא שלה בקריות, שומרת על בת הדודה שלה, ומתה לעוף לתל אביב. הם נפגשים על החוף, היא מתרגמת לו בכוונה באופן שגוי דברים שאומר לו אחד הדייגים, שאומר, כביכול, שראה בתולת ים. הסיפור מתגלגל ומוצע פרס למי שימצא אותה. הגיבורה מחפשת יציאה מהייאוש שבו היא חיה ורוצה לאבד את בתוליה. נוצרת ביניהם מערכת יחסים אסורה ורומנטית. אנחנו נוסעים איתו לפסטיבל בטרייבקה".

את קאן הפסדת, לפחות תגיע לניו יורק.

"בזכות פגרה קטנה, וישר מהמטוס אני נוחת על הבמה של 'שייקספיר מאוהב' (הבימה). אני לא מסוגל לחיות בלי האינטנסיביות הזאת".

מיכאל אלוני | אישי: 34, רווק, מתגורר בתל אביב | אקטואלי: מגלם את מקס ב"עקומים", הצגה שעולה בימים אלה בהבימה, וכן את דמותו של ויליאם שייקספיר בהצגה "שייקספיר מאוהב"

עוד כתבות

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות