גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתגרו את "הכול כרגיל"

למה חשוב להתאמץ להפסיק לעשות דברים באופן אוטומטי, ואיך זה ישרת אותנו בעבודה?

רובוט, אילוסטרציה / צילום: שאטרסטוק
רובוט, אילוסטרציה / צילום: שאטרסטוק

הרעיון לחגוג את ל"ג בעומר בכיתה של בני בלי להדליק מדורה, כדי להימנע מפגיעה בסביבה, עורר התנגדויות מצד הורים שטענו כי "ל"ג בעומר בלי מדורה זה לא ל"ג בעומר". ואני תהיתי: האומנם?

טייס אוטומטי - Off

הרגלים, מטיבם, מתמקדים בנקודת זמן שחוזרת על עצמה, כשהתנאים להיווצרותם מוכרים וחוזרים על עצמם. ל"ג בעומר, למשל, מופיע בלוח השנה באותה תקופה, וכבר אחרי יום העצמאות יש כאלה שיכולים להריח אותו מתקרב.

זה נוח, כשם שיום העבודה השגרתי נוח: אנחנו מנוסים במה שאנחנו עושים, משימות רבות אוטומטיות, הממונים כבר יודעים למה לצפות ומתי. למעשה, רוב הפעילות שלנו במהלך היומיום היא אוטומטית, כמעט לא מודעת, ולכן לא מצריכה מאמץ רב ומוטיבציה מוגברת. אז למה לשנות?

ראשית, משום ששינוי הרגלים מעורר יצירת קשרים חדשים במוח, מגביר יצירתיות, ויכול להניב פירות שאפילו לא חשבנו שקיימים.

שנית, בשביל להרחיב את הדעת. הצורך לחדש כשלעצמו גורם לנו לצאת מגבולותינו הברורים, לחקור את סביבתנו, ולהתעניין בדרכים אחרות, אפילו רק לשם התנסות חד-פעמית: איך פועלים אחרת אנשים אחרים? מה אפשר ללמוד מהם? לאילו תוצאות אפשר להגיע בדרך שלהם? אולי דרכם נלמד טכניקות חדשות שלא התנסינו בהן? אולי נרגיש אחרת (טוב יותר)?

ארגון בסימן שינוי

בספרו "כוחו של הרגל" מסביר דוהיג כי 45% ממעשינו נובעים מהרגלים. באחד מהראיונות שנעשו עימו הסביר: "כשמדענים החלו ללמוד על הנוירולוגיה העומדת מאחורי היווצרותו של הרגל, הם מצאו שאנשים משתמשים בקליפה הפרה-פרונטלית של המוח כדי לקבל החלטות - חלק יחסית 'צעיר' מבחינה אבולוציונית. וכאשר ההחלטות הופכות אוטומטיות, למשל כשאדם לומד להכיר שיש סופגניות בקופסה מסוימת, המוח מתחיל לעבוד פחות, ודוחק את התהליך הנוירולוגי אל הגרעינים הבסיסיים - חלק עתיק למדי באבולוציה של המוח.

"כך, כשההרגל מתרחש, הקורטקס הפרה-פרונטלי 'נח', ואינו פעיל כלל. אפשר לדמות זאת לחנייה ברוורס: בהתחלה זה דורש ריכוז, אבל ברגע שזה הופך להיות הרגל, אנשים עושים זאת באופן אוטומטי, תוך מחשבה על משהו אחר לגמרי".

דוהיג טוען כי את ההרגלים הללו חשוב לשנות. לדבריו, אחת מנקודות החוזק של מצליחנים גדולים בעולם היא היכולת לבחון את מצבם באובייקטיביות מעת לעת, כדי לזהות מתי יש לשנות שיטה או מסלול שיובילו אותם למקום טוב יותר.

ברמה הארגונית, לפי דוהיג, הזמן המיטבי לשינוי הרגלים כאלה ביוזמת המנהל הוא משבר. מנהל יכול לנצל משבר כהזדמנות מצוינת לעורר את העובדים, שבין כה וכה חוו טלטלה, להתמקד ולהתגמש, להתאמץ יחד למען שיפור המצב, ולהתחיל משהו שונה.

"כך תמיד היה"

הבעיה היא שלא פשוט כל כך להוביל את העובדים לשינוי הרגלים, בדיוק כפי שלא קל לגרום לאנשים לציין את ל"ג בעומר בלי הסמל המובהק ביותר שלו - האש.

המנהל מייחל לתגובות כגון התרגשות, ציפייה ותחושה רעננה של התחדשות, ובמקום זאת מקבל מסרים של עייפות, חשש, פחד והתנגדות ("כך עשינו זאת תמיד"). הוא נתפס כמי שמשבש להם את השיטה, ובצדק. הוא באמת משבש אותה - כמו שמספרים שיער או קוצצים גבעולים של צמח עייף - כדי שתצמח שיטה חדשה - כפי שצומחים שיער חדש ועלים חדשים וצעירים.

לכן, מנהל שבוחר לעשות זאת צריך לגרום לעובדיו להבין שהשינוי יתגמל אותם בסופו של דבר. בין אם הוא עצמו יתגמל את יוזמי השינוי ואת המאמצים הראשונים של יישומיו, ובין אם בתגמול שיתקבל כתוצאה מהשינוי עצמו (יותר תפוקה, תוצאות טובות יותר, ובהתאם לכך רווחים ארגוניים ואישיים גדולים יותר).

יהיה יעיל גם אם ישתף את עובדיו וישלבם בתהליך עוד בשלבי התכנון, ולא רק בדיעבד, וירבה לתקשר את האופנים שבהם הוא יתרחש בדיוק, וכיצד הדברים צפויים להיראות לאחריו. כל זאת תוך הבעת אמפתיה רבה לרגשות שיעלו תוך כדי.

זה הקטן עוד גדול יהיה

פעמים רבות, כשמשהו לא עובד כשורה, הנהלות מחליטות לשנות הכול: את התרבות, את השיטה, את החזון, את הדינמיקה כולה. הכול ובבת-אחת. ארגונים רבים משקיעים סכומי-עתק על תהליכים כאלה, בדרך כלל בליווי יועצים, בזמן ששינוי קטן, של הרגל אחד משמעותי, יכול לייצר שינוי גדול יותר ברמת התרבות הארגונית, וזאת מבלי להשקיע בכך משאבים מופרזים.

בפועל, השינוי הנקודתי עשוי לשנות משהו משמעותי ורחב יותר באופי הצוות ובתרבות הארגונית כולה. כך לדוגמה, צוות שהיה רגיל להשתמש באותן תבניות במשך שנים, לפתע נדרש ליצור תבניות חדשות. את אלה יהיה עליו לכתוב מחדש דרך שיתוף-פעולה, מה שיחייבו להשתמש בתקשורת שונה. אם קודם לכן לא היה הכרחי לתקשר זה עם זה משמעותית, כעת יהיה על העובדים להתייעץ זה בזה, להציע רעיונות חדשים ליצירת התבנית החדשה הרצויה, לפרגן זה לזה על ניסיון שצלח, לעודד זה את זה אחרי ניסיון שכשל וכדומה.

ומה שיפה ואפילו מרגש בזה, הוא להיווכח כיצד שינוי ההרגל האחד, הקטן והצנוע באופן מוצלח, ואחריו למידה, הפקת לקחים, ובהדרגה עוד הצלחות קטנות ומושכלות בזו אחר זו, יכולים להשפיע לטובה על המורל ועל הביטחון העצמי של המנהל ושל העובדים גם יחד.

אלה מעודדים גם רצון רב יותר להיענות לרעיונות חדשים לשינוי, מפחיתים את ההתנגדות להם, ובסיכומו של דבר יהיה הדבר ניכר ומניב פי כמה משינוי ארגוני מוגדר, רחב, חד-פעמי המוכרז בחשיבות ובחגיגיות יתרה.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר".

*** המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

משפחות החיילים החטופים לפני הפגישה עם נתניהו: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו" • פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • סנטקום: השמדנו 4 כטב"מים ארוכי-טווח של החות'ים • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים