גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין לנו את הפחד להיכנס עם יזמים צעירים וחסרי ניסיון"

אילת רוסק, ירון בלנק ואורי פז חברו להקמת חברה חדשה, שמציעה חבילת מימון ליזמי תמ"א 38 ופינוי-בינוי ● כלל ביטוח נותן להם קו אשראי של 1.5 מיליארד שקל, ועד סוף השנה הם בטוחים שיגיעו לעשרות עסקאות חתומות

אילת רוסק וירון בלנק / צילום: שלומי יוסף
אילת רוסק וירון בלנק / צילום: שלומי יוסף

תחום ההתחדשות העירונית במסגרת פינוי-בינוי ותמ"א 38 הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות. היעדר מכרזי קרקע "רגילים" בגלל תוכנית מחיר למשתכן דוחף עוד חברות לתחום, וגם המדינה עצמה סימנה בתוכנית האסטרטגית לשנת 2040 יעד שאפתני להיקפי התחדשות עירונית אדירים במרכז הארץ.

הגידול בפעילות היזמים והקבלנים בהתחדשות עירונית מחייב מימון. אמנם בתחום זה חל שיפור, וכמעט כל הבנקים כבר נמצאים בתמונה, אבל גם היום יש מי שמתקשה לגייס כסף, במיוחד אם מדובר בפרויקטים קטנים יחסית. כך נולד גוף חדש, "מכלול", שלאחר חתימה עם חברת הביטוח כלל על הזרמת אשראי משמעותי בהיקף מאות מיליוני שקלים, מציע היום ליזמים חבילת מימון כוללת.

להקמת הגוף החדש חברו יחד שלושה שותפים מתחומי עניין שונים, שכל אחד מהם מביא איתו את הניסיון והידע שלו בתחום הרלוונטי: ירון בלנק, בעל חברת גלים חיזוק והשבחת מבנים העוסקת בתמ"א 38 ומנהל קרן גלים למימון פרויקטים בהתחדשות עירונית; אילת רוסק שעד לאחרונה הייתה מנהלת סקטור נדל"ן בבנק ירושלים, בנק שהיה חלוץ במימון פרויקטים להתחדשות עירונית עוד לפני ששאר הבנקים החלו להיכנס לתחום; ואורי (אוריאל) פז, שכיהן בעבר כמנכ"ל בנק ירושלים והיום שותף מנהל בקרן פנינסולה.

השלושה ניהלו משא ומתן ארוך עם חברת הביטוח כלל כדי להגיע, לדבריהם, למצב שבו הגוף החדש יהיה כזה שגם נשען על גב כלכלי חזק וגם יכול להעניק למבקשי המימון את כל החבילה.

"אפשר להתפרנס יופי מתמ"א 38"

רוסק: "אין עוד אף גוף מימון בישראל שמבין גם מימון וגם ביצוע. בתוך העסק יש פה גם יזם, שמבין עם מה כל אחד מהלקוחות שלנו צריך להתמודד. בגלל זה גם אין לנו פחד להיכנס עם יזמים צעירים וחסרי ניסיון, כי אנחנו יודעים באיזו מעטפת צריך לעטוף אותם. זה יתרון חשוב כי אלה בדרך-כלל היזמים שנופלים בין הכיסאות במערכת הבנקאית ואצל האחרים".

בלנק: "כל אחד מאיתנו מביא את היתרון היחסי לפעילות אחת, כל אחד בזירה שלו. אורי בצד הפיננסי והמוסדי, איילת היא המנכ"ל ומביאה את כל מה שעשתה בתפקידים הקודמים שלה, ואני אחראי על הצד המקצועי ונותן רזולוציה ביצועית, זו שמסתכלת מבעד למספרים, לאיכות הרישוי, לאיכות המכירה, לאיכות הבנייה, מה שנותן לנו בניהול הסיכונים עוד איזה שהיא שכבה".

הגעתם אחרונים. יש כבר המון תחרות, גם בתחום המימון של תמ"א 38. 

בלנק: "אין הרבה שמספקים חבילה שלמה. יש את קרן יסודות וזהו. כל השאר זה נותנים רק השלמה להון עצמי, עם מכשירים פיננסיים חלקיים. יש צורך במישהו שנותן את כל החבילה. לא רק הלוואת מזנין. מישהו שמוריד מהיזם את הצורך, שאני מכיר אותו מקרוב, לשבת פעם אחת מול הבנק שנותן ליווי בנקאי, ופעם אחרת מול גוף שנותן פוליסת ביטוח ועם הרבה עורכי דין.

"השוק עצום. עצום. אני לא יודע מה יקרה בעוד שנתיים, אבל נכון להיום יש בשוק הבשלה של שלוש-ארבע שנים של עבודה. הבנקים עובדים לפי הלימות הון: יום יש להם, יום אין להם. היום המדיניות היא כזו ומחר המדיניות אחרת. בגלל זה, היה מקום להמציא משהו חדש. להמציא מערכת כזו שיודעת לתת הכל. וכשחשבנו מה יהיה המקור הפיננסי הנכון ביותר למימון הפעילות הזו, הגענו למסקנה שזה גוף מוסדי".

אחרי משא ומתן ארוך הגיעו השלושה, כאמור, להסכמה עם חברת הביטוח כלל, בהסכם שמתייחס לסכום שנשמע דמיוני - מיליארד וחצי שקל. "מיליארד וחצי בתנאים משתנים, בהתאם לאופי ההלוואה שאנחנו נותנים ליזם", כך בלנק.

אין חשש מיזמים לא מקצועיים ? יש לא מעט בתחום הזה

בלנק: אפשר להתפרנס יופי מתמ"א 38. מי שאומר אחרת מבלבל את המוח. אבל החוכמה היא לעשות כמה פרויקטים בו זמנית, 6-7 פרויקטים במקביל. זה לא קורה ביום אחד, וגם קשה  לתפעל הרבה פרויקטים בו זמנית, אבל כמה ההוצאות מתפזרות על כמה פרויקטים ואפשר להרוויח". 

רוסק: "אנחנו מתמחרים את היזמים בהתאם לסיכון. ומעבר לזה, אתה רואה את עקומת הלמידה היום בשוק. השוק נהיה יותר טוב, יותר מקצועי. לא שקבלני החתימות נעלמו לגמרי, אבל אתה רואה שיפור".

לא רואים שרלטנים כמו אתמול ושלשום?

בלנק: "אבל עדיין כאן, אבל יש פחות".

"המחירים שלנו תחרותיים"

שלושת השותפים גם רואים את הגוף החדש ככזה שיכול לתת הזדמנות ליזמים לצמוח: "אחד הדברים היפים שאנחנו יודעים לתת ליזם זה את היכולת לגדול בתוך הענף הזה. ברגע שיש לך ענף שנמצא בצמיחה, ויזם תפס את הגל הזה של הצמיחה ויש לו גוף מימון שיודע גם לבנות לו את המכשירים הפיננסיים היצירתיים, זה עושה את החיים הרבה יותר פשוטים ליזמים. אולי לא בפרויקט הראשון, כי יש איזה שהוא שלב של היכרות, אבל מיד כשמתברגים לתוך היכרות מסחרית בריאה".

אבל יש מקום לעוד שלב ביניים בתהליך? כל קבלן תמ"א מסביר עד כמה שולי הרווח צרים, והנה אתם באים עם עוד שכבה שצריכה להתפרנס.

רוסק: "המחירים שלנו תחרותיים, גם לעומת המערכת הבנקאית".

אבל בעלי הדירות יעדיפו בדרך-כלל ליווי בנקאי, ולא קרן או חברה. 

רוסק: "דברים משתנים. לפני כמה שנים, אפילו לבנק ירושלים היה קשה להתמודד. היו חמשת הבנקים הגדולים, ואחר כך הבינו שיש עוד בנק שעושה שיתוף פעולה עם חברת ביטוח, הצלחנו להבקיע את החומה הזאת. היום כבר מדובר על כל הגופים החוץ בנקאיים והציבור סומך עליהם".

יש כלל אצבע לגבי גודל פרויקט שיכול להתקשר איתכם? גבול גיאוגרפי?

רוסק: "יש רווחיות מינימלית שצריך להראות. בעסקאות חיזוק ותוספת קומות מדובר על 20% רווחיות מינימלית, ובהריסה ובנייה צריך 15% אחוזי רווחיות. יש לנו מדיניות חיתום, אבל המוטו שלנו זה לעשות מימון פשוט".

וכמה פרויקטים כבר התקשרו איתכם?

בלנק: "יש לנו עשרות רבות של תהליכים שנמצאים במו"מ. אנחנו בשלב שרוצה להראות לענף שיש משהו חדש, להכיר שיש אלטרנטיבה נוספת. תחנה אחת לכל התהליך. להיות יותר נגישים, ויותר פשוטים, ויותר נהירים. הרבה מאוד יזמים קונים מימון, והם לא מבינים באמת מה הם קונים".

רוסק: "אנחנו עובדים חודש, באופן רשמי. יש היום עסקאות שנמצאות במסמכים משפטיים, כבר ביוני יהיה כסף בחוץ".

באיזה שלב אתם נכנסים לפרויקט? גיבוש הדיירים? בקשה להיתר?

רוסק: "החלטת ועדה. לפני כן, חבל על הזמן שלו ושלנו. כלומר, אלה שעברו את כל הוויה דולורוזה, במקום שהם יתחילו את כל הוויה דולורוזה גם בתחום המימון, אנחנו באים ומציעים להם פתרון".

ומה היעד שלכם?

בלנק: "תוכנית העבודה היא להגיע עד סוף השנה ל-25 או 30 עסקאות".

רוסק: "בהתחדשות עירונית, לא רק תמ"א 38".

בלנק: "אנחנו צריכים לנהל את הכסף בצורה נכונה. אין אצלנו עמלת אי-ניצול אשראי, לא תמצא אצלנו כזה דבר. אבל החוכמה היא לראות מה הצרכים של הפרויקט, לעומת מה היכולות שלנו להעמיד לו את הכסף".

רוסק: "דרך אגב, זה גורם לנו להיות גוף מאוד מאוד יציב. זה לא שעכשיו גייסנו ופתאום אנחנו יושבים על המון המון כסף, ואנחנו בלחץ למכור אותו. יש פה קו אשראי פתוח לאורך זמן".

ומה תקופת המימון כאן בעצם?

בלנק: "18 חודשים פלוס מינוס".

ומה קורא במקרה של דיפולט?

רוסק: "קודם כל, אחוזי הדיפולט מאוד מאוד נמוכים בליווי בנייה, אפס נקודה אפס משהו במערכת הבנקאית. ב-10 שנים שאני מימנתי התחדשות עירונית אפס מוחלט. ועדיין, אם יהיה, יש לנו את הכלים להתמודד איתם".

בלנק: "למרות שזה סטטיסטית סביר שלא יקרה, זה נלקח בחשבון. אבל ככה זה עסקים, אתה עושה שרירי בטן ליום רע".

"מי שלא קנה דירה עדיין הפסיד"

תחום ההתחדשות העירונית פועל בהיקפים גדולים בעיקר במרכז הארץ. הגבולות הלא רשמיים הם חיפה בצפון ואשדוד בדרום. בפריפריה, וגם במקומות בהם הסיכון לרעידות אדמה הוא הגבוה ביותר, טרם נמצא הפתרון שיאפשר התחדשות עירונית בהיקפים גדולים ללא התערבות ישירה של המדינה בתקצוב.

על פי המתווה של החברה החדשה, הגבולות הגיאוגרפיים שבהם תפעל תואמים פחות או יותר את מפת הביקוש וההיתכנות הכלכלית, כלומר בין אשדוד בדרום לנתניה בצפון.

הגעתם לשוק בתקופה של קיפאון במכירות.

רוסק: "יש מקומות שעדיין מוכרים, ומוכרים טוב. באשדוד יש פרויקט פינוי-בינוי עם מכירות מטורפות. עכשיו פתחו את המגדל השני. הקבלן שם מוכר יותר גבוה ממה שתכנן. ברור שיש האטה בקצב המכירות, אבל יש עדיין גם מי שמוכר. יש מקומות שבהם מוכרים טוב ויש גם שאלה של תמהיל".

בלנק: "אנשים לא טיפשים. יש כותרות שירדו מחירי הנדל"ן בשנת 2017, אבל בכותרת המשנה כתוב שהירידה היא בפרומיל. צריך גם לראות מה קרה למדד באותה שנה. מי שלא קנה דירה עדיין הפסיד. בסופו של דבר כל הסיפור הוא סיפור פוליטי. כחלון לוקח לעצמו את האג'נדה, וזה על השולחן".

רוסק: "יש פה גם מספיק אכזבה ממחיר למשתכן. גם בקרב הרוכשים אפשר לראות את זה".

מניסיון ארוך שנים בתחום ההתחדשות העירונית, בלנק ורוסק מסבירים שפתרון למצוקת התשתיות הערים המתחדשות ותמרוץ הוועדות המקומיות לאשר פרויקטים יגיע רק אם המדינה תקצה לזה תקציב: "מה שצריך לעשות זה נורא פשוט", כך בלנק, "לתת לעיריות מענקים בדמות יחידות של התחדשות עירונית שהם רוצים. פרויקטים משלמים קרוב ל-40% במסים - מע"מ, מס רכישה, כמה פעמים מס רכישה, מס על ההכנסות של הקבלנים. מספיק שתחליט שעירייה שהוציאה 1,500 היתרים, נותנים לה בחזרה 100 אלף שקל ליחידה ופתרת את הבעיה. תודה רבה, שלום ולהתראות".

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות