גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית ההתנתקות של ישראל מתל אביב

עבודת מחקר של תנועת אור וחברת הייעוץ טאסק בחנה שלושה תרחישים עתידיים  ● המסקנה המרכזית: ישראל חייבת לקדם מטרופולינים בחיפה ובבאר שבע, כדי להימנע ממחירי דיור מופקעים ומפקקים בלתי-אפשריים ● המסקנה המשנית: ישראל הפכה למדינה שמגיבה ומכבה שריפות ● ישראל 2048, פרויקט מיוחד

תל אביב / צילום: shutterstock
תל אביב / צילום: shutterstock

כמה תעלה דירה בתל אביב בשנת 2048? "זה יישמע לך מצחיק, כמו שזה נשמע מצחיק בשנות התשעים כשאמרו שבעוד 20 שנה דירה בתל אביב תעלה 3-4 מיליון שקל. אבל אם המצב בישראל ימשיך כפי שהוא היום - ב-2048 דירה בתל אביב תעלה 10-8 מיליון שקל. זה מה שגילינו מהנתונים שאספנו". זה לא החזון של רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור, למדינת ישראל בעוד 30 שנה.

לכל הכתבות בפרויקט ישראל 2048

תנועת אור פועלת ב-13 עיירות פיתוח, היא הקימה 8 יישובים חדשים בפריפריה והייתה מעורבת בחיזוק 49 מושבים וקיבוצים בנגב ובגליל. בשנתיים האחרונות שוקדים חבריה על עבודת מחקר שיצאה לאחרונה בשיתוף חברת הייעוץ טאסק (TASC) ובשיתוף פורום מומחים, תחת השם "עתיד משותף - ישראל 2048", ובה שלושה תרחישים שונים לעתיד שבו צפויים לחיות בישראל 17 מיליון איש שיזדקקו לעוד כ-2.5 מיליון יחידות דיור ו-3.5 מיליון משרות.

"הסתכלנו על המספרים ונבהלנו", אומר פלמר, "שאלנו את עצמנו אם מישהו בישראל מתמודד עם שאלות התכנון לטווח ארוך. עברנו בין כל משרדי הממשלה והרשויות, עד שהבנו שאין כיום תוכנית עבודה לטווח ארוך בישראל".

בשום מקום? כלום?

"נכתבות תוכניות חומש שעוסקות בעיקר בחלוקה תקציבית. תוכנית לטווח ארוך מצאנו רק במועצה הלאומית לכלכלה שבשיתוף קבינט הדיור, להקמת 1.4 מיליון יחידות דיור עד שנת 2040 בין נתניה לאשקלון. גם במשרד השיכון יש תוכנית ארוכת טווח שמתייחסת לצפון כמרכז עצמאי. אבל לא מצאנו חשיבה לטווח ארוך שמתייחסת לכל המרחב של ישראל, וכששאלנו איך מתכננים את ישראל לעוד 30-20 שנה קדימה - לא מצאנו תשובות".

חברי התנועה (הפועלת מכוח תרומות, בעיקר מארצות הברית) לקחו על עצמם את המשימה. "במשך שנה ליקטנו מידע עד שהבנו שההימור של תנועת אור בפיתוח הנגב והגליל, שהם 75% משטח המדינה, הוא בול פגיעה ושם טמון העתיד של ישראל. ב-40 השנים האחרונות המדינה הלכה לישון לגבי כל מה שקשור לפריפריה".

לפי התרחיש הראשון לשנת 2048, שמוצג בעבודת המחקר, תל אביב היא מרכז הפיתוח של ישראל, מטרופולין יחידה ודומיננטית. מחירי הדיור כאמור ירקיעו שחקים, וכן צפויים פקקים של שלוש שעות בממוצע ביום. בתרחיש השני, תל אביב היא מטרופולין מרכזית שיש לה מוקדים קטנים יותר במרכז (כמו הערים נתניה, אשדוד ופתח תקווה). ובתרחיש השלישי, תל אביב היא מטרופולין מרכזית לצד התחזקות של מטרופולינים נוספות בירושלים, בבאר שבע ובחיפה, כך שיהיו שלושה מוקדים חזקים בישראל - במרכז, בצפון ובדרום. "בחנו כל תרחיש בראייה ארוכת טווח מבחינת דיור, תחבורה, תעסוקה, יוקר המחיה, פערים חברתיים ועוד".

ואז הגעתם למסקנה שהתרחיש השלישי שבו הפריפריה מתחזקת דרמטית הוא הטוב ביותר.

"אני חושב שכולנו מרגישים שיש משהו שלא חשבו עליו עד הסוף - במיוחד אם הפקקים, יוקר המחיה והדיור צפויים להכפיל ואף לשלש את עצמם בעשורים הקרובים. הבנו שאם תל אביב תמשיך להיות המטרופולין היחידה במדינה, משבר הדיור יעמיק וייווצר שבר שיוביל לגלי ירידה מהמדינה, כמו שרואים בשנים האחרונות. לכן אנחנו אומרים שגם הפריפריה ראויה. צריך לעשות צדק היסטורי. הבעיה היא שמדינת ישראל לא יודעת להגיד לאן היא רוצה להגיע כמדינה ולא פועלת לפי תרחיש מסוים. זאת הזעקה הגדולה שלנו. אין הסתכלות רחבה או חזון, שאומרים 'אף אחד לא כתב את הפרק הבא של ישראל, בואו נכתוב פרק נוסף'".

"השיח יהיה קיצוני יותר"

אחד הנימוקים לצורך בחיזוק הפריפריה ויצירת שלושה מוקדים חזקים במדינה, עולה מהנתונים הבאים שפלמר מציג: "בשנת 2048 האוכלוסייה תתחלק ל-22% ערבים, 25% חרדים ו-10%-15% יהיו שכבות חלשות באוכלוסייה היהודית הכללית. רוב האוכלוסייה הזאת - שהיא המוחלשת ביותר בישראל - תתגורר בפריפריה. צריך לשאול מה זה יעשה לאוכלוסייה הערבית המוחלשת בצפון, או לאוכלוסייה הבדואית שחיה כיום בלב הנגב ותקרא לעצמה בעוד עשור 'המדינה הבדואית' כי היא תגדל ל-900 אלף אנשים. אם היום השיח שלנו קיצוני הוא רק ילך ויהיה קיצוני יותר".

על הנייר, שתי מטרופולינים חזקות בדרום ובצפון הם יעד מבטיח, אלא שהדרך לשם רצופה מהמורות. כיצד תהפוך באר שבע למטרופולין תוססת שיתגוררו בה 3 מיליון אזרחים? על-פי עבודת המחקר, אחד ממנועי הצמיחה של הדרום הם הסטודנטים, שמספרם נאמד כיום ב-30 אלף בשנה. על-פי תנועת אור, יש להכפיל מספר זה פי 4 ולבסס את באר שבע עד שנת 2048 כעיר אוניברסיטאית, כך שמחצית מהסטודנטים הלומדים בבאר שבע ימשיכו בה את חייהם.

אוניברסיטת בן גוריון /צילום: איל יצהר

"באקו-סיסטם נכון", מסביר פלמר, "ניתן יהיה לבסס בבאר שבע תעשיית היי-טק, ביוטק ועוד. רוב הסטודנטים להנדסה לומדים כיום בדרום (8,500 בשנה נכון להיום - צ.ק), והיא הוכרזה כבירת הסייבר של ישראל, עם פארק הייטק שהוא נכס משמעותי בעיר וכולל 35 חברות, מתוכן 18 בתחום הסייבר, וכ-2,500 עובדים. אבל מנוע הצמיחה של מטרופולין באר שבע זה לא רק היי-טק. יש בבאר שבע נכסים נוספים גם בתחומי התיירות והתרבות, כמו בית ספר למשחק, תיאטרון הפרינג' וסצנה של תרבות בעיר העתיקה. הבעיה היא שאין מסה קריטית של אנשים, ולכן אחד הצעדים הראשונים הוא הגדלת מספר הסטודנטים שלומדים בעיר. חייבים להרחיב את אוניברסיטת בן גוריון. לבאר שבע אין פריבילגיה להישאר קטנה כפי שהיא כיום".

אפיק נוסף למטרופולין באר שבע הוא העתקת בסיסי צה"ל לדרום, אבל לדברי פלמר, "אני לא מתרשם מהמעבר של צה"ל כי מדברים על זה כבר שנים. מה גם שחלק ניכר מאנשי הקבע בחרו שלא להעתיק את מגוריהם לדרום על-אף התמריצים". לדבריו, על מנת להעלות את היקף המשרות בעיר עד שנת 2048, "צריך לבסס רשות מטרופולינית שתטפל גם בעסקים הקטנים. ישראל יודעת לתת כסף למי שרוצה לפתוח עסקים בפריפריה בתנאי שהוא יודע לייצר לפחות 1,000 משרות. מבחינת תחבורה, צריך לבנות היום רכבות קלות שמחברות את באר שבע והדרום אל עצמו. מרבית ההשקעה בתשתיות כיום נעשית כדי לחבר את באר שבע למרכז".

גם בגליל, טוענים בתנועת אור, יש לבסס מטרופולין שתאוכלס עד שנת 2048 ב-4.5 מיליון תושבים (כולל חיפה), והם מציעים לאמץ את העיר קופנהגן כמודל, שכן גם היא מרוחקת 40 קילומטרים ממוקדים אחרים במטרופולין. כיום, המרחק הזה מקשה על חיפה לבסס עצמה כמטרופולין שנותנת שירותים לכל אזור הצפון.

צעד הכרחי לגליל ולחיפה בפרט, על פי העבודה המשותפת של תנועת אור וטאסק, הוא שימור האוכלוסייה; מניעה של עזיבת תושבים; משיכה חזרה של תושבים שעזבו את העיר בשנים האחרונות; ומשיכת אוכלוסייה חדשה לגליל (ב-15 השנים האחרונות עזבו את הגליל כ-30 אלף תושבים, רובם צעירים).

אז איך משאירים את הצעירים בצפון? על-ידי חיזוק התעסוקה בגליל. שני מהלכים נדרשים למשימה: מימוש הפוטנציאל התיירותי של הצפון, ויצירת אזורי תעשייה ומרכזי פיתוח. "ישראל מהווה כיום חלק זניח ממפת התיירות העולמית", נכתב בעבודת המחקר. כדי למשוך את התייר הצלייני-נוצרי יש לשפץ את דרכי הגישה למקומות הקדושים לדת הנוצרית ולמנף את שדה התעופה ברמת דוד כך שתיירים מחו"ל יגיעו ישירות לגליל. "יעד של אחוז אחד מסך התיירות הצליינית בעולם בשנת 2048 בגליל, הוא שווה ערך ל-1.5 מיליון תיירים בשנה", נכתב בעבודת המחקר. ולמרות שהגליל נחשב לאחד מאזורי הטיול המועדפים על הישראלים, הוא מהווה רק כ-10% מהלינות. כלומר, הישראלים נוסעים לטייל אבל לא נשארים לישון בגליל.

עבור העיר חיפה, בתנועת אור מציעים תרחיש שדומה לבאר שבע, כך שהעיר תמותג כבירת הבריאות הדיגיטלית בישראל - ענף שצובר תאוצה ועתיד לשנות את פני הרפואה. אפיק תעסוקתי נוסף בחיפה הוא קצב צמיחת המועסקים מהבית, תופעה שמאפיינת את העולם הדיגיטלי וממשיכה לצמוח בקצב של 4% בשנה, על-פי טאסק ותנועת אור. "יש להעלות את האטרקטיביות של הגליל בקרב העובדים מהבית", מאמינים באור, "כך ניתן יהיה להגדיל את מספר המועסקים בגליל במנותק ממשיכת מעסיקים".

חיפה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

וצפונה משם, ברמת הגולן, אומר פלמר, "בעבודה שאנחנו עושים בימים אלו על רמת הגולן עבור משרד השיכון אנחנו מבינים שהבעיה היא שאין מסה קריטית. חיים ברמת הגולן 50 אלף איש בשטח שהוא יותר מחמישה אחוז מהמדינה. רמת הגולן מבוססת על יישובים קהילתיים ואנחנו רוצים לשבור את התפיסה הזאת וטוענים שצריך להקים בה לפחות שני יישובים סמי-עירונים גדולים שיהיו המפתח לתעסוקה. העיר קצרין תקועה בגלל שטח אש, ולדעתנו ישראל יכולה להרשות לעצמה לשחרר אותו. צריך לחבר את קצרין לצפת ואפשר לעשות את זה באמצעי תחבורה מתקדמים ולחשוב אפילו על קפסולות שמשגרות אנשים".

"היינו מדינה עם דרך"

חדורי אמונה ומגובים במסקנות המחקר החלו פלמר וחבריו להתדפק גם על דלתות המדינה, "בחצי השנה האחרונה עשינו עשרות פגישות במשרדי ממשלה; במשרד האוצר, עם המועצה הלאומית לכלכלה, במשרד השיכון, במשרד לשוויון חברתי, עם נציבות המדינה, בשלטון המקומי ועוד. המדינה החלה להגיב יפה לעבודה של 2048, אנחנו מקבלים פידבקים, מעדכנים את החומרים ומוסיפים אינפורמציה חדשה".

איך היו התגובות?

"הגישה הרווחת כיום היא שההשקעות צריכות להיות באזור תל אביב שהיא מנוע הצמיחה היחיד של מדינת ישראל ולפריפריה צריך רק לעזור. באקדמיה נתקלנו בגישות אחרות, שהעולם עתיד להתרכז ב-600 ערים מרכזיות והשאר ביישובים שחיים ביחסי גומלין ולכן, בישראל מספיק תל אביב אחת ואין מקום לעוד מרכזים. מצד שני, אני שואל את המדינה והאקדמיה: מה תעשו עם 5 מיליון איש שלא יכולים להתגורר במרכז?"

סוגיית התכנון לטווח ארוך של המדינה מעסיקה מעט מדי אנשים בישראל. פרט לתנועת אור עוסק בנושא גם פרופ' שלמה חסון, ראש מרכז שאשא למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטה העברית, שנחשב לחלוץ הקריאה לתכנון אסטרטגי לטווח ארוך. לפני כארבע שנים החל חסון בגיבוש תוכנית עבודה בשם "ישראל 2048" בשיתוף גורמים נוספים והיא פורסמה לפני כשנתיים. בתחילת השבוע התקיים במרכז שאשא כנס בנושא חשיבה רב-תחומית לקראת שנת 2048, שעסק בנושאים שונים, ביניהם: גאופוליטיקה, הון אנושי, מדע, חברה ועוד. "את יודעת, כשקמה המדינה ידעו לתכנן מעולה לטווח ארוך", אומר חסון במבט לאחור, "תכננו את הערים, את אזורי התעשייה, שמורות הטבע והעבירו את המוביל הארצי. אני שואל את עצמי לאן זה נעלם. ישראל לא מתאפיינת בחשיבה ארוכת טווח ורק מגיבה במין כיבוי שרפות מתחכם".

למה זה קורה לדעתך?

"זאת בעיה מורכבת שקשורה במשילות וגיבוש דרך. שרים נבחרים בישראל לתקופה קצרה ולמי יש זמן לעשות חשיבה מעבר לשנתיים-שלוש. אין חזון מנחה ואין ערכים ברורים. הכל קצר ומיידי. כתוצאה מכך אנחנו חיים בלי תכנית שתדריך אותנו לאן הולכים. פעם היינו מדינה בדרך והיום אנחנו מדינה שמחפשת דרך".

מתי זה השתנה?

"אומרים ששנת 67' טרפה את הקלפים אבל אני מאתר את השינוי כבר בשנת 64'. משהו קרה שם, עוד לפני מלחמת ששת הימים, שהגניוס היהודי שהביא חשיבה לארץ עוד כשהם יושבים בוינה וחושבים איך תראה הארץ, הפסיק לחשוב לטווח רחוק. פתאום זה נגמר. משהו במעבר מהיישוב למדינה גומר את החלום".

אתה מסכים עם הרעיון שלפיו יש לפתח שלושה מוקדים מרכזיים בישראל?

"הייתי מעדן את זה. הגישה של המוקדים היא חשובה וטובה אבל לא מספיקה, כי יש אזורים מחוץ למוקדים. חיפה, למשל, לא משרתת את כל הגליל ובאר שבע לא משרתת את כל האוכלוסייה בדרום. לכן אני חושב שהקונספט התכנוני שצריך להחיל הוא רשת רב שכבתית כשרובד אחד הוא מטרופוליני ובנוסף יהיו מרכזים אזוריים בצפון ודרום שתהיה להם התייחסות גם לערי קצה. האתגר הגדול הוא לייצר מהלך משולב. כיום, המגזר הפרטי והחלק הארי של ההשקעות פונים בעיקר לתל אביב ובמידה פחותה לירושלים, באר שבע וחיפה. הממשלה לא נערכת מול זה והתכנון זורם יחד עם המגזר הפרטי. תוכנית משולבת טובה היא כזאת שמצד אחד עושה ניתוח אזורי בפריפריה ומצד שני מאפשרת צמיחה של תאגידים פרטיים במרכז. הצרה היא שאצלנו יש תפיסות קצה - זה או זה או זה".

הטענה היא שמושקעים כספים רבים בפריפריה. הם מושקעים במקומות הלא נכונים או שבגלל שאין חשיבה ארוכת טווח זה לא מאפשר לשנות מציאות?

"אני לא קונה את זה, ההוצאה הציבורית בפריפריה הולכת וקטנה ואם היא נעשית - זה בעיקר בדיור. אם רוצים להביא לצמיחה חייבים להגדיל ההוצאה הציבורית בפריפריה ולהשקיע בהון אנושי ובתשתיות פיזיות. אם את ההשקעה בדיור לא ילוו בתעסוקה, חינוך ושירותים - נחזור על אותן שגיאות שעשו עם עיירות הפיתוח בשנות החמישים. גם צפת וטבריה רוצות להיות ערים שצומחות, אבל אם בונים בהן מסה של יחידות דיור זולות, מי יגיע לשם? אוכלוסייה חלשה, ואז הן ישקעו עוד יותר".

תכנון לטווח ארוך?

האם חשיבה תכנונית לטווח ארוך היא תמיד רעיון טוב? בישראל נשמעים גם קולות אחרים, כפי שמבטאת פרופ' נורית אלפסי מהמחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון שמתנגדת לתרחיש שמציע שלוש מטרופולינים גדולות: "יש תחושה שכולם התייאשו מהקיים ורוצים לפתח משהו אחר אז מפנים את הגב לקיים. אני חושבת שמאוד חשוב להרים את הראש ולהסתכל לטווח ארוך אבל יש בעייתיות בתכנון שמתבצע בהנחה שאנחנו שולטים בכל הפרמטרים".

ואנחנו לא?

"אנחנו לא באמת שולטים ברצונות של אנשים. ההנחה שאפשר להחליט איפה אנשים יגורו ואיך המרחב יראה עוד 25 שנה היא הנחה מוטעית".

מה כן צריך לעשות?

"צריך לייצר כלים תכנונים בשביל להניע תהליכים. למשל, אין היום בישראל כלים מספיק טובים להתחדשות עירונית, פרט לתמ"א 38 שעובד בהצלחה מסוימת בעיקר במרכז. כשמסתכלים על חזון לטווח ארוך שבו באר שבע היא מטרופולין, אני טוענת שזאת אשליה בשליטה בעתיד, זאת טעות. מטרופולין יכולה לענות על הרבה בעיות, אם תתממש, וגם יכול להיות שבתהליך התכנון נגרום לבעיות חדשות".

יש ברירה אחרת? תל אביב לא יכולה להחזיק את כל המדינה.

"בספרות התכנון, מטרופלין תל אביב היא מטרופולין קטנה שלא מיצתה את עצמה כמו שמנסים להציג כיום בישראל שהיא צפופה וגולשת מעל יכולת הקיבול שלה. זה ממש לא המצב. אני לא רואה איך במרחב של מאה קילומטר מתל אביב צומחת מטרופולין אחרת שמצליחה להתחרות במטרופולין המרכזית. זה לא יקרה, כי האינרציה של המערכת העסקית והכלכלית היא לא דבר שאפשר להסיט אותו בהינף יד של ייעודי קרקע".

אז צריך להשאיר את תל אביב כמרכז הצמיחה?

"מרכזי העסקים של באר שבע וחיפה הם לחלוטין משניים ונשענים על המרכז העסקי של תל אביב, שהיא לא רק מרכז אזורי אלא גם השער שלנו לעולם. לצפות שתתפתח מטרופולין עם מוקד עסקי וכלכלי חשוב שתהיה שער לעולם זאת ציפייה לא ריאלית. ברגע שמציבים את היעד של המטרופולין מפספסים את היכולת להפוך את באר שבע לקומפקטית ויעילה".

ובהנחה שמשקיעים משאבים בפיתוח כלים תכנוניים טובים, מי ישלוט בהם? גם הם ידרשו למדיניות טווח ארוך.

"כדי להתמודד עם השאלה הזאת מכינים תוכנית מתאר כמו שהכינו לעיר באר שבע, אבל מה שקורה בפועל הוא שאותה מדינה שהכינה את התוכנית הזאת בעצמה פועלת כדי לסכל את המימוש שלה. על פי תוכנית המתאר של באר שבע, יש לצופף אותה פנימה ולרכז שירותים איכותיים סביב המוסדות הגדולים, אבל מסכלים את התוכנית הזאת עם תכניות לבניית צמודי קרקע וישובים חדשים מסביב לעיר. המדינה היא היזם הפרוע ביותר של השטח ולא מקשיבה לתוכניות לטווח ארוך שהיא בעצמה מייצרת".

זה מאפיין ערים נוספות בישראל?

"זה מאפיין ערים שבהן הקרקע היא של המדינה, כמו בבאר שבע. ולכן, רעיונות כמו תכנון לטווח ארוך של מטרופולין גדולה מכניסים דלק ליזמים הממשלתיים לפזר תשתיות, מה שמכביד על התושבים ומשלמי המסים. זאת תוצאה של תכנון לקוי לטווח ארוך, ולא היעדר שלו. כמו שלאדם יש תוכניות ארוכות טווח; ללמוד או לשנות עבודה זה נחמד וטוב, אבל הוא לא יחיה בסבל יומיומי עד שיגשים את החלומות האלה. כיום, אזור באר שבע סובל מתשתיות ירודות, כי העיר נשענת על ההבטחה שבעוד 30 שנה הם יהיו מטרופולין".

"אני שמח שהאסימון מתחיל לרדת לגבי חשיבות התכנון הלאומי לטווח ארוך", מסכם העתידן פרופ' דוד פסיג ומציע כיוון מחשבה נוסף: "עד לפני כעשור אנשים לא הבינו במנהל התכנון את גודל האתגר שעומד בפני מדינת ישראל. עד עכשיו תכננו חומש קדימה, ועכשיו כולם מדברים על 30 שנה קדימה אבל גם זה לא מספיק. לדעתי, צריך לתכנן את המדינה למאה שנה קדימה, כדי שישראל לא תהיה מומבאי ולא תהפוך למדינה צפופה וסתומה עם בעיות גדולות".

מה אפשר לעשות כדי למנוע תרחיש עתידי כזה?

"להבין שישראל זאת לא מדינה, אלא מדינת עיר. הקונספט הזה של מדינת עיר היא פרדיגמה שונה לחלוטין שדורשת תכנון מסוג אחר, מדינת עיר מתוכננת כמו עיר אחת גדולה. כרגע מתייחסים לישראל כאל מדינה עם שישה מחוזות, אבל בכל מקום בעולם מדינה בגודל של ישראל היא עיר. זה משנה את התכנון לטווח ארוך: למשל, כשעושים תכנון תחבורתי במדינת עיר חושבים איך יגיע האזרח מראש הנקרה לאילת ולא איך הוא יגיע מראש הנקרה לחיפה".

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות