גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ספר בגליל מדגים: כך יחונכו ילדי העתיד

יום הלימודים מתחיל ב-9:00 ונגמר ב-15:00, אין צלצולים, ציונים, נוסחאות על הלוח או שולחנות שמסודרים בטור ● הכירו את בית הספר דרור גליל שמשקיף על נוף פסטורלי לכנרת ומבקש לשנות את מקומו של בית הספר בחברה ● ישראל 2048, פרויקט מיוחד

בית ספר דרור גליל / צילום: עילם גל משעול
בית ספר דרור גליל / צילום: עילם גל משעול

בספרו "פדגוגיה של מדוכאים" מתאר המחנך פאולו פריירה כיצד המערכת הבית ספרית מפספסת את ייעודה החינוכי והאנושי לפתח את הידע והסקרנות של התלמידים. פריירה, שהיה פעיל במיוחד במחצית השנייה של המאה הקודמת בברזיל, לא תיאר תמונת מצב באזור גיאוגרפי מסוים או בתקופה היסטורית מסוימת, אלא תיאר את "השיטה" שלפיה פועל הרוב המוחלט של בתי הספר, לטענתו. הוא קרא לשיטה הזו "החינוך הבנקאי".

לכל הכתבות בפרויקט ישראל 2048

פריירה תיאר את בית הספר כמקום מפגש בין שני קצוות - המדכאים והמדוכאים. סך הפעולה החינוכית, על-פי פריירה, הוא תהליך "הפקדת" ידע במוחם של התלמידים. תפקידו של המורה, הסביר, "הוא 'למלא' את ראשי התלמידים בתכני תוכנית הלימודים שלו... ומה שחמור אף יותר, הוא הופך אותם ל'כלי קיבול' שעל המורה למלאם בתוכן... כך הופך החינוך לפעולת 'הפקדה'... זו תפיסת הבנקאות בחינוך, שעל-פיה תחום הפעולה של התלמיד מאפשר לו אך ורק לקבל, למיין ולאחסן את ידע שקיבל".

הגישה הזו זה לא כל-כך מפתיעה כשלוקחים בחשבון שבתי הספר נולדו כתוצאה ובדמותה של המהפכה התעשייתית במאה ה-18. היסודות של בית הספר התבססו על אותם ערכים וקודי התנהגות של המפעל - השימוש בצלצול הפעמון, יחסי המרות בין העובדים למעסיקים, מערכת השעות, המבנה הפיזי שדמה למפעל, וכמובן החלוקה ל"מקצועות" ששאולה מהפס הנע - הבסיס של המפעל המודרני מבוסס הקיטור. אם מוסיפים לזה את הכינוי השגור שבית הספר "זכה" לו - בית חרושת לציונים - התמונה שמצטיירת די בהירה.

זה אפילו עוד יותר לא מפתיע כשלומדים שהיסטורית בתי הספר באו לפתור שתי בעיות יסוד שנוצרו כתוצאה מהמהפכה התעשייתית: הזמן הפנוי שנוצר לילדים בעקבות תהליכי העיור המואצים שהביאו לשינויים של כל דפוסי החיים כפי שהאנושות הכירה אותם עד אותו הרגע, ובהם המעבר ההמוני של בני האדם מהכפר אל העיר ויציאתם של שני ההורים לעבודה במפעל במקום עבודה משותפת של כל המשפחה בשדה, או למשל בנגרייה שמוקמה בבית. והשנייה, הכנת הדור הצעיר לקראת כניסה לעולם העבודה ברגע שהדבר יתאפשר - כלומר, הטמעה של הקודים של המפעל בפרט והקפיטליזם בכלל.

בתי הספר קפאו על יסודותיהם

מול החינוך הבנקאי הציב פריירה שיטה אחרת - חינוך "מציב בעיות" שעוסק בחשיפה מתמדת של המציאות תוך דו-שיח אמיתי בין התלמידים לבין עצמם ובין המחנכים לתלמידים. "התלמידים יעמדו יותר ויותר בפני בעיות הנוגעות להם, ולכן תגבר תחושתם כי לפניהם אתגר ועליהם להיענות לו... היענותם לאתגר זה מעוררת אתגרים חדשים ובעקבותיהם תובנות חדשות", הוא כתב. אבל הדבר המדהים באמת הוא שלאורך כמאתיים שנה בתי הספר כמעט ולא השתנו. היסודות נותרו ללא שינוי מהותי גם כשהצלצול כבר לא מטרטר כמו צלצול הפעמון במפעל, ואפילו כשנוצרו אלטרנטיבות חינוכיות כדוגמת בתי הספר הדמוקרטיים והאנתרופוסופיים - שכן הן תופעות שוליים זניחות מבחינה מספרית.

בתי הספר קפאו על יסודותיהם, וכל זאת בזמן שמתחוללת בעולם מהפכת מידע: המחשב האישי נכנס לכל בית כמעט בעולם המערבי, רשת האינטרנט נולדה והביאה עמה בשורות חסרות תקדים של שינוי וידע אינסופי, וכמובן הסמארטפונים שמאפשרים לכל אדם לדעת כל דבר בכל רגע נתון. כל ההתפתחויות האלו ייתרו במובנים רבים את הזיכרון, הידע ושיטות השינון שהמערכת הבית ספרית מבוססת עליהן.

אז מה בכל זאת תפקידו של בית הספר בהכנת בני נוער לעולם המחר? דוח הבנק העולמי, "לקראת פתרון לתעסוקת צעירים" מאוקטובר 2015, צופה כי בעשור הקרוב 60% מהצעירים בגילאי 15-29 יהיו מובטלים. שינויים מרחיקי לכת בעולם העבודה יעלימו כמחצית מהמקצועות המוכרים כיום. בדוח נכתב, בין היתר: "אנחנו יודעים ששוק העבודה משתנה. המעסיקים דורשים מגוון יכולות וכישורים השונים ממה שמלמדים את בני הנוער היום. ובעוד שאנו יודעים כי מקומות העבודה בחלק נרחב מהכלכלה העולמית נהיים יותר גמישים ופחות קבועים, איננו יודעים כיצד מגמה זו תשפיע על הכישורים שאנשים צעירים יצטרכו בשוק העבודה החדש או על איכות המשרות שתהיינה נגישות להם".

"תהליך הלמידה לא מבוסס על ציונים"

מתוך ניסיון להתמודד עם אותן הבעיות שהבנק העולמי מתריע עליהן מהפן התעסוקתי, ושמחנכים כמו פריירה לצד אנשי רוח ואקדמיה מצביעים עליהן מהפן החינוכי-הומניסטי כבר עשרות שנים, הוקם לפני שנתיים "דרור גליל - בית הספר למקצועות המחר", בלבו של קיבוץ רביד של תנועת דרור ישראל, הממוקם מספר קילומטרים מעל צומת גולני ומשקיף על נוף פסטורלי שכולל את הכנרת והר ארבל. "זהו בית ספר ראשון מסוגו", מספרת ענבל רון, מנכ"לית דרור בתי חינוך, רשת שמתמחה בפדגוגיה חברתית מתקדמת ומפעילה בתי ספר, פנימיות ומועדוני למידה. "אנו צופים שבעקבותיו יתפתח זרם רחב של בתי ספר שיתמודדו עם אתגרים חברתיים גדולים דרך פיתוח טכנולוגיות חדשות, שצפויים לשנות את מקומו ותפקידו של בית הספר בחברה".

בית הספר כולל מספר מגמות וחדרי מעבדות לא שגרתיים, ובהן מגמת ייצור דיגיטלי בשם "טכנולוגיה משפרת חיים". המגמה כוללת מעבדות שמאוכלסות במדפסות תלת-ממד, מכונות חיתוך בלייזר, מכונות לכרסום דיגיטלי במגוון חומרים, ציוד אלקטרוניקה ומחשוב מתקדם ועוד. באמצעות המכשור ניתן לייצר כמעט כל דבר שעולה על הדעת - החל בהדפסה וייצור של בית חכם מונחה חיישנים מחומרים מתקדמים עם מערכות מובנות ייצור אנרגיה ומזון, וכלה בפרוטזה זולה ומותאמת אישית. מגמה נוספת היא "אקו-חקלאות" שמתמודדת עם הבעיות של חקלאות המחר, ובקרוב תיפתח מגמת "בניית המחר", שבה המיקוד יהיה בניסיון להצמיח פתרונות לבנייה ירוקה מתקדמת וזולה יותר.

יום הלימודים בבית הספר מתחיל ב-9:00 בבוקר ומסתיים ב-15:00. אין צלצולים והשיעורים אינם מחלוקים לשעות נוקשות. השעה הראשונה מוקדשת לשיחה בכיתות בנושאי אקטואליה ואירועים חברתיים שונים. שאר היום מוקדש לתהליכי למידה מעמיקים. שלושה ימים בשבוע מוקדשים למגמות, וביתר הימים לומדים בבית הספר מגמות עיוניות - שפה, מתמטיקה, אנגלית וכן "אדם וחברה". אלא שבשונה מרוב בתי הספר שבהם מרכז הכובד הוא הלוח והמורה ובהם הכיסאות והשולחנות מסודרים בטורים, כאן לומדים בקבוצות עבודה, בכיתות, במעבדה ובגינה לפי הצורך.

"בדרך-כלל", מוסיפה רון, "מטרת הלמידה בבתי הספר היא לתאר את המציאות הקיימת. כלומר, לומדים ומשננים את תחומי הדעת השונים בכדי לדעת ולהכיר את העולם הקיים: היסטוריה, ספרות, מתמטיקה, אזרחות ועוד, אלא שהעולם עובר יותר ללמידה בינתחומית שמחוברת כמה שיותר למציאות שהיא מורכבת ולא מחולקת. ולכן, לתפיסתנו, החלוקה המסורתית למקצועות היא דבר שלאו דווקא תורם ללמידה".

"דרור גליל" הוא בי"ס בפיקוח משרד העבודה אשר מפעיל 63 בתי ספר מקצועיים הפועלים בשיטה הדואלית הנפוצה במדינות המתועשות באירופה, שיטה של לימודי מקצוע לצד לימודים עיוניים ועבודה בשכר כבר בגיל תיכון.

ומה לגבי ציונים?

"תהליך הלמידה לא מבוסס על מבחנים וציונים. במסגרת העבודה על הפרויקט מתרחשים תהליכי הערכה המשקפים את ההתקדמות בלמידה. איך תלמיד יודע אם הוא באמת למד ומה הוא למד? תוצר הפרויקט הוא אמת המידה. אם הוא הגדיר בעיה והציע לה פתרון, למד היבטים שונים הקשורים בבעיה ובפתרון ולבסוף יצר תוצר שמתמודד עם הבעיה - אז הוא למד באמת. אצלנו תהליך הלמידה הוא העניין. ציון לא יכול לשקף את כל זה".

ואם כל זה נשמע לכם מוזר, הזוי או מתאים רק למסגרות קטנות, שווה להפנות מבט צפונה אל עבר פינלנד שמערכת החינוך שלה נחשבת על-פי מדדים בינלאומיים לאחת המערכות הטובות וההישגיות בעולם - וכל זאת אחרי שביטלו את ההקבצות, הפחיתו את כמות המבחנים ועד כיתה ה' התלמידים לא מקבלים ציונים. אבל הרפורמה המשמעותית ביותר נעשתה שם רק לאחרונה - ביטול הלמידה לפי מקצועות ומעבר ללימוד בינתחומי.

מערכת החינוך בבירה הלסינקי כבר פועלת באופן הזה, ועד 2020 כל בתי הספר בפינלנד יעברו את השינוי המבני הזה. "בתי ספר מלמדים באופן מיושן שהתאים לשנת 1900", אמרה לאחרונה ראשת תחום החינוך בהלסינקי, פרופ' מריו קילונן, "אבל הצרכים של אותם ימים אינם דומים לאלה של היום ואנו צריכים להתאים את בתי הספר למאה ה-21. לכן, במקום מקצועות נפרדים, התלמידים שלנו לומדים תופעות ואירועים שהתרחשו". כך לדוגמה, היא מספרת, בשיטה שלנו "מלחמת העולם השנייה נלמדת מזוויות רבות: היסטורית, גיאוגרפית וכן מבחינה מתמטית. דוגמה אחרת היא קורס 'עבודה בבית קפה' שמאפשר לתלמידים ללמוד שפות זרות, כלכלה, ומעניק להם כישורים חברתיים".

לייצר עניין בתוכן שנלמד ולהתחבר למציאות

יהודה דוולצקי, 37, מרכז את מגמת "טכנולוגיה משפרת חיים" ומגדיר עצמו כ"מורה-מייקר". "הרעיון של מייקר (MAKER) זה תפיסה שאומרת שאנחנו חיים בעולם יצרני ולא צרכני. הטכנולוגיה המשוכללת מאפשרת לנו להשתמש בכלים רבים לענות על הרבה מאוד אתגרים של היומיום".

אוקיי, אבל איך זה קשור לחינוך?

"אמרנו לעצמנו למה שגם התלמידים לא ילמדו ככה? במקום ללמוד בכיתה על החוקים הפיזיקליים, בואו תלמדו את הדברים מתוך תהליך יצירה. חשוב להבין שזה אופן נוסף של כלים ותפיסות פדגוגיות לצדך - העניין זה לא רק העבודה עם המכונה אלא להבין מה אפשר לעשות עם זה ואיך מקדמים את החברה. אגב, אוניברסיטת סטנפורד בארה"ב היא החלוצה של המייקרים בחינוך. מדפסות תלת-ממד בבתי ספר בארה"ב זה כבר לא דבר נדיר".

ואכן, התלמידים נדרשים למצוא פרויקטים שמציגים בעיות יומיומיות מורכבות ואז לפתור אותן. כך, מאמין הצוות החינוכי, ניתן לחנך את הנוער באופן שקושר אותו למציאות ומייצר עניין בתוכן שנלמד, בניגוד למערך שיעורים רגיל שמנותק רוב הזמן מהוויית החיים של התלמיד. למשל, בניסיון למצוא פתרון לילדים שאינם יכולים להשתמש במחשב בשל מגבלה פיזית, המציאו תלמידי המגמה את "קונסולת איזי-פיזי", שמאפשרת להם להתגבר על נכותם באמצעות מערכת לחצנים מונגשת אישית לכל אחד, לפי הבעיה הספציפית שלו. על המצאה זו זכו תלמידי דרור גליל בתחרות ארצית של סטארט-אפים חברתיים לנוער בתוכנית שותפי NFTE ישראל.

עידו ממן משכבת י"א שלקח חלק בפיתוח ההמצאה הזו, מספר שבהתחלה פחד ללכת לבית ספר "מוזר" שכזה. "די חששתי בהתחלה שזה ייראה בדיוק כמו בית הספר הקודם שלי בכרמיאל, אבל גיליתי שהשיטה מתאימה לי", הוא אומר, "אתה מרגיש שצריך לפתוח את הראש, שצריך יצירתיות ואתה מקבל ככה הרבה מיומנויות". לדבריו, "אנשים חושבים שזה שאין הרבה ציונים ומבחנים הופך את בית הספר לפחות רציני, אבל זה לא הסיפור. יש אצלנו שיטת הערכה אחרת שבה התלמיד הוא לא רק מספר או ציון. במקום זה, כל מה שעשית בדרך חשוב".

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"