גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההובלה בסכנה? שטראוס מצמצת הפער מתנובה לכ-3%

מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי בסוף חמשת החודשים האחרונים של 2018 אסם ושטראוס גדלו ביחס לשוק, בזמן שנתחי השוק של תנובה ושל החברה המרכזית עם טרה קטנו ● במקביל, למרות המבצעים העמוקים שנרשמו בחג השבועות, בקטגוריות רבות נרשמה עליות מחירים

גדי לסין / צלם: תמר מצפי
גדי לסין / צלם: תמר מצפי

האם ההובלה ההיסטורית של תנובה בשוק מוצרי הצריכה נמצאת בפני איום בטווח הנראה לעין? על-פי נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס", קבוצת שטראוס בניהולו של גדי לסין החזיקה בסוף חמשת החודשים הראשונים של 2018 בנתח שוק של 10.3%, בעוד שתנובה בניהולו של אייל מליס החזיקה בנתח שוק של 13.6%, זאת לעומת נתח שוק של 13.8% בתקופה המקבילה אשתקד. 

ככל הידוע, מדובר בפער הנמוך ביותר בין שתי החברות ב-5 השנים האחרונות לפחות, כשהמגמה הברורה היא של גידול בחלקה של שטראוס בשוק הישראלי לעומת קיטון נמשך בחלקה היחסי של תנובה. שתי החברות הללו פועלות בתחומי המזון והמשקאות שמהווים חלק מרכזי משוק מוצרי הצריכה.

מנתוני סטורנקסט לשוק המזון והמשקאות עולה כי בחמשת החודשים הראשונים של 2018 הסתכמו המכירות בכ-15.45 מיליארד שקל - גידול של כ-3.1% ביחס לתקופה המקבילה ב-2017. זאת, בין היתר, הודות לכך שבחודש מאי הסתכמו המכירות בשוק ביותר מ-3.3 מיליארד שקל. מדובר במכירות הגבוהות ביותר לחודש מאי במונחים כספיים, לפחות מאז 2015. נציין, כי בחודשי מאי שחלו ב-2015, 2016 ו-2017, נעו המכירות בשוק המזון והמשקאות בטווח שבין 3 מיליארד שקל עד 3.2 מיליארד שקל. 

נתחי השוק של שש הספקיות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה

עוד עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס", כי הגידול במכירות הורגש בכל יצרניות וספקיות המזון הגדולות בשוק, כשכולן רשמו מתחילת השנה עלייה במכירות הכספיות - החל מגידול של 0.4% "בלבד" שמציגה נטו (ללא בשר ודגים טריים), ועד לעליות של יותר מ-8% במכירות הכספיות של דיפלומט ושל יפאורה תבורי, שעשויה למצוא את עצמה בקרוב כחברה כמעט-בורסאית, כשהמניות שלה שבידי כלל תעשיות יונפקו בבורסה. כמו כן, נרשמו עליות של יותר מ-6% במכירות של קבוצת אסם-נסטלה, ושל כ-5% באלה של קבוצת שטראוס.

ומה עם יצרנית המזון הגדולה בישראל? על-פי נתוני סטורנקסט, בחודש מאי האחרון הציגה תנובה, שיצאה ב"מבצעים אגרסיביים מאוד", גידול במכירות בשיעור של כ-2.5% לכ-2.46 מיליארד שקל. עם זאת, הדבר לא מונע ממנה להמשיך ולאבד נתחי שוק ביחס למתחרות המרכזיות, ובראשן שטראוס וגם אסם, שבחמשת החודשים הראשונים של השנה הגדילו את הנתח שלהן מהשוק בכ-1.7% ו-3.2%, בהתאמה.

תנובה, נציין, מחזיקה בסיכום התקופה בנתח שוק של 15.9%, זאת לעומת נתח שוק של 16% שבו החזיקה בתקופה המקבילה אשתקד. בחודש הנוכחי נראה כי תנובה הפסיקה את המבצעים האגרסיביים וניתן יהיה לבחון כיצד אלה ישפיעו על תוצאותיה בחודש הבא.

חברה גדולה נוספת שיורדת בנתחי השוק היא החברה המרכזית למשקאות קלים, שגם מחזיקה במחלבת טרה. בחמשת החודשים הראשונים של השנה ירד החלק של הקבוצה הפרטית הגדולה הזו בכ-1.4% לנתח שוק של 6.9%. נזכיר, כי בתקופה המקבילה אשתקד אחזה החברה המרכזית בנתח שוק של 7%.

חג החלב עזר למכירות 

ומה לגבי חודש מאי בלבד? במאי האחרון חל חג השבועות - "חג החלב" - שנחשב לחודש חגיגי במיוחד ליצרניות המזון שמחזיקות במחלבות, אך גם ליבואניות של מוצרי גבינה. כך, בחודש שעבר בלבד, שכאמור היה הטוב ביותר לפחות מאז מאי 2015, גדל חלקן של שלוש הקבוצות שמחזיקות במחלבות הגדולות במשק - תנובה, שטראוס והחברה המרכזית (טרה) - ב-3.7%, ב-7.1% וב-4.4%, בהתאמה. מדובר בשיעורי צמיחה גבוהים יותר משהציגו מאז תחילת השנה ועד היום, במכירות מצטברות. עם זאת, חודש מאי היטיב מאוד גם עם אסם, שמכירותיה הכספיות היו גבוהות בכ-6.5% מאלה שרשמה במאי אשתקד, וזאת בהתאם לקצב הגידול שלה מתחילת השנה.

לגבי היצרניות הגדולות, נציין כי הנתונים של סטורנקסט מצביעים על כך שהמכירות החודשיות של תנובה הסתכמו במאי בכ-558 מיליון שקל, זאת לעומת מכירות של 387 מיליון שקל לשטראוס, כ-337 מיליון שקל לאסם ו-247 מיליון שקל לחברה המרכזית. שתי החברות הנוספות שמכרו במאי בסכום תלת-ספרתי במיליוני שקלים הן יוניליוור ונטו (ללא בשר ודגים טריים), שהציגו גידול חודשי של פחות מ-2% ביחס למאי 2017.

אגב, מחלבה נוספת בולטת היא גד, שגם היא נהנתה מחודש מאי חזק. מנתוני סטורנקסט עולה כי בחודש שעבר הסתכמו המכירות של החברה ב-40 מיליון שקל - גידול של כ-4.4% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כך שבחודש שעבר היא אחזה בנתח שוק של 1.2%. מדובר על נתח שוק גבוה יותר מ"הרגיל" עבורה, מאחר שמתחילת השנה ועד היום היא מחזיקה בנתח שוק ברמה של 0.9% - בדומה לזה שהחזיקה בו בחמשת החודשים הראשונים של שנת 2017.

גבינות השמנת התייקרו ביותר מ-15%

ומה לגבי המחירים? מדד המחירים של סטורנקסט ממשיך לרשום עלייה מצטברת של 0.7 נקודות מדד בחמשת החודשים הראשונים של 2018 ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. ואולם, על אף המבצעים העמוקים במהלך חג השבועות, בקטגוריות רבות נרשמה התייקרות מחירים. בכלל עולם החלב נרשמה צמיחה כספית לצד עליות מחירים, בעוד שקטגוריות המעדנייה נחלשות.

מחיר הגבינות הצהובות ביחס לחג אשתקד התייקר ב-0.4%, אבל זו רק ההתחלה. מחירן של הגבינות המלוחות התייקר ב-2%, מחיר החמאה התייקר ב-4.7%, ואפילו תחליפי החלב היו יקרים יותר ורשמו עלייה של כמעט 3%. המוצרים שרשמו את ההתייקרות הדרמטית ביותר הם גבינות השמנת במדף שהתייקרו בלמעלה מ-15%, והקצפות שהתייקרו ב-19%.

ומה לא התייקר ואף הוזל בחג? גבינות במרקם שמנת שרשמו ירידה של פחות מאחוז, גבינות מיוחדות וגבינות לבנות ורכות שרשמו ירידה של 2% וכמעט 4% בהתאמה, בין היתר כאמור בזכות המבצעים העמוקים של תנובה.

כל ההתייקרויות הללו בשוק החלב מתרחשות על רקע הלחץ של שר החקלאות ושל תנובה להעלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים בעקבות עליית מחיר המטרה (המחיר שבו קונות המחלבות את החלב הגולמי). לאחרונה נחשף ב"גלובס" כי שר החקלאות, אורי אריאל, קרא לשר האוצר, משה כחלון, להעביר את מנגנון קבלת ההחלטות לידי הגורמים המקצועיים, כדי שלא יצטרך להיות מי שחתום על התייקרות מחירי החלב. כך או כך, נראה כי התייקרויות נוספות צפויות בקרוב. 

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?