גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנאפצ'ט התקפלה לדרישות הגולשים, אך האם זה מספיק?

במשך חודשים המשתמשים של סנאפצ'ט זעמו על העיצוב החדש שלה, אבל החברה התעקשה שכולם טועים והיא צודקת ● רק עכשיו, כשהיא מבינה שהמשבר מאיים עליה כלכלית, היא מתקפלת חלקית ● השאלה אם הזיגזג הזה הוא לא מעט מדי ומאוחר מדי

אפליקצית סנאפצ'ט / צילום: שאטרסטוק
אפליקצית סנאפצ'ט / צילום: שאטרסטוק

אם יש משהו שלא חסר לסנאפ, החברה שמאחורי אפליקציית סנאפצ'ט, זה ביטחון עצמי. צריך ביטחון עצמי כדי להתעלם מעצומה של יותר ממיליון איש נגדך, וממחאות של סלבס מובילות דעת קהל כמו קיילי ג'נר. צריך ביטחון עצמי כדי להגיב ביהירות, בהתנשאות או פשוט בלקוניות לאנשים שאתה אמור לשרת. אלא שבתחילת החודש קרה דבר שערער את הביטחון של סנאפ: הדוחות הכספיים שלה לרבעון הראשון התפרסמו, והחברה הבינה את עומק הבור שנכנסה אליו בגלל התעקשותה על עיצוב חדש ומרגיז. כעת היא נאלצת לסגת, לפחות חלקית.

סנאפצ'ט תמיד נחשבה לאפליקציה קצת מוזרה ומבלבלת. היו שטענו שזה סוד ההצלחה שלה בקרב בני נוער וצעירים, שהיא מאפשרת להם לתקשר בדרכים שהמבוגרים לא יבינו ולא לחשוש שהדוד שלהם ייכנס לפלטפורמה. ובכל זאת, היה היגיון בשיגעון: כשהחלקתם שמאלה, העיצוב הישן של האפליקציה הציג צ'טים עם חברים, שסודרו לפי הזמן שבו נשלחה ההודעה האחרונה, כמו בווטסאפ למשל. כשהחלקתם ימינה הופיעו הסטוריז - תמונות וסרטונים שנעלמים לאחר 24 שעות, והיו מזוהים עם סנאפ לפני שאינסטגרם העתיקה אותם. לא הייתה שם כל הפרדה בין חברים, מפורסמים או מותגים.

העיצוב החדש שהושק בנובמבר 2017, והופץ לכלל המשתמשים בינואר, טרף את הקלפים. ראשית, הוא הציג הפרדה מוחלטת בין חברים לבין סלבס ומפרסמים, שבוצעה כך: אם משתמש עוקב אחרי חשבון מסוים, שעוקב אחריו בחזרה, החשבון נחשב כחבר ומופיע בצד שמאל של האפליקציה. אם לא, הוא מופיע בעמוד נפרד שזכה לכינוי Discover.

זה לא היה השינוי היחיד: חלק החברים באפליקציה שילב בין הסטוריז של החברים לבין הצ'טים שבהם התכתבו איתם. הסדר שבו הם הופיעו כבר לא היה כרונולוגי, אלא חושב לפי הזמן שבו המשתמש מתכתב עם כל חברה וצופה בסטוריז שלו, כך שמי שנחשבו לחברים קרובים הופיעו גבוה יותר. התוצאה: גם אם אחד החברים שלח הודעה לפני דקה, היא לא קפצה לראש הפיד, כי הוא לא הוגדר חבר קרוב. העיצוב גם ביטל את הכפתור שמאפשר לצפות בכל הסטוריז בפיד בזה אחר זה, והוחלף בתצוגה מקדימה בסוף כל סטורי, שמאפשרת להחליט אם לצפות בסטורי הבא או לא. נשמע מסורבל? אתם לא לבד.

סנאפצ'אט   / צילום מסך

כמה אנשים צריכים לשנוא עדכון?

מטרת העיצוב המחודש הייתה לקדם שיתוף תוכן אישי. "עד היום, הרשתות החברתיות ערבבו בין סרטונים ותמונות מהחברים שלכם ותוכן מיוצרים ומפרסמים", נכתב אז בפוסט שפרסמה סנאפ. "טשטוש הקווים בין תוכן מקצועי לבין החברים שלכם היה ניסוי אינטרנטי מעניין, אבל הוא גם הביא לכמה תופעות לוואי מוזרות (כמו פייק ניוז), וגרם לכולנו להרגיש כאילו אנחנו מחויבים להופיע בפני החברים במקום פשוט להביע את עצמנו".

כשלעצמה, יש היגיון במטרה הזאת. גם פייסבוק שינתה את הפיד שלה ברוח דומה: היא החלה לתעדף תוכן מהמשפחה ומהחברים על פני חברות המדיה, ופגעה משמעותית בחשיפה של עמודים בפיד. אלא שפייסבוק דאגה שהפיד שלה יישאר מסודר וברור, ולא יצרה הפרדה מלאכותית בין התכנים. במבחן התוצאה, הצעד הנועז של סנאפ נחל כישלון חרוץ.

1.2 מיליון אנשים חתמו על עצומה בניסיון לגרום לחברה לבטל את השינויים. יוזם העצומה ניק רמזי אף כתב שחלק מהמשתמשים נעזרים ביישומי VPN, שמשתמשים בשרתים במדינות אחרות כדי להסוות את מיקום המכשיר, כך שייהנו מהגרסה הישנה של האפליקציה (שלא עודכנה באופן אחיד בכל המדינות). לפי טק-קראנץ', 83% מהביקורות שפרסמו לגבי העיצוב החדש היו שליליות.

סלבריטאיות כמו קיילי ג'נר וקריסי טייגן ביקרו את האפליקציה בטוויטר. ג'נר, מהצעירות במשפחת קרדשיאן, היא משתמשת בולטת בסנאפ. בינואר היא צייצה שאלה לעוקביה: "עוד מישהו לא נכנס יותר לסנאפצ'ט או שזו רק אני? זה כל כך עצוב". לאחר מכן השאירה פתח לתקווה: "אבל אני עדיין אוהבת אתכם סנאפ, אתם האהבה הראשונה שלי".

 

הדוגמנית כריסי טיגן כתבה בטוויטר שהיא לא אוהבת שהעוקבים שלה כבר לא מרגישים כמו "חברים" כתוצאה מהשינוי, ואף שאלה "כמה אנשים צריכים לשנוא עדכון בשביל שהוא יישקל מחדש?". חודש לאחר מכן, טיגן כבר הודיעה שהיא מפסיקה להשתמש באפליקציה. "העדכון, התלונות החוזרות והנשנות מאנשים שלא מצליחים למצוא אותי... לא טוב", כתבה הדוגמנית. 

 

מבחינת סנאפ, התשובה הייתה "גם אם מדובר בהרבה מאוד אנשים, לא אכפת לנו". בפברואר, במהלך כנס של גולדמן סאקס, טען המנכ"ל והמייסד אוון שפיגל שתלונות המשתמשים מהוות אישור לכך שהשינויים שהחברה רוצה שיקרו, קורים. הוא נימק את הטענה המוזרה בכך ש"לוקח זמן ללמוד" איך להשתמש במוצר שעבר שינוי, ציין שההסתגלות תיקח זמן, והוסיף: "אני משתמש באפליקציה המחודשת מספר חודשים ומרגיש הרבה יותר מחובר לשירות". על רקע דעת הקהל, הדברים נתפסו כמנותקים במיוחד.

באותו חודש ניסתה סנאפצ'ט להרגיע את הזעם באמצעות פוסט בבלוג הרשמי שלה. "אנחנו מקשיבים לכם, ומעריכים את העובדה שהקדשתם זמן כדי לומר לנו מה אתם מרגישים", נמסר מהחברה, "אנחנו לגמרי מבינים שסנאפצ'ט החדש מרגיש לא נוח עבור רבים". למרות הדברים, החברה לא הביאה בשורה אמיתית, והתעקשה שהצדק איתה. "בכך שריכזנו במקום אחד את כל התוכן מהחברים שלכם, מטרתנו הייתה לסייע ביצירת קשר עם האנשים שאכפת לכם מהם. עמוד החברים ועמוד ה-Discover יסתגל אליכם ויהפוך חכם יותר עם הזמן, ויבין עם מי סביר יותר שתרצו לתקשר בכל רגע".

איך מתאוששים ממשבר אמון

בסוף, כפי שקורה לא מעט, הכסף דיבר. סנאפ  נאלצה להודות בטעות שלה עם פרסום הדו"ח הרבעוני הראשון ל-2018. אם בסוף 2017 החברה הכניסה 1.53 דולר למשתמש, ו-286 מיליון דולר בסך הכל, כעת ההכנסות ירדו ל-1.21 דולר למשתמש ו-231 מיליון דולר בסך הכל. סנאפ צמחה ברבעון הראשון ב-2% בלבד במספר המשתמשים שלה, לעומת 5% ברבעון הקודם וברבעון המקביל בשנה שעברה. בעקבות הדו"ח המאכזב מניית סנאפ צללה.

בשיחת המשקיעים הסביר שפיגל שהעיצוב המהולל פגע בחברה כלכלית, מכיוון ש"שיבש את התנהגות המשתמשים ויצר חששות בקרב מפרסמים". החברה דיווחה אמנם כי העיצוב החדש הביא לעלייה בשימור של לקוחות מבוגרים יותר, ואכן אחת ממטרותיה היא לגוון את קהל משתמשי האפליקציה ולהגיע לקהלים נוספים, אך כשזה קורה על חשבון הקהל הצעיר יותר, מדובר בבעיה גדולה.

בעקבות זאת נקטה סנאפ שני צעדים. בשבוע שעבר היא מינתה סמנכ"ל כספים חדש, טים סטון, לשעבר סגן נשיא באמזון. חשוב יותר, מבחינת המשתמשים: בסוף השבוע החלה סנאפ להקשיב למשתמשים, והשיקה עיצוב חדש-חדש לרוב משתמשי האייפון שלה. ההפרדה בין הסטוריז להודעות חזרה, ופיד הסטוריז מחולק כעת לשלוש לשוניות: חברים, מנויים, ותוכן מומלץ לכל משתמש. גם הצ'טים, התמונות והסרטונים של החברים מאורגנים כעת בסדר כרונולוגי, כמו בעיצוב המקורי. בסנאפ מקווים שהמהלך הזה ירגיע את הרוחות, ושהדוחות הבאים כבר יאירו לה פנים.

השאלה המתבקשת היא אם לא מדובר במעט מדי, מאוחר מדי. סנאפ זורקת עצם למתנגדיה, אך שומרת על פיד ה-Discover הנפרד - כלומר על ההפרדה העקרונית בין מותגים לחברים. היא כנראה מאמינה שלשינוי המתון יותר המשתמשים כן יסתגלו, ואולי גם קשה לה לבלוע את גאוותה ולסגת לגמרי מהפילוסופיה החדשה שלה.

יש היגיון בפילוסופיה הזאת: סנאפ רוצה שנרגיש בנוח לשתף את חיינו עם חברים, ועל הדרך גם להילחם בפייק ניוז שמשגשגים כשהגבולות מטושטשים, וזה ראוי להערכה. ואולם, כשהצעדים מונחתים על בצורה כזאת, כל הכוונות הטובות נבלעות בים התלונות. בהתחשב בקשיים הכלכליים של סנאפצ'ט, היא תצטרך להתאמץ כדי לשכנע את המשתמשים להאמין בה שוב, וחשוב לא פחות -לשכנע גם את המפרסמים והמשקיעים. 

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%