גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות במטבעות מרמזות שהזעזוע בשוק המניות מתפשט

עלייה במתחים הגיאופוליטיים ומלחמת הסחר המתפתחת סין לארה"ב משפיעות על שוקי המט"ח שהיו יציבים עד כה

מט"ח / צילום: Shutterstock
מט"ח / צילום: Shutterstock

מטבעות של מדינות שונות, כמו רוסיה, הונג קונג וקזחסטן ירדו בשבוע שעבר, ובעיני כמה משקיעים זה היה סימן לכך שהתנודתיות הגיאופוליטית שפקדה את המניות בארה"ב מתרחבת לשווקים נוספים.

הדולר של הונג קונג הגיע לרמת השפל במסגרת הסכם ההצמדה שלו לדולר האמריקאי, שקיימת כבר יותר מ-30 שנה, והרשות המוניטרית בעיר נאלצה להתערב ולהגן עליו. הרובל הרוסי ירד על רקע העיצומים המוגברים של ארה"ב נגד רוסיה, והציפייה למתקפת הטילים בסוריה. ירידת הרובל גרמה לירידת הטנג בקזחסטן. הירידות הללו באו על רקע שבוע שקט יחסית בשווקים אחרים, שבו עלה מדד המניות דאו ג'ונס כמעט ב-2% ושער הדולר האמריקאי כמעט לא השתנה מול סל מטבעות.

מערבולת מטבע

שוקי המט"ח היו יציבים השנה, וייתכן שהמשקיעים אינם ערוכים למעברים עולמיים גדולים, כולל הידוק המדיניות המוניטרית בכלכלות הגדולות ביותר בעולם, שתאיים על גאות בשווקים המתעוררים שנמשכת זה כמה שנים.

דוברי ארה"ב, צרפת ובריטניה מסרו שאין לפי שעה תוכניות להתקפות נוספות על מתקנים בסוריה לאחר ההתקפה בסוף השבוע, אך המתחים בין ארה"ב לרוסיה גוברים, וייתכן שהם יחדירו עוד תנודתיות לנכסים בשווקים מתעוררים ולמחירי נפט וסחורות נוספות שהמדינות הללו מייצאות.

כאשר מתחים גיאופוליטיים מתגברים, משקיעי מט"ח נוטים לסגור החזקות במטבעות של שווקים מתעוררים, ולעבור למטבעות שנחשבים בטוחים, כמו הין היפני.

כמה משקיעים ואנליסטים חוששים ששוק המט"ח יהפוך לזירה הבאה במלחמת הסחר המתפתחת בין ארה"ב לסין. היואן הסיני היה עד כה חסין לסכסוך המסחרי, אבל אנליסטים חוששים שעלייה נוספת במפלס המתיחות תגרור כלפי מטה את היואן ומגוון רחב של מטבעות אסיאניים.

מדד של בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס שעוקב אחרי תנודתיות צפויה במטבעות העולם המתעורר עלה בשבוע שעבר לרמתו הגבוהה ביותר מאז הירידות בשוקי המניות של פברואר. מדד אחר של בנק זה למטבעות החשובים, כמו הדולר והאירו, המשיך לרדת, ואותת בכך שהתנודתיות מתמקדת במטבעות הרגישים יותר של המדינות המתפתחות והמתעוררות.

משקיעים אומרים שהאיום העיקרי על יציבות שוק המט"ח העולמי הוא סכסוך הסחר בין ארה"ב לסין. על אף שהמתחים הוקלו מתחילת חודש זה, כאשר שתי הכלכלות הגדולות בעולם איימו להטיל מכסים על יבוא בהיקף עשרות מיליארדי דולרים מהמדינה האחרת, לא רבים מניחים שהשקט יישמר.

כמה משקיעים חוששים שסין תגיב על מדיניות המגננה הכלכלית של ממשל טראמפ בפיחות המטבע שלה, שעלה בשנה האחרונה ב-10% מול הדולר.

"אם סין תאותת שהיא מעוניינת להחליש את היואן, זו דרך יעילה למדי לקזז כל הישג מסחרי שארה"ב עשויה להשיג דרך מכסים", אמר ברד סטסר, עמית מחקר בכיר במועצה האמריקאית ליחסי חוץ.

מטבעות שרגישים לפיחות של היואן סיני הם הוון הדרום קוריאני, הדולר של סינגפור והבאט של תאילנד, וכן מטבעות של מדינות נוספות באסיה שתלויות ביצוא, לפי אנליסטים.

פרופ' אסוואר פרסאד למדיניות מסחרית באוניברסיטת קורנל אמר שכל מאמץ לפחת את היואן עלול להסב לסין נזק יותר מאשר תועלת. פיחות היואן ב-2015 הצית מימושים בשוקי ההון ברחבי העולם, ובריחת הון מסין, שהרשויות הוציאו כטריליון דולר מיתרות המט"ח של המדינה כדי לעצור.

"פיחות יהיה כלי שיפגע בסין הרבה יותר מאשר בארה"ב", אמר פראסד. "הוא באמת יחזיר את הסינים לאחור במונחים של מה שהם מנסים להשיג עם פתיחת שוקי ההון".

העלייה במתיחויות הסחר והגיאופוליטיקה בעולם פוגעת במטבעות נוספים. הרובל הרוסי איבד בשבוע שעבר 6.8% מערכו מול הדולר, אחרי שממשל טראמפ הודיע על עיצומים חדשים נגד אישי ממשל רוסים ואוליגרכים. הטנג הקזחי ירד ב-3.2% מול הדולר, מחשש שירידת הרובל תפגע ביצוא הקזחי לרוסיה.

הלירה הטורקית ירדה בשבוע שעבר ב-1.3% כאשר התנודתיות בשוקי המט"ח המתעוררים חידדה את חששות המשקיעים ממצבה הכלכלי של מדינה זו.

הירידות הללו הן תפנית מחודשים רבים של עליות לשיאים רב-שנתיים בבורסות ובמטבעות של המדינות המתעוררות, כאשר המשקיעים המעיטו מחשיבות מחלוקות הסחר והפוליטיקה, והתמקדו בצמיחה הכלכלית החזקה במדינות הללו. מדד MSCI של מטבעות המדינות המתעוררות עלה השנה בכ-2%, ומדד המניות בעולם המתעורר עלה ב-1%. לשם השוואה, מדדי 500 S&Pוסטוקס אירופה ירדו ב-0.7% וב-2.6% בהתאמה.

קפיצה בתנודתיות עלולה גם להפעיל לחץ על מדינות שהמטבעות שלהן נשארו צמודים לדולר, כמו סעודיה וקטאר. מטבעות צמודים נסחרים בדרך כלל רק בשער מסוים או בטווח שערים צר. תנודתיות עלולה להקשות את השמירה על השערים הרצויים הללו, מפני שגורמים נוספים כמו כניסה ויציאה של הון מהמדינה משפיעים על שער המטבע שלה.

מדינות מתפתחות רבות הצמידו את המטבעות לדולר לפני עשרות שנים, כדי לבודד את עצמן מתנודתיות. אבל עליית הדולר בשנים 2011-2016 וקריסת מחירי סחורות (קומודיטיז) רבות אילצו מדינות רבות לוותר על ההצמדה, שהפכה יקרה מדי לתחזוק.

ב-2014, הבנק המרכזי של רוסיה החל לנקוט צעדים לשחרור הרובל למסחר חופשי, כאשר כלכלת רוסיה נקלעה לקשיים. מדינות כמו ניגריה, מצרים וקזחסטן נטשו או רופפו לאחרונה את קשריהן לדולר.

"הצמדות לא מצליחות בשוק תנודתי", אמר מארק מקורמיק, ראש יחידת המט"ח בצפון אמריקה בחברת ניירות הערך TD סקיוריטיז. כאשר השווקים פחות יציבים, "ההצמדות עומדות בפני אתגר", לדבריו.

עוד כתבות

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ