גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת השרים אישרה: 61 ח"כים יוכלו לחוקק חוק שנפסל בבג"ץ

(עדכון) - ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק של ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי להוספת פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ● כחלון: "העברת החוק היא הפרה של ההסכם הקואליציוני ופגיעה בשלטון החוק" ● השלב הבא: 3 קריאות במליאת הכנסת

בנימין נתניהו ונפתלי בנט / צילום: מוטי מילרוד, הארץ
בנימין נתניהו ונפתלי בנט / צילום: מוטי מילרוד, הארץ

ועדת השרים לחקיקה בראשות השרה איילת שקד הצביעה היום (א') בעד פסקת ההתגברות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. מדובר במהלך שעשוי לשנות מקצה לקצה את מערכת האיזונים והבלמים בין הרשויות במדינת ישראל.

למרות בקשה מפורשת של ראש הממשלה בנימין נתניהו לעכב את ההצבעה למשך שבוע כדי להביא לכך שסיעת כולנו תצורף להסכמות בנוגע לאופן שבו תקודם החקיקה הזו, החליטה שקד - בגיבוי של שר החינוך נפתלי בנט - להציב את החוק בפני השרים, וכך אישרה ועדת השרים את החוק.

אף אחד מן השרים, כולל השר יואב גלנט מכולנו, לא התנגד לחקיקה.

גם שרי הליכוד, יריב לוין, זאב אלקין, אופיר אקוניס, גילה גמליאל ואיוב קרא, חלקם תמכו פומבית בעמדת ראש הממשלה שיש להמתין שבוע נוסף, תמכו בחקיקה שהובלה על-ידי הבית היהודי בעת ההצבעה בוועדה.

השר משה כחלון, גם הוא חבר בוועדת השרים לחקיקה, שהה באותה העת בדרום בסיור חקלאי בשדות שנפגעו מעפיפוני האש, ולאחר מכן בהזנקת אירוע האופניים ג'ירו דאיטליה בבאר-שבע. הוא לא השתתף בהצבעה, אך בשבועות האחרונים מביע התנגדות פומבית לחקיקה גורפת של פסקת ההתגברות.

פחות משעה אחרי ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה, שלח השר כחלון את ההודעה הדרמטית שהוא מתנגד למהלך: "סיעת כולנו תתנגד לחוק פסקת ההתגברות במליאת הכנסת. העברת החוק בוועדת שרים לחקיקה היא הפרה של ההסכם הקואליציוני ופגיעה בשלטון החוק. סיעת כולנו תמשיך להיאבק נגד חקיקת פסקת ההתגברות, ולא ניתן לגורמים קיצוניים להוביל את סדר יומה של מדינת ישראל. אמרנו בשבועות האחרונים שאנו מוכנים לייצר דיון רחב על הסדרת היחסים בין בית המשפט לכנסת, זהו מהלך שיש לעשות בהסדרה לאחר שנים שהנושא לא טופל ולא בקיצוניות כפי שהתרחשה היום ובצד צדדיות כפי שפעלו היום".

מה יצביע השר יואב גלנט?

לסיעת כולנו 10 קולות בכנסת, ולדברי הנהלת הסיעה, גם השר יואב גלנט יקבל הנחיה להצטרף לעמדת הסיעה ולהצביע נגד החקיקה במליאת הכנסת. וזאת על אף שגלנט הביע את עמדתו האישית בוועדת השרים לחקיקה ותמך בחקיקה. כעת כחלון עשוי לשכנע אותו לתמוך בעמדת הסיעה, על אף שבמערכת הפוליטית הניחו בחודשים האחרונים שגלנט מחפש להשתלב בליכוד בכנסת הבאה.

מאחר שגם סיעת כולנו מתנגדת, ויחד עמה ניצב גם חבר הכנסת בני בגין, הרי שלקואליציה אין כרגע מספיק קולות כדי להעביר את החקיקה הזו ביום רביעי הקרוב. לכן הסיכויים שהחוק יונח במליאה בקריאה טרומית נראים נמוכים.

החלטת כולנו מציבה את כחלון בפעם הראשונה מזה 3 שנים, מאז הושבעה הממשלה, בעימות ישיר עם אחת מן השותפות הקואליציוניות: הבית היהודי. בליכוד ניסו אמנם להגיע להסכמות, אך מרבית חברי הליכוד בכנסת (יוצא דופן הוא ח"כ בני בגין) מסכימים אידיאולוגית עם הבית היהודי בנוגע לחקיקת פסקת ההתגברות.

חברי הכנסת של כולנו עמם שוחחנו אמרו שמדובר בחוק חשוב מדי בשביל להעבירו כך בהצבעה ללא הסכמה. חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון אמרה ל"גלובס": "אני אצביע נגד. חוק כזה חשוב ומהותי מעבירים בהסכמה רחבה וזה מה שסוכם שיעשה".

חברת הכנסת טלי פלוסקוב אמרה ל"גלובס": "בכולנו לא יינתן חופש הצבעה. כולנו מאוחדים בנושא הזה. לא הגענו להבנות עם הקואליציה".

חברת הכנסת רחל עזריה כתבה בטוויטר כי "פסקת ההתגברות שודדת מהאזרח את האפשרות לקבל עזרה כשנפגעות הזכויות הבסיסיות שלו. לא פעם עמדתי במצב הזה, ובג"ץ נתן מענה כשאף אחד אחר לא היה שם. אני לא תמיד מסכימה עם בג"ץ, אבל החוק הזה פוגע בזכויות יסוד של כל איש ואישה בישראל. לא אצביע בעדו".

ההתעקשות של בנט ושקד היא בעייתית

את המהלכים שקדמו להצבעה בוועדת השרים לחקיקה הבוקר ניתן היה לכנות "פיסקת הצביעות" או "משחקי הצביעות". כל הצדדים מילאו את תפקידם מטעמים פוליטיים מידיים ולא מתוך מחשבה על זכויות האדם בישראל או מתוך אכפתיות לתושבי דרום תל-אביב ששכונתם נפלה קורבן למפגע של הצפת האיזור בעשרות אלפי תושבים ומהגרי עבודה, מבלי לשפץ ולטפל בבעיות השכונה.

ההצעות לתיקון חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, נמצאו בפני יו"ר ועדת השרים לחקיקה, השרה איילת שקד, מזה זמן רב. מדובר בהצעות חוק פרטיות של ח"כ ניסן סלומינסקי (יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט) וח"כ סמוטריץ' והן היו מוכנות לשליפה בכל עת. השר יריב לוין, בעל זכות הווטו בוועדה, הודיע בשעות הבוקר שלא ישתמש בזכות הווטו, אם כי תמך בעמדת נתניהו שיש לעכב את החקיקה. בסופו של דבר, הוא תמך בחוק במהלך הישיבה היום בבוקר. "קיום ההצבעה היום פגע קשות בתהליך ההידברות עם כולנו", הוא אמר ל"גלובס" מתוך הבנה מראש שאי אפשר יהיה להעביר את החוק באופן כוחני שכזה.

בבית היהודי משכו את הדברים לכיוון שלהם. מטרתם לא הייתה לדאוג לתושבי דרום תל-אביב או לדון לעומק במעמדן של החלטות שיפוטיות ביחס לריבונות הכנסת, אלא להוכיח באותות ובמופתים שנתניהו הוא זה שלא מאפשר לקדם את החקיקה הדורסנית אשר תשנה את האיזון העדין בין ביקורת שיפוטית לחקיקה.

בבית היהודי מרגישים בשנים האחרונות שהם יכולים למשוך את נתניהו ואת הליכוד לכיוונים הנוחים להם, וכך - המטרה למעשה היא לייצר הרתעה נגדו. לאלץ את ראש הממשלה להצביע לפי האג'נדה של הבית היהודי, ואם הוא לא יתרצה, כפי שקרה במספר רב של פעמים בשנים האחרונות, בנט ושקד יוכיחו לציבור בימין מי הוא האיש שבלם את השינוי. הם רוצים לקרוע את המסיכה מעל לפניו.

ההתעקשות של בנט ושקד היא בעייתית. מדוע? כי בהסכמים הקואליציונים מצויים סעיפים המקנים לחברי סיעת כולנו חופש הצבעה, ואם וכאשר הצעת החוק הזו תגיע לכדי הצבעות במליאת הכנסת, מדובר בחוקי יסוד המצריכים רוב של 61 חברי כנסת.

באופוזיציה הודיעו היום שאין להם כוונה להישבר. הם מגייסים נוכחות מלאה לקראת הצבעה אפשרית ביום רביעי. "לא נקזז את ראש הממשלה בזמן שהותו ברוסיה או כל חבר כנסת/שר מהקואליציה. מדובר בחוק לא לגיטימי, המנוגד לאינטרס הציבורי ופוגע בדמוקרטיה, ואין בכוונתינו לסייע לקואליציה להעביר אותו", הודיע יו"ר סיעת המחנה הציוני יואל חסון.

תרחישים אפשריים

1. הצבעה בקריאה טרומית כבר ביום רביעי הקרוב, כאשר נתניהו ושר הגנת הסביבה אלקין נעדרים מההצבעה לרגל פגישות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה. בתרחיש הזה, ח"כ סמוטריץ' החתום על הנוסח של החוק, יציגו ביום רביעי הקרוב בבוקר, והקואליציה, בראשות ח"כ דוד אמסלם, תצטרך לעבוד קשה עד ליום רביעי, בעיקר לנסות לשכנע את חברי כולנו לשנות את דעתם. תרחיש זה נראה כרגע בלתי סביר. יצוין: הכלל הנהוג בידי הקואליציה, מאז שהשר יריב לוין היה יו"ר הקואליציה בכנסת ה-18, הוא שכדי להעביר שינוי לחוק יסוד, יש לגייס 61 קולות בכל אחד משלבי ההצבעה. החוק אמנם אינו מחייב זאת, אך לוין תמיד הקפיד על הסף של 61 כדי למנוע ביקורת שיפוטית ו/או ציבורית. יחד עם זאת, לא ברור האם לשיטתו על הקואליציה לגייס את הרוב של 61 גם בהצבעה טרומית. האם הקואליציה תגייס רוב של פחות מ-61 ולבנות על כך שחברי אופוזיציה יהיו לא זמינים? נראה לא סביר.

2. אופציה נוספת לשרי הממשלה היא להגיש ערר על ההצבעה שנערכה היום. כחלון בחר שלא להיות זה המגיש את הערר, אך הסמכות לעשות כן מסורה עדיין בידי נתניהו, אם ירצה. הגשת ערר עשויה לעכב את קידום החוק למשך שבועות. יצוין כי נתניהו באמצעות השר לוין יכול היה גם להטיל וטו על החקיקה, אך החשש מביקורת מצד הבית היהודי, מנעה ממנו מלעשות כן.

3. אופציה שלישית היא הגעה להסכמות בין הבית היהודי לבין סיעת כולנו בנוגע לנוסח החוק ושינוי ההצעה הטרומית. ההצעה העומדת על הפרק לקראת יום רביעי, היא זו של ח"כ סמוטריץ' ולפיה 61 ח"כים יכולים לעקוף (להתגבר) על פסיקת בג"ץ. חלק מן השיח בין נתניהו, לכחלון לנשיאת העליון חיות ולנשיא הקודם ברק, היה הצעה ובה מספר הח"כים הדרושים כדי להתגבר יעמוד על 70 או 65. יצוין שבהצעה עליה הצביעו היום השרים בוועדת השרים לחקיקה, המספר 61 לא היה כלול בטקסט, אך תמיכת השרים ניתנה לשינוי בנוסח כך שאם יצביעו על החוק ביום רביעי הקרוב יהיה זה על מספר של 61.

עוד כתבות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פגרת הכנסת כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בהיעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● מוקדם יותר, ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב