גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גינדי החזקות תפצה רוכשים בשרונה ב-300 אלף שקל

הרוכשים דינה ואודי ארז (יו"ר אלעד גרופ לשעבר) תבעו את גינדי החזקות בגין איחור של 10 חודשים במסירת הדירה ● בית המשפט דחה את טענת גינדי כי האיחור נבע משינויים שביקשו הרוכשים לבצע בדירה, מאחר והחברה לא הוכיחה קשר בין השינויים שהתבקשו לבין האיחור

מגדלי שרונה / צילום: איל יצהר
מגדלי שרונה / צילום: איל יצהר

גינדי החזקות תפצה רוכשי פנטהאוס בפרויקט גינדי שרונה בתל אביב ב-290 אלף שקל, בגין איחור של 10 חודשים במסירת הדירה. כך קבעה אתמול (ה') שופטת בית משפט השלום בתל אביב דורית קוברסקי.

מפסק הדין עולה כי במרץ 2012 רכשו דינה ואודי ארז, לשעבר יו"ר ומנכ"ל אלעד גרופ שבשליטת יצחק תשובה, והיום דירקטור באקסטל לימיטד, פנטהאוס בפרויקט גינדי שרונה בתל אביב. מועד מסירת הדירה שנקבע בחוזה היה 30 באוקטובר 2014 ובפועל הדירה נמסרה ב-20 באוגוסט 2015, באיחור של 10 חודשים לאחר המועד הקבוע בחוזה. טופס האכלוס לדירה ניתן רק בסוף מאי 2015, 7 חודשים לאחר מועד המסירה החוזי. בין הרוכשים לבין גינדי התנהל דין ודברים, שבסופו גינדי סירבה לפצות את התובעים.

לטענת התובעים, גינדי הפרה את החוזה עמם, כשסירבה לשלם להם את הפיצויים שלהם הם זכאים לפי חוק המכר בטענה כי הסיבה לעיכובים היא שינויים שהזמינו התובעים בדירה. אלא שגינדי לא פירטה את הקשר בין השינויים שהתבקשו לבין הדחייה. לטענתם, הם נתנו הנחיות תכנון בדבר מיקומי חשמל ואינסטלציה בזמן, ואלה נלקחו בחשבון ביחס למועד המסירה שנקבע בחוזה ולא היה בהם כדי לגרום לעיכוב כלשהו. לתביעה צירפו התובעים את חוות דעתו של המהנדס יגאל ברמן וחוות דעת של השמאי מאיר פרץ.

מנגד טענה גינדי החזקות כי מדובר בתביעת סרק וכי על פי הכתוב בהסכם, באפשרותה של גינדי למסור את הדירה לרוכשים עד סוף אוגוסט 2015 מבלי שהדבר יהווה הפרה של החוזה או יזכה את התובעים בפיצוי כלשהו. במסגרת הסכם השינויים, התובעים נתנו הסכמתם לעיכוב של עד 34 שבועות במועד המסירה, גם אם בסופו של דבר לא יבוצעו השינויים בהסכם. לטענת גינדי התובעים ויתרו על כל טענה או סעד בגין תקופת האיחור. בפסק הדין צוין כי גינדי לא הגישה חוות דעת נגדיות לתמיכה בטענתה.

קוברסקי דחתה את טענת גינדי כי עצם בקשת הרוכשים לשינויים בדירה, מזכה את גינדי לפטור גורף מתשלום פיצויים בגין תקופת איחור ארוכה מזו הקבועה בחוק, גם אם כלל לא בוצעו שינויים. שכן, פטור שכזה עומד בסתירה לחוק המכר. מפסק הדין עולה כי החוזה בין גינדי לרוכשים כלל סעיף שהתייחס למצב בו הרוכשים יבקשו שינויים ותוספות מהקבלן המבצע. הסעיף קבע שהרוכש מאשר שיכול ויידחה מועד מסירת הדירה עקב הזמנת השינויים, אך תקופת העיכוב האפשרית היא עד 34 שבועות ולא דחייה אוטומטית ב-34 שבועות. כמו כן,נקבע בפסק הדין, ברור שצריך להיות קשר בין השינויים שהתבקשו, לבין העיכוב. "דחייה אוטומטית של מועד המסירה ביחס לכל בקשה לשינוי בדיה מאפשרת לנתבעת לא להיות כפופה לשום הגבלה" קבעה קוברסקי.

עוד צוין בפסק הדין כי הרוכשים העידו כי מדובר בדירה בפרויקט יוקרתי, ולכן ברור היה שתינתן גמישות בכל הקשור לתכנון הפנים שלה כל עוד איננו נוגע לקונסטרוקציה או לחלקים חיצניים של הדירה. גינדי הסכימה לבצע שידרוגים במפרט הדירה כגון תוספות נקודות חשמל, וזיכוי כספי במקום התקנת מטבח, והעידו גם כי במשך שנה שלמה לא בוצעה כל עבודה בדירה. טופס האכלוס ניתן רק בסוף מאי 2015, 8 חודשים לאחר מועד המסירה החוזי, כאשר הדירות הראשונות בפרויקט נמסרו רק בחודש יוני 2015, ולכן ברור שלא השינויים הם שגרמו לעיכובים כלשהם. גם מהנדס הביצוע של חברת דניה סיבוס יוגב בן סימון, לא סתר את עדות זו ולא היה באמתחתו מסמך אחד לגבי השינויים שבוצעו בדירה. "צריך להימצא יחס סביר בין היקף השינוי המתבקש בדירה לבין בחיית מועד המסירה, והיה מצופה שצדדים ייערכו בעניין זה טבלה המפרטת מועדים חדשים אל מול פרקי הזמן הנדרשים לצורך ביצוע השינויים" קבעה קוברסקי בפסק הדין. "גינדי הסתפקה בצירוף הזמנת השינויים שאמנם מפרטת 100 שינויים בהיקף של 261 אלף שקל, אך ברור שלא כל שינוי מצריך עיכוב בלוח הזמנים". בפסק הדין נקבע כי גינדי לא הביאה נציג מטעמה או מטעם חברת דניה סיבוס שהסביר כמה זמן נדרש לצורך ביצוע השינויים, ולא סיפקה מידע לגבי הקשר בין השינויים שנדרשו לעיכוב המקסימלי של 34 שבועות. קוברסקי הסכימה כי ייתכן ושינויים מסוימים הצריכו תוספת עבודה או עיכוב כלשהו בלוח הזמנים, אך החברה לא ידעה להסביר מתי בוצעו השינויים ולא הוכיחה קשר בין השינויים לבין האיחור במסירת הדירה, וכי טופס הזמנת השינויים אינו מספיק כדי להוכיח את הקשר בין השניים.

התובעים טענו בחוות דעת של מהנדס מטעמם כי השינויים שנדרשו לא הצריכו תוספת עבודה או עיכוב בלוח הזמנים היות שבשלב הזמנתם, טרם הותקנו תשתיות בדירה ולא נדרשה עבודת פירוק אלא התקנה בלבד על בסיס תוכנית השינויים. הפעולה היחידה שנדרשה גינדי לעשות היא פעולת ניהול שעיקרה תכנון נכון והעברת הנחיות לעובדים ולקבלני המשנה. "בהעדר יומני עבודה או דוחות פיקוח, אין מידע שהדברים בוצעו כפי שצריך" קבעה קוברסקי והדגישה כי גינדי לא הביאה חוות דעת נגדית להוכיח אחרת.

שמאי התובעים קבע כי דמי שכירות ראויים לדירת פנטהאוס דומה במיקומה ושטחה, נעים סביב 20 אלף שקל לחודש, ולכך יש להוסיף 40% בגין העובדה שמדובר בתקופת שכירות קצרה. גינדי תקפה את ההערכה, אך לא הציגה חוות דעת מטעמה המוכיחה כי דמי השכירות נמוכים יותר. קובסרקי קבעה כי גינדי תפצה את הרוכשים בגין תקופה של 10 חודשים עיכוב במסירת הדירה בהתאם לחוק המכר, לפי שווי של 20 אלף שקל לחודש והפיצויים המורחבים שקובע חוק המכר, ובסך הכל 290 אלף שקל בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה והוצאות שכ"ט עו"ד בסך 18 אלף שקל.

את בעלי הפנטהאוס ייצג עו"ד אביתר אנגלרד ממשרד אלרואי מנור אנגלרד, המתמחה במקרקעין. "מדובר בפסק דין עקרוני תקדימי בו סגר בית המשפט בתל אביב פירצה שקבלנים השתמשו בה מאז התיקון לחוק המכר בשנת 2011 בניסיון להתחמק מתשלום פיצויים על איחורים במסירה", מסר אנגלרד. "הקבלנים פיתחו פרקטיקה של החתמה סיטונית של דיירים שהזמינו שינויים על הסכמה לדחות את מועד המסירה לפעמים בחודשים רבים מבלי שיהיה קשר אמיתי בין תקופת הדחייה לבין מהות השינויים ואפילו אם השינויים לא יבוצעו בפועל, שהרי במקרים רבים השינויים מוזמנים עוד לפני שהדירה בכלל נבנתה. בית המשפט קבע קביעה עקרונית תקדימית לפיה למרות שהדיירים חתמו על ההסכמה הרי צריך להיות קשר אמיתי בין תקופת הדחייה לבין מהות השינויים וכאשר הקשר הזה לא מתקיים, הרי שמדובר בתניית פטור של קבלן שמנוגדת להוראות חוק המכר והדיירים יקבלו פיצוי על איחור במסירה למרות שלכאורה הסכימו לדחייה בעת שהזמינו שינויים. במקרה הזה הפיצוי היה גם מאוד משמעותי שכן מדובר היה בדירת פנטהאוז יוקרתית והקבלן חוייב בתשלום פיצוי של 30 אלף שקל לכל חודש איחור במסירה".

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם