גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ת"א יוזמת ומתכננת, וכך נולד מגדל דמיוני בן 100 קומות

מגדל "בין ערים" ייבנה ממזרח לנתיבי איילון, בתפר שבין גבעתיים, רמת-גן ות"א ● המגדל דוגמה לסיטואציה די לא שגרתית שבה מינהל ההנדסה של עיריית ת"א הוא גם היזם, גם המתכנן וגם זה שמקדם את התוכנית ● האם עיריית ת"א נהנית מקידום מהיר וחלק יותר של התוכניות שהיא יוזמת?

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים.
מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים.

בשנים האחרונות פועלת עיריית תל-אביב-יפו ללא לאות למיקסום רווחים מנכסי הנדל"ן שלה. המגרשים הריקים, או המבנים שהעיר ירשה או רכשה בזמנים אחרים, הופכים, בניהול אגף נכסים בעירייה, לעסק מניב.

אחד הפרויקטים המעניינים הוא מגדל "בין ערים", שייבנה ממזרח לנתיבי איילון, בתפר שבין גבעתיים, רמת-גן ותל-אביב.

המגדל דוגמה לסיטואציה די לא שגרתית שבה מינהל ההנדסה של עיריית תל-אביב, הוא גם היזם, גם המתכנן וגם זה שמקדם את התוכנית. לא יהיה מופרך להניח שעיריית תל-אביב-יפו נהנית מקידום מהיר וחלק יותר של התוכניות שהיא יוזמת, הן בוועדה המקומית לתכנון ובנייה והן בוועדה המחוזית, ומאפשרת לעצמה הרבה מאוד מהלכים שלא היו קורים אצל יזם אחר. יש הטוענים שזה לא המקרה היחיד.

שמאית המקרקעין תהילה מורדוב, המתגוררת ברמת-גן מול אתר המגדל העתידי, סבורה למשל שמדובר בפרויקט בעייתי ולא מידתי. במסמך ההתנגדות לתוכנית, שאת הכנתו היא הובילה וחתומים עליו תושבים נוספים מהאזור, הם טוענים שמיקומו של המגדל, בתוך מחלף, אינו הגיוני, שגובה המגדל "לא סביר", שהאזור כולו יהפוך מוצל, שכבר עכשיו יש מצוקת חניה באזור והמגדל העתידי אך יחריף את הבעיה.

"הוועדה המקומית עושה המון בעיות"

מורדוב מאמינה שהפרויקט לא היה מאושר על ידי הוועדה המחוזית אלמלא היה מקודם על ידי עיריית תל-אביב: "יש פה הרבה דברים לא הגיוניים, אך כנראה שיש להם הרבה כוח מול הממשלה ומול הוועדה המחוזית ואנחנו לא יכולים לעשות משהו. אני לא רוצה להגיד שהם גנגסטרים, אבל לראש העיר יש יכולת לאיים. 99% מההתנגדויות נדחות. בסופו של דבר, הוועדה המחוזית היא חותמת גומי".

אלי לוי, ראש אגף נכסים בעיריית תל-אביב-יפו, מצהיר בבירור: "לעיריית תל-אביב יש קרקעות ציבוריות (כלומר, בבעלות רמ"י ובייעוד ציבורי) ויש לה את הקרקעות הכלכליות. עיריית תל-אביב מחויבת לנהוג במקרקעין שלה בצורה מיטבית והכי יעילה ולהשיג את מירב הפתרונות האפשריים. מצד שני, העירייה מקדמת תוכניות שחשובות לפיתוח העיר".

האם אין בעיה אתית עם העובדה שהעירייה היא גם בעלת הקרקע, גם המתכננת וגם זו שמקדמת את הפרויקטים?

"אני אספר לך סוד. אתה יודע שבדיוק בגלל הטענה הזאת הוועדה המקומית עושה לי המון בעיות? צוותי התכנון, אגף תב"ע, הוועדה עצמה. אתה יודע שעיריית תל-אביב היא העירייה היחידה שלקחה קרקעות כלכליות שלה, והפכה אותן לדיור בר-השגה?

"בשכונת שפירא היה לי מגרש של 70 יחידות שהייתי יכול לשווק אותו בשוק החופשי, והעירייה החליטה שיהיה דיור בר-השגה. בשוק העלייה היה לי מגרש ענק, יפה, שהייתי יכול לעשות אותו לתעסוקה ומגורים והחליטו לעשות 70 יחידות דיור בר-השגה. ברחוב מיכאלנג'לו אנחנו מוכרים 30 יחידות לתושבים ערבים עם הנחה משמעותית. העירייה לא הייתה מחויבת, אבל בגלל הקשיים שעושים לעירייה אנחנו תורמים מהקרקעות הכלכליות שלנו.

"למה שעירייה תתנצל שהיא צריכה להשיג רווח לתושבי העיר. איך היא תיתן שירות לתושבי העיר?"

יש טענה שאתם דואגים לדרוש מהיזמים אלפי מ"ר בפרויקטים חדשים שמקודמים, כתנאי לקידום הפרויקט.

"מדובר בשטחים ציבוריים לתועלת התושבים. אין לי שטחים לגני ילדים, מועדוני נוער. במקום להפקיע קרקע, ולפגוע בפרויקטים אנחנו לוקחים שטחים בפרויקטים".

האם השטחים האלה אכן יתפקדו כשטחי ציבור או שיהפכו לנדל"ן מניב?

"מה פתאום! תראה איזה יופי עשינו בפרויקט מידטאון (ליד עזריאלי). עשינו שם עכשיו אולם ספורט, עם גני ילדים בקומה רביעית. אתה יודע שבחסן עראפה (מתחם יצחק שדה) עשינו בבניין בייעוד לתעסוקה בית ספר בקומות? זה יחודי בכל מדינת ישראל".

"ניסינו לקבל כאן פסל"

בעלי הקרקע והיזמים של מגדל "בין ערים", שהם רשות מקרקעי ישראל ועיריית תל-אביב-יפו, ביקשו לייצר לא סתם מגדל, אלא כזה שייראה למרחוק. אייקון. אבל לא בטוח שזה יקרה לפני התכנון שלהם.

על פי התכנון, המגדל, שהתכסית שלו היא בסך-הכול כ-2 דונם, יהיה בגובה של 400 מטר או כ-100 קומות, כלומר טמיר ודק יחסית. דפנות המגדל, שצורתו משולש, מתפתלות כלפי מעלה, כמו חצאית מתנופפת ברוח. בשסעים שנוצרו יצרו המתכננים מעין יער ירוק. התכנון שלהם מפורט למדי והם אפילו חשבו על אספקת החשמל ומעליות ופינוי האשפה. הבעיה היחידה היא שיש סיכוי סביר ביותר שהאייקון, אם וכאשר ייבנה, יראה לגמרי אחרת.

מתכנני המגדל הם האדריכל הוותיק אמנון שוורץ, שבתחילת שנות ה-90 היה שותף עם האדריכל המנוח אמנון ניב (משרד "אמאב") לתוכנית האב לאזור הבורסה, ולתכנון מגדל גיבור ספורט ומגדל משה אביב בר"ג ומגדל השחר בגבעתיים, וגיא מילוסלבסקי. השניים מתכננים עכשיו יחד עוד כמה פרויקטים בגבעתיים וברמת-גן וביניהם המגדלים יורוקום, ספיר ועליתא.

תוכנית המגדל קובעת זכויות בהיקף של כ-120 אלף מ"ר שטחים עיקריים למשרדים, מסחר, שטחים ציבוריים ומלונאות. בנוסף למגדל ייבנו שני מבנים בני שש קומות שבהם יהיו ייעודים ציבוריים, בסך של 10,000 מ"ר.

גיא מילוסלבסקי: "הצורה של המגרש והמיקום שלו, בתווך בין תל-אביב, רמת-גן וגבעתיים, השפיעו על העיצוב. זה משולש גבולות. אם היית עושה לבניין הזה פאות ישרות, היית מקבל את המשולש של עזריאלי. מה שמיוחד כאן זה שהפאות קמורות וקעורות ולא באותו ריתמוס. אנחנו ניסינו כאן לקבל פסל, לא עוד בניין משרדים. בין כל פאה, או כנף של הבניין, יש שדרות ירוקות ורטיקליות (מרפסות עם אדניות וצמחייה). זה אומר שהצירים הירוקים עולים מהקרקע בחריצים כלפי מעלה".

אנשי היח"צ של הפרויקט אמנם שיווקו את המגדל כאייקון וסוג של עובדה מוגמרת ואולם, מדובר בתוכנית שהיא בסה"כ תב"ע (תוכנית בנייר עיר). במילים אחרות, ברגע שהתוכנית תקבל תוקף, עיריית תל-אביב-יפו, הבעלים של הקרקע, תמכור את הקרקע ליזם שעשוי לבחור תכנון אחר.

אמנון שוורץ, המעיד כי זהו הפרויקט המסובך ביותר שעשה אי פעם, די מאוכזב: "הצענו לעודד גבולי (מהנדס העיר תל-אביב ומזמין העבודה) שנכניס במסמך העיצוב הוראות שהתכנון הוא בבחינת מנחה, קובע. לצערנו, הבנו שמשפטית זה לא עובד. המשמעות היא שיש מצב שאנו לא נהיה האדריכלים ושזה יהיה בניין מטומטם".
מילוסלבסקי: "אנחנו מקווים שהבניין הזה ייבנה כמו שתכננו, אבל יכול לבוא יזם שירצה לחסוך כסף, יוותר על השדרות הירוקות, או יתכנן אותו כמחומש, או משושה".

מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב נמסר: "הוועדה קבעה כי אופי הבינוי המאפיין את האזור כיום הינו בינוי מגדלי של מבנים בני עשרות קומות. כמו כן סברה הוועדה כי הנגישות יוצאת הדופן הנובעת ממיקומו של המגדל, באחד הצמתים המרכזיים במדינה, עם קישוריות לכל אמצעי התחבורה הציבורית - תחנה של רכבת ישראל, תחנות של שני קווי רכבת קלה (הקו האדום והקו הסגול), מסוף אוטובוסים, וככל הנראה גם מטרו - מחייבת ניצול מיטבי של הקרקע, ובפרט לשימושים המוצעים בתוכנית.

"הוועדה החליטה להגדיל את תרומת התוכנית לציבור על ידי הכפלת הקצאת השטח הציבורי מ-5,000 ל-10,000 מ"ר עיקרי, שיוכלו לשמש לחינוך (בתנאים מסוימים), דת, ספורט, משרדי עירייה, נופש, קהילה, רווחה או בריאות, הן לטובת שימושים ברמה המטרופולינית והן לטובת שכונת נחלת יצחק הסמוכה.
בנוסף החליטה הוועדה על הכללת גשר הולכי רגל לכיוון דרום (גבעתיים) בהיתר הבנייה לקומות הציבוריות, וכי תנאי לתחילת ביצוע המבנה יהיה הבטחת ביצוע גשר הולכי הרגל לכיוון צפון (מתחם 2000) במלואו".

כיכר אתרים: טענות על הזנחה מכוונת

הקרקע שעליה הוקמה בראשית שנות ה-70 כיכר אתרים המוגבהת, היא בבעלות פרטית (73%) ובבעלות עיריית תל-אביב (27%).

התוכנית שקודמה לאחרונה, בתכנון האדריכל הבריטי נורמן פוסטר, מציעה בנייה של שני מגדלים בגובה של 26 קומות, אחד בגובה 31 קומות ומגדל נוסף בגובה 36 קומות. הפרויקט כולל כ-80 אלף מ"ר שטחי מלונאות ומגורים, 4,000 מ"ר של שטחים ציבוריים, שטחי מסחר ועשרה דונמים של שטחים פתוחים.

דוד הברפלד, מראשי המתנגדים לתוכנית הבנייה בכיכר: "השווי בין הערכת שמאי, שהייתה לפני שדובר על זכויות לפי תוכנית המתאר של תל-אביב (אושרה בדצמבר 2016), הן של עשרות מיליוני שקלים. יש פה עלייה של מאות אחוזים בשווי אחזקות של עיריית תל-אביב. למעשה, מי ששולט בכיכר זה אגף נכסים של עיריית תל-אביב. לאורך הזמן הוא מזניח, בצורה בוטה, את הכיכר. אין בה תאורה, לא מנקים אותה באופן קבוע. הזנחה שנועדה להביא אותה למצב בלתי הפיך - שיחייב את אישור הפרויקט.

"הדבר הזה מעמיד את העירייה בניגוד עניינים כרשות עירונית שאחראית לניקיון, לרישוי עסקים, לאכיפת חוקי תכנון ובנייה. העירייה מחזיקה בנכסים בשווי דמיוני. מניגוד עניינים כזה שום דבר טוב לא יכול לצאת. זה עלול להביא לשחיתות".
אלי לוי מעיריית תל-אביב: "בכיכר אתרים אנחנו זעומים בזכויות. ההזנחה של הכיכר, שהוחזקה ברובה ע"י שיף, הייתה בלתי נסבלת ולכן, עשינו הכל כדי לקדם תוכנית עם אמירה. אתה יודע שאנחנו מנסים לקדם את התוכנית הזאת במשך 20 שנה?"

כיכר אתרים/ צילום: shutterstock

גבעת עמל: פינוי תמורת בנייה

השטח של גבעת עמל, ליד שכונת בבלי, שייך ברובו לרשות מקרקעי ישראל, ואולם גם לעיריית תל-אביב יש בו חלק - 12%. המאבק של תושבי גבעת עמל להכרה ולפיצוי הולם תמורת התפנותם, הפך בשנים האחרונות לסמל הקונפליקט בין צאצאי מתיישבי שנות ה-50 לבין יזמי הנדל"ן.

רונית אלדובי היא ממובילות המאבק של תושבי גבעת עמל: "לעיריית תל-אביב יש 12% מכלל הקרקע, שזה כ-166 דירות יוקרה. כל התושבים מתגוררים בשטח שני המגדלים של עיריית תל-אביב. אנחנו לא מפריעים ליצחק תשובה לבנות. העירייה התנתה את מימוש ההיתרים בשטח שלו בפינוי שלנו. לצורך זה הוא תובע אותנו, אף על פי שאנחנו לא מפריעים לו. תשובה הוא קבלן משנה של העירייה. כל העבודה פה נעשית בשביל שהעירייה, כיזמית נדל"ן, תפנה את השטחים שלה מתושבים".

גבעת עמל/ צילום: תמר מצפי

מה מניע את העירייה?

"ידוע לי שעיריית תל-אביב היא טייקון נדל"ן בכל קנה-מידה. אנחנו פנינו דרך עמותת הצלחה לחשיפה של יומני אלי לוי (ראש אגף נכסים בעיריית תל-אביב-יפו) ואנחנו מחכים לגלות מה ייחשף בעניין שלנו".

 

יד אליהו: "הולכת להיות בעיה"

תוכנית המגדל החדש המתוכנן ביד אליהו, ממערב להיכל הספורט מנורה מבטחים, זכתה לפרסום בשנה שעברה, כשנודע שהעירייה הוציאה מכרז לשיווק מגרש בבעלותה בשטח של כ-10 דונם. זכויות הבנייה על המגרש כוללות שטחים עיקריים של כ-40,000 מ"ר מעל קומת קרקע מסחרית, שטחי שירות ומרתפי חניה. המכרז מאפשר בניית 300 יחידות דיור וקובע ש-30 יחידות דיור, בגודל של 80 מ"ר, יוקדשו ל"דיור בהישג יד". 3,000 מ"ר שטחים עיקריים שיוקמו במגדל יירשמו על שם עיריית תל-אביב למבני ציבור.

סטלה אבידן ושרה מילוא, פעילות משכונת יד אליהו, סבורות שהמגדל החדש הוא חלק ממגמה יותר רחבה של ציפוף לא מושכל של האזור: "בתב"ע המקורית עניין המגורים היה משני. יש שטחים חומים וירוקים ותעסוקה שבאים לשמור על האיזון בעיר מול המגורים. זה מתווסף לעוד אלפי יחידות דיור שעיריית תל-אביב מתכננת ברחוב לה גווארדיה ולפיתוח שהעירייה מקדמת ברחוב יגאל אלון. הולכת להיות כאן בעיה תחבורתית וסביבתית".

זה קשור לכך שהעירייה היא בעלת הקרקע?

"ברור, הם עושים מה שהם רוצים. זה צריך להיות שטח ציבורי. לא מגורים".

היכל נוקיה, יד אליהו / צלם: תמר מצפי

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים