גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות הטק העולמיות כובשות שיאים חדשים

הטכנולוגיה חזרה לאופנה ● ענקיות הטק העולמיות, שהיו במוקד המימושים העמוקים במניות בחודשיים האחרונים, מטפסות לשיאים חדשים בזכות רווחים שוברי קופות ועלייה בהשקעות עסקיות ● למדריך השקעה במניות

רצפת המסחר של הבורסה בניו-יורק / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
רצפת המסחר של הבורסה בניו-יורק / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

רק לפני כמה חודשים, המשקיעים סגרו פוזיציות גדולות במניות טק, עם מחיקת ערך של 601 מיליארד דולר בשווי שוק במניות מדד S&P 500 הטכנולוגי בשלושה שבועות בלבד. החששות של המשקיעים היו מפני יותר רגולציה ורתיעה צרכנית מפני אובדן פרטיות של נתונים.

כעת, נאסד"ק המשולב רושם שיאים חדשים ומדד טכנולוגיית המידע העולמי של MSCI עלה ב-9.1% ברבעון נוכחי (עד יום ו' שעבר), כשהוא עוקף את מדד MSCI העולמי הכללי בפער הגדול ביותר מאז ימי בועת הדוט קום בתחילת העשור שעבר.

למרות שמניות הטכנולוגיה התממשו לקראת סוף השבוע שעבר (זה שהסתיים ב-2.6) אחרי רצף ארוך של עליות, רווחים טובים מהצפוי ברבעון הראשון וסימנים לכך שחברות בארה"ב מוציאות יותר על טכנולוגיה, עזרו למגזר הזה להחזיר לעצמו את מעמדו הדומיננטי בשוק המניות.

מניית פייסבוק נסחרה בערך השיא שלה בשבוע האחרון, ואפל חזרה למרחק נגיעה ממעמד חברת טריליון הדולר הראשונה בארה"ב (בשווי שוק). ענקית המסחר האלקטרוני הסינית קבוצת עליבאבא וענקית חיפושי האינטרנט ביידו התאוששו מירידה דו-ספרתית באחוזים מוקדם יותר השנה, לעלייה ברבעון הנוכחי (מתחילת אפריל) ב-12% ו-18%, בהתאמה. אפילו באירופה, מגזר הטכנולוגיה הקטן עקף בביצועיו מתחילת אפריל את מדד 600 המניות הכללי ב-8 נקודות אחוז.

פייסבוק

"החששות היו לא מבוססים"

האיומים על המגזר מהכיוון של רגולציה מוגברת ומלחמת סחר עולמית לא נעלמו לחלוטין, אבל המשקיעים השתכנעו שהרווחיות של המגזר חזקה, והזרימו 2.3 מיליארד דולר לקרנות טק בשבוע עד יום ד' שעבר, התוספת השבועית השנייה בגודלה בהיסטוריה לקרנות הטק, לפי חברת המחקר EPFR גלובל.

"אני חושב שהחששות לגבי מגזר הטק לא היו מבוססים", אמר מתיו פרון, מנהל השקעות ראשי בחברת ההשקעות סיטי נשיונל רושדייל. "אנחנו במחזור צמיחה, ואני לא רואה השקעה או מהלך פוליטי שיכול להוריד מהפסים את המגמה הזו".

מניות הטכנולוגיה תרמו 75% מתשואת מדד S&P 500 במאי, לפי בנק אוף אמריקה מריל לינץ'. הן מייצגות כעת 26% מהמדד הרחב הזה.

אפילו המניות שהיו במוקד חששות השוק במארס, מצאו לעצמן חסידים חדשים.

פייסבוק זינקה ב-27% מהשפל של מארס

באמצע מארס, מניית פייסבוק צנחה ב-18% במעט יותר משבוע. המשקיעים חששו שהטיפול של החברה בפרשת מכירת נתוני המשתמשים שלה לגופים שלישיים יוביל לירידה חדה במספר המשתמשים, שתאיים על מודל העסקים מבוסס הפרסום של החברה.

"היתה תחושה שזו ההתחלה של הסוף - שאף אחד לא יסכים שהמידע עליו יודלף", אמר דייויד אולדר, ראש יחידת המניות בחברת ניהול הנכסים קרמיניאק. אולדר השקיע עוד 150 מיליון דולר במניות פייסבוק עם ירידתן, בהימור על כך שהכנסותיה לא ייפגעו.

בסוף אפריל, הדוחות של פייסבוק לרבעון הראשון הצביעו על מספרים בריאים של כמות משתמשים יומיים פעילים והכנסות מפרסום. המניה טיפסה בכ-27% מאז אותה נקודת שפל של המימוש.

וזו לא היתה רק פייסבוק. מגזר הטק של S&P 500 רשם גידול של 33.7% ברווחים ברבעון הראשון. מכפיל הרווח העתידי שבו נסחר המגזר נחתך ל-19 מ-20 בינואר, לפי FactSet.

"על מה משקיעי המניות מרגישים שהם יכולים לסמוך? אין כאן מדיניות סחר, אין קשר לפדרל ריזרב, אלו הם רווחים ותו לא", אמר דייב דונבדיאן, מנהל ההשקעות הראשי של קרן ההון הפרטית אטלנטיק של CIBC, שמחזיקה כמה מניות במגזר הטק.

רק 3.6% מן האנליסטים מחזיקים כעת בהמלצת "מכירה" למגזר הטק של S&P 500, השיעור הנמוך ביותר מאז 2013. ל-20 מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר בעולם יש כעת שווי שוק מצרפי של מעל 6 טריליון דולר, לפי אסטרטגים בגולדמן זאקס.

המשקיעים הסיטו הצידה עוד חששות רגולטוריים. רבים מהם חששו שחוק הפרטיות האירופי החדש (GDPR) יפגע ברווחי חברות טכנולוגיה גדולות על ידי הגבלת גישה לנתוני משתמשים והוספת עלויות ציות לרגולציה.

עד כה, מבחינת חברות גדולות כמו פייסבוק ואלפאבית (גוגל), "האפקט נראה מינימלי", אמר ג'ייסון הלפסטין, אנליסט אינטרנט באופנהיימר. "זה אפילו עזר להם על בסיס יחסי", הוא הוסיף, מפני שהלקוחות מעדיפים כנראה לחלוק את נתוניהם עם חברות שיש להן כוח מותג גדול יותר.

המס יורד, ההשקעה בטק עולה

במקביל להתפוגגות החששות הרגולטוריים, חברות הטק צפויות ליהנות מהרפורמה במערכת המס בארה"ב. הרפורמה הזו, שתפחית את מיסי החברות באופן כללי, צפויה לגרום לרווחים שיישארו בידי החברות להיות מושקעים במוצרי טק חדשים, לפי כמה סקרים של סמנכ"לי כספים בחברות שונות.

מייקל קלי, בכיר בחברת ההשקעות פיינברידג', אמר שהוא הרכיב לאחרונה סל של בערך 100 מניות עולמיות שייהנו מהגאות בהוצאה העסקית של חברות, כולל מניות של רובוטיקה ובינה מלאכותית.

"טכנולוגיות שמאפשרות דברים, הן ברשימת המשאלות של כולם לקראת חג המולד", הוא אמר.

העליות האחרונות של עליבאבא וטנסנט, שתי חברות הטק המובילות בסין, היו חדות יותר בהשוואה לכמה חברות אמריקאיות. לשתיהן יש כעת שווי שוק של מעל 500 מיליארד דולר, והן בטבלת עשר החברות הגדולות בעולם בעולם מבחינת שווי.

מניית טנסנט, שהיא המו"ל הגדול בעולם של משחקי וידאו במונחי הכנסות, נמוכה עדיין ב-13% מהשיא שלה, ומשקיעים שמים לכך לב. "אנחנו מאמינים שטנסנט היא אחד המודלים העסקיים הסולידיים ביותר בסין אם לא בכל אסיה", אמר מנהל תיקים בכיר בחברת ניהול הנכסים של BNP פאריבה בהונג-קונג.

עדיין חוששים ממלחמת הסחר

אפילו באירופה, שבה חברות טק מהוות חלק קטן יותר מהשוק, המגזר הוביל לאחרונה את השוק. חברת התוכנה דאסו סיסטם הצרפתית עלתה השנה כבר ב-35%, ולוגיטק אינטרנשיונל השווייצית עלתה ב-33%.

החששות מהרגולציה וממתחי הסחר הבינלאומיים יעיקו על מגזר הטק. ביום ה' שעבר ירדו מניות המגזר על רקע דיווחים שחברים בקונגרס האמריקאי החלו לחקור את יחסי גוגל עם Huawei הסינית.

חברות חומרה וחברות נוספות שתלויות מאוד בהכנסות מארה"ב ומסין, יכולות להיפגע ממתיחויות הסחר בין שתי המעצמות, אומרים כמה משקיעים. 

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה