גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האשראי הצרכני בבנקים הגדולים צמח ב-1% בלבד הרבעון

מדובר בירידה של 1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● העלייה בהפרשות להפסדי אשראי בהלוואות הצרכניות הפחיתה לבנקים את התיאבון, כשמנגד נרשמה צמיחה באשראי העסקי, בעקבות חזרת שני הבנקים הגדולים למשחק ● נמשך הריסון בהוצאות השכר

אריק פינטו ורקפת רוסק עמינח / צילומים: שלומי ויוסף ותמר מצפי
אריק פינטו ורקפת רוסק עמינח / צילומים: שלומי ויוסף ותמר מצפי

חמשת הבנקים הגדולים בישראל שמרו פחות או יותר על יציבות ברווחים בתחילת 2018. החמישה הרוויחו ברבעון הראשון 2.16 מיליארד שקל - ירידה של כ-1% לעומת הרבעון המקביל. עם זאת, הבנקים הציגו שונות גבוהה למדי בתוצאותיהם: בנק הפועלים והבינלאומי הציגו ירידה ברווח על רקע הוצאות חד-פעמיות - הבינלאומי בגין הפרשות הקשורות לעובדים, ובנק הפועלים בגין החקירה בארה"ב ובסעיף ההפרשות להפסדי אשראי.

לעומת זאת, בנק לאומי הציג זינוק של 17.4% ברווח, שנבע גם בזכות שיעור תשלום מס נמוך יחסית לרבעון המקביל. דיסקונט ומזרחי טפחות הציגו תוצאות סולידיות יותר, עם עלייה של 5%-7% בשורת הרווח. מזרחי טפחות ממשיך להיות הבנק עם התשואה על ההון הגבוהה ביותר, והיחיד עם תשואה דו-ספרתית של 10.3%.

חמשת הבנקים הציגו בממוצע תשואה על ההון של 8% ברבעון הראשון. אמנם לכל בנק האתגרים והבעיות שלו, אבל יש גם מכנה משותף בין רוב, אם לא כל, דוחות הבנקים. לפניכם כמה נקודות לסיכום הרבעון הראשון:

1.3 מיליארד שקל, זה היקף הצמיחה באשראי הצרכני מתחילת השנה בחמשת הבנקים הגדולים.

אחרי שבשנים האחרונות האשראי הצרכני היווה מנוע צמיחה משמעותי לבנקים, נראה כי הם מפנימים את העלייה בסיכון בפעילות זו, וממתנים משמעותית את הצמיחה. בנק לאומי, שמוביל את הקו השמרני בכלל, מקטין חשיפה לתחום, וברבעון הראשון קטן תיק האשראי הצרכני של הבנק בכ-200 מיליון שקל, ל-30 מיליארד שקל. בנק הפועלים ומזרחי טפחות ממתנים גם הם את הצמיחה בתחום. לעומת זאת, בדיסקונט ובבינלאומי ממשיכה להירשם צמיחה חדה יחסית, של 1.8% ו-2.5%, בהתאמה, בתוך רבעון אחד (אם כי מתונה יותר לעומת השנתיים הקודמות).

הקטנת תיאבון הסיכון נבעה מכך שמרבית הבנקים נכוו בעלייה החדה בהפרשות להפסדי אשראי בפעילות זו. העלייה בהפרשות נבעה משינויים בתחום החקיקה ומירידה במוסר התשלומים במשק. היקף ההפרשות להפסדי אשראי במגזר זה מוסיף לגדול, והוא עמד ברבעון הראשון על 353 מיליון שקל - עלייה של 47% לעומת הרבעון המקביל.

4.3% זהו שיעור הצמיחה בתיק האשראי העסקי בבנקים ב-12 החודשים האחרונים.

תוצאות הבנקים לרבעון הריאשון

תמונת הראי של התמתנות האשראי הצרכני היא האשראי העסקי. אחרי שבשש השנים האחרונות התכווצו שני הבנקים הגדולים בעשרות מיליארדי שקלים באשראי העסקי, בסוף השנה שעברה, ובעיקר השנה, הם חזרו למשחק: הפועלים ולאומי הגדילו את תיק האשראי העסקי ב-3-4 מיליארד שקל כל אחד במהלך השנה האחרונה.

הסיבה לכך היא ששני הבנקים הגדולים הגיעו ליעדי ההון הנוקשים שנתן להם בנק ישראל - מה שאפשר להם לשוב ולצמוח. מדובר בבשורה פחות טובה לבנקים הבינוניים, שנהנו מכך ששני הגדולים יצאו מהמשחק בשנים האחרונות, וכך הם יכלו לצמוח יותר בקלות. למרות התחרות הגוברת, גם הבנקים הבינוניים הציגו צמיחה באשראי העסקי, שסביר כי תימשך.

נזכיר כי מלבד התחרות בין הבנקים, יש להם גם תחרות קשה מול שוק ההון, שנוהג להציע ריביות נמוכות יותר לעומת הבנקים. התוצאה היא שהבנקים הולכים יותר לכיוון של עסקאות מימון מורכבות.

6%, זה היקף הצמיחה בהכנסות המימון של הבנקים ברבעון הראשון של השנה.

לא סתם הגדילו הבנקים את החשיפה לאשראי הצרכני בשנים האחרונות. המרווח הפיננסי באשראי זה נחשב גבוה יותר מאשר במגזר העסקי. התוצאה היא שאף שריבית בנק ישראל לא השתנתה בשנה האחרונה, וסך תיק האשראי של הבנקים גדל בצורה מתונה, הכנסות המימון שלהם רשמו עלייה נאה של 6% ל-7.1 מיליארד שקל. העלייה הזו נובעת גם משינוי בתמהיל תיק האשראי לטובת האשראי הצרכני, אבל גם בזכות עליית מרווחים בשוק המשכנתאות. את העלייה החדה ביותר בהכנסות המימון מציג דיסקונט, שהכנסותיו צמחו ביותר מ-9%, לעומת עלייה של פחות מ-4% בבנק הבינלאומי.

601 מיליון שקל, זהו היקף ההפרשות להפסדי אשראי שרשמו הבנקים ברבעון הראשון.

אמנם מדובר בעלייה של 37% לעומת הרבעון המקביל, אבל עדיין מדובר בשיעור הפרשות נמוך של כ-0.2% מתיק האשראי של הבנקים. ברבעון זה בלטו הפרשות חריגות בבנק הפועלים, שנבעו בעיקר מהעלייה החדה בתיק האשראי העסקי, המחייבת אוטומטית ביצוע של הפרשות. בלאומי ההפרשות גדלו בכ-30%, מסיבה טכנית של הטמעת מערכת חדשה לטיפול באשראי.

כאמור, עיקר האתגר של הבנקים הוא טיפול באשראי הבעייתי בתחום משקי בית. ההפרשות באשראי זה עלו בעשרות אחוזים בשנתיים האחרונות. אמנם נרשמה התייצבות מסוימת בקצב ההפרשות באשראי הצרכני, אבל הנושא ממשיך להוות אחד האתגרים המרכזיים של המערכת.

0.7% זוהי העלייה בהיקף הוצאות השכר של הבנקים ברבעון הראשון ל-4 מיליארד שקל.

מצב האשראי הצרכני בבנקים

הבנקים ממשיכים לשמור על ריסון הוצאות השכר. את מנגנון "הטייס האוטומטי" בשכר העובדים מקזזת הירידה במצבת כוח האדם, שעשו הבנקים בתוכניות הפרישה המוקדמת הגדולות שבוצעו. עם זאת, הוצאות השכר הכבידו ברבעון זה על שני בנקים: הבינלאומי ומזרחי טפחות. הבנק הבינלאומי ספג הוצאות חד-פעמיות של 69 מיליון שקל בגין תשלום מענק עתידי לעובדים (ראו הרחבה במסגרת) ובגין תוכנית פרישה לעובדים בחברה הבת, בנק אוצר החייל. בבנק הבינלאומי נושא ההתייעלות נמצא בעיצומו, ועל רקע זה מתמודדים בבנק עם שני סכסוכי עבודה (בזרוע הטכנולוגיה מתף ובבנק אוצר החייל), ועם חיכוכים עם ועדי הבנק, שמגיעים עד לבית הדין לעבודה.

מזרחי טפחות רשם עלייה של כ-16% בהוצאות השכר, שעמדו על 569 מיליון שקל ברבעון ראשון. העלייה החדה נובעת מהסכם השכר שנחתם אשתקד עם העובדים, שכלל תוספות שכר, ושלא בא לידי ביטוי בדוחות הרבעון המקביל. עם זאת, הבנק מוסיף להציג יחסי יעילות טובים.

הפרשות חד-פעמיות בהוצאות שכר שחקו את רווחי הבינלאומי ב-17%

הבנק הבינלאומי רשם ברבעון הראשון של 2018 ירידה של כ-17% ברווחיו ל-137 מיליון שקל. הירידה נובעת משתי הוצאות חד-פעמיות בהיקף של 69 מיליון שקל לפני מס, הקשורות בהוצאות שכר והתייעלות. על רקע התוצאות יחלק הבינלאומי, שנמצא בשליטת צדיק בינו, דיבידנד של 60 מיליון שקל.

ההפרשה המרכזית בהיקף של 45 מיליון שקל היא מענק לעובדי הבנק, בדומה למענק הירתמות שקיבלו עובדי בנק לאומי (הסכם השכר של הבינלאומי צמוד אליו). ההפרשה התבצעה בעקבות פסיקה שהתקבלה לטובת העובדים בבית הדין לעבודה. הנהלת הבנק, בראשות סמדר ברבר צדיק, אמנם הודיעה כי תערער על ההחלטה, אבל בינתיים ביצעה את ההפרשה הנדרשת. בית הדין קבע בינתיים כי המענק ישולם למורשי החתימה והמנהלים, אבל הבנק ביצע הפרשה בגין תשלום המענק לכלל עובדי הבנק (תביעה דומה נוספת ישנה כיום גם מטעם ועד הפקידים).

מה שעוד העיב על התוצאות הוא הפרשה בגובה של 24 מיליון שקל בגין הוצאות לפרישה מוקדמת של עובדים בבנק אוצר החייל. הבנק הבינלאומי צפוי לבצע מהלכי התייעלות משמעותיים בחברה הבת, שעשויים להגיע אף עד למיזוג מלא לתוך הבנק הבינלאומי. נזכיר כי בעקבות זאת ועד עובדי אוצר החייל הכריז בשבוע שעבר על סכסוך עבודה.

שני האירועים האלה גרעו מהתשואה על ההון של הבנק 2.3%, כך שהתשואה עמדה על 7.2%. מנגד תרמו לרווחי הבנק 13 מיליון שקל רווח אחרי מס כתוצאה ממכירת בניין הבנק בשווייץ. רווח נוסף ממימוש נדל"ן יירשם ברבעון השני, בהיקף של 37 מיליון שקל, כתוצאה ממכירת משרדי מטה בנק אוצר החייל ברמת גן.

בפעילות הליבה ממשיך הבנק הבינלאומי לצמוח. תיק האשראי של הבנק גדל מתחילת השנה בקרוב ל-2% ל-81.9 מיליארד שקל. הצמיחה בלטה בעיקר באשראי הצרכני, שזינק ב-10.1% לעומת הרבעון הראשון המקביל, וב-2.7% מתחילת השנה. למרות העלייה בסיכון באשראי הצרכני, הבינלאומי מרגיש בנוח עם הצמיחה המתמקדת בלקוחות הבנק, שיש לבנק מידע מקיף עליהם, המאפשר לתמחר טוב את הסיכון.

הרווח המימוני מפעילות שוטפת גדל ב-9.6% והסתכם ב-618 מיליון שקל ברבעון הראשון. גם ההכנסות מעמלות רשמו צמיחה של 1.2%, בעיקר מעלייה בעמלות מפעילות שוק הון בשיעור של 5.2%. ההפרשות להפסדי אשראי בבנק עמדו על 27 מיליון שקל, והם מהווים שיערו הפרשה שנתי של 0.13% בלבד מתיק האשראי של הבנק.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"