גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיבורים כמו חול: המחסור בחומר הגלם פוגע בענף הבנייה

המחסור בחולות דקים כבר גורם לעלייה במחירים ואפילו להשבתה של קווי ייצור בתעשיית הבנייה ● "נוצר כאן מחסור מדומה, כי חול יש והרבה, אבל אין מי שיפיק אותו"

כריית חול / צילום: א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock : צילום
כריית חול / צילום: א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock : צילום

"אנחנו רבים על כל משאית חול, ככה כבר חודשים. ותבין, אנחנו מדברים על חול", משקף אלי כהן, המנכ"ל של יצרנית חומרי הבנייה תרמוקיר את המצב העדכני של החברות שפעילות בענף נוכח המחסור בחול, חומר הגלם הבסיסי לתהליכי הייצור.

מצד אחד, הממשלה עושה מאמצים להגדיל את היצע הדירות למגורים. מצד שני, רבים מקווי הייצור בתעשיית חומרי הבנייה רחוקים ממיצוי היכולות שלהם בגלל מחסור בחומרי גלם. ביום שישי האחרון פורסם כי מדד תשומות הבנייה טיפס בעוד 0.1% בחודש האחרון והוא כבר משלים עלייה של 2.8% בשנה האחרונה.

במקרה זה מדובר בחול דק, שנמצא בשפע בכל רחבי הארץ, אך ביורוקרטיה, סחבת ותכנון לקוי משאירים אותו בשטח, והיצרנים נאלצים כבר לחשוב על יבוא ממדינות כמו טורקיה, מצרים וירדן. "המחירים מגיבים בהתאם, ובחודשים האחרונים הם האמירו בכ-70%. לפני כמה שבועות נאלצתי לסגור למשך ימים ארוכים את אחד מקווי היצור של תרמוקיר במעלה אדומים. פשוט לא היה עם מה לייצר", סיפר כהן.

לפי נתונים שמציגים התעשיינים, הביקוש של המשק הישראלי עומד על כ-750 אלף טונות של חול דק בשנה, וכיום חסרים לו כ-500 אלף טונות, כי חברה שפעלה במישור רותם, עסקה בכריית חולות תוך סינון החולות הדקים ואספקתם לתעשייה - חדלה לפעול. הספקית היחידה כיום של חולות אלה היא נגב מינרלים שפועלת ממכתש רמון.

המספרים של תעשיית החול

"המצוקה נמשכת כבר חודשים ארוכים והיא מחריפה", מזהיר כהן: "נותרנו עם ספק חולות אחד וכל הניסיונות שלי ושל תעשיינים נוספים להגיע עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) להסכמות שיסדירו את האספקה השוטפת של חול דק לא הושגו עד כה. נאלצנו לצמצם פעילויות ייצור".

בתחילת החודש עסקה ועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ולא בפעם הראשונה בחודשים האחרונים, במצוקת המחסור בחול: "כולם מתקוטטים על המשאב הזה. נוצר כאן מחסור מדומה, כי חול יש והרבה, אבל אין מי שיפיק אותו - כי המכרזים שרמ"י משחררת לא מחייבים את ההפקה של חולות דקים", טען אחד התעשיינים בדיון.

"זאת התנהלות קלאסית של רמ"י", האשים מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל בשיחה עם "גלובס": "יו"ר ועדת הכספים בעצמו אמר לא מכבר שרמ"י, שאמורה לנהל את משאבי הטבע שלנו, כשלה כישלון חרוץ. כבר שנים שהמדינה לא מפרסמת מכרזים חדשים לפתיחת מחצבות ולא מאריכה זיכיונות כרייה למחצבות קיימות. איך קורה שבישראל, שיש בה כמויות אדירות של חול, חברות לייצור חומרי בנייה נאלצות לייבא חול? איך קורה שהחול נהיה כאן יקר יותר מחול מיובא? זה מצב מסוכן, וצריך להביא בחשבון שכמו שהחברות האלה נאלצות לייבא את חומר הגלם הבסיסי  הזה- לא ירחק היום שבו הן לא ייבאו את חומרי הגלם שנחוצים כל כך לתהליכי הייצור, אלא ייבאו את המוצרים עצמם. זה ישתלם לחברות האלה יותר".

לפי התאחדות התעשיינים, בישראל פועלות 27 מחצבות חוקיות לעומת כ-50 מחצבות שהיו פעילות בכל רחבי הארץ בשנת 2002 ולעומת כ-80 שהיו פעילות ב-1992 - טרם נכנס לתוקף חוק שמחייב מתן זיכיונות חציבה בכפוף לפרסום מכרז. עוד עולה מנתוני התעשיינים כי עד 2025 יפעלו בארץ רק בין 10 ל-14 מחצבות, משום שמחצבות אחרות יסיימו עד אז את תקופת הזיכיון שלהן ויחדלו לפעול מתוקף הנהלים של רמ"י.

הדיון שקיימה וועדת הכספים לפני כשבועיים הסתיים בדרישה שהציב היו"ר גפני לנציגי רמ"י להעמיד פתרון למשבר בתוך שבועיים: "הרשות אחראית על המחצבות ועל המציאות שבה מפעלים נאלצים להפסיק לעבוד או לצמצם פעילות כי לא היה תכנון מוקדם בנושא. אין מחצבה נוספת שניתן להפיק בה חולות דקים. האם אנחנו מדינת עולם שלישי?", תהה.

רמ"י: נעמיד תמריצים לזכיינים

לקראת סוף השבוע האחרון אמר ל"גלובס" מנהל אגף המחצבות ברמ"י, ישי לוי כי כבר מסתמן פתרון אפשרי לבעיה, בצורה של העמדת תמריצים מטעם המדינה לזכייני חציבה שירצו להקים מפעל לסינון חול, תוך העברת החולות הדקים לתעשיית חומרי הבנייה: "על כל טון של חולות דקים שיועבר לתעשיות, הזכיין ישלם למדינה תמלוג שמופחת ב-30%. אנחנו מאמינים שהמהלך הזה יאפשר את שיפור הזמינות של חולות דקים לתעשייה וגם את הורדת המחירים", אמר לוי ל"גלובס".

לדברי לוי, השוק הישראלי קטן מדי, ואין מתפקידו של הרגולטור להורות לזכיינים על הקמת מפעלים על פתיחת פעילויות ייעודיות לסינון חול באופן שיענה על הצרכים של החברות התעשייתיות. לוי הוסיף וציין כי בימים האחרונים הושגו סיכומים בין רמ"י לבין המועצה האזורית תמר לקראת פתיחה של מתקן שתפעיל חברת בן-ארי, באופן שיגדיל את היצע החולות הדקים לתעשייה.

לא רק חול: מחסור בגבס ובאגרגטים לייצור בטון

המקרה של תרמוקיר ושל חברות תעשייתיות נוספות שנאלצו בשבועות האחרונים לצמצם את פעילות היצור שלהן בשל מחסור בחומרי גלם מתווסף למקרה בולט נוסף מהחודש האחרון, שבו חברת טמבור נאלצה להשבית קו ייצור של מוצרי גבס בעקבות עיכובים ממושכים בפריקת אוניות של גבס שמיובא מקפריסין. רק בהתערבות חברי כנסת ובעלי תפקידים בהתאחדות התעשיינים, נרתמה הנהלת נמל חיפה למאמץ ואפשרה פריקה מהירה של אחת האוניות שהביאה לארץ את חומרי הגלם שהיו נחוצים לתהליכי הייצור בטמבור.

בתוך כך, מחסור מורגש באחרונה גם באגרגטים ליצור של בטון ובזלת, המשמשת לייצור אספלט. במכתב ששלח מכון התקנים ליצרני הבטון הם נדרשו לקיים את רכש האגרגטים רק ממקורות שקיבלו לשם כך את אישור המכון, וזאת בשל מקרים שבהם יצרנים פנו לגורמים שאינם מאושרים כדי לרכוש מחצבים אלה: "במידה ויגיע מידע על שימוש באגרגטים שאינם מאושרים יזומן היצרן לדיון לפני ביטול הסמכתו לייצור בטון בשל אי עמידה בדרישות התקן", הזהירה רכזת הוועדות המקצועיות במכון התקנים, רומי גינסבורג.

במכון התקנים מזהירים עוד כי בשל המחסור בבזלת, יצרני תערובות אספלט פונים לחברות מירדן, מטורקיה ומקפריסין בניסיון לקדם יבוא מהן. במכון פנו גם ליצרנים בתחום זה והזהירו מפני התקשרויות עם יצרנים של תערובות אספלט שאינם מורשים.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?