גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנרב ונקסטקום יקימו חוות טורבינות רוח בעמק הבכא

הפרויקט נחשב לגדול מסוגו בישראל בתחום אנרגיית הרוח ויכול, בתפוקה מלאה, לספק חשמל לעיר בינונית ● מניית נקסטקום מזנקת כ-7% היום ומשלימה עלייה של יותר מ-50% בשנה האחרונה

טורבינות רוח / צילום: שאטרסטוק
טורבינות רוח / צילום: שאטרסטוק

החברות מנרב  ונקסטקום , באמצעות מיזם משותף (מחזיקות בו בחלקים שווים), יקימו חוות טורבינות רוח גדולה ברמת הגולן.

שתי החברות דיווחו הבוקר (א') כי המיזם יקים עבור חברת עמק הבכא אנרגיות רוח, הנמצאת בבעלות אנלייט (60%) וחברת א.א בן-דב אנרגיית רוח (40%), פרויקט לייצור חשמל ברמת הגולן בהספק של כ-96 מגה-וואט באמצעות כ-30 טורבינות רוח בגודל של 3.2 מהגוואט כל אחת.

בנוסף, התקשר המיזם המשותף בהסכם לתפעול ולתחזוקה של הפרויקט למשך 20 שנה מתום תקופת ההקמה. התמורה עבור חלקן של מנרב ונקסטרום בפרויקט (כ-20% מהיקף הפרויקט), צפויה להסתכם ב-136 מיליון שקל בתוספת מע"מ ותקופת ההקמה הצפויה הינה כ-25 חודשים מיום קבלת צו תחילת העבודה.

נקסטקום, הנמצאת בשליטת היו"ר והמנכ"ל גיא ישראלי, עוסקת בתכנון, הקמה ותחזוקה של תשתיות ופתרונות בתחומי התקשורת והאנרגיה המתחדשת. מנרב אחזקות, הנמצאת בשליטת אברהם קוזניצקי, פועלת בתחום הבנייה והתשתיות.

הפרויקט נחשב לגדול מסוגו בישראל בתחום אנרגיית הרוח ויכול, בתפוקה מלאה, לספק חשמל לעיר בינונית. הפרויקט כולל הקמה של תחנת משנה היברידית, יציקות בטון - 22,000 קוב בטון רב-נפחי עם כ - 4000 טון ברזל, 15 ק"מ של דרכי גישה, מערכת חשמלית לאיסוף האנרגיה המיוצרת, מבנה תפעול ותחזוקה, מערכת תקשורת לניטור ותפעול התחנה מרחוק, חבור לרשת החשמל ועוד.

עוד דיווחה היום מנרב כי זכתה במכרז של משרד הביטחון להקמת מבנים ותשתיות בקמפוס רמות בבאר-שבע. הפרויקט, שצפוי להימשך כשנתיים בהיקף של כ-125 מיליון שקל בתוספת מע"מ, ייכלול בעיקר עבודות ביסוס, פיתוח והקמה של שבעה מבנים, לרבות מבני מגורים, מבני הדרכה ואודיטוריום, בשטח כולל של כ-15 אלף מ"ר.

מניית נקסטקום מזנקת כ-7% היום ומשלימה עלייה של יותר מ-50% בשנה האחרונה. שווי שוק החברה הגיע לכ-70 מיליון שקל. מנרב נסחרת ביציבות, בשווי של כ-430 מיליון שקל לאחר ירידה של 20% בשנה האחרונה.

בשבוע שעבר דיווחה נקסטקום כי הכנסותיה ברבעון הראשון של 2018 גדלו ב-33% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו בכ-70 מיליון שקל. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של כ-2.4 מיליון שקל לעומת רווח של 122 אלף שקל ברבעון המקביל.

גיא ישראלי, מנכ"ל נקסטקום, ציין היום כי "על פי נתוני רשות החשמל היקף ייצור האנרגיה המתחדשת כיום מסתכם בכ-2.6% בלבד, בעוד יעד הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות לשנת 2020 הינו 10% ולשנת 2030 הינו 17% ומכאן שאנו מעריכים כי פרויקטי אנרגיה יהוו מנוע צמיחה חשוב עבור קבוצת נקסטקום לשנים הבאות".

ממנרב נמסר כי " העסקאות צפויות לתרום בטווח הקצר עד הבינוני להיקף ההכנסות והרווחיות של מגזר הביצוע של החברה. אנחנו ממשיכים לבחון כל העת עסקאות חדשות ומתמודדים בימים אלה על מספר מכרזים נוספים, אשר זכייה בהם צפויה לתרום בצורה ניכרת לפעילות ורווחיות החברה".

אנלייט: חוות רוח בקרואטיה

במקביל, דיווחה היום אנלייט כי קיבלה את כל האישורים הנדרשים להפעלתו המסחרית המלאה של פרויקט Lukovac בקרואטיה, בהספק של כ-49 מגהוואט (16 טורבינות). לאחר השלמת כל תהליכי הבדיקות בחודשים האחרונים, ובהמשך לאישור שהתקבל כעת להפעלה מסחרית מלאה, הפרויקט יהא זכאי לתעריף המלא לתקופת האסדרה (14 שנים), ולאחר מכן תנאי הרישיון מאפשרים את המשך מכירת החשמל במחירי שוק עד תום תקופת הרישיון (25 שנים).

על פי כושר הייצור של המתקן ומדידות הרוח שנעשו באתר, באנלייט מעריכים כי הפרויקט יניב הכנסות בהיקף של כ-13 מיליון אירו לשנה (כ-54 מיליון שקל) ממכירת החשמל בתקופת האסדרה.

ההשקעה בפרויקט בוצעה באמצעות מיזם ההשקעות "מובילים" המנוהל באמצעות אנלייט ומוחזק בשותפות על-ידי אנלייט (50%), הראל (10%) מגדל (20%) והפניקס (20%).

אנלייט פועלת בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל ובאירופה. בישראל עוסקת אנלייט בתכנון, הקמה והפעלה של פרויקטים פוטו-וולטאיים. נכון לסוף מארס, עמד ההספק הכולל של מערכות שיזמה והקימה החברה על 86 מגוואט המוזרמים לרשת החשמל, כשמתוכו החזקותיה של החברה עומדות על 69 מגוואט. נוסף על כך, זכתה אנלייט לספק עוד 73 מגוואט חשמל לרשת החלוקה, במסגרת שני מכרזים שפורסמו להקמת מתקנים פוטו-וולטאיים.

החברה נשלטה עד לאחרונה בידי יורוקום תקשורת, שהייתה בבעלות שאול אלוביץ ועברה באחרונה לידי מפרק, וכן בידי שותפות גבעון של משפחת ויל. בתחילת החודש ערכו השתיים מכרז למשקיעים מסווגים בשוק ההון, שבמסגרתו מכרה יורוקום את מלוא החזקתה (14.8%) באנלייט תמורת 133 מיליון שקל, בעוד משפחת ויל מכרה כ-5.3% ממניות יורוקום (כ-65% מהחזקתה), תמורת כ-49 מיליון שקל. בעקבות המכירה הפכה אנלייט לחברה ללא גרעין שליטה.

כמה ימים לאחר מכן השלימה אנלייט גיוס הון של 60 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים - גיוס שמיועד לחיזוק ההון העצמי והפרופיל הפיננסי של החברה. בסך הכל הוקצו למשקיעים 6.3% ממניות החברה (6% בדילול מלא) כנגד ההשקעה שבוצעה במחיר השוק. מחצית מהסכום שגויס - כלומר, 30 מיליון שקל - הגיע משלוש קרנות גידור שמנהלת חברת נוקד קפיטל, שהקימו רועי ורמוס ושלומי ברכה. עוד 20 מיליון שקל גויסו מקופות הגמל של בית ההשקעות פסגות, ואילו את היתרה בסך 10 מיליון שקל השקיעה חברת הביטוח הפניקס. מניית אנלייט השלימה התקדמות של 36% בשנה האחרונה. שוויה של החברה הגיע לכ-986 מיליון שקל.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם