גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוב יוג'ין, בכיר בתעשייה: "לא צריך כל-כך הרבה חברות פארמה"

יוג'ין, לשעבר מנכ"ל ענקית הביוטק סלגין שמתמודד על תפקיד סנאטור ניו-ג'רזי מטעם המפלגה הרפובליקנית, הגיע לאחרונה לביקור בישראל, ויש לו מסר לממשלה ולתעשיית הביומד בישראל: "היתרון שלכם הוא לא בדאטה שאספתם, אלא במחקר. זה מה שקובע אם תהיה תעשייה" ● ראיון בלעדי ל"גלובס"

בוב יוג'ין, לשעבר מנכ"ל ענקית הביוטק סלגין / צילום: רויטרס
בוב יוג'ין, לשעבר מנכ"ל ענקית הביוטק סלגין / צילום: רויטרס

בשיא הקמפיין שלו לכיבוש כיסא בסנאט מטעם מדינת ניו-ג'רזי, עזב בוב יוג'ין הכול והגיע לביקור בישראל. יוג'ין, שכיהן עד לפני שנתיים כמנכ"ל ענקית הביוטק הבינלאומית סלג'ין, מעוניין כעת לעשות שינוי דרמטי בקריירה שלו. בהפוגה הקצרה שלו ממלחמת הבובים, הוא מספר ל"גלובס" כיצד התבססה סלג'ין כאחת מחברות התרופות המובילות בעולם, מנתח מגמות בתעשיית התרופות ומפרט מה לדעתו ישראל וניו-ג'רזי צריכות לעשות כדי לפתח תעשיית ביוטק משגשגת. וכן, הוא הסכים להתייחס גם לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

"ישראל תנצח במרוץ להקמת תעשיית ביומד, כי יש לה מחקר", אומר יוג'ין. "היום, איכות המחקר קובעת בסופו של דבר היכן תתמקם התעשייה, משום שתעשיית התרופות הופכת יותר ויותר תרגומית (מבוססת על מחקר בסיסי שקשה לקיים בתוך החברות - ג"ו).

"מדוע חברות התרופות עזבו את ניו-ג'רזי לטובת בוסטון? בגלל הקלות שבה אפשר לעבוד שם עם אוניברסיטאות מובילות, שגם משתפות פעולה זו עם זו. חברה יכולה לעבוד שם עם מכון מחקר שמחבר בין הרווארד ל-MIT ופתוח מאוד לתעשייה. גם בישראל המחקר טוב. האוניברסיטאות אמנם לא משתפות פעולה באופן ממוסד, אך הן פתוחות לכך".

"היתרון שלכם הוא לא בדאטה"

האם ניתן לבנות בישראל חברה כמו סלג'ין?

"הרבה יותר קשה לעשות זאת היום מאשר בעבר. המשברים הכלכליים שעברנו פגעו גם בקרנות הון הסיכון, שפחות מסוגלות להשקיע סכומים גדולים בחברה כזאת לטווח ארוך, וגם בחברות הביטוח שפחות רוצות לשלם עבור המוצר הסופי.

"אני מאמין שבמקום לראות סלג'ין חדשה, נראה קונסולידציה בכל תחומי מדעי החיים. לא צריך כל-כך חברות שעושות הכול - גם ניסויים קליניים, גם הפצה, גם שיווק. לא צריך 16 חברות אונקולוגיה שמשווקות לאותם רופאים מוצרים דומים. נסתפק בפחות חברות ותחרות על פחות מוצרים, ואת הכסף שייחסך מכך אפשר להשקיע חזרה במחקר. אנחנו זקוקים נואשות לחדשנות, ואי-אפשר לדעת מהיכן היא תגיע. לכן אני רוצה לראות בשוק המון חברות צעירות, אבל משלב הניסוי הקליני - אפשר להפחית דרמטית את מספר החברות.

"הטכנולוגיה אמורה לשנות בקרוב את האופן שבו עורכים ניסויים קליניים, כך שיידרש כוח אדם מצומצם בהרבה, ואז גם חברות התרופות הגדולות שייוותרו בשוק יהיו משמעותית פחות גדולות. לא הגיוני שאחת מהן תהיה ישראלית, כי אתם רחוקים מהשוק".

האם לפחות ניתן למשוך לכאן מרכזי פיתוח של החברות הגדולות?

"כן, המחקר וקלות העבודה עם האוניברסיטאות הם יתרון, וחייב להתווסף לכך תמריץ מס".

המדינה מעוניינת להציע לחברות שיקימו כאן מרכזי פיתוח אפשרות להשתמש במידע הרפואי הישראלי האחוד. זה יתרון בעיניך?

"המידע עצמו הוא לא יתרון גדול כל-כך. נכון שהייתם חלוצים בבניית מאגרי מידע רפואי, אך היום גם לבריטניה יש מאגרי מידע אחידים וטובים, וגם למדינות נוספות, גדולות יותר ולא פחות מגוונות.

"אני חושב שההזדמנות שלכם אינה בדאטה, אלא בשילוב היכולות שלכם בתחום ניתוח המידע והיכולות שלכם בתחום הביולוגיה המולקולרית. בתחום הזה אני מאמין שיקומו כאן גם מרכזי פיתוח של חברות גדולות, וגם תקימו מרכזים עצמאיים".

מה יהיה היתרון של מרכזים אלה?

"אני מאמין שב-10-15 השנים הבאות, תחום גילוי התרופות יעבור שינוי. למשל, יהיה לנו מספיק מידע כדי לעקוב אחרי התפתחות מחלה, לראות בדיוק כיצד נצברו בהדרגה השינויים לעומת אדם בריא, וכך נפצח את מנגנון המחלה ונתכנן עבורו את התרופה. זה מעולם לא נעשה כך, אף על פי שהרעיון לא כל-כך חדש, משום שלא היו בנמצא כמויות המידע המספיקות. המעקב אחרי חולים ובריאים לא היה רציף מספיק. כעת, אנחנו מתחילים להשתמש בגישה הזאת כדי לאתר מנגנוני מחלה בגוף שכלל לא הכרנו, ותרופות חדשות בהתאם. כל מדינה שבה ייעשה מחקר כזה תרוויח, כי מרוויח מי שאצלו רשום הקניין הרוחני. זו תקופה מרתקת לכל מי שרוצה להשקיע במחקר בסיסי".

זה נשמע רלוונטי מאוד לחקר הסרטן. זה יכול לעזור גם למחלות מוח?

"אנחנו רואים ניצנים ראשוניים ביותר של יישום חלק מהיכולות מתחום הסרטן בתחום המוח. אני מרגיש שתחום מחלות המוח נמצא במקום שבו היה הסרטן לפני 20-25 שנה".

הסיכון של סול ברר והחזון של המשקיעים

גם לפני 30 שנה, כשסלג'ין קמה, לא היה קל להקים חברת תרופות ענקית. מדוע אתם שרדתם ושגשגתם וחברות ביוטק אחרות לא שרדו?

"יש כמה דברים שכל חברה צריכה ללמוד מאיתנו, גם סטארט-אפ. דבר ראשון - להעריך את הסיכון. זה תמיד היה חלק מהסיפור שלנו. מי שלא מוכן לקחת סיכון מקצועי, שהוא גם סיכון אישי, עדיף שלא ייכנס לתחום הזה. שינינו אסטרטגיה כמה פעמים. כשסלג'ין הוקמה, היא בכלל לא הייתה אמורה להיות חברת פארמה אלא חברת טיהור מים, אבל אף אחד לא היה מוכן לשלם את הסכום שביקשנו עבור מוצרי טיהור המים הביולוגיים שלנו, אז הפכנו לחברת פארמה. סול ברר, כיום יו"ר טבע, הוא האיש שלקח את הסיכון.

"מה שהפך את החברה לגלובלית היה האומץ לצאת מארה"ב. התלבטנו בעניין הזה רבות ב-2004, וב-2005, לפני שהתרופה המובילה שלנו אושרה, התקשרו אלינו 85% מהמשקיעים שלנו כדי לומר לנו, 'אל תוותרו על התרופה הזאת לשותפים, קחו אותה לכל העולם באופן עצמאי'. אומרים שהמשקיעים שמרנים? לא שלנו, הם ראו את החזון, והם צדקו".

ליוג'ין יש המלצה נוספת - לכוון גבוה. "ב-2003, בכנס האנליסטים שלנו, ג'ון ג'קסון, שהיה אז המנכ"ל, הודיע לקהל שהחברה, שהיו לה הכנסות של 200 מיליון דולר בלבד, תרשום ב-2008 הכנסות של 1.5 מיליארד דולר ורווח של 700-800 מיליון דולר. אני, שהייתי אז סמנכ"ל הכספים, וברר, שהיה אז נשיא החברה וסמנכ"ל התפעול, אמרנו זה לזה, 'הוא בטח אומר את זה רק כי הוא לא מתכוון להישאר פה עד אז'".

ג'קסון אכן פרש מתפקיד המנכ"ל ב-2006, אך אז כבר היה ברור שהחברה תשיג את היעד. היא אף עברה אותו. "אפילו אם לא היו לנו מוצרים חדשים בכלל באותה תקופה, היינו עוברים את היעד הזה ב-30%".

מה מתכנן ברר בטבע?

"טוב, אני לא יכול לענות על זה, אבל כמשקיף מבחוץ, אני חושב שהם עושים כרגע עבודה יפה. הם מעמידים את החברה על הרגליים. היו לה ימים מאתגרים ועוד יהיו לה, אבל נראה שהיא הולכת בכיוון הנכון, עם אנשים טובים. אני מצפה ממנה לדברים טובים לאורך זמן".

אין מחליטים על אסטרטגיה עבור חברה כזו?

"חייבים ללכת עם היתרון התחרותי. אם במחקר אין לך פלטפורמה טכנולוגית ייחודית שנותנת לך יתרון או הזדמנות, אל תנסה להיות חברת מחקר חדשנית. אם אין לך צוות מכירות משמעותי, אל תמכור. אם אתה לא יודע להשקיע את המזומן שלך היטב, תחזיר אותו למשקיעים".

"טראמפ טוב לתעשייה"

כפוליטיקאי לעתיד, ודאי יש לך משנה סדורה בנושא החם של מחירי התרופות.

"הלחץ על המחירים מאתגר מאוד. אמנם תרופות בארה"ב הן רק 12% מעלות, הבריאות, כך שרק הורדת מחירי התרופות לא תפתור את כל הבעיות של מערכת הבריאות, אבל גם בתחום הזה דרושה התייעלות.

"היום מערכות הבריאות רוצות ערך והן יחלו בקרוב לשלם עבור ערך מוכח, ולא פר טיפול. השינוי הזה טוב לחברות חדשניות. הן ישמחו לקבל תשלום עבור הערך שהן באמת נותנות, במקום עבור הכוח השיווקי שלהן, שהוא חלש מזה של חברות הענק".

הורדת המחירים לא תפגע בחדשנות, כפי שחברות התרופות טוענות?

"לא, הן ירוויחו בסופו של דבר אותו סכום כסף, שהוא לא פחות ולא יותר מהמקסימום שחברה מוכנה לשלם עבור בריאות. אבל הערך שהן ייתנו עבור זה, ילך ויגדל".

טראמפ טוב לחברות התרופות?

"טראמפ עושה דה-רגולציה ומעודד תחרות חופשית בכל התחומים. מהלכים כאלה מעודדים יזמות, ולכן בגדול הייתי אומר שהוא טוב לתעשייה. ה-FDA תחת סקוט גוטליב, מינוי של טראמפ, מנוהל היטב, ומשקיע בעידוד תחרות והוספת ערך . בנאומו האחרון בעניין התרופות, טארמפ דיבר על מערכות הפצה הרבה פחות מורכבות, יותר שקופות, עם תמריצים יותר ברורים ופחות מחולקים בין הרבה גורמים. זה דווקא עודד אותי. כאשר מסתכלים הוליסטית, זו הרפורמה שאנחנו היינו רוצים להשיג".

בוב נגד בוב: המרוץ הצמוד בניו-ג'רזי

המרוץ בניו-ג'רזי על מקום בסנאט צפוי להיות צמוד. בצד אחד במגרש בוב יוג'ין הרפובליקני, שהעובדה שהוא חדש בפוליטיקה ואיש צבא לשעבר עשויה לשחק לטובתו, אך העובדה שהוא כיהן כמנכ"ל חברת תרופות - לרוב גופים שנואים על מגזרים שונים בארה"ב - עשויה להיות בעוכריו. המכשול העיקרי שעומד בפניו הוא כנראה העובדה שהוא רץ מטעם המפלגה הרפובליקנית במדינה שמזוהה עם המפלגה הדמוקרטית.

בצד השני של המגרש ניצב מועמד המפלגה הדמוקרטית רוברט מנדז, שרק לאחרונה התנהל נגדו משפט ארוך בתיק שחיתות, ואף שלא הורשע לבסוף המוניטין שלו נפגע קשות.

יוג'ין מושך את המרוץ לכיוון האישי. הוא אוהב לתאר אותו כ"סיפור של בוב מול בוב", והטוקבקיסטים מוסיפים, "בוב הטוב" מול "בוב הרע". הדמוקרטים, מצדם, מזהירים את הבוחרים מפני הצבעה שעשויה לחזק את הנשיא דונלד טראמפ. אכן דילמה, שמסמנת מרוץ צמוד למדי.

תמיד ידעת שתהיה פוליטיקאי?

"לא, אבל רציתי תמיד לעזור לחברה. נולדתי למשפחה שבה הייתי הראשון שהצליח להשיג השכלה. בהתחלה התגייסתי למארינס, כי האמנתי שכשאתה נהנה מהחופש במדינה שלך, אתה צריך לחזק אותה ולשרת אותה. וב-19 השנים האחרונות אני עובד במקום שהמוטיבציה שלי בו היא לשפר חיים. ואז ראיתי שבפוליטיקה של ניו-ג'רזי דברים לא הולכים נכון. שולט במדינה אדם מושחת שאף אחד לא מעז להתמודד מולו מהצד הרפובליקני. זה היה רע לדמוקרטיה, והרגשתי שמבחינה מוסרית אני צריך להגיד, 'תנו לאנשי ניו-ג'רזי לבחור'. האם אתם רוצים לבחור שוב במישהו כזה? רציתי שלמדינה תהיה הנהלה ושלא נובך מהמנהיגות שלנו. רציתי לתת תחושה שאנשים טובים צריכים לרוץ למשרות פוליטיות, שאנחנו כן יכולים לנצח ולשפר" .

מה אתה מתכנן לניו-ג'רזי?

"יש הגירה שלילית משמעותית מניו-ג'רזי, של עסקים ושל תושבים. זו מדינה עם מיסוי גבוה מאוד, ואף אחד לא עוצר זאת, והצמיחה של הכלכלה המקומית אינה מספקת. אנשים לא יכולים לחיות בגלל המיסוי.

"אם טראמפ יעזור לניו-ג'רזי, אני בעדו. טראמפ עשה דברים טובים. הוא מפחית את איום הטרור, משפר את יחסי המסחר של ארה"ב. אבל אם הוא לא יתמוך בתשתית של ניו-ג'רזי, אנחנו נעשה את זה בעצמנו. אנחנו אומרים לוושינגטון, 'ביחסים בינינו - ניו-ג'רזי תחילה".

תמיד היית רפובליקני?

"כשגדלתי, לא היו סביבי רפובליקנים כלל. כשהייתי בצבא, ארה"ב נשלטה על ידי דמוקרט שלא עשה טוב לצבא (ג'ימי קרטר - ג"ו), ואז הגיע רונלד רייגן הרפובליקני, והוא החזיר את הגאווה למדינה ולצבא. אחר כך, כשהפכתי לאיש עסקים, ראיתי שהרפובליקנים בעד יזמות, חדשנות, שוק חופשי. כך, בהדרגה, נטיתי לכיוון הרפובליקני ב-20-25 השנים האחרונות.

"אבל המיתוג הבינארי הזה - דמוקרט או רפובליקני - הוא בעייתי. זה לא מייצג את כל האנשים. אני מציע, תבדקו מי באמת מייצג את האנשים ותתרכזו פחות במיתוג". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים