גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל קופאס: "יש תחרות מספקת בשוק הביטוח בישראל"

מנכ"ל חברת ביטוח האשראי הקטנה והצעירה קופאס, שכבר מחזיקה בכ-11% מהשוק שבו היא פועלת בארץ, אופטימי לגבי ישראל, ומספר: "בתחילה הופתעתי לראות עד כמה השוק פה ללא שחקנים בינלאומיים, בביטוח ובבנקים"

שוק הביטוח בישראל הוא שוק ישראלי מאוד. פעם היו בישראל שתי קבוצות ביטוח בינלאומיות, מהגדולות בעולם, שפעלו פה: AIG, בחברה שנושאת את שמה, וג'נרלי, ששלטה במגדל.

בסוף 2012 ג'נרלי יצאה מפה, ובכל זאת, כיום עדיין יש שתי חברות בינלאומיות שפועלות פה ישירות ובשמן, ושולטות בפעילותן בארץ, האחת מוכרת לכולם, והשנייה היא קופאס (Coface), חברת ביטוחי האשראי מהגדולות ביותר בעולם, שנכנסה לפה לפני שנים אחדות, וכבר מחזיקה בנתח שוק דו-ספרתי. מי שמנהל אותה מאז הקמתה הוא כרמינה מנדולה, שבריאיון ל"גלובס" מסמן שהוא עדיין רחוק מלמצות את מה שהוא רוצה עבורה.

פעילותה של קופאס העולמית בארץ החלה בתחילת 2015, והיא הצטרפה כשחקנית שלישית לשוק ביטוחי האשראי לטווח קצר בישראל, נוסף על בססח וכלל ביטוח אשראי. הקבוצה העולמית פתחה באותו זמן פעילויות גם בקולומביה ובמרוקו. "קודם לישראל עבדתי כמנהל הכספים באזור אפריקה, המזרח התיכון ואגן הים התיכון בקופאס, מהמטה במילאן", אומר מנדולה בראיון ל"גלובס", ומוסיף: "קופאס היא חברה בינלאומית שמחולקת לכמה אזורים.

"אחד הפרויקטים שעליהם הייתי אחראי הייתה הבדיקה להיכנס בתחום ביטוח האשראי למדינות נוספות. אחת המדינות הייתה מרוקו, שם הקמתי את הפעילות ב-2013. אז גרתי לבדי בקזבלנקה לחצי שנה, על מנת להוציא את הפעילות לדרך.

"לאחר מכן שבתי למילאן, וכעבור כמה חודשים התחלתי לבדוק אם להקים פעילות בישראל. מדוע ישראל? לישראל יש צמיחה מרשימה בתמ"ג, יש כלכלה מגוונת ופעילות יצוא משמעותית. לכן באתי לתקופה של כחצי שנה לשבוע מדי חודש, החל מהמחצית השנייה של 2013, כדי ללמוד את השוק, את הלקוחות ועוד.

"לאחר מכן ניסחתי תוכנית עסקית שאושרה על-ידי הקבוצה באפריל 2014. ביולי אותה שנה באתי לפה עם משפחתי, ומאז אני כאן. עשיתי את הרילוקיישן במהלך המבצע בעזה, והאזעקה הראשונה בתל אביב תפסה אותי באחד מבתי המלון בעיר, ולפתע ראיתי רבים רצים מהחוף לכיוון אחד. זה היה נראה לי מוזר, פניתי למלצר ושאלתי אם זה מה שאני חושב שזה, והוא אמר לי שעליי למצוא מחסה. אז הייתי עוד בלי משפחתי. זה לא היה הלם עבורי, כי חשתי בטוח כל הזמן".

ביטוח אשראי לעסקים נועד להגן על העסק המקומי מפשיטת רגל או הפסד בגין אי קבלת תשלום מלקוחות בארץ או בחו"ל מכל מיני סיבות. קופאס היא קבוצת ביטוח האשראי השנייה בגודלה בעולם במונחי פרמיות, "ובעלת הנוכחות הכי גדולה בעולם, מאחר שאנו מספקים כיסוי ביטוחי ביותר מ-200 מדינות", אומר מנדולה.

שתי הגדולות האחרות הן היולר הרמס, הגדולה בעולם, והשלישית בגודלה - אטרדיוס, ששתיהן גם מחזיקות בנוכחות בישראל; לראשונה יש שותפות עם הראל הישראלית בבססח שהוקמה בשנת 1957, והשנייה מחזיקה בחמישית ממניות כלל ביטוח אשראי, שבשליטת כלל ביטוח שהוקמה ב-1981. אגב, ככל הידוע אטרדיוס פועלת בכמה חוזים ישירות בישראל, לא דרך כלל ביטוח אשראי, וגם AIG העולמית עובדת בקטן מאוד בתחום זה עם חברות בישראל.

השוק הישראלי מתחלק בין שלוש החברות. מדובר בשוק גדל, שחווה צניחה אדירה בפרמיות בשנת 2014 - אז הפרמיות ירדו מכמעט 240 מיליון שקל לכ-219 מיליון שקל, על פי הערכות, כנראה בגלל שבססח איבדה את כיל לאטרדיוס העולמית. מאז כניסתה של קופאס, השוק חזר לגודל שלו מלפני 2014, והיום הוא מסתכם ביותר מ-240 מיליון שקל. "תרמנו רבות להגדלת השוק הזה בישראל", אומר מנדולה, ששב ומדגיש כי "יש לקוחות חדשים שלא בוטחו קודם בביטוח אשראי".

כבר יש לך נתח שוק של 10.6%.

"התוצאות התפעוליות שלנו חיוביות, אך בשורה התחתונה אנו עדיין בדרך לשם, משום שטרם הגענו לגודל הנדרש. אנו עולים על התוכניות המוקדמות; אני מקדים בשנה את התוכנית העסקית שאני בניתי. נתח השוק שלנו אף גבוה מ-10.6% כעת, בסביבות 12%. אין ספק שהשוק הישראלי חיכה לשחקן שלישי בשוק ביטוחי האשראי, והכניסה של קופאס ענתה על ביקוש בשוק. הכניסה שלנו לשוק הגדילה אותו".

מה היעד שלכם?

"אנו רוצים לגדול, ככל שנוכל להשיג. זה שוק פתוח, ויש חברות רבות שלא מבוטחות בביטוח אשראי. זה לא אוקיינוס כחול, אבל יש פוטנציאל. השוק הזה היה של שתי חברות, שרצו לשמור על הדובדבן שבקצפת, והיו חברות עסקיות רבות שלא קיבלו מענה. אנו מכוונים לחברות הללו. אנו מעוניינים בחברות קטנות ובינוניות, עם מחזור של 20 מיליון שקל עד 100 מיליון שקל. מעל לרף הזה זה לא שוק המטרה שלנו כעת. זה לא שאיננו מעוניינים בזה כמו שזה לא בפוקוס שלנו כעת".

אתה נותן מחירי רצפה כדי לצמוח?

"אנו לא נותנים מחירים נמוכים. כלל וכלל לא. המטרה שלנו היא שירות טוב וכיסוי טוב ונרחב".

באילו סקטורים אתה מתמחה?

"אנו עובדים עם כל הסקטורים. אין סקטור מסוים שאיני עובד עימו".

מה אתה אומר על בססח ועל כלל ביטוח אשראי?

"איני מדבר על המתחרים".

ומה דעתך על שוק הביטוח בישראל?

"זה שוק מפוזר ומגוון, עם חמש-שש חברות גדולות ועוד כשבע-שמונה חברות נוספות. יש תחרות מספקת בשוק הביטוח בישראל להבנתי. בתחילה הופתעתי לראות עד כמה השוק פה ללא שחקנים בינלאומיים, בביטוח ובבנקים".

קופאס תישאר בארץ לטווח ארוך?

"לעד. זו מחויבות של הקבוצה, שבאה לפה כדי להישאר פה".

מה דעתך על מצב הכלכלה בישראל?

"הכלכלה הישראלית מעניינת מאוד. היא צומחת כל הזמן בשיעור גבוה, וכל הסקטורים גדלים. אנו גם רואים גידול במחזורים של החברות העסקיות, ויש פעילויות וחברות חדשים, ומוצרים חדשים, ושירותים חדשים, וזו באמת כלכלה מאוד מעניינת".

איך ישראל נתפסת היום אצל קופאס בעולם?

"בהיבט הגיאופוליטי, ישראל תמיד נראית אותו דבר. המצב הגיאופוליטי תמיד מעניין, אך הקונפליקט בין ישראל לפלסטין צפוי להימשך עוד שנים, כך שיש איום, אך אפשר להמשיך ולחיות איתו, כפי שהיה עד כה. כלומר, יש נקודה שחורה אך ניתן לחיות עימה".

אילו סקטורים מסוכנים יותר במשק הישראלי?

"הסקטורים המסוכנים בישראל הם בנייה וקבלנות, אופנה ובתי עסק של קמעונות, מוצרי אלקטרוניקה ואביזרי סלולר. אני מעריך שנראה עוד פשיטות רגל, במיוחד בתחום האופנה".

כמה שנים אתה גר בישראל?

"כמעט ארבע שנים. אני אוהב את ישראל ואני חושב מה עליי לעשות כדי להישאר פה. אעשה הכל כדי להישאר כאן, חוץ מלהתגייר. מבחינתי אשאר מנכ"ל קופאס ישראל ככל שאדרש, אני אוהב זאת. אני מעורב במספר פרויקטים ברמת הקבוצה, אך תפקידי הוא מנכ"ל הפעילות בישראל".

ביקשת אזרחות פה?

"לא, אבל אני חושב על כך. אבדוק את האפשרויות". 

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה: "לבנקים יש אחריות לרווחה הכלכלית של הציבור, יש מקום לדירקטיבה מצד הפיקוח שתקדם זאת"

מנכ"ל וואן זירו אמר בכנס TECH IL של גלובס, כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציואקונומי שלהם ● על הבנק עצמו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות