גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגיע הזמן להתעורר כי האורות האדומים כבר נדלקו"

על התחרות בענף המלט: "אני חושש שעוד נגיע למצב שבו ארדואן יוכל להחליט להטיל עלינו אמברגו מלט" ● והעימות עם איראן: "אם הייתי יושב בטהרן, הייתי מאוד-מאוד-מאוד מודאג מהיכולות של צה"ל" ● משה קפלינסקי, מנכ"ל יצרנית המלט נשר ולשעבר סגן הרמטכ"ל, בראיון לוחמני

משה קפלינסקי / צילום: יונתן בלום
משה קפלינסקי / צילום: יונתן בלום

משה קפלינסקי בוער. הלוחם, שאת רוב חייו הבוגרים העביר על מדים ירוקים עם כומתה חומה מתחת לכותפת ותג מרובע עם ציור של עץ זית ירוק על רקע צהוב, ושימש מפקד סיירת וחטיבת גולני, המזכיר הצבאי לראש הממשלה המנוח אריק שרון, אלוף פיקוד מרכז וסגן הרמטכ"ל, נמצא זה כעשור בזירת הקרבות של המגזר העסקי. ארבע שנים שימש מנכ"ל בטר פלייס (ראו מסגרת בהמשך) וזה שש שנים שהוא מכהן כמנכ"ל מונופול המלט נשר.

על פניו, על מה לו להלין? נשר הוא מן המונופולים הגדולים ורבי הכוח במשק הישראלי, שהיה אף לאחד ממושאי הביקורת של המחאה החברתית ב-2011 על שום חלקו של מחיר המלט בתשומות הבנייה ובמחירי הדיור מרקיעי השחקים. אבל קפלינסקי מלין גם מלין: ממרומי ממגורות הקלינקר שבמפעלי נשר ברמלה, הוא רואה עננה קודרת שמאיימת על התעשייה, על הייצור הישראלי ועל העצמאות של המשק.

"זה הוצאת קווי ייצור לחו"ל, זאת הרגולציה שחונקת, אין כאן שום תוכנית אסטרטגית לעוד שנה, שנתיים, שלא לדבר על עשר. כלום", הוא מפנה אצבע מאשימה אל מקבלי ההחלטות. "תבינו, עם משמעויות של מצב ביטחוני בעייתי ועם עלויות ייצור גבוהות התעשיינים הישראלים ידעו להתמודד. אבל אנחנו לא יודעים להתמודד עם חוסר הוודאות, עם הרגולציה שמשתנה, עם הקיפוח והעדפה של יבוא על פני ייצור מקומי. ואחרי שש שנים בתפקיד מנכ"ל נשר, אני חושב שאני יכול להרשות לעצמי לדבר בשם התעשיינים".

אתה מבין איך זה נשמע כשמנכ"ל של מונופול כל-כך דומיננטי מתלונן על קיפוח?

"לא באתי לכאן בשביל להתבכיין, אבל הגיע הזמן להתעורר, כי האורות האדומים כבר נדלקו. אנחנו סוגדים לסטארט-אפ ניישן שבסוף עושה אקזיט לחו"ל, ואנחנו שומטים את הקרקע מתחת לתעשייה המסורתית שלנו. חוץ מצה"ל וכמה מערכות נוספות, אין כאן הנהגה או ניהול שמתאפיינים בחזון, אומץ, אופק, שכל ישר, חשיבה ותכנון לטווח הארוך. אני מחפש אותו, את המנהיג שייקח ויוביל את התעשייה המסורתית קדימה - אבל אני לא מוצא.

"אני מסתכל על הממשלה שלנו, על המדיניות ועל הרגולציה שלה, רואה איך היא מקריבה את התעשייה המסורתית על מזבח הפופוליזם. רואה את עשיית הרווח המיידי לטווח הקצר. הכול כאן מיד ועכשיו, הכול בטוויטר. ואנחנו סובלים מזה. כולנו סובלים מזה, ונסבול מזה עוד יותר".

זה נשמע כמו ה"דאון" שאחרי מסיבת האקזיט הגדולה של פרוטרום שנמכרה בשבוע שעבר במיליארדים.

"זה בדיוק העניין. פרוטרום זה מהלך מדהים שברמה האישית אני לומד אותו הרבה זמן, וזה סיפור אדיר על מנהיגות, חזון, הובלה ועשייה נכונה של עסקים. אבל מצד שני, התעשייה יוצאת החוצה. כולנו יכולים לעטוף את זה בשמחה ובכותרות חגיגיות, אבל בסוף היא בחוץ כמו כתר, כמו נטפים, כמו נען ואפילו כמו מה שקורה לנו עם טבע".

יש שיאמרו שזאת טרגדיה ויש שיאמרו שזה פועל יוצא של כלכלת שוק חופשי.

"זאת טרגדיה, בוודאי שזאת טרגדיה. ברור לכולם שכל מפעל שנסגר או מפעל שיוצא מכאן, לא יחזור לכאן לעולם. אני רואה את החצי הריק של הכוס ויכול להבין מאיפה זה בא: קשה מאוד לעשות פה עסקים, קשה מאוד להבין את הרגולציה ובעיקר קשה להסביר אותה למשקיעים הזרים.

"נשר מוחזקת 100% על-ידי כלל תעשיות, שמוחזקת 100% על-ידי אקסס שהיא חברה אמריקאית-בריטית - וכשאנחנו נפגשים עם האנשים של אקסס, אנחנו מתקשים מאוד להסביר להם את הרגולציה, את ההיגיון שלה או את חוסר ההיגיון שלה, ואת הקשיים שהרשויות מערימות על התעשייה. אקסס היא קונגלומרט שמתעסק בהרבה מאוד דברים במקומות אחרים בעולם, וגם בתעשייה הכבדה, כך שהיא רואה את ההבדלים בין הרגולציה פה לבין הרגולציה שם ומזהה את המגמות בנושא. קשה כאן".

לשיטתך, משרד הכלכלה והתעשייה עסוק יותר מדי בהורדת יוקר המחיה ופחות מדי בעידוד התעשייה?

"בהרבה דברים אנחנו עובדים עם משרד הכלכלה יד ביד, אבל האם הוא מייצג אותנו? לא. בכל הקשור לאסטרטגיה ולתכנון בתעשייה המסורתית, אנחנו מרגישים שממשלת ישראל מקריבה אותם על מזבח יוקר המחיה. תחרות לא צריכה להיות סיסמה, היא לא צריכה להיות תחרות רק לשם התחרות, אלא כלי שמשפר את חיי האזרח לטווח הארוך. אבל הממשלה מקריבה את הטווח הארוך בשביל כותרות בעיתונים, בשביל יצירת תדמיות של חיסכון נקודתי. זה לא יחזיק מים".

"אסור לנו להסתחרר"

נשוב אל נשר ואל הלואו-טק הישראלי בהמשך, אבל עוד קודם: איראן. לילה לפני הראיון עם קפלינסקי התרחש בשטח סוריה עימות צבאי חזיתי ראשון בפומביות שלו בין ישראל לאיראן, ואנחנו מבקשים לברר לאן הם פני הדברים עם סגן הרמטכ"ל לשעבר, שמכיר היטב את הזירה הצפונית וזכור גם כמי שהוצנח בפיקוד צפון בשלהי מלחמת לבנון השנייה, כנציגו של הרמטכ"ל דאז דן חלוץ, שלא רווה נחת מתפקודו של אלוף הפיקוד אודי אדם.

קפלינסקי עם עמיר פרץ בימי מלחמת לבנון השנייה / צילום: רויטרס

"אם הייתי היום איראני שיושב בטהרן, הייתי מאוד-מאוד-מאוד מודאג מהיכולות של צה"ל", אומר קפלינסקי. "הייתי מודאג מאוד מהיכולות של המודיעין, מהדיוק, משיתוף הפעולה בין המודיעין לבין הכוחות התוקפים במעגלים הקצרים, מודאג מיכולות ההגנה האווירית של צה"ל - כולל נגד טילים ורקטות - ומאוד-מאוד מודאג מהנחישות ומהנחרצות שלו בהפעלת הכוח".

הרמטכ"ל גדי איזנקוט אמר לא מזמן שצה"ל הוא צבא בלתי מנוצח.

"כשאני מסתכל על כל התמונה, אני חושב שיש מקום לדברים שהוא אמר אודות היתרונות היחסיים של צה"ל. בהחלט שאני מאמין במערכת הזאת".

השאלה הבלתי נמנעת: האם 2018 תהיה השנה שבה תפרוץ אותה מלחמה אזורית כוללת שמהלכת אימים על המזרח התיכון זה שנים?

"אני לא חושב שאנחנו הולכים למלחמה, אבל מצד שני, אנחנו בלבה של מערכה שנמשכת כבר כמה חודשים. אולי האיראנים יגיבו פה ושם, כדי לצאת ידי חובה, אבל לאף אחד אין היום אינטרס ללכת איתנו למלחמה כוללת - לא בעזה, לא בסוריה ולא בלבנון. מצדנו, אנחנו צריכים להמשיך לנהל את המתח שבין אשרור הקווים האדומים שקבענו לעצמנו לבין מניעת הידרדרות".

מתח שמתנהל היטב לדעתך?

"עד עכשיו זה נעשה יפה. אם נמשיך לשמור על שקט, ושרינו ימשיכו להקפיד על כך שלא מדברים דיבורים מיותרים, אני חושב שלא נגיע למלחמה. אגב, בימים האחרונים אני מזהה חריגות בכל הקשור לדיבורים מיותרים וזה מדאיג".

אז בסך הכול אותה הנהגה, שבזירה הכלכלית מקבלת ממך ציונים לא גבוהים, עושה במשבר הזה עבודה מרשימה מאוד.

"אם בסוגיות הקשורות לכלכלה, לתעשייה, לחברה ולמנהיגות ביקרתי את חוסר התכנון האסטרטגי של המדינה - דווקא כאן, בתחום הביטחון, אני מסיר את הכובע בפני מקבלי ההחלטות ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. האמירה האמיצה שלהם, להציב קווים אדומים להשתלטות האיראנית בתוך סוריה ולהכנסת נשק שובר שוויון לאזור, וההחלטה להיצמד ולדבוק אליה לאורך זמן, הן דבר שמעורר הערצה והערכה רבה. הלוואי שהיינו ככה במקומות אחרים, בתחומים אחרים".

אז לשיטתך, ראש הממשלה נתניהו שומר בצורה פנומנלית על ביטחון ישראל ופשוט "לא שם לב" שיש לו גיבנת בשאר הדברים?

"יש לי ביקורת על נתניהו גם בנושאים ביטחוניים לאומיים: אני חושב שהגישה האסטרטגית כלפי הפלסטינים שגויה. לשבת על הגדר ולא לעשות כלום, לא מוביל אותנו לשום מקום טוב - ואני חושב שהזמן גם בעניין הזה פועל לרעתנו. אסור לנו להסתחרר מהאופוריה הרגעית של תמיכה בלתי מסויגת מצד נשיא ארצות הברית - ואני לא מזלזל בה לחלוטין - אבל תמיד צריך לזכור שדברים כאלה יכולים להתהפך, ומהר".

ראש הממשלה נתניהו , שר הביטחון ליברמן והרמטכ"ל איזנקוט / צילום: משרד הביטחון - אריאל חרמוני

להיות תלויים בארדואן?

נשר כאמור היא מונופול בשוק המלט, וכפועל יוצא מכך, יש שמצמידים לו תארים נלווים כמו מרושע, כוחני, דורסני או חזירי - בהתאם לפוזיציה או להשקפת עולמו של הגורם המצמיד. ועדיין, עוד קודם שתופסים עמדה שיפוטית נחרצת, גם כשהמנכ"ל של מונופול מדבר במושגים של קיפוח, היעדר ודאות ומתן העדפה לייבוא - צריך להבין את הרקע לדברים. ובמקרה של נשר, את הטלטלה שחווה שוק המלט המקומי בשנים האחרונות. זה כשנתיים וחצי שמספנות ישראל, באמצעות החברה הבת שלה, סימנט איי.אס, מייבאת לישראל מלט מטורקיה ומיוון, מוכרת אותו במחירים נמוכים משמעותית ומכניסה את נשר ואת היצרנית הקטנה מלט הר טוב לסטרס כללי.

מלט הר טוב הייתה בעבר יחידת ייצור של נשר, אולם באמצע 2015 נשר נדרשה למכור את המפעל שליד בית שמש במסגרת הסדר עם הרשות להגבלים עסקיים, שנועד לייצר תחרות בשוק המלט הישראלי והריכוזי מאוד. האחים וייל רכשו את המפעל בכ-180 מיליון שקל אף שתשתיות הייצור שלו נחשבות מיושנות ומחייבות השקעות עתק, כדי לשפר את הפריון ואת כושר התחרות שלו.

בזמן שמלט הר טוב עשתה צעדים ראשונים בשוק המלט המקומי, והאחים וייל עשו תיקונים אחרונים בתוכניות לשדרוג המפעל בהר טוב, הייבוא המאסיבי של מלט זול בידי סימנט איי.אס החל להעיק ולנגוס בנתחי שוק של היצרניות המקומיות: נתח השוק של הר טוב ושל נשר הצטמצם והיצרנית מהר טוב עתרה לממונה על היטלי הסחר שבמשרד הכלכלה והתעשייה בטענה שסימנט מייבאת בהיצף, כלומר מוכרת בישראל במחיר נמוך יותר ממחיר המוצר בשוק המוצא שלו. באותו המעמד הר טוב ביקשה מהמדינה להגביל את הייבוא באמצעות היטל היצף, שתפקידו להגן על הייצור המקומי. בין היתר, טוענים בהר טוב שהמשך הייבוא של סימנט יוביל לסגירת המפעל ולפיטוריהם של 120 עובדיו, וכן מזהירים מפני תלות שתיווצר במשק הישראלי במשאב חיוני שמיובא ממדינה כמו טורקיה, שמונהגת בידי מנהיג עוין לישראל כמו ארדואן.

נשר תמכה בתלונה של הר טוב, הממונה על היטלי הסחר חיבר דוח ביניים שקבע כי יש תשתית לחשד שמתקיים יבוא בהיצף ובקרוב הוא יפרסם דוח סופי על הנושא. על בסיס המלצות הממונה יידרשו שרי הכלכלה והאוצר, אלי כהן ומשה כחלון, להחליט אם להטיל היטל כזה שמשמעותו פגיעה בתחרות - מהלך שעשוי לסתור את הקו המפורש של מפלגתם, "כולנו", לחשוף עד כמה שניתן את המשק הישראלי לתחרות ולהוריד מחירים.

מנגד, שלומי פוגל, הבעלים של מספנות ישראל, כבר הזהיר שהיטל כזה יעצור את יבוא המלט ויהווה ניצחון של מונופול נשר, שיוביל להעלאת מחירים שתעיק על רוכשי הדירות ועל בוני התשתיות כמו כבישים, מבנים ציבוריים, גשרים ועוד פרויקטים לאומיים חשובים. זאת, לאחר שבשנה האחרונה המשק חסך מהורדת מחירי המלט כמיליארד שקל.

נשיא איראן רוחאני עם נשיא טורקיה ארדואן / צילום: רויטרס -Kayhan OzerPool

קפלינסקי, בסופו של דבר, אתם מונופול שהתרגל לחיים הטובים, והנה הכניסו לכם קצת תחרות לצנרת, ואתם מגיבים בלחץ.

"כמה שזה יפתיע אותך, נשר לא נגד תחרות: היא נערכה לה ונכנסה אליה באופן מודע, בעצם זה שהיא מכרה את המפעל בהר טוב. הנכונות למכור אותו אינה דבר טריוויאלי: כולם ידעו באותו הזמן שנצטרך למכור, כולם ידעו שיש תאריך יעד לזה והיה די ברור שהבעלים לא יקבלו את כל השווי של המפעל. אם היינו מייעדים את הקרקע לנדל"ן - הבעלים היו מקבלים הרבה יותר כסף. באמת שהיה חשוב לנו לשמר את התעשייה".

מכרתם את המפעל כי המדינה לחצה עליכם. אחרת זה היה עולה לכם בעוד רגולציות.

"היינו יכולים לעמוד על הרגליים האחוריות, להתווכח, לרוץ לבתי משפט, למשוך זמן. הממשלה רצתה את המהלך הזה במסגרת מדיניות מבורכת שהיא הובילה לפיזור הריכוזיות ולעידוד תחרות - וזה בסדר. גם אם זה מקשה על נשר, יכולנו להתמודד עם זה כמו שהרבה חברות מתמודדות עם מצבים דומים. אבל בחרנו להתנהג אחרת: הבנו את הכיוון שאליו המדינה מושכת, את המגמה הכללית, ושיתפנו עם זה פעולה".

אז הבנתם שאתם הולכים לתחרות, נערכתם לקראתה, וגם הייתם מוכנים להפסיד כסף בכך שלא עשיתם סיבוב על ערך הקרקע בהר טוב. אז מה הבעיה? מה גיליתם פתאום על תחרות שלא ידעתם קודם?

"תחרות צריכה גם אלמנט של הגינות: קשה להחיל תקנים והגבלות על הייצור המקומי, אבל לא לאכוף אותם על מוצרים מיובאים. אם הממונה על היטלי הסחר אומר שיש יבוא בהיצף של בין 100% ל-106% - וזה מספר דמיוני שלא נשמע בשום מקום - אבל הוא לא מטיל היטל היצף, זאת בעיה".

"מצפים לביקור שר הכלכלה"

קפלינסקי אינו חוסך בתיאורים כאשר הוא נדרש לנזקים, לשיטתו, שחווה נשר כתוצאה מן התחרות עם המלט המיובא של מספנות ישראל. "נוצר כאן מצב שוק חדש לגמרי", הוא אומר. "יש כאן תחרות ערה, אגרסיבית, נשר איבדה נתח שוק משמעותי".

כמה משמעותי?

"מנתח שוק של 75% ירדנו ל-65%, ואם אתם שואלים אותי, נראה לי שאנחנו כבר מתקרבים ל-60% מלמעלה. נאלצנו להוריד מחירים".

זו המטרה של תחרות.

"התחרות בפירוש לא הוגנת, מעבר לכך שאני חושש שעוד נגיע למצב שבו ארדואן יחליט אם ישראל תבנה גדר בגבול עם מצרים או תשפץ מסלולים בבסיסים של חיל האוויר, הוא יוכל להחליט מתי שהוא רוצה להטיל עלינו אמברגו מלט. זה פשוט יקרה בקדנציה של מישהו אחר, ואז המשרד הרלוונטי יגיד שהלקח הופק, אבל מה זה כבר יעזור לנו. ועדות מקצועיות כבר קבעו ש-85% מהמלט שהשוק המקומי צורך צריך להיות מיוצר בישראל, כי זה נכס אסטרטגי".

אם כך, והנושא כל-כך בדמך, מדוע נשר בחרה שלא להיות בפרונט של המהלך לבקשת היטל ההיצף? מלט הר טוב מובילה אותו ואתם רק תומכים, מבחוץ.

"חשבנו שעם השם נשר, עם התדמית השגויה שיש על החברה, זה יתפרש רע, שאנחנו מונופול דורסני שלא מוכן לתחרות".

אז בוא נדבר על זה: אחרי הכול, מונופול זאת הגדרה כלכלית ואין שום הכרח שמונופול יהיה דבר מרושע. אבל במקרה של נשר, יש לה את התדמית של מונופול מרושע ודורסני.

"באתי לנשר כמה ימים אחרי שהממונה על התקציבים לשעבר באוצר, גל הרשקוביץ, הוציא דוח על שוק המלט - תולדה של ועדת טרכטנברג שדנה ביוקר המחיה בעקבות המחאה החברתית. חלק מהשלטים שהונפו במחאה ייחסו לנשר את המחיר הגבוה של הדירות. הדבר הראשון שעשיתי כשבאתי לתפקיד, היה לקרוא את דוח הרשקוביץ שאמר שמחירי המלט שלנו הגיוניים ואף זולים ממחירי המלט הממוצעים באגן הים התיכון".

מה החלק של המלט במחיר של דירה ישראלית?

"1.4%, שהם כמה עשרות אלפי שקלים בדירה שעולה שני מיליון שקל. כך שגם אם הבעלים של נשר יחליטו מחר בבוקר לתת את המלט בחינם לטובת בניית הדירות בישראל, מה זה ייתן? המחירים שלנו מפוקחים מלמעלה למטה ומלמטה למעלה וכפופים לסל התשומות. אנחנו לא יכולים לעשות מה שאנחנו רוצים".

אז בוא נביט קצת אחורה בזמן. ב-2002 דרשתם היטל היצף, קיבלתם אותו, והמחירים זינקו בעשרות אחוזים.

"ויש לי גם עשרות דוגמאות מהעולם על מוצרים שהפסיקו את הייצור המקומי שלהם בגלל יבוא בהיצף, וביום שהמפעלים נסגרו, מחיר המוצרים המיובאים עלה. בעולם קוראים לזה שיטת לה-פארג', וישראל היא לא המקום הראשון שהקונצרן הזה עושה לה את זה.

"אל תשכח שמ-2008 ועד היום נשר לא העלתה מחירים. כבר עשור. וכולם יודעים מה קרה לכוח העבודה, לתשומות הייצור, למחיר הדלקים. עוד לפני הכניסה לתחרות - הפסקנו את העלאת המחירים".

אגב, מי שחתם על ההיטל ב-2002 הוא אהוד אולמרט, שהיה שר התמ"ת דאז ולימים יו"ר קבוצת תעבורה, שנשר היא מבעליה. הסיפור הזה לעולם ירדוף אתכם, אם אנחנו כבר בדיון על תדמיות כוחניות.

"מי שחתם על ההיטל זה בנימין נתניהו, שהיה באותו הזמן שר האוצר, אבל זה סקסי לטעון שאולמרט חתם על ההיטל, כי כמה שנים אחר כך הוא בא להיות יו"ר תעבורה. תשמעו, במרכז המבקרים שלנו ברמלה יש אפילו צילומים של זה: ב-1995, כמה חודשים לפני שנרצח, ראש הממשלה רבין ז"ל בא לגזור סרט לקו היבש הראשון שלנו. שנה אחר כך, ב-1996, בא ראש הממשלה נתניהו לגזור את הסרט של הקו היבש השני. היום זה לא יקרה בגלל כל מיני סיסמאות של הון-שלטון וכו'. אלה שינויים מהשנים האחרונות ואנחנו רק הולכים ומידרדרים עם זה".

אפילו שר הכלכלה והתעשייה לא בא. למה?

"שאלה טובה. אנחנו מצפים לביקור של שר הכלכלה, שבשנתיים האחרונות נמנע מביקור בנשר בגלל עבודת המטה שנעשית במשרדו נוכח בעיות הייבוא בהיצף. חשוב ששרים שאמונים על הרגולציה יבואו ויראו את הדברים בשטח. שיבואו לראות את התעשייה המסורתית, שמגאווה לאומית הפכה לביטוי שמפחדים להשתמש בו".

בסופו של דבר, ההחלטה אם להגביל את הייבוא או לא, תהיה בידיים של השרים כהן וכחלון. יכול להיות שהם לא יחתמו על הצו?

"הממונה על היטלי הסחר עדיין לא הגיש את ההמלצה. אני מקווה שבסופו של יום, הם יבינו את המשמעויות ויחתמו על ההיטל".

ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה כי "מזה כשנה מתנהלת במשרד חקירה על יבוא מלט במחירי היצף מטורקיה ומיוון. החקירה נפתחה בעקבות תלונת מלט הר טוב בתמיכתה של נשר. נוכח חוסר שיתוף פעולה מלא של נשר עד לאחרונה, שיש לתהות לגבי סיבותיו, נמנע הממונה מהטלת ערובה זמנית על יבוא מלט עד כה. נראה כי דברים אלה (של קפלינסקי) מעידים בעיקר על חוסר היכרותו עם הפעילות, ומתיסכולו מהתגברות התחרות בתחום אותו הוא מנהל".

קפלינסקי, לסיום: אם יש כל-כך הרבה קלקולים במערכת, למה שלא תקפוץ לביצה הפוליטית?

"אני גאה להשתייך לתעשייה המסורתית, שיש בה הרבה דברים יפים, אבל אני נמצא בה רק שש שנים ואני בתחילת הדרך. יכול להיות שבבוא היום".

היו כבר דיבורים כאלה, על כניסה לפוליטיקה, למשל כמספר 2 של יאיר לפיד.

"תמיד יש. וגם בעבר היו הצעות, על חלק מהן גם נכתב בעיתונים. כרגע ההחלטה שלי היא לא".

קפלינסקי על רקע מפעל נשר / צילום: יונתן בלום

"לא היה לנו מספיק אורך נשימה" | קפלינסקי על הכישלון של בטר פלייס

במשך ארבע שנים שימש משה קפלינסקי בתפקיד מנכ"ל בטר-פלייס, מיזם הרכב החשמלי שהוביל שי אגסי, עד שבנובמבר 2012 החליט לסיים את הפרק הזה בחייו, לפרוש מהמיזם עם התדמית ההייטקית והנוצצת ולעבור לתעשיית המלט המסורתית. לדבריו, הוא לא מצטער על המעבר הזה: "אני מאוד גאה להשתייך לתעשייה המסורתית. היא מרתקת והיא מדהימה וכמה שטוענים שהיא מסורתית, היא מתקדמת ויעילה. תחשבו על זה ככה: איפה שאתם רק מביטים, אתם רואים 'נשר אינסייד'".

מה ההבדל בין בטר פלייס לנשר?

"בגולני אומרים שינוי קטן זה 180 מעלות ושינוי גדול זה 360 מעלות".

ובמקרה הזה?

"360 מעלות".

איך היה שם?

"זאת הייתה חוויית חיים מלמדת והזדמנות קלאסית לעשות מעבר ממסגרת צבאית למסגרת הפוכה לחלוטין, שפורצת גבולות מחשבתיים ומעשיים. התפקיד שלי בבטר פלייס היה מאוד מוגדר: להקים תשתית יש מאין - והיא קמה. בתוך ארבע שנים היא קרמה עור וגידים בלי שאף אחד האמין שזה ניתן בכלל. לצערי, הקדמנו קצת את החזון ואת המציאות ותראו מה קורה היום, כשאין אף חברת מכוניות שלא עוסקת בנושא הזה.

"אני מעריך שבתוך עשור יהיה איזון שונה לחלוטין בין רכב שמונע בבנזין לרכב שמונע בחשמל בעולם כולו - ולא רק בישראל. לצערי, לא היה לנו מספיק אורך נשימה בשביל זה".

אתה עדיין בקשר עם עידן עופר?

"כן".

אתה חושב שעושים לו עוול?

"לא אוהבים לפרגן כאן, ואתם לא צריכים אותי בשביל לדעת את זה. בכלל, לא אוהבים כאן אנשים שמצליחים. בהחלט אני חושב שעושים לו עוול".

עמדת טעינה של בטר פלייס / צילום: תמר-מצפי

"לא על כסף אני מתלונן" | קפלינסקי על היחסים עם הרגולטור

זולת מאבקן המשותף בסוגיית היטל ההיצף, שתוארה בכתבה, נשר ומלט הר טוב נאבקו גם בניסיון של משרדי האוצר והגנת הסביבה למסות משמעותית את הפטקוק, חומר הבעירה המרכזי המשמש להפעלת הכבשנים בתהליך השריפה של הקלינקר טרם טחינתו למלט.

נוכח תוכניות הממשלה, מלט הר טוב נבהלה, והזהירה שאם הגזרה לא תבוטל, היא תסגור את המפעל ותפטר את העובדים. בנשר התרעמו, אפילו שעבורה זאת רק מכה של כמה מיליונים בכיס. "זה בדיוק המצב שאני מדבר עליו, של חוסר יציבות מצד הרגולטור", אומר קפלינסקי. "חתמנו עם הממשלה על מכירת הר טוב, ומבחינת נשר זה היה כמו לגדוע יד. ממש כך. הר טוב השלים את הפעילות שלנו, אבל הבנו שאנחנו חייבים לשלם את המחיר בשביל התחרות. מה שביקשנו בתמורה לכך היה ודאות לתקופה של עשר שנים מצד הרגולטורים. אז היה משא ומתן וסיכמנו על תשע שנים, אבל עברו בקושי שנתיים. אני מגיע למשרדי האוצר ואף אחד לא זוכר על איזה סיכום אני מדבר".

בינתיים התוכנית הזאת ירדה מסדר היום.

"מישהו התעשת והחליט לרדת מההחלטה הלא הגיונית הזאת. אבל זה לא רק הסיפור של הפטקוק, זה קורה בעוד הרבה מאוד תחומים אחרים. המדינה מתפלאת כל הזמן למה מעט מאוד מפעלים מחוברים לרשת הגז הטבעי. תבדקו מה קרה בארבע השנים האחרונות בשינויי התקינה לחיבור של מפעלים לגז.

"סיפור אמיתי שקרה לנו: אחרי שבנשר סיימו להתקין מערכות לקראת חיבור לגז, פתאום שמענו 'אופס, שינינו את התקינה', ואנחנו היינו צריכים לפתוח את הכול מחדש, להביא מערכות חדשות, לעצור למשך חודשים ארוכים את העבודה כדי להחליט על איזה תקן בכלל אנחנו צריכים ללכת. זה עלה לנו מיליונים, אבל לא על כסף אני מתלונן. הבעיה היא היעדר הוודאות - אין חשיבה ואין תכנון לטווח הארוך".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%