גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות סוגרות רבעון בתשואה שלילית

למרות התשואות החיוביות בינואר, הקופות והקרנות מסכמות רבעון שלילי ● בין המצטיינים: כלל ביטוח, מנורה, מיטב דש ואקסלנס ● בולטות בתחתית: הקופות של ילין לפידות ואנליסט ● למדריך קרנות השתלמות

גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי
גלעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי

מארס 2018 היה חודש שלילי ביותר עבור קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, שאיבדו כ-0.5% מערכן בשוקי ההון. התשואות השליליות של הקרנות והקופות באו לאחר תשואות שליליות חזקות כפליים, בשיעורים שנעים בין מינוס 0.9% למינוס 1% מערכן, בחודש פברואר. כך קורה שלמרות התשואות החיוביות שרשמו הקרנות והקופות בינואר, בשקלול הרבעון הראשון של 2018 הן רשמו תשואה נומינלית ברוטו ממוצעת בשיעור שלילי של מינוס 0.24% בקופות לתגמולים ומינוס 0.34% בקרנות ההשתלמות.

קופות הגמל הן האפיק הפנסיוני השלישי, לצד קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ולצד הפוליסות המשתתפות ברווחים ופוליסות מסלולי ההשקעות של חברות הביטוח - שני אפיקים מתחרים, שרשמו תשואות ממוצעות חיוביות ברבעון הראשון, שכצפוי היו הכי גבוהות בקרנות המקיפות החדשות, שנהנות מאג"ח מיועדות.

עם זאת, נדגיש כי שוקי הגמל וההשתלמות שונים מאוד מהפנסיה והביטוח, מכיוון שיש בהם גופים רבים, משלל סוגים - כך שיש שם שונות גבוהה מאוד בין הגופים המצטיינים לבין אלה שהרבה פחות מצטיינים.

תשואות חיוביות מאוד בחודש אפריל

ומה לגבי הרבעון הנוכחי? הרבעון השני של 2018 התחיל בשינוי מהחודשיים שקדמו לו, והרבה יותר בדומה לחודש ינואר, שהמשיך מגמה חיובית שנרשמה ב-2017.

על פי תחזית ביצועי קופות הגמל לאפריל 2018 של אבי ברקוביץ, מנהל מערך השקעות לא-סחירות במיטב דש גמל ופנסיה, בחודש שהסתיים השבוע רשמו קופות הגמל הכלליות תשואה ממוצעת נאה מאוד של כ-0.8%. זאת, לדברי ברקוביץ, "כתוצאה מעליות השערים שנרשמו בשוקי המניות בחו"ל, בעיקר באירופה ויפן, ובשוק האג"ח הקונצרניות בישראל". הוא הוסיף כי "הטווח הוא בין תשואה של 0.3% לבין תשואה של 1.3%", בעוד שבינואר רשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות חודשיות של כ-1.2%.

על פי הערכת מיטב דש, התשואה החזקה באפריל השנה, יחד עם ינואר החיובי, מקזזים את החודשיים הקשים שעברו על התעשיות האלה, שמנוהלות על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח, ושבמהלכם נרשמו תשואות שליליות מצטברות של מינוס 1.4% עד מינוס 1.5%. לאור זאת, הם מוסיפים, נראה כי "מתחילת השנה הקופות הכלליות השיגו תשואה חיובית של כ-0.5%".

תשואות קופות הגמל לתגמולים 2018

הצלחה מרשימה לאלטשולר שחם

על כל פנים, דירוג התשואות של "גלובס" מתחשב בכך שהגמל וגם ההשתלמות, אף שבמידה פחותה, הם אפיקי השקעה לטווח ארוך, ולא לטווח קצר. כלומר, מדובר באפיקי השקעה שהאופק שלהם הוא של שנים, ואפילו של עשורים. לכן אנו מודדים את הגופים המנהלים לא על פי תוצאה של חודש זה או אחר, ואפילו לא ברבעון מסוים, כי אם על פי תוצאותיהם בשנה האחרונה לנקודת המדידה. נוסף על כך, בשנים האחרונות חלו שינויים ניכרים באופן שבו מתנהלים הגופים המנהלים בכל הקשור למסלולי ההשקעה.

במה מדובר? הרגולציה בישראל לא רוותה נחת מכך שרוב הכסף הושקע באפיקי השקעה "כלליים", והובילה רפורמה של בניית מסלולי השקעה תלויי גיל. זה קרה בכל אפיקי החיסכון הפנסיוני, וזה גורם לכך שיש ריבוי קבוצות השקעה שונות באופיין - למשל, לגילאי עד 50, לגילאי 50 עד 60 או לבני 60 ומעלה. נוסף על כך, קיימים המסלולים הכלליים של פעם, ששרדו או שהפכו למסלולי אג"ח עד 25% (שגם הם דומים למסלולים הכלליים, מכיוון שלאלה שיעור מניות די דומה לזה). לכן החלטנו לשנות את אופן הדירוג ולפצל את קופות הגמל לתגמולים לכמה קבוצות. בשוק קרנות ההשתלמות השינויים הרבה פחות מורגשים, ולכן שם אנו מבדילים בין קרנות גדולות לקרנות קטנות יותר.

עוד נציין כי כדי לפשט את הטבלאות, וגם כדי להוציא גופים קטנטנים, שהתשואה בהם עלולה לבלבל ולא להיות קשורה לעמיתים רבים, קבענו רף תחתון של חצי מיליארד שקל לקופה או לקרן כדי להיכנס לדירוג שלנו.

בכל אופן, מה המסקנה משלל דירוגי התשואות בגמל ובהשתלמות לסוף מארס 2018? יש רק שם אחד שבולט במעלה הקטגוריות שבהן הוא נמצא, וגם בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שגם שם הוא מצטיין - בית ההשקעות אלטשולר שחם. זה נכון לקטגוריה של מסלולי עד גיל 50, לקטגוריה של גילאי 50 עד 60, למסלול של גילאי 60 ומעלה, וגם לקרנות ההשתלמות הגדולות ולקרנות ההשתלמות הקטנות.

זוהי הצלחה מרשימה, כשבית ההשקעות, שנמצא בניהול משותף של גילעד אלטשולר ורן שחם, היה היחיד שרשם תשואות של יותר מ-8%, ובוודאי שיותר מ-9%, בקופות ובקרנות שלו. מנהלי ההשקעות הבולטים של בית ההשקעות הם אלטשולר עצמו ודני ירדני.

התשואות הממוצעות באפיקי החיסכון הפנסיוני 2018

כלל ביטוח מובילה בשני מסלולים

ומה קורה בקטגוריה שבה אין לאלטשולר שחם נציג? בקטגוריה של המסלולים הכלליים ומסלולי האג"ח עד 25% מניות, מובילה את הרשימה, עם שני מסלולים שונים, כלל פנסיה וגמל - חברת ניהול הגמל וההשתלמות של קבוצת כלל ביטוח. מדובר במסלולי כלל ביטוח אג"ח עד 25% מניות ובר. מנהלת ההשקעות הראשית בכלל ביטוח היא ענת לוין ומנהלת השקעות העמיתים בחברה היא לימור דנש.

רשימת המצטיינים בתשואות בגמל ובהשתלמות אינה עוצרת פה, וכמו בביטוח ובפנסיה, גם כאן בולטים גופים גדולים אחרים, ובראשם הגופים שממותגים תחת אקסלנס - בית ההשקעות של קבוצת הפניקס, שמנהלת שלל מוצרי החיסכון לטווח ארוך תחת חטיבת ההשקעות, בראשותו של רועי יקיר, ויניב כהן שמנהל את תיקי העמיתים והמבוטחים שלה. בולטת ברשימה זו גם מנורה מבטחים, שגם היא פעילה בכל תחומי החיסכון לטווח ארוך, ושאת השקעותיה מנהלים יוני טל וניר מורוז, שמנהל את השקעות העמיתים והמבוטחים; ובולט גם בית ההשקעות מיטב דש, שאת השקעותיו מנהל ברק בנסקי.

למעשה, דירוג התשואות מציג את חמש הקבוצות הגדולות האלה מעל שאר השחקנים בשוק, עם כמה גופים מצטיינים - שלוש פעמים במקום השני המחמיא לאקסלנס של הפניקס ושני מקומות שניים מחמיאים למנורה מבטחים.

ילין לפידות ואנליסט בתחתית

אגב, לגבי אקסלנס נציין כי לא כל הקופות והקרנות שלו בולטים לחיוב. אקסלנס מחזיק גם בשני מסלולים "פאסיביים", שמנוהלים באמצעות השקעה במדדים ולא בהשקעה "אקטיבית", שמחפשת לבחור בנכסים מסוימים שיכו את השוק. המסלולים הפאסיביים של אקסלנס נמצאים בתחתית שתי הקטגוריות, שבהן הם נכנסים לדירוג: גילאי 50 עד 60 בגמל וקרנות ההשתלמות הקטנות, עם מקום שני מהסוף והמקום האחרון, בהתאמה.

מי עוד בולטים בתשואות, אף שלא בטובתם? הפעם נתמקד בצד התחתון של הטבלה. בשנים האחרונות היה לאלטשולר שחם עוד שותף לכותרות החיוביות ולהובלה בתשואות, או לכל הפחות, למוניטין של ההובלה בתשואות (גם כשזה לא בהכרח קרה) - בית ההשקעות ילין לפידות. כמו כן, בשנים האחרונות שב לקדמת הבמה עוד בית השקעות, שבעבר הצטיין וגם חווה לא מעט קשיים לאורך השנים - אנליסט.

ואולם כעת, גם בסוף מארס, עולה כי שני בתי ההשקעות האלה, וגם כמה מהמסלולים של הלמן אלדובי (שלא מחזיק במוניטין טוב בתשואות), בולטים בתחתית. עד כמה הם בולטים שם? רוב הקופות והקרנות הרלוונטיות של ילין לפידות ושל אנליסט מציגות תשואה ב-12 החודשים האחרונים מהנמוכה ביותר בכל קטגוריה רלוונטית.

תשואות קרנות

הצבירה השנתית בחיסכון לילד

ומה עוד ניתן ללמוד מהנתונים של אתר הגמל-נט לחודש מארס? אתר האינטרנט שמפעילה הרגולציה, ושמאגד את תוצאות כל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, מלמד כי ב-12 החודשים האחרונים, מאפריל 2017 ועד מארס 2018, קופות הגמל לתגמולים רשמו צבירה נטו של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, בעוד שקרנות השתלמות רשמו צבירה נטו של יותר מ-11.2 מיליארד שקל.

נוסף על כך, קופות הגמל להשקעה וקופות הגמל לחיסכון לכל ילד רשמו בתקופה זו צבירה נטו של כ-3.6 מיליארד שקל ושל כ-2.8 מיליארד שקל, בהתאמה. אגב, שני מוצרי הגמל האחרונים, והחדשים יחסית, הציגו ב-12 החודשים האחרונים תשואות נומינליות ברוטו ממוצעות בשיעור של כ-6.04% ושל 6.57%, בהתאמה, לעומת תשואות מקבילות של 5.37% ושל 5.28% שרשמו קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות, בהתאמה. האם זה אומר שמכשירי הגמל להשקעה האלה (כולל לחיסכון לילד) שונים מהותית מהקופות והקרנות שמנוהלות באותם גופים, וטובים יותר? ממש לא.

זוהי דוגמה נוספת לשונות האדירה בשוקי הגמל וההשתלמות, שכוללים גופים עם תשואות חלשות, לצד גופים מצטיינים. בגמל להשקעה, כולל החיסכון לילד, יש הטיה לבתי השקעות מסוימים מאוד - ובראשם אלטשולר שחם, המצטיין ברמת השוק - מה שדוחף מעלה את הממוצעים בשני מכשירי חיסכון אלה.

כך, נכון לסוף מארס, מנוהלים בקופות גמל להשקעה - חיסכון פרט, ללא הטבות מס פנסיוניות - שמנוהלות בחברות ניהול הגמל וההשתלמות, נכסים בשווי מצרפי של כ-4.66 מיליארד שקל, כשמתוך זה אלטשולר שחם מנהל נכסים של כ-2.4 מיליארד שקל, והיתר מתחלק בין שאר בתי ההשקעות הגדולים, ללא גורמים משולי השוק.

תמונה דומה קיימת גם באפיק החיסכון לילד, שם מדובר בהיקף נכסים מצרפי של כ-3.4 מיליארד שקל, שמתוכם מנהל אלטשולר שחם כ-1.4 מיליארד שקל, והיתר נחלק בין שלל בתי השקעות מובילים וקבוצות הביטוח הגדולות.

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד