גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חץ: "מאז 2012 יש רואי שחורות שצופים עודף היצע במשרדים"

נתן חץ, בעל השליטה והמנכ"ל של אלוני חץ, אופטימי בנוגע לשוק הנדל"ן המניב בישראל ● בראיון ל"גלובס" הוא מדבר גם על החזרה להשקיע בשוק הבריטי ("כל התחזיות השחורות לגבי בריטניה לא מתממשות") ועל עתידן של מגייסות האג"ח האמריקאיות בתל אביב

נתן חץ / צילום: תמר מצפי
נתן חץ / צילום: תמר מצפי

חברת ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ, הנמצאת בשליטת המנכ"ל נתן חץ ודודי ורטהיים, פרסמה אתמול את תוצאותיה לרבעון ראשון של 2018. בשורה העליונה דיווחה החברה על ירידה של 2.2% בהכנסותיה לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ואלה הסתכמו בכ-344 מיליון שקל.

התזרים הנקי מפעילות (FFO) של אלוני חץ גדל בכ-13% והגיע ברבעון לכ-109 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הציגה החברה גידול של 1.4% ברווח הנקי, שהגיע לכ-144 מיליון שקל.

שווי השוק של אלוני חץ עומד על כ-5.6 מיליארד שקל, לאחר ירידה של 10% במניה בחצי השנה האחרונה. ההון העצמי של החברה, שתחלק בחודש הבא דיבידנד של כ-46 מיליון שקל (27 אגורות למניה), עמד בסוף מארס ברמה של כ-5.5 מיליארד שקל.

אלוני חץ פועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל ובחו"ל, כשבארץ היא פועלת באמצעות החברה הבת אמות, שהודיעה באחרונה כי 90% מהשטחים במגדל המשרדים ToHa, שאותו היא בונה ברחוב תוצרת הארץ בתל אביב בשותפות עם חברת גב ים, הושכרו או נמצאים בשלבי השכרה מתקדמים. הקמת המגדל, בשטח כולל של 57 אלף מ"ר, צפויה להסתיים בסוף 2018. נוסף על כך, אמות וגב ים מחזיקות בזכויות בנייה להקמת מגדל משרדים נוסף בן 70 קומות בסמוך, בשטח של 130 אלף מ"ר (יותר מכפול לעומת ToHa), והן מקדמות את הקמתו.

"אנחנו מתכננים לטווח ארוך"

בשיחה עם "גלובס" לא נשמע הבעלים והמנכ"ל חץ מודאג במיוחד מהחששות מעודף שטחי משרדים באזור תל אביב בשנים הקרובות. "אנחנו לא עובדים לפי התחזיות של האנליסטים, אלא מתכננים לטווח הארוך", הוא אומר. "מאז 2012 יש רואי שחורות כאלה ואחרים, שאומרים שבשנה-שנתיים הקרובות צפוי עודף היצע במשרדים באזור. אנחנו כבר ב-2018, וזה עדיין לא קורה".

"בנדל"ן אנחנו פועלים לטווח הארוך, לבנות פרויקט לוקח חמש-שש שנים ולא שנה-שנתיים. אין לי ספק שמתישהו יגיע עודף היצע, וייתכן שזה יקרה בשנה-שנתיים הבאות, אבל גם אם זה יקרה, זה יחלוף ואנחנו מסתכלים לטווח הארוך. צריך לזכור ששוק הנדל"ן הוא בבואה של הכלכלה, והמשק הישראלי ממשיך לצמוח יפה, מייצר הרבה מקומות עבודה חדשים מדי שנה ומצריך בנייה של כחצי מיליון מ"ר בשנה לפחות". 

● אתם מתכננים להקים את הבניין הנוסף ליד ToHa?

"כרגע אנחנו מקדמים את הפרויקט. צריך לזכור שלא התחלנו לבנות. רק לחפור ולבנות את החניון לוקח פרק זמן של שנתיים ויותר, כך שכשנגיע לסיום החניון, נחליט מה הלאה. נכון להיום, פרויקט ToHa מפתיע אפילו אותנו בעוצמת הביקושים. חבל שאין לנו עוד 50 אלף מ"ר בפרויקט הזה".

תוצאות אלוני חץ 24.5.18

"התחזיות השחורות לא מתממשות"

פעילותה של אלוני חץ מעבר לים מתבצעת בארה"ב, שם היא פועלת בוושינגטון באמצעות שותפות בחברת קאר (Carr) ובבוסטון בשותפות עם אוקספורד פרופרטיז; בשווייץ באמצעות חברת PSP1; ובבריטניה באמצעות קרנות ברוקטון. לחברה גם פעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, באמצעות החברה הבת אנרג'יקס.

במהלך הרבעון הראשון הושלמה העסקה להקמת חברת הנדל"ן החדשה (BE) בשותפות עם הנהלת קרנות ברוקטון, שאתה פועלת אלוני חץ בשוק הבריטי בשנים האחרונות. החברה תעסוק ברכישה, ייזום, השבחה, הקמה, ניהול ותחזוקה של נדל"ן מניב מסחרי בבריטניה, תוך התמקדות באזור לונדון. אלוני חץ התחייבה להשקיע בהון של BE כ-340 מיליון ליש"ט (כ-1.7 מיליארד שקל), מתוכם הושלמה השקעה בסך 43 מיליון ליש"ט במהלך מארס השנה. בכוונת BE להתחיל בביצוע השקעות ברבעון האחרון של 2018.

נזכיר כי לאלוני חץ היסטוריה ארוכה ומוצלחת מאוד בתחום הנדל"ן בבריטניה - ולמעשה, שם בוצעה ההשקעה המשמעותית הראשונה שלה מעבר לים, כשבין השנים 1993-1997 היא רכשה תיק נכסים שמומש בהמשך ברווח גדול.

● אתם לא חוששים מהשפעות שליליות של הברקזיט על שוק הנדל"ן הבריטי?

"לצערי", אומר חץ, "כל התחזיות השחורות לגבי בריטניה לא מתממשות. אם היה שם מיתון היה לנו יותר קל להיכנס ולרכוש נכסים ברמות מחירים נמוכות יותר. אפילו המטבע, הליש"ט, חזר לרמתו מול המטבעות המרכזיים מלפני ההכרזה על הברקזיט. צריך לזכור שגם כאן אנחנו מתכננים ל-10 שנים קדימה לפחות ונעשה את הכניסה לשוק בצורה הדרגתית. כלכלת בריטניה חזקה מאוד.

"בלונדון יש מרכז סחר בינלאומי, זאת עיר עם הרבה אוניברסיטאות, והיא תמשיך להיות מרכז כלכלי חשוב בכל מקרה, עם ברקזיט או בלי ברקזיט. גם אם יהיה מיתון בשנה-שנתיים הקרובות, אנחנו ננצל את זה וניכנס לשוק במהלך המיתון".

FFO-אלוני-חץ

"לא יקרה כלום אם הריבית בארה"ב תעלה"

● בארה"ב הפד צפוי להמשיך להעלות ריבית, ויש לא מעט כלכלני מאקרו שמזהירים מהאטה משמעותית או מיתון בשנת 2020 או 2021. איך לדעתך יושפע שוק הנדל"ן המסחרי והשוק למשרדים שם, והאם אתם מתכוונים לשנות את הפעילות?

"הפד לא פועל בחלל ריק, ומתאים את עצמו לפעילות הכלכלית בארה"ב. כיום אמריקה נמצאת בתעסוקה מלאה. אנחנו נמצאים במקומות החזקים בארה"ב, בוושינגטון ובבוסטון. האינפלציה אמנם מרימה קצת ראש באחרונה, כך שהפד בצדק רב מגיב להתפתחויות. עליית הריבית מחויבת, והיא תוצאה של כלכלה חזקה וביקושים גבוהים כמעט בכל תחומי הפעילות.

"בבוסטון מחירי השכירות צמחו ב-7% בממוצע לשנה בשנים האחרונות, בגלל שלא בנו שם מספיק, והביקושים ימשיכו להיות חזקים גם בשנים הקרובות. אין ספק שגם בארה"ב יגיע מיתון, וזה אכן יכול לקרות בשנה-שנתיים הקרובות. ידענו לעבור תקופות קשות בעבר, ונדע לעשות את זה בעתיד. חיזקנו את ההון של Carr ואנחנו מוכנים לכל תרחיש.

"Carr ממשיכה להתקדם בהתאם לתוכניות הפיתוח שלה באמצעות השבחת נכסים קיימים, ובעיקר באמצעות קידום הייזום של שישה פרויקטים בפיתוח שבבעלותה, בהיקף השקעה כולל של 1.6 מיליארד דולר, מתוכם שלושה פרויקטים בשלבי בנייה. החברה צופה כי לאחר שיושלמו הפרויקטים במהלך השנים 2020-2023, ההכנסה התפעולית הנקייה מהם תסתכם ביותר מ-110 מיליון דולר, המהווה הכפלה של ההכנסה התפעולית הקיימת".

● עליית התשואות באג"ח לטווח ארוך בארה"ב לא מפחידה?

"התשואה על אג"ח ל-10 שנים עלתה אמנם לאזור של 3%, אבל צריך לזכור שלפני 10 שנים היא הייתה יותר מ-5%, כך שלא יקרה כלום, לדעתי, גם אם היא תעלה ל-4%. אולי תהיה התאמה מסוימת של מחירי הנדל"ן, אבל בטווח הארוך ההגנה היחידה של משקיעים בארה"ב מפני אינפלציה זה רכישת נדל"ן, כי אין להם שם איגרות חוב צמודות מדד".

● מה תהיה השפעת עליית הריבית על חברות הנדל"ן בכלל, ועל החברות האמריקאיות שגייסו בתל אביב באמצעות הנפקות אג"ח? באחרונה התשואות על חלקן רושמות עלייה חדה.

"מאז שהתהליך הזה התחיל, אמרתי שיש בין המנפיקים האמריקאים טובים יותר וטובים פחות. הם באים לכאן, כי זאת האלטרנטיבה הטובה ביותר שיש להם לגיוס כספים. בארה"ב, להערכתי, חלקם לא היו יכולים לגייס בכלל, ואחרים רק בתוספת ריבית משמעותית של 3%-4% או יותר.

"גם אני, אם הייתי יזם אמריקאי שזקוק למימון, הייתי מגייס כאן, אם הייתי יכול לעשות את זה בזול לעומת השוק האמריקאי. אני מניח שחלק מהחברות האלה לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות וייאלצו לעשות הסדרי חוב, אבל אם זה יקרה רק בשתיים-שלוש מתוך 40 חברות, זה לא יהיה נורא כל כך. אגב, חברות שיגיעו למצב של חדלות פירעון - יהיה קשה מאוד לחלץ מהן כסף, והמשקיעים הישראלים צריכים לדעת את זה ולהיות מוכנים למצב כזה". 

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"