גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכניסה החדשה לירושלים: לקשט את הבלגן

בעיריית ירושלים מבינים שפרויקט הענק "שער ירושלים" יגזור על העיר 10 שנים של כאוס, ומתכננים להפוך את הייאוש ליותר נוח

מעבר תת קרקעי ברחוב שז"ר / צילום: ששון תירם
מעבר תת קרקעי ברחוב שז"ר / צילום: ששון תירם

בדימוי המיידי שלנו ירושלים בירת מדינת ישראל, היא עיר קדושה לשלוש הדתות, אבל גם עיר מסוכסכת, קשה וענייה. ע"פ נתוני הלמ"ס, מבחינה סוציואקונומית ירושלים מדורגת במקום 3 מתוך 10 (כמו היישובים הערביים אבו גוש, בסמת טבעון ואעבלין). בימים אלה נעשים מהלכים ראשונים לייצר בסיס כלכלי חדש לעיר, על הגבעה שבין אתר בנייני האומה, ומבנה התחנה המרכזית ושכונת רוממה הישנה.

באזור הזה, ששימש כל השנים בעיקר כמעבר לכיוון מרכז העיר, יוקם רובע העסקים החדש של ירושלים. סרט התדמית של הפרויקט, שבו מככב ראש העיר היוצא של ירושלים, ניר ברקת, מבטיח בפאתוס שכאן יקום "הדבר הבא", שזה "פרויקט משנה מציאות" ושזה לא עניין עירוני אלא "לאומי ובינלאומי".

על פי התכנון המוצע אמור להיבנות כאן, בשטח של 300 דונם, רובע חדש, בהיקף של כ-1,500,000 מ"ר, שיוכל לקלוט חברות הייטק וביו-טק ויהיו בו שטחי מסחר, מלונאות ואפילו מגורים. כמובן שחלק מהעניין הוא ה"האב התחבורתי", "הגדול והמשולב בארץ", שיחבר רכבת ורכבת קלה ותחנת אוטובוסים וע"פ הצפי יעברו בו כ-350,000 איש ביום.

מתכנן תוכנית האב של הפרויקט הוא משרד האדריכלים הוותיק פרחי-צפריר שאחראי לתכנון תוכניות מתאר (תמ"א 19, תוכנית מתאר לפ"ת), וגם לאדריכלות של מתחמי בינוי (התחדשות עירונית במתחם וינגייט ביד אליהו). את המרחב הציבורי תכנן משרד אדריכלות הנוף הגרמני והבינלאומי טופוטק 1 (TOPOTEK 1), שתכנן לאחרונה את המרחב הציבורי בפרויקט Novy Arbat במוסקבה ואת הכיכר שלפני היכל התרבות של העיר גרץ, באוסטריה.

תצפית על אתר כרייה מערבי / צילום: ליאור בנטוב

אלון שפייזר, מנכ"ל חברת עדן, החברה לפיתוח כלכלי בירושלים, מבהיר שבשונה מפרויקטים אחרים של תכנון עירוני, כאן יש הפרדה בתכנון ובביצוע של הציבורי (רחובות, פארקים, כיכרות ומנהרות) והבינוי של המבנים לסוגיהם השונים: "אנחנו הפכנו את הנוהג הרגיל על הראש. היה חשוב לנו שהקישוריות והמרחב הציבורי יהיו שימושיים, בלי קשר למבנים. כביכול, גם אם לא יבנה אף בניין אנחנו בונים מרחב ציבורי. בשלב זה כמעט כל הבנייה בתת הקרקע מוכנה (חניונים, מנהרות, תשתיות). המרחב הציבורי יצא לביצוע בלי קשר לשיווק המגרשים. אנו צופים שעד 2023 כל המרחב הציבורי יהיה גמור".

ומה קורה עם הבנייה? האם ניתן לחזות מתי היא תתחיל?

"יש כאן מגרשים של המנהל ויש מגרשים פרטיים. בנייני האומה, ומדובר בחלק לא קטן מהמתחם, הם קטגוריה שלישית. אני מעריך שמכרז השיווק הראשון של מגרש השייך למנהל, "מתחם הרכב", בסדר גודל של 100,000 מ"ר שטח בנוי, יצא בשבועות הקרובים. בנייני האומה מתכננים כרגע את הבניין שלהם ולוחות הזמנים שלהם עדיין לא ברורים. יש סכסוך ארוך של מדינת ישראל מול ניצב"א, שהם בעלים של שני מגרשים ואני מניח שיגיע לפתרון בקרוב. כמו כן, יש מגרשים של פרטיים שנמצאים בשלבים שונים של הוצאת היתרים. בכוונתנו להוציא מקבץ פעם בשנה, כדי לא להציף את השוק ואז הבניינים יתחילו להיבנות".

ומתי תסתיים בניית כל המבנים?

"מיום שמגרש משווק ועד שהוא בנוי זה סדר גודל של 5-6 שנים. בקיצור 10-15 שנים. להערכתי תוך כמה שנים ייראה שינוי ניכר כי מתחם בליליוס ושערי צדק (רשות השידור), ייבנו בקרוב. שתי התוכניות הן לא בתוך התב"ע, אבל הן חלק מהתוכנית. תוך עשור תהיה בנויה המסה הקריטית".

מפה של תכנון העיר

"ועדת קישוט זה לא מילה גסה"

פרויקט בסדר גודל של "הכניסה לעיר" מייצר באופן טבעי הרבה מאוד אי נוחות לתושבי העיר ולבאיה, ובהקשר הזה קשה שלא להיזכר בת"א, שמשותקת למחצה בימים אלה בשל עבודות תשתית הרכבת הקלה. בחברת "עדן", שמנהלת את הפרויקט עבור עיריית ירושלים, החליטו, ומדובר פה בגישה תקדימית, לייצר תוכנית לתקופת הביניים, או איך שהם מגדירים זאת "תוכנית למציאות משתנה".

שפייזר מודה שכל האזור של פרויקט הכניסה לעיר עומד להיות בעייתי: "בשנתיים הקרובות רוב העבודה תהיה בתת הקרקע ולכן בלתי נראית לציבור, אבל אין ספק שיהיו כאן בחמש השנים הקרובות טרקטורים בשטח. יש חשיבה במשך כל הזמן על הסיטואציה של זמן העבודות".

מסמך תוכנית העבודה מעניין במיוחד משום הוא מציע מגוון של אמצעים ל"עיצוב ניראות ויזואלית" ומיתוג, שיאפשרו למשתמשים לחיות עם הבלגן. בין היתר מדובר על השמשה וקישוט של המנהרה התת קרקעית שמחברת את שדרות שז"ר עם התחנה המרכזית, הצבת משקפות שיאפשרו תצפית לאתרי הבנייה, שילוט ובו הסברים ואיורים של החזון התכנוני, מרחבי שהות מעוצבים (פינות ישיבה), גדרות זמניות דקורטיביות, גינון זמני, מיצבי אמנות ועוד.

את קידום התוכנית מנהלת חברת רן וולף תכנון אורבני וניהול פרויקטים. וולף היה אחראי בזמנו לפיתוח נמל ת"א, נמל יפו, פארק אריאל שרון ותוכנית חזון בית הספר החקלאי מקווה ישראל.

גדר מול התחנה המרכזית / צילום: ליאור בנטוב

וולף: "יש כאן התייחסות לתקופת הביניים כתקופה שראויה לתכנון איכותי. הולכים לעבור במרחב הזה מיליוני אנשים ואנחנו רוצים שיהיה להם אזור בטוח ונקי ומעוצב ושיהיה מידע. זה משהו שנוטים להתעלם ממנו בפרויקטים גדולים. אנחנו חושבים על חוויית המשתמש של מי שיעבוד במקום הזה, ולאו דווקא על בסיס הידע שיש לנו היום אלא בתהליך לומד. כלומר שהדברים המודולריים, הזמניים, הם כלי עזר לתכנון המצב הסופי".

האם לדעתך הקישוטים הם שישפיעו על הגישה של הציבור?

שפייזר: "אני לא יודע. מה שבטוח זה שיש סיכוי שזה יהפוך את הייאוש ליותר נוח. בין היתר בכוונתנו להקים infobox (שפייזר מתייחס כאן למבנה הזמני שהוצב בכיכר פוטסדאם בברלין באמצע שנות ה-90 והפך לסמל ההתחדשות המהירה של העיר בעקבות איחוד שתי הגרמניות), שייתן מידע לציבור וליזמים ויאפשר להפוך את העבודות לאטרקציה. אנחנו מתכננים מגדלון, עם מעלית, שיאפשר לתצפת על הכל מלמעלה. מעבר לדבר החדשני, האינפורמטיבי, אנחנו נעבוד מול הקהילה. החל משילוט ועד פרויקטים קהילתיים. ועדת קישוט זה לא מילה גסה. ברגע שהציבור מתחבר לפרויקט הוא רואה את האור בקצה המנהרה".

היקפי הבניה בעיר

עיצוב הגדרות: הליגה

החצים על הגדר: עיצוב: סטודיו bakery - גילי קוצ׳יק ורן אמיתי

המנהרה: ליאור בנטוב PESH

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?