גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרוכשת גילתה כי הנכס נבנה בשיטת פל-קל ותבעה את העירייה

תביעה בסך 3 מיליון שקל הוגשה לאחרונה נגד עיריית ר"ג, ע"י חברה שרכשה משרד בבניין במתחם הבורסה ● הסיבה: החברה נדרשה להשקיע כספים בחיזוק הבניין, לאחר שהעירייה הודיעה כי הבניין מצוי ברשימת מבני הפל-קל, למרות שבתיק הבניין מצוי מכתב חתום ע"י מהנדס העיר, לפיו הבניין לא נבנה בשיטה המסוכנת ● העירייה: "נגיב בביהמ"ש"

הבניין ברמת גן. / צילום: איל יצהר
הבניין ברמת גן. / צילום: איל יצהר

17 שנה בדיוק עברו מאז אסון ורסאי, ומסתבר כי עדיין לא ברור אילו מבנים בדיוק נבנו בעבר בשיטת ה"פל-קל". בתביעה בסך 3 מיליון שקל שהגישה בימים האחרונים חברת מזין אחזקות נגד עיריית רמת-גן, נטען כי העירייה הסתירה מהחברה את העובדה שנכס שרכשה נבנה בשיטת הפל-קל, ובכך גרמה לה לנזקים כבדים.

תחילת הפרשה בפברואר 2010, אז רכשה מזין אחזקות מכונס נכסים משרד בשטח 662 מ"ר בקומה ה-5 וה-6 בבניין בקרן הרחובות תובל והאחים בז'ראנו 7 במתחם הבורסה ברמת-גן תמורת 7.4 מיליון שקל בתוספת מע"מ.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב באמצעות עו"ד קובי רוזנברג, טענה החברה כי בטרם רכשה את המשרד ביצעה בדיקה בתיק הבניין בעירייה ומצאה כי הבניין נבנה על-פי היתר בנייה, מבלי שנחזתה בעיה כלשהי בקשר לבנייתו או לאכלוסו.

בתיק הבניין נמצא גם מכתב מאוגוסט 2002, עליו חתום מהנדס העירייה לשעבר חיים כהן, בו נכתב בהדגשה כי "הבניין לא נבנה בשיטת פל-קל". המכתב נכתב במענה למכתביו של המהנדס יוסף פישלר, שטען כי הבניין נבנה בשיטת פל-קל.

לטענת החברה, מהנדס העיר הוא הסמכות ומי שממונה על תכנון, הפיקוח והרישוי בתחומי העיר, והוא שהשיב והדגיש בקו תחתון כפול כי הבניין לא נבנה בשיטת פל-קל. "מכתב זה נמצא בתיק הבניין, ומבלי שיימצא מכתב מאוחר יותר שאומר אחרת, ועל כן נחה דעתה של החברה כי אין כל ליקוי בבניית הבניין", נטען בתביעה.

גם בחוות-הדעת של שמאי המקרקעין חזי נחום מטעם בנק דיסקונט, שמטעמו מונה כונס נכסים, לא היה כל אזכור לכך שהבניין נבנה בשיטת פל-קל; וגם השמאי עדי נאור, שערך שומה עבור בנק הפועלים שהעמיד לחברה מימון לרכישת המשרד, לא מצא כל אסמכתא, ראיה או חשד כלשהו כי הבניין נבנה בשיטת הפל-קל. נאור אף העריך את שווי המשרד ב-7.4 מיליון שקל, המחיר ששילמה החברה, המשקף שווי של נכס שלא נבנה בשיטת פל-קל.

לקחו הלוואה לצורך התיקון

אלא שעל-פי התביעה, בנובמבר 2014 קיבלה החברה, כמו גם שאר בעלי הנכסים בבניין, מכתב מעיריית רמת-גן, שבו צוין כי על-פי המידע שבידי העירייה, הבניין הרלוונטי מצוי ברשימת המבנים החשודים כמבני פל-קל, ועל כן חייב לעבור בדיקה מידית לבחינת מצב התקרה ואופן חיזוקה במידת הצורך. העירייה אף הדגישה כי אם החברה לא תבצע את הבדיקה, תיאלץ העירייה לנקוט את כל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה, לרבות הצבת שלט המציין את העומס המותר בנכס.

"מכתבה של העירייה הכה את התובעת בתדהמה", מציינת החברה בתביעה.

עוד עולה מהתביעה כי לאחר קבלת המכתב, התאגדו בעלי הזכויות בבניין ופנו לקבלת חוות-דעת הנדסית מתאימה, בתקווה לגלות כי הבניין לא נבנה בשיטת הפל-קל. "אלא שלצערם של התובעת ושאר בעלי הזכויות בנכס, תקוותם נתבדתה", צוין.

בחוות-הדעת של המהנדס רמי שפירא נקבע באופן חד-משמעי וברור כי במבנה קיימות תקרות פל-קל, ושפירא אף המליץ על תיקונים הנדרשים לביצוע על-מנת שהבניין יעמוד בתקנים.

בעלי הזכויות בבניין, לרבות התובעת, נאלצו לבצע את התיקונים ושכרו את שירותיה של חברת בניין הארץ לביצוע עבודות לחיזוק הבניין בתמורה ל-2.4 מיליון שקל בתוספת מע"מ. חלקה של מזין אחזקות בנכס הוא 18.35%, המשקף 451 אלף שקל בתוספת מע"מ. החברה ציינה בתביעה כי לא היה לה הסכום הדרוש לתשלום, והיא נאלצה ליטול הלוואה לשם כך.

לאחרונה התברר לתובעת כי עבודות החיזוק שבוצעו בבניין לא פותרות את בעיית הפל-קל באופן סופי, ובהתאם להנחיית העירייה יש לבצע לבניין בדיקת מעקב שנתית באמצעות מהנדס מוסמך. לטענת התובעת, מדובר בבדיקה מורכבת שנערכת במשך 8 ימים, ועלותה נאמדת בעשרות אלפי שקלים.

"לו הייתה יודעת התובעת מלכתחילה כי הבניין בנוי בשיטת פל-קל, לא הייתה רוכשת את המשרד, בטח ובטח לא במחיר ששילמה עבורו", ציינה החברה בתביעה. "בניין שנבנה בשיטת הפל-קל מסומן מיד כמסוכן עבור יושביו, וברור וגלוי כי ערכו יורד פלאים בשוק. רוב רוכשי הנדל"ן מעדיפים להימנע מרכישת נכס שנבנה בשיטת פל-קל".

העירייה יכולה הייתה לדעת

עוד טוענת החברה כי מבדיקת המסמכים שנמצאו בפני העירייה מסתבר כי בעת כתיבת מכתבו של מהנדס העיר בשנת 2002, לפיו הבניין לא נבנה בשיטת פל-קל, עמדו בפני העירייה הנתונים והמסמכים שהיה בהם כדי לעורר חשד בדבר היותו של הבניין בנוי בשיטת הפל-קל.

לטענת החברה, עוד בשנת 1996 הוציא מנכ"ל משרד הפנים חוזר מנכ"ל שהופנה לרשויות המקומיות, ובו נקבע כי שיטת הפל-קל אינה עומדת בדרישות התקן הישראלי, וכי אין לתת היתר בנייה וטופס 4 לבניין שנבנה בשיטה זו.

עוד טוענת החברה כי חרף הוראות אלה התעלמה העירייה מחוזר המנכ"ל, ושנתיים אחרי שיצא ביולי 1998 העניקה היתר בנייה לבניין.

כמו כן, ב-2001 קרסה תקרת אולמי ורסאי בירושלים באירוע שבמסגרתו נהרגו 23 בני אדם, ולמרות זאת ולמרות האזהרות בנושא, שנה לאחר מכן, ב-2002, העניקה עיריית רמת-גן טופס 4 לבניין ברחוב בז'ראנו 7. בתביעה טוענת החברה כי הבניין היה כלול ברשימת מבני הפל-קל לכל המאוחר בשנת 2008. חרף זאת, מהנדס העירייה לא הודיע לבעלי הזכויות בבניין על היות הבניין חשוד כמבנה פל-קל במועד שנקבע בהנחיות לטיפול במבני פל-קל, אלא רק בחלוף למעלה מ-6 שנים לאחר מכן, בנובמבר 2014.

בנוסף נטען בתביעה כי העירייה לא טרחה לעדכן את תיק הבניין בדבר היותו של הבניין כלול ברשימת הפל-קל, או לפרסם בפומבי רשימה זו. לו הייתה העירייה טורחת להודיע לבעלי הזכויות בבניין שהוא חשוד כמבנה פל-קל במועד שנקבע - עד 14 יום ממועד שהוסף לרשימה, או הייתה פועלת לסייג את היתר האכלוס שניתן או דורשת שיבוצעו בו תיקונים - מידע זה היה מגיע לחברה בין באמצעות כונס הנכסים ממנו רכשה את המשרד, בין בעיון בתיק הבניין או בחוות-הדעת השמאיות שהועברו אליה.

לטענת החברה ,העירייה לא פעלה כמתחייב מהוראות החוק, התרשלה וגרמה לנזקיה של התובעת.

בסך-הכול 15-10 מבנים

החברה טוענת בתביעה כי למיטב הבנתה, בתחומי רמת-גן קיימים בין 10-15 מבנים בסך-הכול שנכללו ברשימת מבני הפל-קל. "לא מדובר במאות אלפי מבנים שמסירת ההודעות הרלוונטיות לבעליהם הייתה כרוכה בביורוקרטיה רבה, אלא במספר מועט של מבנים שהעירייה הייתה יכולה בקלות לעדכן את בעליהם ואת תיקי הבניין הרלוונטיים בדבר הכללתם ברשימת מבני הפל-קל", ציינה החברה בתביעה, והוסיפה כי "מצופה היה שנוכח הסמכויות והחובות המוטלות על העירייה מחד, ופוטנציאל הנזק שעלול להיגרם בין לנפש ובין לרכוש מאידך, תפעל העירייה לפרסם באותיות קידוש לבנה את הנכסים החשודים כמבני פל-קל, בין אם במשרדי העירייה, באתר האינטרנט שלה או בעיתונות, ובכך תקטין במידת האפשר את פוטנציאל הנזק לציבור - אלא שהעירייה נמנעה לעשות את כל אלה ובכך התרשלה".

בתביעה דורשת החברה פיצוי בסך כחצי מיליון שקל בגין בדיקות ועבודות חיזוק שנאלצה לעשות בבניין לפי חלקה היחסי, ובנוסף 2.4 מיליון שקל כולל מע"מ בגין ירידת ערך שנגרמה לשווי המשרד שרכשה, עקב היוודע היותו בנוי בשיטת הפל-קל., זאת על-פי אומדן של שמאי המקרקעין אבי מנדלסון.

מעיריית רמת-גן נמסר בתגובה: "התביעה התקבלה, והעירייה תציג את עמדתה בפני בית המשפט".

עוד כתבות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט