גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו ממשיך לקנות זמן, והסיכוי לאישור הרפורמה בחח"י יורד

הממשלה דחתה ברגע האחרון את ההצבעה שתוכננה להיום על הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל בשל מות אמו של שר האוצר כחלון ● אלא שבממשלה חוששים מדחייה משמעותית יותר לאור סלידתו של רה"מ נתניהו מהרפורמה ● פרשנות

רה"מ בנימין נתניהו / צילום: רונן זבולון, רויטרס
רה"מ בנימין נתניהו / צילום: רונן זבולון, רויטרס

"בתיאום בין משרד ראש הממשלה ובין משרד האוצר, הוחלט כי הדיון ברפורמה על חברת החשמל יידחה עד שובו של שר האוצר, משה כחלון, שנעדר בשל פטירת אמו", אומרת ההודעה הלקונית הבינמשרדית ששוגרה בשעות הצהריים לעיתונאים.

הבוקר נערכה ישיבת הממשלה כמתוכנן בה נידונו מספר נושאים שהיו רשומים על סדר היום הממשלתי. כך שבעוד שהדיון על הרפורמה נדחה, שאר הדיונים התקיימו כסדרם. ובכל זאת, גם אם כפי שטוענים במשרד ראש הממשלה, אישור הרפורמה נדחתה עד לחזרתו של כחלון, נראה שראש הממשלה בנימין נתניהו קונה עוד זמן והסיכוי שהרפורמה תעבור יורד.

הופעותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיונים שקדמו להסכם הרפורמה בחברת החשמל לא הותירו ספקות שהמילה האחרונה, ואולי החשובה מכל, לא נאמרה עדיין. נתניהו ואנשיו גילו מהרגע הראשון ספקנות לגבי מתווה הרפורמה מצד אחד, אך במקביל גילו הקשבה יתירה למתנגדי הרפורמה מהצד השני.

זכור במיוחד רצונו של ראש הממשלה "ללכת עד הסוף" בעתירה התקדימית לבג"ץ שהייתה יכולה למנוע אחת ולתמיד מעובדי חברת החשמל ואחרים מלשבות כנגד קידום רפורמות מבניות. אם נתניהו היה הולך "עד הסוף" בעניין זה, הבג"ץ עלול היה להביא לפיצוץ ההסכם, אלא שהוא חזר בו אחרי ששר האוצר משה כחלון איים במשבר קואליציוני.

גם השיקולים הפוליטיים משחקים כאן בוודאי תפקיד משמעותי. אף אחד במשרד ראש הממשלה לא מברך על הברית בין כחלון לניסנקורן ולא יישכב על הגדר בשביל לתת למנהיג מפלגת כולנו לקחת את הקרדיט על רפורמה הסטורית במשק החשמל שעברה גלגולים שונים בעשורים האחרונים. אפשר להניח שמנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר ויושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הפרופ' אבי שמחון, לא שמחו לנוכח היחס - או יותר נכון אי-היחס - לו זכתה פנייתם המשותפת לצוות המו"מ הממשלתי והצעתם להכניס להסכם הרפורמה שינויים משמעותיים.

ובשקט גמור, אפשר גם להניח שהעובדה ששמו של נתניהו לא הוזכר אפילו פעם אחת לאורך כל אירוע חלוקת הקרדיטים ההמונית שנערך לרגל ההכרזה על הסכם הרפורמה במשרדי דירקטוריון חברת החשמל לפני שבועיים, גם היא לא נעלמה מעיני היושבים במשרד ראש הממשלה ובבלפור.

מבול של פניות נגד הרפורמה

היוזמה לדחיית הדיון בשל פטירת אמו של שר האוצר צריכה באופן טבעי להגיע ממשרד האוצר ולא ממשרד ראש הממשלה. אלא שדווקא באוצר ובמשרד האנרגיה - השותף באופן מלא להסכם - אמרו אתמול ל"גלובס", כי לא צפויים להיות שינויים בנוגע להצבעה, היות ומי שהיה אמור להציג את הרפורמה מלכתחילה לממשלה הוא שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ'.

גם הבוקר, רגעים ספורים לפני הדיון בממשלה, נשמעו גורמים העוסקים בקידום הרפורמה בממשלה ומחוצה לה משוכנעים כי היא תעלה לדיון בישיבת הממשלה, למרות אי-הגעתו של שר האוצר כחלון להשתתף בישיבה.

אבל לצד הטרגדיה האישית קרו עוד כמה דברים שסיפקו ליוזמת הדחייה רוח גבית. מבול פניות שוגרו בימים האחרונים אל ראש ממשלה מצד קשת של גורמים שביקשו לא לקבל היום החלטה היום. החל מפורום קהלת, דרך התנועה למען איכות השלטון ועו"ד מיכאל בך מגיש התובענה הייצוגית נגד חברת החשמל ומעל כולם כמובן יצרני החשמל הפרטיים - כל אלה תרמו לנחישותם של נתניהו ואנשיו להוביל לדחייה.

מתנגדי הרפורמה לדורותיהם הבינו שמדובר ברגע האחרון בו עוד יש להם אפשרות להשפיע. כך, ביום חמישי האחרון נשלח המכתב מהתנועה לאיכות השלטון בו נטען כי אין תוקף חוקי להסכם הקיבוצי בחברת החשמל מכיוון שלא אושר על ידי רשות החברות הממשלתיות. עם זאת, יש לציין כי נציגי רשות החברות הממשלתיות השתתפו בדיונים על הרפורמה לאורך כל המשא ומתן האינטנסיבי שהתקיים בתקופה האחרונה.

ההסתייגויות של ראש הממשלה נתניהו ואנשיו מהרפורמה היו בשני מישורים עיקריים: ביקורות של הצוות הכלכלי מטעמו, בראשות הפרופסור אבי שמחון, על מתווה הרפורמה שמשאיר את החברה כמונופול במקטע ההולכה וכן הסתייגות נתניהו לגבי אופן השגתו - ההבטחות שניתנו ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן למשוך את העתירה מבג"ץ בתמורה לקידום הרפורמה.

לא להסתפק בהבטחות בלבד

הנושא העיקרי שהטריד את גרונר ושמחון היה איך מתכוונת המדינה לוודא שחברת החשמל אכן תגדיל את השקעותיה ברשת ההולכה והחלוקה של קווי החשמל מסביבות 1 מיליארד שקל לשנה כיום, לקצב של 3 מיליארד שקל לשנה. הגדלת ההשקעות הזו חיונית למשק כי ההזנחה רבת השנים מונעת מתקני ייצור חשמל פרטי ומתקני אנרגיה מתחדשת וחושפת את המשק לקריסת רשתות חשמל במלחמות ואירועי מזג אוויר קיצוניים.

הטענה של שמחון וגרונר הייתה שהמדינה לא יכולה להסתפק בהתחייבות של חברת החשמל להגדיל השקעות, ושיש ליצור מנגנון שיוכל לוודא זאת באמצעות סנקציות עד כדי הוצאת הבעלות על רשתות החשמל מחברת החשמל והעברתה לחברה ממשלתית אחרת.

לצד הביקורת הזו עלו בדיונים הסתייגויות נוספות ממתכונת ההסכם. בין היתר הוצגו הערכות שהעלות הסופית של הרפורמה גבוהה בהרבה מהאומדנים הרשמיים (7 - 8 מיליארד שקל), למשל כיון שלאנתנה ביטוי הולם לפיצוי שהחברה תידרש לשלם לבעלי אגרות החוב שלה.

נוסף העלו נתניהו ואנשיו את השאלה מדוע מאלצים את חברת החשמל למכור תחנות כוח ובמקביל מאפשרים לה להקים שתי תחנות כוח חדשות. הגישה השלטת בממשלה בעבר הייתה שיש להוציא את חברת החשמל לחלוטין מייצור חשמל.

מכתב נוסף ששוגר בשבוע האחרון אל ראש הממשלה בנושא התביעה הייצוגית המתנהלת רוב הזמן מתחת לרדאר, מתקרבת לאט ובהתמדה לשלב ההכרעה, לאחר שנכשלו כל הניסיונות של חברת החשמל לעצור אותה, כולל בעזרת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

במחיר הרשמי של הרפורמה בחברת החשמל, 7.1 מיליארד שקל, לא הובאה בחשבון האפשרות שהחברה תפסיד בתובענה ייצוגית המתנהלת מאז 2013 נגד החברה - ותדרוש מהמדינה לשפות אותה. אי-אפשר לזלזל באפשרות שהחברה תצטרך לשלם את סכום התביעה הנאמד בכ-3.5 עד 5 מיליארד שקל, זאת בנוסף לכ-6 מיליארד שקל פיצויי העובדים הפורשים.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים